Col dIzoard Bergpassen shutterstock 1473424841, mooiste bergpassen in frankrijk

De 10 mooiste bergpassen van Frankrijk

Bergpassen van Frankrijk

Wat zijn de 10 mooiste bergpassen van Frankrijk? We zien tijdens de Tour de France prachtige bergpassen voorbij komen. Maar dan licht vooral de nadruk op de uitgeputte wielrenners die de bergpassen trotseren. Terwijl de bergpassen ook prima begaanbaar zijn met de auto. Als je op vakantie bent aan de voet van een berg of je houdt van bergwandelingen/fietstochten maken. Bekijk dan de volgende 10 mooie bergpassen van Frankrijk. 

Alpe dHuez sh 1392271040, mooiste bergpassen in frankrijk

1. Alpe d’Huez

We trappen af met de Alpe d’Huez. Een van de bekendste bergpassen van Frankrijk. Deze berg, die onderdeel is van de Franse Alpen, is bij Nederlanders vooral bekend als fietsberg. En we zien de Alpe d’Huez voorbij komen tijdens het jaarlijkse evenement van de Stichting Alpe d’HuZes. Hierbij is het de bedoeling dat deelnemers van het evenement zes keer de berg op lopen of fietsen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Dit is een hele beproeving, want de bergpas kent nogal wat haarspeldbochten en steile stukken omhoog.

Col dAgnel Bergpassen shutterstock 777238951, mooiste bergpassen in frankrijk

2. Col d’Agnèl

De Col d’Agnèl ligt in de Cottische Alpen op de grens tussen Italië en de Hautes-Alpes, van Pontechianale naar Molines-en-Queyras. De bergpas is 2744 meter hoog en behoort daarmee tot één van de hoogste passen van Europa. De bergpas is van juni tot en met september bereikbaar. Buiten die periode wordt er een afsluiting geplaatst in verband met hevige sneeuwval in dit gebied. Vanaf de Agnelpas heb je prachtig uitzicht over de bijna 4000 meter hoge La Meije en op de Italiaanse Monte Viso.

Col de la Madeleine Bergpassen shutterstock 1128456194, mooiste bergpassen in frankrijk

3. Col de la Madeleine

Ook de Col de la Madeleine is onderdeel van de Franse Alpen. Deze bergpas is vooral bekend vanwege de wielrenetappes in de Tour de France. Vanaf beide kanten is deze pas een hele zware klim, maar als je eenmaal boven bent geniet je van een fantastisch uitzicht.

Col de lIseran Bergpassen shutterstock 1118790695, mooiste bergpassen in frankrijk

4. Col de l’Iseran

We zijn aangekomen bij de hoogste verharde bergpas van de Alpen, namelijk Col de l’Iseran, van Bourg-Saint-Maurice naar Val-d’Isère. Col de l’Iseran is ongeveer 2770 meter hoog. Tijdens het beklimmen van deze pas geniet je van een hele groene omgeving en de frisse, gezonde berglucht. De berg is vooral geliefd onder fietsers en motorrijders, vanwege de hoogte, de bochten en de Tour de France. Als je op de top van de Col de l’Iseran bent aangekomen vind je een restaurant en een kapelletje.

Col du Glandon Bergpassen shutterstock 714213481, mooiste bergpassen in frankrijk

5. Col du Glandon

Het uitzicht vanaf de Col du Glandon op de omliggende bergen is prachtig. Het landschap rondom deze pas is behoorlijk afwisselend. Zo begin je in het bos en loop je langzaam naar de alpenweides met kabbelende riviertjes en mooie uitzichten.

Col dIzoard Bergpassen shutterstock 1473424841, mooiste bergpassen in frankrijk

6. Col d’Izoard

De Col d’Izoard is wederom heel bekend vanwege de wielrenetappes in de Tour de France. Het dal van de berg is lekker groen en bebost. En  hoe meer je richting de top gaat, hoe kaler en rotsachtiger het wordt. Dit gedeelte wordt ook wel “Casse Déserte” genoemd. De berg is moeilijk te beklimmen voor fietsers en wandelaars, maar als je van een uitdaging houdt is het zeker de moeite waard. Het uitzicht op de top is prachtig!

Mont Ventoux Bergpassen shutterstock 746204998, mooiste bergpassen in frankrijk

7. Mont Ventoux

Deze bergpas heeft als bijnaam “De reus van de Provence” en reusachtig groot is de Mont Ventoux ook. Wel 1912 meter! Wij Nederlanders noemen de Mont Ventoux ook wel “De kale berg”, omdat het landschap behoorlijk dor en kaal is. Dat neemt niet weg dat je vanaf de top van de berg een mooi panorama uitzicht hebt over de Alpen.

Col du Tourmalet Hautes Pyrénées shutterstock 1112196971, mooiste bergpassen in frankrijk

8. Col du Tourmalet

Col du Tourmalet is een bergpas in de Hautes-Pyrénées in het zuidwesten van Frankrijk. De bergpas loopt van Luz-Saint-Sauveur naar Campan. De Col du Tourmalet is de meest beklommen bergpas van de Tour de France, maar liefst 77 keer. Het is tevens de hoogste bergpas van het Franse skigebied Barèges-La Mongie, met 2115 meter hoogte. Voor wintersporters de ultieme plek om de ski’s of het snowboard onder te binden.

Cormet de Roselend Bergpassen shutterstock 1278833107, mooiste bergpassen in frankrijk

9. Cormet de Roselend

Cormet de Roselend in de Savoie is onderdeel van de Franse Alpen en kent veel haarspeldbochten. Tijdens de Tour de France levert dat voor de wielrenners nogal eens gevaarlijke situaties op. Kenners zeggen dat het niet een té zware tocht is, maar wel een uitdaging als je op de fiets zit. Wandelend de berg op is ook een optie, je start in een dorp en loopt zo de bossen door op naar de alpenweides. Ook vanaf deze bergpas heb je weer prachtig uitzicht.

Col du Lautaret Bergpassen shutterstock 1170095206, mooiste bergpassen in frankrijk

10. Col du Lautaret

Wederom een bergpas in de Franse Alpen, Col du Lautaret. Deze pas bevindt zich in de Provence. Het is een prachtig stuk natuur, waar je lekker kunt wandelen of fietsen.

Enthousiast geworden?

Onze nieuwste artikelen

Natuurhuisje in OBERSTEINBACH 7, mooiste bergpassen in frankrijk

De 11 mooiste tiny houses in Frankrijk

Ontdek 11 charmante tiny houses in Frankrijk, van een tiny house op het platteland in Normandië tot een tiny house in de bergen van de Pyreneeën.