Vallei van Doubs Doubs shutterstock 741038578, Bezienswaardigheden in Doubs

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Doubs

Hoogtepunten van de Doubs

Doubs is een prachtig departement gelegen in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het departement wordt gekenmerkt door mooie stadjes, groene natuur en kabbelende rivieren. Je kunt er van alles zien en doen! Zo moet je zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Besançon. In de stad kun je een bezoekje brengen aan een prachtige citadel. In de vallei van de rivier de Doubs kun je prachtig wandelen en genieten van de waterval Saut-du-Doubs en het meer Lac de Saint-Point. Kortom, Doubs is de perfecte bestemming voor een sportieve vakantie! Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in Doubs.

Wat te doen in de Bourgogne: De mooiste bezienswaardigheden van de Bourgogne.

Besançon Doubs shutterstock 1012635481, Bezienswaardigheden in Doubs

1. Besançon

Besançon is een prachtig historisch stadje in het westen van de Doubs. Besançon is de hoofdstad van Doubs en je kunt er vele prachtige bezienswaardigheden vinden. Eén van de hoogtepunten is de Citadel van Besançon. Deze prachtige citadel bevindt zich op een heuvel boven de stad en is door de bekende bouwmeester Vauban gebouwd. De zeventiende eeuwse citadel werd gebruikt om Besançon te beschermen tegen vijanden. Bij een bezoekje aan de citadel kun je een kijkje nemen in de geschiedenis en een interessant museum vinden. Daarnaast moet je ook een kijkje nemen bij de Cathédrale Saint-Jean. Deze prachtige kathedraal bevindt zich in het oude centrum en je kunt er allerlei mooie kunstwerken bewonderen. Ben je op zoek naar een beetje cultuur? Dan ben je in Besançon op de juiste plek. Je kunt er vele mooie musea vinden zoals het Musée des beaux arts et d’archéologie en het Musée du temps.

Hotel tip! Hôtel Le Sauvage is een prachtig 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Besançon, op 500 meter van de Citadel. Het hotel bevindt zich in een mooi landhuis en beschikt over ruime sfeervolle kamers. Je kunt er genieten van een heerlijke tuin met terras.

Lees ook: Bezienswaardigheden en hotels in Besançon.

Arc et Senans Doubs shutterstock 33845146, Bezienswaardigheden in Doubs

2. Arc-et-Senans

Arc-et-Senans is een mooi dorpje gelegen in het zuidwesten van de Doubs, bij de grens met het departement Jura. Het is een gezellig historisch stadje waar je heerlijk kunt rondstruinen. In het stadje kun je de bijzonder Koninklijke Zoutziederij van Arc-et-Senans vinden. Deze zoutziederij staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en mag je dan ook zeker niet missen. De ziederij werd tot de achttiende eeuw gebruikt voor zoutwinning en werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XVI. De ziederij is gebouwd door de bekende architect Claude-Nicolas Ledoux in een neoklassieke stijl. Het is een architectonisch hoogtepunt en je kunt er rondstruinen langs 11 prachtige gebouwen. Je kunt er een museum vinden over het werk van Ledoux en er is een museum waar je alles kunt leren over zoutwinning.

Saut du Doubs Doubs shutterstock 1070677124, Bezienswaardigheden in Doubs

3. Saut du Doubs

De Saut du Doubs is een prachtige waterval gelegen op de Frans-Zwitserse grens.De waterval stroomt vanaf een hoger gelege plateau naar beneden en is vooral na regenval erg indrukwekkend. De waterval kun je via een mooi wandelpad bereiken en je hebt er een prachtig uitzicht op het natuurspektakel. Vanaf de waterval kun je daarnaast nog twee paden vinden, die je naar hoger gelegen uitkijkpunten leiden. Vanaf deze uitkijkpunten heb je een prachtig uitzicht op de waterval en de omgeving. De waterval stroomt over in een mooie rivier en een paar grote meren. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Lac de Moron. Je kunt hier mooie boottochten maken en genieten van het uitzicht vanaf het water.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Doubs kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier alle natuurhuisjes in de Doubs.

Source de la Loue Doubs shutterstock 707445670, Bezienswaardigheden in Doubs

4. Source de la Loue

De Source de la Loue is de bron waar de rivier de Loue ontspringt. De bron ligt in een mooie vallei, ten noorden van het stadje Ouhans. De rivier stroomt eerst ondergronds en komt bij de Source de la Loue bovengronds. De bron bevindt zich bij een 100 meter hoge klif en de rivier stroomt vanuit een grote grot richting het dal. Dit zorgt voor een kleine waterval die je het beste kunt bewonderen bij de ingang van de grot. Je kunt de bron bereiken via een prachtig wandelpad vanuit het stadje Ouhans. Het is een prachtige wandeling langs de oever van de Loue en je kut er genieten van mooie uitzichten op de ongerepte natuur. In de omgeving vind je daarnaast veel wandelpaden en je kunt er genieten van alle rust en ruimte.

Op zoek naar een leuke camping? Camping De La Fôret is een gezellige familiecamping gelegen in de groene heuvels en bossen van de Doubs. De camping ligt op 20 minuten afstand van de Source de la Loue. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en er worden leuke activiteiten georganiseerd. Bekijk hier alle campings in Doubs.

Grottes dOselle Pixabay, Bezienswaardigheden in Doubs
Afbeelding van cor weggelaar via Pixabay

5. Grottes d’Osselle

De Grottes d’Osselle is een prachtige grot gelegen in het westen van de Doubs, aan de oever van de rivier de Doubs. De grot werd ontdekt in de dertiende eeuw en werd al in de zestiende eeuw opengesteld voor publiek. De grot is één van de oudste toeristische grotten in de wereld en heeft dan ook een rijke geschiedenis. In het begin van de negentiende eeuw werden er diverse opgravingen gedaan en werden er duizenden beren skeletten gevonden. De grot bestaat uit meer dan 15 grote zalen met allerlei prachtige stalactieten en stalagmieten. De grot is erg bijzonder doordat er door het proces van kristallen talloze verschillende kleuren zijn te vinden. De rotsen en kristallen kleuren rood, zwart, wit, groen en oranje en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Je kunt in de grot een rondleiding volgen en daarbij alles leren over de grot.

Vallei van Doubs Doubs shutterstock 741038578, Bezienswaardigheden in Doubs

6. Vallei van Doubs

De Doubs is een prachtige rivier die ontspringt en voor een groot gedeelte stroomt door de Doubs. De rivier ontspringt bij het stadje Mouthe in het zuidelijke puntje van Doubs. De rivier stroom vervolgens door het departement en stroomt ook voor een deel in Zwitserland. De Vallei van de Doubs wordt gekenmerkt door groene velden, bossen en pittoreske stadjes. Sommige stukken van de rivier worden omringd door hoge kliffen en andere juist door glooiende heuvels. Je kunt er talloze paden vinden en er zijn allerlei mooie wandel- en fietstochten te maken. Daarnaast staat de Doubs ook bekend voor zijn riviertoerisme. Je kunt er heerlijk kajakken of een mooie boottocht maken.

Château Joux shutterstock 1501792964, Bezienswaardigheden in Doubs

7. Château de Joux

Château de Joux is een prachtig kasteel gelegen in het zuiden van de Doubs. Het kasteel bevindt zich op een hoge rots en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Het kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd en had een strategische ligging bij de Frans-Zwitserse grens. Het kasteel groeide dan ook uit tot één van de belangrijkste vestingen en heeft een rijke geschiedenis. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor publiek en kun je er alles leren over de geschiedenis van Frankrijk en Doubs. In het kasteel kun je een rondleiding krijgen van een gids en je kunt een bezoekje brengen aan het Musée d’Armes. In dit museum kun je een grote collectie wapens vinden en het is erg leerzaam voor jong en oud.

Ornans Doubs shutterstock 1089189149, Bezienswaardigheden in Doubs

8. Ornans

Ornans is een mooi historisch stadje gelegen aan de oevers van de Loue. Ornans wordt ook wel het “Kleine Venetië” van de Doubs genoemd en dit komt door de prachtige kleurrijke huisjes die boven de rivier uittorenen. Over de rivier vind je meerdere voetgangersbruggen, waarvandaan je de mooie huisjes kunt bewonderen. De stad staat vol met oude vakwerkhuizen en je kunt er heerlijk rondstruinen langs gezellige pleinen en pittoreske straatjes. In de stad kun je een mooie kerk vinden en je moet ook zeker een bezoekje brengen aan het Musée Gustave Courbet. Het museum bevindt zich in het geboortehuis van Gustave Courbet en je kunt er alles leren over het leven en het werk van de bekende kunstenaar.

Hotel tip! Hôtel et Restaurant de la Vallée is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Ornans. Het hotel beschikt over moderne ruime kamers en je kunt er ’s ochtends genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Daarnaast is er een restaurant waar streekgerechten worden geserveerd.

Lac Saint Point Doubs shutterstock 332006276, Bezienswaardigheden in Doubs

9. Lac de Saint-Point

Lac Saint-Point is een mooi meer gelegen in het zuiden van de Doubs. Het meer is het op 2 na grootste natuurlijke meer van Frankrijk en wordt omgeven door groene heuvels en bossen. Langs de oevers van het meer kun je de mooiste wandelpaden vinden en vogelliefhebbers zullen naar hartenlust vogels kunnen spotten. In de zomer is het mogelijk om in het meer te zwemmen en kun je er genieten van meerdere strandjes. Daarnaast is er een watersportcentrum, waar je kunt kanoën, kajakken, surfen en zeilen. Het is de perfecte plek voor een actieve vakantie!

10. Cirque de Consolation

Cirque de Consolation is een mooi keteldal gelegen in het oosten van de Doubs. Het dal vormt een oase van rust en je kunt er dan ook heerlijk wandelen of fietsen. Het dal wordt omringd door kliffen van soms wel 350 meter hoogte en je vindt er de rivier de Dessoubre die in het dal ontspringt. Voor het mooiste uitzicht in de omgeving moet je bij het punt Roche du Prêtre zijn. Je kunt het punt wandelend bereiken en je kunt er diep het dal in kijken. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de waterval van Lançot. De mooie waterval ligt tussen de bossen en is erg indrukwekkend. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dal is het klooster. Het klooster bevindt zich in het stadje Consolation-Maisonnettes en geeft je een mooi kijkje in het klooster bestaan.

Plan je reis:
De mooiste vakantiehuizen in Doubs vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Doubs boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Bourgogne?

Doubs is een departement in de regio Bourgogne. Vanuit Doubs kun je de andere bezienswaardigheden van de Bourgogne goed verkennen. Bekijk hier de hoogtepunten van de Bourgogne.

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Besançon?

Besançon is de prachtige hoofdstad van Doubs. Je kunt er genieten van een historische citadel, mooie kerken en gezellige straatjes. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden en hotels van Besançon.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Doubs

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.