Foto: younancollection.com

5 Populaire Franse wijnstreken


Wie denkt aan Frankrijk denkt aan wijn. En dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat Frankrijk zowel qua productie als omzet één van de grootste wijnproducenten ter wereld is. Franse wijnen zijn het resultaat van een rijk en complex terroir en een oneindige combinatie van smaken. Wie denkt aan Frankrijk denkt aan wijn. Als je een echte wijnliefhebber bent dan mag een bezoek aan een van deze 5 Franse wijnstreken niet ontbreken.

Ontdek 5 populaire Franse wijnstreken

1. Elzas

De Elzas is een streek aan de voet van de Vogezen. Het is een gebied met prachtige kastelen en wijnbouwdorpjes als Riquewihr, Ribeauvillé, Obernai, Eguisheim, Colmar en Mittelbergheim. Langs de Routes des Vins d’Alsace liggen uitnodigende wijndomeinen, wijngaarden, wijnkelders en fijne restaurants, die je de gelegenheid bieden de grote wijnen van de Elzas te leren kennen. Onderweg kom je langs historische monumenten, zoals het kasteel van Haut-Koeningsbourg en de kathedraal van Straatsburg. Bezoek het Unterlinden museum en één van de 50 wijnmanifestaties in de Elzas.

Wijnkaart van de Elzas

Meer informatiega naar de website

2. Bordeaux

Vanuit de stad Bordeaux kan je een bezoek brengen aan de prestigieuze kastelen van Médoc, Saint-Emillion, Graves en Entre-deux-Mer. Hier wordt geleefd in overeenstemming met de verfijnde levensstijl “à la bordelaise”. Er zijn zes toeristische wijnroutes met Bordeaux als vertrekpunt, die je kennis laten maken met de wijnstreek. Bordeaux is het mekka van de wijnliefhebbers! Onderweg kom je langs steden die behoren tot het werelderfgoed van de UNESCO zoals Bordeaux en Saint-Émillion. Bezoek de Citadel van Blaye, het kasteel van La Brède en de Abdij van La Sauve Majeure.

Meer informatie: ga naar de website

Foto: tourisme-en-france.com

3. Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit). De Bourgogne kent veel rijkdommen en de wijngebieden hebben een authentieke uitstraling. In de Bourgogne heb je keuze uit vijf wijnroutes.

  • Route Touristique des Grands Crus. Deze route bestaat uit twee circuits: dat van de Côte de Nuits en van de Côte de Beaune.
  • Route Touristique des Grands Vins beslaat de Côte Chalonnaise.
  • Route des Vins Mâconnais-Beaujolais.
  • Route Touristique des Vignobles de l’Yonne.
  • Route des Coteaux de Pouilly-Sancerre in de Nièvre.

Onderweg kom je langs prachtige kastelen, natuur, steden en wijngaarden. Stop in de steden Dijon, Auxerre, Joigny en Chalon-sur-Saône. Breng een bezoek aan het Hôtel de Dieu in de stad Beaune. Liefhebbers van kastelen gaan naar het kasteel van Clos de Vougeot. In de plaats Vézelay staat de beroemde basiliek Sainte-Marie-Madeleine. Vanaf de rots van Solutré en de Mâconnais heb je prachtig uitzicht op de wijngaarden.

Meer informatie: ga naar de website

Foto: visitfrenchwine.com

4. Languedoc

Deze mediterrane wijnstreek ligt in het zonovergoten Zuid-Frankrijk. In de wijnstreek vind je AOC-wijnen zoals de Coteaux du Languedoc, de Minervois, de Minervois la Livinière, de Corbières, de Fitou, de Cabardeès, de Faugères en de Clairette du Languedoc. Ook vind je in de Languedoc de bruisende wijn Limoux en muskaatwijnen Lunel, Mireval, Frontignan en Saint Jean-de-Minervois.  Onderweg kom je langs de steden Montpellier, Nîmes en de stad Carcassonne. Bezoek de Abdij van Frontfroide en het Canal du Midi, de Pont du Gard en de Abdijkerk van Saint Gilles langs de weg naar Santiago de Compostela.

Meer informatie: ga naar de website

5. Loirestreek

Het gebied wordt gedomineerd door de rivier de Loire. De rivier de Loire heeft een koninklijke uitstraling! Het wijngebied strekt zich uit van Sancerre tot de Atlantische Oceaan. De toeristische wijnroutes voeren langs prachtige wijnkelders, prestigieuze kastelen, abdijen, steden en mooie tuinen. De bekendste wijngebieden in de Loirestreek zijn Centre-Loire, Orléannais, Tourraine, Saumurois, Anjou en Pays Nantais. Onderweg kom je langs de wijnstreek van Sancerre en het Maison des Sancerre. Ontdek de steden Orléans, Blois, Amboise, Tours, Angers, Saumur, Nantes en Saint-Nazaire.  Bezoek de kasteeltuinen van Chambord en Chenonceau. In de Loirestreek is het culturele en gastronomische erfgoed geweldig combineert. De schilderachtige dorpjes middenin het betoverende Loire landschap zijn ook onmisbaar.

Foto: younancollection.com

Meer informatie: ga naar de website

Bekijk ook

De 5 grootste steden in de Elzas

De Elzas is een betrekkelijk kleine regio van Frankrijk, maar de steden van de Elzas behoren toch echt tot de mooiste van Frankrijk.