Wijngaarden Côte dOr Bourgogne shutterstock 70014697, Bourgogne

12 x de beste bezienswaardigheden in de Bourgogne

Wat te doen en bezienswaardigheden in de Bourgogne + verblijftips

De Bourgogne is een prachtig gebied in Frankrijk, onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Je vindt er een uitgestrekte wijnstreek, waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Hier kun je uitstekend wandelen of een bezoekje brengen aan leuke stadjes zoals Beaune. Daarnaast is er ook een mooi regionaal park, de Morvan. Dit groene, bergachtige gebied leent zich voor lange wandelingen en je kunt er ook historische erfgoed vinden in de stad Vézelay. Breng ook een bezoekje aan de abdij van Fontenay en Bibracte. Hier ga je weer even terug in de tijd. Er is dus van alles te doen en te beleven. Bekijk hier 12 bezienswaardigheden in de Bourgogne die je niet mag missen.

1. Bezoek de Abdij van Fontenay, een klooster in de Bourgogne

de Abdij van Fontenay op een zomerse dag met achter de abdij bos en op de voorgrond een grote tuin en water

De Abdij van Fontenay is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Bourgogne. Het mooie klooster geeft een goed beeld van een zelfvoorzienend cisterciënzer abdij. De abdij ligt midden in een groene vallei afgelegen van de bewoonde wereld. Je kunt er dus in de buurt ook heerlijk wandelen. Het gebouw wordt omringd door een muur en is gebouwd in een romaanse stijl. Er komen jaarlijks duizenden bezoekers om het bijzondere klooster bewonderen. Het klooster is gesticht in 1119 en is ook wel het oudste klooster van Frankrijk en het best bewaarde klooster van Europa. Bij een bezoek, kun je in de verschillende gebouwen en vertrekken rondlopen en het leven van de monniken uit de 12e eeuw ervaren. Onderweg leer je veel over het kloosterleven en het is daarnaast mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Leestip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Bourgogne gebruiken wij De Groene Reisgids – Bourgondië van Michelin. De reisgids is te koop bij Bol.com.

2. Ontdek Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne

vakwerkhuizen en daartussen een straat met aan het einde een kerk in Dijon, Frankrijk

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en het is een gezellig en provinciaal stadje. Je vind er een historisch centrum met veel oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen en gezellige restaurantjes. Zo moet je zeker naar de straat Rue des Forges, waar het altijd gezellig druk is op de terrasjes. De hoogtepunten van Dijon zijn de paleis gebouwen, de Palais des Ducs en Palais des États. Deze gebouwen hebben veel functies gehad door de jaren heen waaronder huis van de hertogen, zetel van de gouverneur en ze dienen nu als gemeentehuis en museum. Het bekende Musée des Beaux-Arts is hier gevestigd. In dit museum vind je de mooiste beelden, voorwerpen en graftombes die veelal van de hertogen en heiligen van Bourgondië zijn geweest. Ook vind je er moderne kunst en het is dus een afwisselend en interessant museum waar je zeker geweest moet zijn. De paleizen zijn van buiten ook erg mooi en indrukwekkend en geven je een goede indruk van het verleden van de Bourgogne. Naast de paleizen, zijn er ook nog veel mooie pleinen en musea die allemaal een bezoekje waard zijn. Een aanrader is ook zeker om naar de markt in de hallen van Dijon te gaan. Hier kun je namelijk de beroemde Dijon mosterd kopen.

Hotel tips! Hôtel des Halles is een een betaalbaar hotel in het historisch centrum van Dijon. Voor luxe kun je het beste terecht in Grand Hotel La Cloche Dijon – MGallery.

3. Verken Côte d’Or, een wijnstreek in de Bourgogne

groene wijnvelden met daartussen een weg en op de achtergrond een dorp in de wijnstreek Côte d'Or in de Bourgogne

In de Bourgogne vind je een prachtige wijnstreek die de Côte d’Or wordt genoemd. In de regio worden allerlei lekkere witte en rode wijnen geproduceerd, waarvan de Pinot Noir en Chardonnay de bekendste zijn. Het landschap van de Côte d’Or is prachtig met uitgestrekte wijngaarden, gezellige kleine stadjes, groene heuvels en prachtige kastelen. In het gebied heb je 5 wijnroutes die je zowel te voet, met de fiets of met de auto kunt afleggen. Deze routes leiden je langs de verschillende wijngaarden en geven je de mogelijkheid om zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven bij een van de beroemde wijnkastelen. De bekendste wijnroute is de Route des Grands Crus. Deze neemt je mee van Dijon naar Santenay en onderweg kom je langs de beste wijnen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Wandelen in de omgeving is een absolute aanrader. Zo moet je zeker een wandeling maken naar de rots van Solutré, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de wijngaarden en de stadjes.

Ontdek 10 bezienswaardigheden in de Côte d’Or

4. Maak een uitstapje naar Beaune, dé wijnhoofdstad van de Bourgogne

kleurrijk dak met dakkapelletjes van het Hospice in Beaune

Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne en ligt dan ook in het hart van het wijngebied Côte d’Or. Je kunt hier de lekkerste wijnen proeven bij de verschillende restaurantjes of de omgeving intrekken en één van de wijnroutes volgen. In heel de stad kun je wijnproeverijen, winkels en wijnkelders vinden en je kunt je hier als wijnliefhebber dus uitstekend vermaken. Een aanrader is om het Musée du Vin de Bourgogne te bezoeken. In dit museum leer je alles over de bekende bourgondische wijnen en hun productie. De stad zelf is ook erg mooi met veel historische gebouwen en gezellige pleinen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Beaune is het Hôtel Dieu. Dit is een voormalig hospitaal voor de armen, dat nog stamt uit de vijftiende eeuw. Het gebouw is van buiten erg mooi met kleurrijke daken. Binnen kun je nu verschillende vertrekken, zoals de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Daarnaast kun je er het bekende kunstwerk, Het Laatste Oordeel, van Rogier van der Weyden vinden.

Hotel tip! Op slechts 2 km van de stad ligt ibis Beaune La Ferme Aux Vins, een net hotel, ideaal voor op doorreis naar Zuid-Frankrijk. Heb je wat meer tijd en slaap je liever in het centrum, dan is ons favoriete Hôtel Le Cep perfect, je kunt er privé parkeren en loopt zo het centrum in.

5. Bewonder de Morvan, een natuurpark in de Bourgogne

uitgestrekt uitzicht over het natuurpark de Morvan op een mistige dag en op de voorgrond groene bomen

Het Parc Naturel Régional du Morvan is een prachtig natuurpark in de Bourgogne. Het is een bergachtig gebied dat zich onderscheidt van de rest van het departement. Je vindt er hoge bergen, steile rotsen, uitgestrekte bossen, diepe meren en kabbelende riviertjes. Een perfecte plek dus voor de avonturier en de wandelaar. Er is van alles mogelijk en veel mensen trekken naar de regio voor een sportieve vakantie. Je kunt er uitstekend wandelen en er zijn dan ook veel routes zoals de GR13 en de GR de Pays die je door het afwisselende landschap leiden. Je kunt er daarnaast bergbeklimmen, mountainbiken, kanoën en zwemmen. De hoogste top is de Bois-du-Roi en die is 902 meter. Vanaf deze top heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Ook zijn er in de Morvan veel gezellige stadjes die ook absoluut een bezoekje waard zijn. Voorbeelden zijn Vezelay, Château-Chinon en Autun. In deze stadjes vind je veel historische bezienswaardigheden en gezellige straatjes.

6. Bezichtig het Kasteel van Cormatin in het zuiden van de Bourgogne

het kasteel van Cormatin gelegen tussen groene planten op een wat bewolkte dag

Het kasteel van Cormatin is een prachtig kasteel in het zuiden van de Bourgogne. Het was vroeger een burcht, maar het is in de zeventiende eeuw omgebouwd tot een mooi kasteel. Het heeft een prachtig interieur die door de renaissance periode geïnspireerd is en het is één van de weinige 17e-eeuws geïnspireerde kastelen dat nog over is in Frankrijk. Bij een bezoek aan het kasteel van Cormatin kun je verschillende vertrekken bekijken. De vertrekken zijn prachtig versierd met geschilderde plafonds, indrukwekkende trappen, gave schilderijen en antiek meubilair. Daarnaast is het er buiten ook prachtig met groene tuinen met bloemen en fonteinen.

7. Breng een bezoek aan Vézelay, een bedevaartsoort in de Bourgogne

de basiliek met toren en op de voorgrond een stadsmuur in het Bourgondische dorpje Vézelay

Vézelay is een stadje aan de rand van de Morvan. Het ligt op een groene heuvel boven het dal van de Cure. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over de groene omgeving van de Morvan. Het is een echte pelgrimsstad, want vroeger bood de stad onderdak aan de pelgrims die op bedevaartstocht waren. Vézelay ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Tegenwoordig kun je er uitstekend rondlopen door de historische straatjes en steegjes. Het hoogtepunt van de stad is de basiliek Sainte-Madeleine. Deze basiliek werd gebouwd in de 9e eeuw en is gewijd aan Maria Magdalena, wiens relieken ook in de kerk worden bewaard. De mooie basiliek is absoluut een bezoekje waard en je kunt hem van zowel binnen als buiten bewonderen. Naast een bezoek aan de basiliek, moet je ook zeker een paar uur door de oude stad lopen. Zo staan er nog delen van de stadsmuur en zijn er veel mooie pleinen met historische gebouwen, winkeltjes en restaurants.

Hotel tip! Hôtel Restaurant De La Poste & Du Lion D’or is een prachtig hotel in een voormalig koetshuis. Je hebt er een prachtig uitzicht en het ligt midden in het centrum van Vézelay. Je kunt er daarnaast heerlijk eten en er is een fijn terras.

8. Ontdek Canal de Bourgogne & de kastelen aan het kanaal

foto van een groen hek met daarop een bord met de tekst 'Canal de Bourgogne' met het kanaal, een grasveld en groene bomen op de achtergrond

Het Canal de Bourgogne is een prachtig kanaal in Bourgogne. De sfeer van vroeger is er nog erg goed bewaard gebleven met veel stenen bruggetjes, bochten en schattige dorpjes op de oever. Het kanaal is 241 kilometer lang en je zult langs wel 189 sluizen varen. Een populaire activiteit is om een speciaal kanaalbootje te huren, waarmee je zelf de lengte van het kanaal kunt verkennen. Daarnaast liggen er aan de oever veel mooie bezienswaardigheden die zeker een stop waard zijn. Château de Tanlay en Château d’Ancy-le-Franc zijn daar goede voorbeelden van. Château de Tanlay is een prachtig protestants kasteel uit de 16e eeuw. Het kasteel is gebouwd in de renaissance bouwstijl en wordt door een slotgracht en groene tuinen omringd. Château d’Ancy-le-Franc is een renaissancekasteel met een prachtig interieur met muurschilderingen en een indrukwekkend binnenhof.

twee safaritenten met een deels overdekte veranda op Camping Château de l'Eperviere en op de achtergrond het kasteel

10x glamping in de Bourgogne

Luxe kamperen in de Bourgogne? In ons artikel ’10 Mooiste glamping & safaritenten in de Bourgogne’ hebben we de mooiste glampings voor je op een rijtje gezet.

Naar het artikel

9. Verken Bibracte, een historische stad in de Bourgogne

Uitzicht vanaf Bibracte
Uitzicht vanaf Bibracte

Bibracte is een stad, die vroeger gesticht is door de Galliërs in de eerste eeuw voor christus. Het stadje ligt tegen de berg Mont Beuvray aan, net buiten de Morvan, en heeft daardoor een prachtig uitzicht. De stad staat centraal in veel historische gebeurtenissen en Caesar heeft er bijvoorbeeld ook zijn boek Commentarii de bello Gallico geschreven. Bibracte werd later ingewisseld voor een vesting even verderop en de stad is sindsdien verlaten geweest. In de 19e eeuw werd de historische stad gevonden door archeologen en zij hebben de overblijfselen weer opgegraven. Tegenwoordig kun je deze ruïnes bezoeken en met je eigen ogen zien hoe de Galliërs vroeger leefden. Bij het complex vind je daarnaast een interessant museum, waar je alles kunt leren over de stad en zijn bewoners. Een echte aanrader dus voor een leuk dagje uit!

10. Bezoek Cluny, een gezellig stadje rondom een abdij

toren van de abdij in Cluny in de Bourgogne

Cluny is een gezellig stadje en is gegroeid rondom een mooie abdij. Deze abdij was ooit de machtigste en grootste abdij van Europa, maar is sindsdien gedeeltelijk in verval geraakt. In de Franse revolutie werd de abdij geplunderd en werd het voor en deel gesloopt. Gelukkig is die gerestaureerd en is er een hele gave 3D-reconstructie waar je het gebouw nog in zijn volle glorie kunt bewonderen. Je kunt er daarnaast veel leren over de invloed en macht die het klooster had op het religieuze, politieke en artistieke leven in Europa. Een echte aanrader dus! De rest van de stad is ook erg mooi met nog veel historische gebouwen en gezellige straatjes. Het Musée d’Art et d’Archéologie is daarnaast een leuk museum, waar je veel kunt leren over Cluny, de abdij en de Bourgogne.

Camping tip! Camping Sites et Paysages Au Bois Joli is een bosrijke charme camping met zwembad en restaurant. De camping is met name geliefd bij gezinnen en rustzoekers.

11. Maak een wandeling door Natuurreservaat Combe-Lavaux

Het Natuurreservaat Combe-Lavaux is een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers in de Bourgogne. Het natuurreservaat grenst aan de gemeenten Brochon en Gevrey-Chambertin en je kunt er prachtige wandelingen maken door een rotsachtig keteldal. Combes zijn kleine valleien van zo’n 30 meter breed, die door watererosie ontstaan zijn. De valleien staan tegenwoordig droog en zijn gevuld met verschillende soorten wilde bloemen. De wilde bloemen trekken talloze vlinder, hommels en knaagdieren aan, die op hun beurt weer hagedissen, slangen en wilde katten lokken. Houd tijdens een wandeling door de Combe-Lavaux je ogen dus goed open om de opmerkelijke plant- en diersoorten te spotten. Door het natuurreservaat lopen meer dan 16 gemarkeerde wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden. Ze zijn aangegeven met borden en prima zonder gids te volgen.

Bekijk 10 rustieke natuurhuisjes in de Bourgogne

12. Ga naar Semur-en-Auxois, een middeleeuws stadje in de Bourgogne

een brug over een rivier en huizen en een toren aan de zijkant in Semur-en-Auxois

Semur-en-Auxois is een prachtig middeleeuws stadje in de Bourgogne. Het stadje ligt in de bocht van de rivier de Armançon, in het westen van het departement Côte-d’Or. Semur-en-Auxois heeft een rijke geschiedenis en een charmant centrum, waar je tussen oude huizen en gezellig winkeltjes loopt. Het stadje is gebouwd op een uitloper van roze graniet en wordt bewaakt door vier stevige torens. De torens zijn de overblijfselen van wat ooit een groot fort was. De bekendste toren is de 44 meter hoge Orle d’Or. Je kunt de toren niet alleen van buiten bekijken; je vindt er ook een bibliotheek en museum. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is de kerk Collégiale Notre Dame. Deze gotische kerk is gebouwd in 1225 en is zowel van binnen als van buiten prachtig versierd.

Camping tip! Camping Le Village des Meuniers is een gezellige camping, waar je de rust en het bourgondische leven ervaren. De camping ligt op een heuvel bij het plaatsje Dompierre-les-Ormes en biedt een adembenemend uitzicht over de druivenvelden.

Onze tips voor mooie accommodaties in de Bourgogne

Op zoek naar een leuke camping of een fijn vakantiehuis in de Bourgogne? Bekijk hier onze tips voor leuke accommodaties:

Natuurhuisje in Grury – 4 personen

fotocollage van een vakantiehuis in Grury met een foto van de zitkamer met kachel, een foto van de zijkant van het huis en een foto van een slaapkamer met twee opgemaakte eenpersoonbedden

Dit schitterende natuurhuisje ligt in de zuidelijke Morvan en wordt omgeven door groene landschappen. Het huisje is een oude boerderijwoning uit 1860. Het huis is volledige gerenoveerd, maar heeft wel zijn charme kunnen behouden. Er zijn twee slaapkamers en het huis is van alle gemakken voorzien.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Larochemillay – 2 personen

fotocollage van een vakantiehuis in Larochemillay met een foto van een slaapkamer met tweepersoonsbed, een foto van de voorkant van het stenen huis en een fot ovan de eetkamer met stenen muur en twee oude portretten aan die muur

Dit natuurhuisje is een prachtig huisje in het zuiden van Parc du Morvan. Vanaf de boomgaard die bij het huisje ligt heb je vrij uitzicht over de weides, het chateau van Larochemillay en de berg Mont Beauvray. Het gerenoveerde huisje heeft een woonkamer met tuindeuren en een grote tuin waar de gehele dag zon is.

Prijzen en beschikbaarheid

Camping Le Village des Meuniers – 104 plaatsen

fotocollage van Camping Le Village des Meuniers in de Bourgogne met een foto van een stel op een terras, een foto van een stel dat op het dal uitkijkt en een foto van een vrouw die het terras bij haar safaritent afloopt

Camping Le Village des Meuniers is een mooie, kleinschalige camping in de Saône-et-Loire. Vanaf de camping heb je een weids uitzicht over de wijngaarden. Er is veel gedacht aan de kinderen. Zo is er een kinderboerderij, animatie, minigolf en diverse sportvelden.

Prijzen en beschikbaarheid

Camping Huttopia Etang de Fouché – 93 plaatsen

huttopia etang de fouche 2023, Bourgogne

Kom kamperen tussen het bos van de Morvan en de wijngaarden van de Bourgogne op Camping Huttopia Etang de Fouché. De camping ligt aan een meer met strandje, waar je kunt zwemmen, vissen en waterfietsen. Daarnaast profiteer je van een verwarmd zwembad en leuke activiteiten in de zomer.

Prijzen en beschikbaarheid

Tip! Bekijk ook Camping Huttopia Meursault in het hart van Bourgondië. Er zijn zowel staanplaatsen als huuraccommodaties.

Meer over de Bourgogne? Lees dan ook:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in de Bourgogne:

Wat is het weer & klimaat in de Bourgogne?

In de Bourgogne, een regio in het centrale deel van Frankrijk, kenmerkt het klimaat zich door warme zomers en koele winters. Dit overgangsklimaat bevat zowel kenmerken van een landklimaat als een zeeklimaat, wat zorgt voor regelmatige neerslag gedurende het hele jaar en een wisselvallig weerpatroon.

Wat is de beste reistijd voor de Bourgogne?

De beste reistijd voor de Bourgogne is van mei tot en met oktober, wanneer het weer meestal aangenaam warm is en er minder kans op regen is. Dit maakt het een ideale periode voor activiteiten zoals wandelen, fietsen en natuurlijk het verkennen van de wijngaarden.

Hoe ver is het rijden naar de Bourgogne?

Vanaf Utrecht is het 769,5 km en 8,5 uur rijden naar de Bourgogne.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

natuurhuisje in Poursac 2, Bourgogne

10 Rustieke natuurhuisjes met zwembad in Frankrijk

In een natuurhuisje met zwembad geniet je van veel privacy, rust en waterpret. Ontdek hier 10 rustieke natuurhuisjes met zwembad in Frankrijk.