Alpe dHuez 2 shutterstock 74314897, alpe d'huez

Alles wat je moet weten over de beklimming van Alpe d’Huez

Fietsgebied Alpe d’Huez

In de Franse Alpen, ligt de Alpe d’Huez. De Alpe d’Huez is een bekende berg aan de rand van het Parc National des Écrins, waar jaarlijks verschillende wielrenevenementen plaatsvinden. De route naar de top van de berg begint in het plaatsje Bourg d’Oisans. Elk jaar vindt op de Alpe d’Huez het evenement Alpe d’Huzes plaats. Tijdens dit evenement fietsen er zo’n 5000 deelnemers de Alpe d’Huez maximaal 6 keer op en af om geld op te halen voor kankeronderzoek. Tijdens het evenement staat de heftige klim symbool voor de moeilijke weg die kankerpatiënten doorlopen.  Daarnaast speelt de Alpe d’Huez vaak een belangrijke rol in de route van de Tour de France. Het wordt gezien als een heftige klim door zijn verschillende haarspeldbochten.

Alpe dHuez sh 1392271040, alpe d'huez

Alpe d’Huez in cijfers

De beklimming van de Alpe d’Huez is een pittige klim. De route naar de top van de berg, die op 1860 meter hoogte ligt, is 13,2 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%.  Er zit zelfs een stuk in de route met een stijging van 14%! Vanaf het bergdorpje Bourg d’Oisans leg je een flink hoogteverschil van 1061 meter af. Daarnaast kent de klim 21 haarspeldbochten die de renners met bloed, zweet en tranen moeten bedwingen. Het eerste gedeelte is het zwaarst. De 5 bochten zijn flink steil en hebben een stijgingspercentage van rond de 10,5%.

Twee andere routes van de Alpe d’Huez

Alhoewel de meest bekende route “La route Mythique” is, de route die wordt gereden tijdens de Tour de France en De Alpe d’Huzes, kent de berg nog 2 andere fietsroutes. Route 1 “La Route Discrete” en route twee “La Route Sauvage” zijn ook twee prachtige bergpassen die je leiden naar de top van de befaamde berg. La Route Discrete wordt ook wel de afgelegen route genoemd en start in het dorpje Villard-Reculas. Het is een route van 20,5 kilometer, maar minder stijl dan La Route Mythique. Vanaf deze route heb je een schitterend uitzicht over de vlakte van Bourg d’Orsains. Ben je op zoek naar wat meer avontuur? Dan kun je ook voor de onbekende La Route Sauvage kiezen. Deze route is vaak erg rustig en leidt je door de schitterende, wilde natuur naar de top van de berg.

Tour de France Alpe dHuez PX, alpe d'huez

Alpe d’Huez in de Tour de France

De Alpe d’Huez kent een belangrijke plek in de Tour de France. Het is een legendarische berg die vaak in de route van de Tour wordt meegenomen. De eerste keer dat de berg werd beklommen was in 1952, in de 10e etappe. De 10e etappe werd gewonnen door de Italiaan Fausto Coppi. Tijdens de etappe staat er in elke bocht een bord met een oud-winnaar ter gedachtenis. Tijdens de Tour de France staan er grote aantallen supporters langs de lijn om de strijdende wielrenners aan te moedigen.

Waarom de Nederlandse berg?

Door velen wordt de Alpe d’Huez ook wel de Nederlandse berg genoemd. Niet alleen vanwege de vele Nederlandse fans die naar deze berg toekomen, maar vooral vanwege de vele Nederlandse overwinningen die op deze befaamde berg gehaald zijn tijdens de Tour de France. Bekende namen zoals Zoetemelk, Kuiper, Rooks, Winnen en Theunisse wisten de de berg als beste te bedwingen en haalde bergetappe binnen. Op de route is er zelfs een Nederlandse bocht, de 7e bocht, waar de meeste Nederlandse supporters staan tijdens de Tour de France.

Alpe dHuez 2 shutterstock 74314897, alpe d'huez

Mooie routes & beklimmingen in de omgeving

Rondom de Alpe d’Huez liggen nog meer prachtige routes die je met de fiets kunt beklimmen. Zo’n 30 kilometer van de Alpe d’Huez ligt de Col de la Croix de Fer, een bergpas met een hoogte van 2068 meter. Deze bergpas is ook vaak deel van de route van de Tour de France. Tijdens de route leg je een afstand van 27,5 kilometer af. De bergpas is wel een stukje minder stijl dan die van de Alpe d’Huez. Het heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7%. Een andere mooie bergpas in de buurt van de Alpe d’Huez is de Col de Lautarette. Vanuit het plaatsje Briançon bereik je via een redelijk begaanbare route na 26,2 kilometer de top van de berg.

Overnachten bij de Alpe d’Huez

Wil je in de buurt van de Alpe d’Huez overnachten? Rondom de Alpe d’Huez zijn verschillende campings en hotels waar je goed kunt overnachten als je de Tour gaat bekijken of zelf de berg wilt gaan beklimmen. Wij hebben een aantal leuke campings en hotels voor je uitgelicht! Camping le Colporteur is een rustige camping in Bourg d’Oisans en biedt een panoramisch uitzicht over de Alpe d’Huez. Een schitterende 5 sterren camping is Camping Sites Et Paysages A La Rencontre Du Soleil, gelegen aan de voet van de Alpe d’Huez, en heeft een zwembad. Op zoek naar meer campings? Bekijk hier dan alle campings in de buurt van de Alpe d’Huez.

Hotels genoeg bij de Alpe d’Huez! Voor een goed, maar basic hotel kun je terecht bij Hotel Les Bruyères. Het Hotel ligt in het centrum van Alpe d’Huez en biedt een mooi uitzicht over de bergen. Wil je liever wat luxer overnachten? Een schitterend 5 sterren hotel is Hotel Au Chamois d’Or. Het kent een prachtige kamers, een wellness, een zwembad en een panoramisch uitzicht over de toppen. Toch op zoek naar iets anders? Bekijk hier alle hotels in de buurt van de Alpe d’Huez.

Meer informatie?

Ben je op zoek naar meer informatie over de Alpe d’Huez, de omgeving en andere routes in de omgeving? Bekijk dan de website van de Office du Tourisme.

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Natuurhuisje in OBERSTEINBACH 7, alpe d'huez

De 11 mooiste tiny houses in Frankrijk

Ontdek 11 charmante tiny houses in Frankrijk, van een tiny house op het platteland in Normandië tot een tiny house in de bergen van de Pyreneeën.