Sainte Suzanne Mayenne, Mayenne

De 10 leukste bezienswaardigheden in Mayenne

Hoogtepunten in Mayenne

Een prachtig departement in het westen van Frankrijk, in de regio Pays de la Loire, is Mayenne. Het departement is rijk aan middeleeuwse stadjes waar je uren doorheen kunt struinen, zoals Laval en Lassay-les-Châteaux. Daarnaast kun je hier ook heerlijk ontspannen in de natuur tijdens een wandeling in het Parc Naturel Régional Normandie-Maine of kun je tijdens een wandeling een bezoekje brengen aan de Moulin De Thevalles. Daarnaast zijn er diverse oude kastelen en abdijen die je kunt bezoeken in dit departement. In Mayenne kun je ook terecht voor diverse lokale producten, zoals meel of de bekende Port du Salut kaas. Kortom, Mayenne is een prachtig departement waar en een ideale bestemming voor een vakantie met de kinderen of een rustige vakantie met je partner. Ben je benieuwd naar alles bezienswaardigheden van Mayenne? Bekijk dan hier de 10 leukste bezienswaardigheden van Mayenne!

Laval Mayenne, Mayenne

1. Laval

Een historische stad in Mayenne is Laval. Deze stad kent een rijke historie. Vanaf de 15e eeuw was Laval de zetel van een graafschap. De graven behoorden tot de huizen van Montmorency, Montfort en Coligny. Tijdens de Franse revolutie heeft deze stad op een belangrijke rol gespeelt. Het was toen een van de bolwerken van de opstand in de Vendée. In de stad en in de omgeving hebben er toen hevige gevechten plaatsgevonden. Vandaag de dag kun je er diverse bezienswaardigheden bekijken. Het bekendste monument is het oude kasteel die tot eind 18e eeuw gefungeerd heeft als onderkomen van de graven. In het kasteel zit een museum waar je verschillende kunststukken kunt bewonderen. Daarnaast is de buitenkant van het kasteel ook zeker een bezoekje waard. Het gebouw heeft een bijzondere architectuur en een indrukwekkende, ronde burchttoren. Het is heerlijk om door de middeleeuwse straatjes van Laval te struinen. Onderweg kun je verschillende bezienswaardigheden bewonderen, zoals de Trinité Kathedraal, de Porte Beucheresse en het geboortehuis van Henri Rousseau. Ook de tuin van Perrine is zeker een bezoekje waard. In de tuin vind je een rozentuin, een Engelse tuin en een speelterrein. Een echte aanrader in Laval is het museum Lactopôle André Besnier. Dit is het grootste melk- en kaasmuseum ter wereld. Je kunt hier van alles leren over de geschiedenis van kaas en melk en verschillende producten proeven.

Hoteltip! Hotel du Maine is een schitterend hotel midden in het centrum van Laval en vlakbij het treinstation.

2. Vallée des Grottes de Saulges

Vallée des Grottes de Saulges is een prachtig gebied met verschillende grotten. Het grootste gedeelte van de grotten bevinden zich in het diepe gedeelte van de vallei, genaamd the canyon. In het gebied vind je meer dan 23 grotten waarvan twee grotten gedecoreerd zijn en verschillende grotten al in de prehistorie in gebruik waren. De grotten zijn ontdekt in de 19e eeuw door een paar archeologen. De verschillende tekeningen en opgravingen in de grotten zijn pas veel later ontdekt, in 1967. Het is een prachtige bezienswaardigheid om te bezoeken. Er worden in de grotten verschillende rondleidingen georganiseerd. Tijdens deze rondleidingen leer je van alles over de geschiedenis van de grotten en de voorwerpen die hier door de jaren heen gevonden zijn. Daarnaast is de vallei ook erg in trek bij actievelingen. Er kunnen verschillende sporten worden beoefend, zoals klimmen, hiken en caven. Je kunt de verschillende activiteiten die je hier kunt doen combineren, of het wat rustiger aan doen en een van de activiteiten kiezen.Vallée des Grottes de Saulges is een prachtige bezienswaardigheid voor jong en oud. 

Lassay les Chateaux Mayenne, Mayenne

3. Lassay-les-Châteaux

Lassay-les-Châteaux is een klein stadje in Mayenne. Het stadje ligt midden in Parc Naturel Régional et Géoparc Normandie-Maine en is ontstaan tijdens de 6e eeuw. Het verhaal gaat dat de eerste bewoner een kluizenaar was, genaamd Fraimbault. De stad is om meerdere redenen zeker een bezoekje waard. De bekendste bezienswaardigheid van Lassay-les-Châteaux is de middeleeuwse burcht. De burcht is gebouwd in de 14e en 15e eeuw en heeft een typische militaire architectuur uit de middeleeuwen. Je kunt het kasteel ook vandaag de dag bezoeken. Op het voormalige weiland van een benedictijns klooster vind je een prachtige rozentuin met meer dan 300 soorten. Ook de middeleeuwse tuin is zeker een bezoekje waard. Deze tuin ligt vlakbij het kasteel en bestaat uit verschillende gedeeltes, zoals een kruidentuin en een boomgaard. Het is een heerlijk stadje om doorheen te struinen. Ben je in de zomermaanden in Lassay-les-Châteaux, dan moet je hét evenement van de stad niet missen. In de maanden juli en augustus worden er namelijk door het centrum van de stad theatrale rondleidingen georganiseerd. 

Tip! Bekijk het volledige overzicht van campings in Mayenne bij de ANWB.

Sainte Suzanne Mayenne, Mayenne

4. Sainte-Suzanne

Een unieke bezienswaardigheid in Mayenne is Sainte-Suzanne. Het stadje ligt bovenop een rots van 70 meter hoog waardoor je het al van ver kunt zien liggen. Saint-Suzanne heeft versterkte stadsmuren die een interessante geschiedenis hebben. Door deze sterke stadsmuren is het Willem de Veroveraar tot 3 keer toe niet gelukt om dit stadje in handen te krijgen. Dit maakt Sainte-Suzanne het enige vestingstadje in Normandië dat uit handen is gebleven van deze hertog. In de middeleeuwen groeide Sainte-Suzanne uit tot een belangrijke stad, mede door de strategische ligging. Je kunt heerlijk struinen door dit schitterende stadje. Breng ook eens een bezoekje aan de promenade de la Poterne. Vanaf hier heb je verschillende uitzichtpunten over het omliggende landschap. Het kasteel van Saint-Suzanne werd gebouwd in de 17e eeuw en is bewonderenswaardig. Vandaag de dag zit er een museum in het gebouw, het Centre d’Interprétation de l’Architecture et du Patrimoine, wat ook erg leuk is om te bezoeken. Hier kun je van alles leren over het erfgoed van Mayenne, kun je tijdelijke tentoonstellingen bewonderen en kun je educatieve workshops volgen. Ook de Burchttoren uit de 11e eeuw is erg mooi om te bezoeken. Deze toren biedt een prachtig uitzicht over het dorp en de omliggende omgeving.

Overnachtingstip! Verblijf vlakbij Sainte-Suzanne is Le Moulin des Forges, een heerlijke accommodatie in de natuur.

5. Château de Craon

Château de Craon is een prachtig kasteel uit de 18e eeuw en wordt ook wel “klein Versailles” genoemd. Het kasteel ligt in het zuiden van Mayenne en heeft een prachtige architectuur. Het interieur heeft de style uit de periode van Lodewijk XVI en is adembenemend. Je kunt het kasteel zelfstandig bezoeken of een rondleiding krijgen in het kasteel. Tijdens de rondleiding kun je van alles leren over de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Ook de tuin van het kasteel is zeker een bezoek waard. De tuin bestaat uit een Franse tuin en een grote Engelse tuin en is bijna 42 hectare groot. Het is een heerlijk tuin om doorheen te struinen als je Château de Craon gaat bezoeken. Door het jaar heen vinden er in de tuin van het kasteel verschillende evenementen plaats die erg leuk zijn om te bezoeken, zoals de Journée du Patrimone. 

Overnacht in Château de Craon! Verblijf in een van de luxe kamers van Château de Craon en geniet van het kasteel en haar tuinen.

Chateau Gontier Mayenne, Mayenne

6. Château-Gontier

Château-Gontier is een stad met een rijk handelsverleden. Hier werden vroeger verschillende stoffen en linnen verhandeld. De stad wordt doorkruist door de rivier Mayenne en is daarom ook erg leuk om met de boot te verkennen. In de stad worden verschillende boottochten georganiseerd. Château-Gontier heeft een aantal interessante bezienswaardigheden. De bekendste bezienswaardigheid is de romaanse kerk Saint-Jean-Baptiste. De kerk is een imposant gebouw en heeft een verschillende historische muurschilderingen en een grafkelder uit de 11e eeuw. Het historische Hotel Fouquet is een mooie bezienswaardigheid uit de 17e eeuw. in het pand vind je een museum over kunst en archeologie. Aan de linkeroever van de rivier Mayenne ligt de wijk Faubourg. Deze wijk is rijk aan bezienswaardigheden. Zo kun je hier een voormalig Ursulinenklooster bezoeken. Bij dit klooster vind je onder andere verschillende kloostergangen en de Église de la Trinité, een prachtig gebouw met een jezuïeten bouwstijl. Voor een beetje rust en natuur kun je de bloementuinen van Château-Gontier bezoeken.

Mooi vakantiehuis! Dit charmante vakantiehuis in Saint-Laurent-des-Mortiers ligt nabij de Mayenne-rivier en is geschikt voor 6 personen.

7. Parc Naturel Régional Normandie-Maine

Een prachtig natuurpark gelegen in het noorden van Mayenne is Parc Naturel Régional Normandie-Maine. Het park is een officieel natuurpark sinds 1975 en is rijk aan flora en fauna. Het natuurpark is erg uitgestrekt en wordt gekenmerkt door groene heuvels, bossen, prachtige rivieren en verschillende meren. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen. Daarnaast zijn er diverse dieren te spotten. Zo leven hier onder andere de blauwe kiekendief, de steenuil, de parelmossel en de garnaal. Er zijn een paar hoogtepunten die je zeker niet moet missen tijdens een bezoekje aan dit park. Zo is de Kloof van Arthur zeker een bezoekje waard. Deze kloof, van 70 meter diep is een ideale plek om te wandelen of te klimmen. De prachtige watervallen van Mortain worden gezien als de mooiste watervallen in het westen van Frankrijk. Op sommige plekken stort het water van de rivier de Cance hier wel 20 meter naar beneden. Een prachtige plek die je kunt bezoeken in Parc Naturel Régional Normandie-Maine is Le Mont des Availoirs. Deze berg is 416 meter hoog en is daarmee de hoogste berg van West-Frankrijk. Vanaf de bergtop heb je een panoramische uitzicht over de omgeving. Met goed weer kun je zelfs Mont-Saint-Michel zien liggen!  In het park liggen ook verschillende pittoreske dorpjes en verschillende kastelen die je kunt bezoeken.

Campingtip! Aan de rand van Parc Naturel Régional Normandie-Maine ligt Camping Le Parc de Vaux, een middelgrote camping voor een heerlijke familievakantie.

8. Moulin De Thevalles

Moulin de Thevalles is een historische molen uit het jaar 1850. De molen ligt aan de rand van de Mayenne en is de enige molen in het departement die je kunt bezoeken. Vroeger stonden er op deze plek twee andere watermolens. De molen heeft dezelfde architectuur als het kasteel wat boven op de heuvel naast de molen staat. De onderdelen van de molen zijn gemaakt van ijzer, naar het voorbeeld van de engelsen. Door de jaren heen heeft de molen gefungeerd voor het produceren van meel en het opwekken van stroom. Vandaag de dag kun je de molen ook bezoeken. Je kunt de molen tegen betaling ook van binnen bekijken. Er worden rondleidingen gegeven door de molen. Tijdens de rondleiding leer je van alles over de geschiedenis van dit imposante bouwwerk en de werking van de machine. Daarnaast kun je er ook meel kopen. Je kunt een bezoekje aan de molen goed combineren met een wandeling in de omgeving. Daarnaast is ook het bijliggende kasteel zeker een bezoekje waard. Het kasteel is bewonderenswaardig en heeft schitterende torens. 

9. Le Port du Salut

Le Port-du-Salut is een oude abdij in het plaatsje Entrammes die voornamelijk bekend staat om de kaas die hier vandaan komt, de Port Salut. Deze kleine kaas werd vanaf 1815 hier gemaakt door de monniken de la Trappe. Pas in 1873 werd de kaas op de Parijse markt gebracht en daar verkocht. De kaas heeft een zachte textuur en is daarom ook erg geliefd bij kinderen. Niet alleen vanwege de bekende kaas is de abdij leuk om te bezoeken. Het is ook een prachtige bezienswaardigheid. De abdij bestaat uit verschillende gebouwen. Zo heeft het een hoofdgebouw waar plek is voor zo’n 30 pelgrims met een kleine winkel waar verschillende producten worden verkocht die geproduceerd zijn door de monniken zelf, zoals honing, jam, koekjes en taarten. Daarnaast is er een schitterende kerk en een kapel op het terrein die zeker een bezoekje waard zijn. Vandaag de dag leven er nog ongeveer 12 monniken in de abdij. Naast de schitterende gebouwen van de abdij, kun je op het terrein ook de wilde tuin bewonderen. Deze tuin ligt achter de abdij op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over het landschap. Hier vind je ook het standbeeld Notre Dame du Triomphe, een beeld ter ere van Maria.  

Overnachtingstip! Dit vakantiehuis in La Rouaudiere is een schitterende accommodatie voor 6 personen midden in het groen van de Mayenne.

10. Museum Robert Tatin

Midden in het platteland van de Mayenne vind je het Museum van Robert Tatin. De kunstenaar heeft geleefd tussen 1902-1983 en heeft in zijn leven verschillende indrukwekkende kunststukken gemaakt. In het museum kun je de verschillende bijzondere kunststukken bewonderen van deze befaamde kunstenaar. Robert Tatin en zijn vrouw Lise hebben aan dit museum zo’n 20 jaar gewerkt voordat het af was. Het is een ongelooflijk openluchtmuseum waar je zo in een mysterieuze wereld stapt. Neem het Aléé des Géants en laat je langs de beelden van verschillende grootheden leiden, zoals Jeanne d’Arc, Karel de Grote, Pablo Picasso en nog veel meer. Daarnaast kun je ook de Dragon bezoeken, het huis van Robert Tatin dat nog in zijn oorspronkelijke staat te bekijken is. Ook de tuin van bezinning, Jardin des Méditations, is schitterend om doorheen te lopen. Daarnaast is er in het Museum Robert Tatin ook een zaal waar je tijdelijk exposities van moderne kunstenaars kunt bewonderen. Laat je verrassen door de imposante kunst van deze man.

Plan je reis naar Mayenne
De mooiste vakantiehuizen in Mayenne vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Mayenne boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Gerelateerde vragen:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Pays de la Loire?

Nantes, Château de Brissac, Marais Poitevin en Château d’Angers zijn een paar schitterende bezienswaardigheden in de Pays de la Loire. Lees hier over de 10 mooiste bezienswaardigheden van de Pays de la Loire

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Sarthe?

Sarthe is een schitterend departement grenzend aan Mayenne waar je diverse bezienswaardigheden kunt bekijken, zoals Le Mans, La Ferté-Bernard of Abbaye de Solesmes. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Sarthe

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Maine-et-Loire?

Angers, Saumur, Château de Serrant en Montsoreau zijn een paar schitterende bezienswaardigheden in Maine-et-Loire. Lees hier over alle 10 bezienswaardigheden in Maine-et-Loire

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

Blois 3, Mayenne

Top 15 mooiste plaatsen in de Loirestreek

De Loirestreek is een prachtige en veelzijdige streek rondom rivier de Loire. Bekijk hier de top 15 mooiste plaatsen in de Loirestreek.