Parc National des Pyrénées Pyrenees atlantiques shutterstock 660488191, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

10 mooiste bezienswaardigheden in de Pyrénées-Atlantiques

Hoogtepunten in de Pyrénées-Atlantiques

De Pyrénées-Atlantiques is een van de vijf departementen van de voormalige regio Aquitaine, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het grenst aan het Spaans Baskenland en wordt daarom ook wel Frans Baskenland genoemd. Het departement kent verschillende leuke badplaatsen en historische steden. Breng een bezoekje aan de badplaats Biarritz of Saint-Jean-de-Luz, waar je heerlijk kunt luieren aan de prachtige zandstranden en kunt genieten van de Atlantische Oceaan. Waan je in de Middeleeuwen in Saint-Jean-de-Port en struin door de pittoreske straatjes langs historische bezienswaardigheden. Naast alle schitterende cultuur heeft het departement ook adembenemende natuur. Zo kun je de prachtige gebergtes in het Parc National des Pyrénées ontdekken of de verschillende Gorges die het departement rijk is. Kortom, de Pyrénées-Atlantiques heeft genoeg te bieden!

Biarritz Pyrénées Atlantiques shutterstock 193788584, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

1. Biarritz

Een leuke badplaats in de Pyrénées-Atlantiques is Biarritz. Het is een gezellig stadje dat erg populair is onder surfers. Surfers van over de hele wereld komen naar deze stad toe om hier de golven te bedwingen. Biarritz kent prachtige zandstranden waar je helemaal kunt tot rust kunt komen. In Biarritz zijn verschillende jaarlijkse surfwedstrijden en evenementen die erg leuk zijn om te bezoeken. Tijdens deze evenementen is de hele stad in de ban van surfen en surfers. Naast dat de stad Biarritz een leuke badplaats is, is er ook genoeg cultureels te ontdekken. Zo kun je een bezoekje aan hét symbool van Biarritz, de vuurtoren. Vanaf de vuurtoren heb je een schitterend uitzicht over de baai van Biarritz. Daarnaast is het ook leuk om het zomerverblijf van Napoleon te bewonderen, Villa Eugenie, een prachtig gebouw uit 1854. Port de Pêcheurs is de oude vissershaven van de stad. Maak een wandeling door deze leuke haven die bekend staat om zijn kleine vissershuisjes. wil je meer weten over de badplaats Biarritz? Bekijk dan ons artikel over de bezienswaardigheden van Biarritz!

Tip! Hotel in Biarritz

Een van de meest luxe hotels in Biarritz is Hôtel du Palais, gevestigd in een paleis, dat keizerin Eugénie op het strand van Biarritz heeft laten bouwen. Een meer betaalbaar hotel in Biarritz is Hotel Edouard VII, gevestigd in een unieke villa heeft een rijke historie en op 5 minuten loopafstand van de stranden van Biarritz.

Bayonne Pyrénées Atlantiques shutterstock 59826412, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

2. Bayonne

Een andere leuke stad in het departement is Bayonne. In de stad komen twee verschillende rivieren samen, de Nive en de Adour. Bayonne is de hoofdstad van het Franse Baskenland en kent zo’n 50.000 inwoners. Door de geschiedenis heen was deze stad een belangrijk strategisch punt aan de hoofdweg naar Spanje. Eeuwen terug bouwden de Romeinen hier al verschillende verdedigingswerken om de stad te beschermen tegen aanvallen. Ook in de Honderdjarige Oorlog had deze stad een belangrijke positie voor de handel van verschillende goederen. Vandaag de dag zijn er verschillende bezienswaardigheden die je kunt bewonderen in deze stad. Zo kun je onder andere de Kathedraal Saint-Marie bezoeken, in de binnenstad van van Bayonne. Bayonne staat bekend om haar mooie Baskische cultuur. In de hele stad vind je prachtige huizen met leuke gevels en diverse kleuren. Er zijn ook een paar leuke musea die je kunt bezoeken, zoals Musée Basque. Wil je even ontsnappen uit de drukte van de stad?Kom helemaal tot rust in de botanische tuin van de stad en geniet van de prachtige bomen en planten.

Parc National des Pyrénées Pyrenees atlantiques shutterstock 660488191, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

3. Parc National des Pyrénées

Het Parc National des Pyrénées (Unesco-werelderfgoedlijst) ligt voor een groot deel in het departement Pyrénées-Atlantiques. Het is een schitterende park met een diverse vegetatie en hoge bergtoppen van zo’n 3000 meter hoog. Het heeft een oppervlakte van meer dan 45.000 hectare en ligt tegen de Spaanse grens aan. Het is een schitterend park voor wandelliefhebbers. Door het Nationaal Park Pyrénées lopen verschillende wandelpaden die je leiden door de prachtige bergen en je een adembenemend uitzicht bieden over de Pyreneeën. In het natuurpark vind je ook een rijkdom aan diersoorten. In het gebied tref je veel marmotten en roofvogels aan. Daarnaast is het ook het leefgebied van beren, maar deze worden hier maar zelden gezien. In het park bevinden zich verschillende prachtige bergmeren die ook zeker een bezoekje waard zijn. Rond de bergmeren van Aule, Artouste en Anglas d’Ossau kun je namelijk heerlijk wandelen. Geniet van dit prachtige stukje Pyreneeën! Meer weten over de Franse Pyreneeën? Lees hier alles over de 10 mooiste bezienswaardigheden!

Gorges de Kakuetta Pyrénées Atlantiques shutterstock 745760845, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

4. Gorges de Kakuetta

Ten westen van het Parc National des Pyrénées ligt Gorges de Kakuetta. Door de jaren heen heeft de rivier Kakuetta een diepe kloof uitgesleten. Het is een prachtige kloof van zo’n 2 kilometer lang en staat bekend om zijn prachtige groene vegetatie van mossen en varens. Het is een diepe en grillige kloof die op sommige plekken zelfs minder dan drie meter breed is. Vandaag de dag is de kloof opgesteld voor het publiek. Het is een bijzondere bezienswaardigheid en ligt redelijk afgezonderd van de andere toeristische bezienswaardigheden in de regio. In de kloof kun je heerlijk wandelen. Een wandeling door de kloof duurt zo’n 3 uur en leidt je over bruggen en verschillende paden door het schitterende natuurschoon. Aan het einde van de kloof bevindt zich een prachtig heldere waterval van zo’n 20 meter hoog. Verderop bevindt zich ook nog een grot, de Grotte du Lac, die bestaat uit prachtige druipstenen. Gorges de Kakuetta is een bezoekje meer dan waard!

5. Grottes d’Isturitz et Oxocelhaya

In het midden van het departement Pyrénées-Atlantiques bevinden zich de Grottes d’Isturitz en Oxocelhaya. Dit zijn twee in elkaar overgelopen grotten die een rijke historie kennen. Al zo’n 80.000 jaar geleden woonden er in deze grotten mensen. In beide grotten zijn verschillende rotsschilderingen gevonden die er op duiden dat hier al lange tijd geleden mensen leefden. Naast de twee grotten Isturitz en Oxocelhaya ligt er nog een derde grot in de buurt, genaamd Erberua. Hier wordt tot vandaag de dag nog onderzoek gedaan. Daarom is deze grot, in tegenstelling tot Isturitz en Oxocelhaya, niet opengesteld voor het publiek. In de grotten kun je een rondleiding krijgen van ongeveer 45 minuten. Tijdens de rondleiding vertelt de gids van alles over de geschiedenis van de grot, de verschillende elementen van de grot en hoe verschillende rotsformaties zijn ontstaan. Laat je bewonderen door dit natuurschoon en leer van alles over deze prachtige grotten. Het is een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud

La Rhune Pyrénées Atlantiques shutterstock 247262821, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

6. La Rhune

Aan de westelijke rand van de Parc National des Pyrénées bevindt zich de berg La Rhune. Deze berg, van 905 meter hoog, ligt op de grens met de Spaanse provincie Navarra en is een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken. Door de geschiedenis heen werd deze berg vaak als een heilige berg gezien. Archeologische vondsten duiden er op dat op de berg verschillende rituele ceremonies werden gehouden door heksen. Daarnaast wordt de berg gezien als de geboorteplaats van de mythische slang, Lehensugea. Vandaag de dag is het een prachtige bezienswaardigheid om te bezoeken. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht en kun je op een heldere dag erg ver kijken. Rondom de berg lopen verschillende wandelpaden die je leiden naar de top van de berg. Je kunt er ook voor kiezen om met een treintje de top van de berg te bereiken. Het treintje breng je in 35 minuten naar de top van de berg. Tijdens de treinrit kun je genieten van het prachtige uitzicht over het landschap van departement en de verschillende schapenweiden. Zeker een aanrader!

Saint Jean Pied de Port Pyrénées Atlantiques shutterstock 131262980, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

7. Saint-Jean-Pied-de-Port

Een bekende pelgrimsplaats is Saint-Jean-Pied-de-Port. Het historische stadje ligt aan de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en kent een rijke geschiedenis. In de 12e eeuw is dit plaatsje, in opdracht van de Koningen van Navarra gebouwd als een rustoord. Door de jaren heen heeft het stadje zijn middeleeuwse karakter nog goed kunnen behouden. Het is een prachtig stadje om doorheen te struinen en je in Middeleeuwse sferen te wanen. In het kleine centrum van de stad kun je verschillende winkeltjes en restaurants vinden waar je kunt genieten van lokale lekkernijen. Breng ook een bezoekje aan de citadel van de stad. De citadel ligt een beetje op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de oude binnenstad. Ook de gracht en de verdedigingsmuren zijn ook zeker een aanrader om te bezoeken. Daarnaast kent het dorpje ook nog een oude romaanse kerk, een van de oudste toeristische trekpleisters van Frankrijk. Saint-Jean-Pied-de-Port heeft genoeg te doen om een leuke middag mee te vullen!

Pau Pyrénées Atlantiques shutterstock 1283847505, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

8. Pau

Pau is de grootste stad in het departement Pyrénées-Atlantiques. Het is een stad met zo’n 80.000 inwoners en is al jarenlang een populaire toeristenstad. De stad is rijk aan prachtige gebouwen en een historisch centrum waar je heerlijk doorheen kan struinen. Breng een bezoekje aan het kasteel van de stad, het symbool van de stad, die afkomstig is uit de Renaissance. Tegenwoordig is het een museum met verschillende wandtapijten en historische meubels. In het kasteel vind je ook een klein strekenmuseum die je kunt bezoeken. Achter het kasteel ligt een prachtige tuin waar je helemaal tot rust kan komen in de groene natuur. Daarnaast is de  zeker een bezoekje waard. Omdat de boulevard is gebouwd op de top van de vallei van Pau biedt het een panoramisch uitzicht over de stad en de bergen. Al eeuwen geleden kwamen er mensen naar deze boulevard toe om heerlijk te flaneren en te genieten van het schitterende uitzicht. De boulevard is vanaf het centrum van de stad makkelijk te bereiken met een treintje, de Funiculaire de Pau.

Passerelle dHolzarte Pyrénées Atlantiques, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

9. Passerelle d’Holzarte

In de buurt van de Gorges de Kakuetta ligt de brug Passerelle d’Holzarte. De brug ligt op z’n 8 kilometer van de Spaanse grens en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een wiebelende hangbrug van ongeveer 140 meter lang en hangt zo’n 170 meter boven een kloof. Vroeger werd deze brug gebruikt voor het vervoeren van hout en vandaag de dag wordt de brug nog steeds gebruikt om het vee naar hooggelegen gebergtes te brengen. De brug kun je alleen per voet bereiken. Vanaf de parkeerplaats wandel je over een steil pad langs verschillende waterbeekjes naar de kloof toe en bereik je in zo’n 45 minuten de rand van de kloof. Vanaf de brug heb je een spectaculair uitzicht over de kloof en de gebergtes van de Pyreneeën. Je kunt vanaf de brug nog verder lopen en de wandelroute vervolgen die je vanzelf, via de brug, weer naar de parkeerplaats leidt. Kom helemaal tot rust tijdens een prachtige wandeling en geniet van het mooie uitzicht!

Saint Jean de Luz Pyrénées Atlantiques shutterstock 1014091723, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

10. Saint-Jean-de-Luz

Aan de Atlantische Oceaan ligt de leuke badplaats Saint-Jean-de-Luz. De stad is niet alleen een bekende badplaats, maar kent ook een rijke historie. Zo trouwde hier in de kerk Lodewijk de 14e met Prinses Maria Theresia van Spanje. Vandaag de dag kun je deze kerk nog steeds bezoeken. Het is een schitterende kerk om te bewonderen en staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook het oude centrum is zeker een bezoekje waard. Hier kun je terecht voor leuke restaurantjes en schattige boetiekjes waar je lokale producten en kleding kunt kopen. Verder kun je ook de haven van de stad bekijken, die vol ligt met vissersbootjes, zeilboten en plezierbootjes. Het is een prachtige badplaats en kent verschillende zandstranden waar je heerlijk kunt ontspannen aan de Atlantische Oceaan. Een ideale plaats om een heerlijk dagje te vertoeven!

Vakantie naar de Pyrénées-Atlantiques?

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Kathedraal Ajaccio Corsica shutterstock 1116713252 new, bezienswaardigheden pyrenees-atlantiques

12 x leuke bezienswaardigheden in Ajaccio

Op vakantie naar Ajaccio, de hoofdstad van het Franse eiland Corsica? Ontdek hier welke bezienswaardigheden je niet mag missen!