Tarascon sur ariege Ariège shutterstock 1513206032, bezienswaardigheden in Ariège

10 Prachtige bezienswaardigheden in Ariège

Hoogtepunten van Ariège

Ariège is een prachtig departement gelegen in de regio Occitanië. Het departement wordt gekenmerkt door groene bergen, mooie rivieren, historische stadjes en indrukwekkende kastelen. Je kunt er van alles doen en beleven! Zo moet je zeker een kijkje nemen in de stadjes Foix en Mirepoix. Je vindt er historische bezienswaardigheden en kunt genieten van leuke restaurantjes en winkels. Voor de mooiste wandel- en fietstochten moet je bij het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises zijn. Je kunt er mooie watervallen, grotten en stadjes ontdekken. Kortom er is van alles te zien! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Ariège.

Wat te doen in de Pyreneeën: De mooiste bezienswaardigheden van de Pyreneeën.

Château Montségur Ariège shutterstock 1006138012, bezienswaardigheden in Ariège

1. Château de Montségur

Het Château de Montségur is een historisch kasteel gelegen in de bergen van de Pyreneeën. Het prachtige kasteel bevindt zich op een hoge berg, waar je een adembenemend uitzicht hebt op de groene omgeving. Het kasteel was in de middeleeuwen één van de belangrijkste vestingen van de katharen. In 1204 begon Paus Innocentius III een kruistocht tegen de katharen en zij besloten toen de burcht als bolwerk te gebruiken. De katharen hebben veel meegemaakt door de eeuwen heen en het kasteel heeft dan ook veel te verduren gehad. Bij een bezoek aan het Château de Montségur kun je de ruïnes bewonderen en alles leren over de rijke geschiedenis van het kasteel. Daarnaast kun je in de omgeving heerlijk wandelen en heb je er prachtige uitzichten.

Château Foix shutterstock 625263812, bezienswaardigheden in Ariège

2. Foix

Foix is de prachtige hoofdstad van Ariège. Foix bevindt zich aan de voet van het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises en aan de oever van de rivier de Ariège. Het historische stadje staat vol met mooie vakwerkhuizen, leuke winkels en lekkere restaurantjes. Het hoogtepunt van Foix is Château de Foix. Het kasteel is in de middeleeuwen gebouwd op een heuvel boven de stad. Het kasteel werd een belangrijk bolwerk voor de katharen, die zich probeerden te verdedigen tegen de kruistochten van de katholieke kerk. Het kasteel heeft veel moeten verduren en heeft ook nog een tijd dienst gedaan als gevangenis. Bij een bezoek aan het kasteel kun je alles leren over de rijke geschiedenis van Foix en heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op de stad en groene bergen.

Hotel tip! Hôtel Restaurant Lons is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Foix. Het hotel heeft een heerlijk restaurant en een sfeervolle zitruimte met open haard.

Pyrénées Ariégeoises Regional Natural Park Ariège shutterstock 758169781, bezienswaardigheden in Ariège

3. Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises

Het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises is een prachtig natuurpark in de Pyreneeën. Het natuurpark wordt gekenmerkt door hoge bergen, groene bossen, mooie meren en kabbelende riviertjes. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door de ongerepte natuur. Het hoogste punt van het park is de Pique d’Estats. Deze bergtop is 3143 meter hoog en bied je een prachtig uitzicht op de omgeving. Je kunt de bergtop bereiken via diverse wandelpaden en het is de perfecte bestemming voor sportievelingen. In de omgeving kun je daarnaast ook prachtige grotten, mooie watervallen en indrukwekkende rivieren vinden. Er zijn leuke gezellige dorpjes waar je kunt overnachten en dierenliefhebbers kunnen er allerlei dieren en vogels spotten.

Op zoek naar een leuke camping? Camping L’Arize is een heerlijke charme camping gelegen tussen de groene bergen van de Pyreneeën. De camping heeft een heerlijk zwembad en in de buurt kun je prachtig wandelen en fietsen. Bekijk alle campings in Ariège.

Grot van Mas dAzil Ariège shutterstock 217053601, bezienswaardigheden in Ariège

4. Grot van Mas d’Azil, Grot van Niaux, Grot van Lombrives

In Ariège kun je de mooiste grotten vinden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Grot van Mas d’Azil. De Grot van Mas d’Azil is een bijzondere grot die al in de prehistorie werd bewoond. In de grot zijn namelijk diverse gereedschappen en muurschilderingen aangetroffen. Deze vondsten kun je bij een bezoek aan de grot bewonderen en je kunt in het nabijgelegen museum van alles leren over de prehistorische tijd. Ook in de Grot van Niaux zijn prehistorische muurschilderingen gevonden en het is mogelijk om een rondleiding te volgen door de grot. Daarnaast moet je een kijkje nemen bij de Grot van Lombrives. De grot is 39 kilometer lang en is de grootste grot van Europa. De grot bestaat uit talloze gangen en kamers en een gids zal je langs de mooiste plekjes leiden.

Waterval van Ars Ariège shutterstock 1189887898, bezienswaardigheden in Ariège

5. Cascade d’Ars

De Cascade d’Ars is een prachtige waterval gelegen in het zuiden van het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises. De waterval bevindt zich midden in de bergen van de Pyreneeën en is verdeeld over drie niveaus. De waterval is honderd meter hoog en wordt omringd door groene bossen, indrukwekkende rotsen en hoge kliffen. Je kunt de waterval bereiken via mooie wandelpaadjes. Je kunt vertrekken vanuit het dorpje Aulus-les-Bains. Binnen anderhalf uur sta je aan de voet van de waterval en kun je genieten van het prachtige natuurspektakel. In de omgeving vind je diverse wandelpaden en kun je de Pyreneeën verkennen.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Ariège kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier alle natuurhuisjes in de Ariège.

Mirepoix Ariège shutterstock 1501174187, bezienswaardigheden in Ariège

6. Mirepoix

Mirepoix is een historisch stadje gelegen in het noordoosten van Ariège, aan de oever van de rivier L’Hers. Het stadje is gesticht in de dertiende eeuw en heeft een pittoresk historisch centrum. Je kunt uren rondstruinen door het centrum en genieten van de gezellige pleinen, mooie vakwerkhuizen en leuke straatjes. Het middelpunt van Mirepoix is het marktplein Les Couverts. Het prachtige plein wordt omringd door kleurrijke middeleeuwse huisjes en je kunt er genieten van leuke terrasjes en restaurantjes. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de Cathédrale Saint-Maurice. Deze gotische kerk is gebouwd in de dertiende eeuw en beschikt over allerlei prachtige kunstwerken. In Mirepoix kun je genieten van allerlei leuke winkels en restaurants en in de omgeving kun je prachtig wandelen.

Op zoek naar een leuk hotel? Hotel Relais de Mirepoix is een fijn 3-sterrenhotel in het centrum van Mirepoix. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en je kunt er genieten van lekker eten op het terras in de binnentuin. Er is een mooi zwembad, waar je lekker kunt ontspannen.

Lac de Montbel Ariege 1603821337 2, bezienswaardigheden in Ariège

7. Lac de Montbel

Lac de Montbel is een prachtig meer gelegen in het oosten van Ariège. Het grote meer is zo’n 570 hectare groot en is een stuwmeer. Het meer ligt in een uitloper van de Pyreneeën en wordt omringd door groene bossen, heuvels en velden. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht op het helderblauwe water. Het meer is een populaire bestemming voor watersportactiviteiten zoals kanoën, kajakken, surfen en zeilen. Je kunt er in de zomer heerlijk zwemmen en je kunt er goed vissen. Het meer is nog niet erg bekend onder toeristen en je kunt er dus genieten van alle rust en ruimte. Vogelliefhebbers mogen Lac de Montbel zeker niet overslaan. Je kunt hier namelijk allerlei trekvogels bewonderen.

Tarascon sur ariege Ariège shutterstock 1513206032, bezienswaardigheden in Ariège

8. Tarascon-sur-Ariège

Tarascon-sur-Ariège is een prachtig dorpje, gelegen aan de voet van het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises. In de stad komen de rivieren Vicdessos en Ariège samen en je kunt er veel kanoën en kajakken. Het stadje zelf is ook erg mooi. In de middeleeuwen groeide Tarascon-sur-Ariège uit tot een belangrijk handelscentrum en er werden toen veel mooie bezienswaardigheden gebouwd. Helaas zijn in de eeuwen daarna veel gebouwen verwoest, maar je kunt er nog steeds genieten van een gemoedelijke sfeer. Je kunt er rondstruinen langs de oude vakwerkhuizen en pittoreske straatjes. Op de plek van het verwoeste kasteel kun je daarnaast een mooie toren vinden, de Tour du Castella. Deze toren werd in de achttiende eeuw gebouwd en staat symbool voor de stad. De toren bevindt zich op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt.

Hotel tip! Hotel La Manoir d’Agnès is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Tarascon-sur-Ariège. Het hotel beschikt over sfeervolle kamers en een heerlijk restaurant.

Château Roquefixade Ariège shutterstock 1379413133, bezienswaardigheden in Ariège

9. Château de Roquefixade

Het Château de Roquefixade is een prachtige ruïne van een kasteel, gelegen op een hoge klif. In de twaalfde eeuw werd er voor het eerst een kasteel gebouwd op deze plek. Door de eeuwen heen is het kasteel vaak verwoest en weer opgebouwd en hebben verschillende volken er gebruik van gemaakt, zoals de katharen. Het kasteel ligt op een strategische plek, waar je een weids uitzicht hebt op de omgeving. Het kasteel was dan ook essentieel voor de verdediging van Foix en Ariège. In de zeventiende eeuw werd het kasteel grotendeels verwoest maar gelukkig kun je bij een bezoek aan Château de Roquefixade nog steeds de ruïnes bewonderen. Je kunt er veel leren over de geschiedenis van het kasteel en je hebt er een prachtig uitzicht.

10. Ondergrondse rivier Labouiche

De rivier de Labouiche is een erg bijzondere rivier gelegen in het Park Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises. De rivier bevindt zich namelijk ondergronds en heeft door de eeuwen heen een grot uitgesleten. Het is een erg bijzonder plaatje dat je bij een bezoekje aan Ariège zeker niet mag missen. De grot met ondergrondse rivier werd in 1908 ontdekt en opende in 1938 zijn deuren voor het grote publiek. Bij een bezoekje aan Labouiche kun je een boottour doen, waarbij je de grot vanaf het water verkent. Er gaat een gids mee die je alles kunt vertellen over de wetenschap achter de uitgesleten grot.

Plan je reis:
De mooiste vakantiehuizen in Ariège vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Ariège boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Pyreneeën?

De Pyreneeën is een prachtig berggebied, waar je kunt genieten van bergen, bossen, meren en rivieren. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van de Pyreneeën.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Annecy

De 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk is een groot, veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Wij zetten de 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij.