Soissons Aisne shutterstock 1459139822, Bezienswaardigheden in de Aisne

10 Mooie bezienswaardigheden in de Aisne

Hoogtepunten van de Aisne

Aisne is een mooi Frans departement in de regio Hauts-de-France. Het is een groene regio met veel bos en uitgestrekte heuvels. Daarnaast vind je er allerlei leuke plaatsjes zoals Laon. Laon is een middeleeuws stadje met een prachtige kathedraal en een mooi museum. Ook Soissons en Saint-Quentin zijn zeker een bezoekje waard. Deze stadjes beschikken over veel cultuur en historie en je kunt er genieten van gezellige restaurantjes. Als natuurliefhebber ben je ook helemaal thuis in Aisne. Zo kun je heerlijk wandelen in het Fôret Domaniale de Retz en La Hottée du Diable. Ook zijn er veel abdijen en kastelen en mag je ook de oorlogsmonumenten aan het Chemin des Dames niet missen. Kortom, er is van alles te doen en te beleven. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Aisne.

Laon Aisne shutterstock 1423423598, Bezienswaardigheden in de Aisne

1. Laon

Laon is de hoofdstad van het departement Aisne en is gelegen op een groene heuvel. Het stadje is in de middeleeuwen opgericht als vestingstad en je vindt er nog een groot gedeelte van de oude vestingmuur. Binnen die muren bevindt zich het oude centrum, dat vol staat met charmante gebouwen en middeleeuwse huisjes. Het middelpunt van het centrum is de prachtige Notre-Dame kathedraal, die je van ver buiten de stad al kunt zien. Het is één van de oudste gotische kerken van Frankrijk en het is dan ook een aanrader voor architectuurliefhebbers. Binnen in de kerk vind je allerlei bijzondere beeldhouwwerken en prachtige glas in lood ramen. Naast de kathedraal, moet je ook zeker een bezoekje brengen aan de Kapel des Templiers en de verschillende poorten van de stadsmuur. Vanaf de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht over de omliggende groene heuvels. Ook het Musée d’Art et d’Archéologie is een echte aanrader. Het museum bestaat uit 3 delen, die allemaal zeker een bezoekje waard zijn. Zo vind je bij het deel met Mediterrane archeologie, allerlei vondsten uit het Romeinse rijk en het oude Egypte. Bij het deel met regionale archeologie vind je mooie vondsten uit de omgeving van Laon en bij het deel met schone kunsten vind je allerlei mooie kunstwerken.

Soissons Aisne shutterstock 1459139822, Bezienswaardigheden in de Aisne

2. Soissons

Soissons is één van de oudste stadjes in Frankrijk. In de Romeinse tijd werd het al bewoond door de Kelten en sindsdien is het vaak veroverd en verder ontwikkeld. In de stad vind je een prachtige abdij en kathedraal, die je zeker niet mag missen. De Abdij van St-Jean-des-Vignes werd opgericht in het jaar 1076 en was één van de rijkste abdijen tijdens de middeleeuwen. De gevel van de Abdij is werkelijk waar prachtig met twee grote torenspitsen en veel versieringen. De abdijkerk kun je van binnen bekijken en je kunt ook door de ruïnes van de rest van de abdij wandelen. Ook de gotische kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais is zeker een bezoek waard. De kathedraal werd tussen de 12e en 14e eeuw gebouwd, maar de bouw werd tijdens de honderdjarige oorlog stilgelegd. Als gevolg is één van de twee kerktorens nooit afgebouwd en is de façade van de kerk dus erg bijzonder. De kerk is erg mooi van binnen met veel beeldhouwwerk en glas in lood. Daarnaast vind je er ook het mooie schilderij “Aanbidding van de Herders” van de bekende schilder Rubens.

3. Fôret Domaniale de Retz

Fôret Domaniale de Retz is een prachtig bos in de Aisne. Het bos is erg groen en heuvelachtig en je kunt er dan ook heerlijk wandelen. Er zijn verschillende paden die door het bos lopen en je kunt genieten van de rust en de ruimte. Naast wandelen, kun je er ook heerlijk fietsen en komen er veel mensen om paard te rijden. Het is dus de perfecte bestemming voor een sportieve vakantie! Natuurliefhebbers kunnen zich ook uitleven. Je vindt er een hoge diversiteit aan flora en fauna en je kunt er dan ook veel dieren vinden zoals edelherten en wilde zwijnen. Koning Frans I van Frankrijk heeft er ook een prachtig kasteel laten bouwen, het Château de Villers-Cotterêts. Het kasteel heeft erg mooie tuinen en is zeker een bezoekje waard!

4. Chemin des Dames

Chemin des Dames is een lange weg, gelegen op een heuvelrug, waar je prachtig uitzicht hebt op het groene glooiende landschap. De weg is vooral een bekende herdenkingsplaats uit de eerste wereldoorlog. In de oorlog werd de weg bezet door Duitse troepen, die hun veroverde land beschermden vanuit de loopgraven. Pas in 1918 werd Chemin des Dames en het achterliggende land heroverd. Nu kun je langs de weg verschillende ruïnes en monumenten vinden, die de slachtoffers en de gebeurtenissen van de oorlog herdenken. Zo vind je er de ruïnes van het Fort de la Malmaison, een belangrijk fort tijdens de gevechten. Bij het fort vind je een indrukwekkend Duits kerkhof, waar 11.000 soldaten zijn begraven. Bij een bezoek aan Chemin des Dames, moet je ook zeker naar De Caverne du Dragon gaan. In deze vroegere steengroeve, bevindt zich nu een fascinerend museum, waar je van alles kunt leren over het dagelijks leven tijdens de oorlog.

5. Kasteel van Château-Thierry

Het Kasteel van Château-Thierry is een prachtig kasteel in het stadje Château-Thierry. Het kasteel ligt aan de oevers van de rivier de Marne en heeft een rijke geschiedenis. Het kasteel wordt omringd door een versterkt fort en is dus ook erg indrukwekkend. Daarnaast is het het perfect uitje voor het hele gezin en worden er in de zomer heel veel leuke evenementen georganiseerd. Zo zijn er dagelijks roofvogelshows, waar je de bijzondere vogels kunt bewonderen. Ook zijn er soms festivals en lijkt het er net of je een stapje terug in de tijd hebt gedaan. Om het kasteel heen ligt er een grote rozentuin met wel 50 verschillende soorten rozen en zijn er allerlei dieren op het landgoed te vinden.

Saint Quentin Aisne shutterstock 1337679023, Bezienswaardigheden in de Aisne

6. Saint-Quentin

Saint-Quentin is een prachtig stadje aan het Canal de Saint-Quentin en de rivier de Somme. Al in de Romeinse tijd werd het stadje bewoond en het heeft sindsdien veel ontwikkelingen doorgemaakt. In de eerste wereldoorlog is een groot gedeelte van Saint-Quentin vernietigd en veel gebouwen zijn daarna in de mooie art deco stijl herbouwd. Je moet dan ook zeker het Place de l’Hôtel-de-Ville bezoeken en vanaf daar de Art Deco route volgen. Je komt dan langs kleurrijke straten met bijzondere voorgevels en mooie mozaïek. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Sint-Quintinus-basiliek. De kerk is van binnen erg mooi met veel versieringen, een bijzondere orgel en mooie schilderijen. Het is dus zeker een bezoekje waard! Ook het oude stadhuis van Saint-Quentin is erg mooi. Het flamboyante gebouw staat op een groot plein en heeft een indrukwekkende voorgevel.

Château de Coucy Aisne shutterstock 1428653702, Bezienswaardigheden in de Aisne

7. Château de Coucy

Château de Coucy was vroeger een prachtige burcht gelegen op een groene heuvel bij het stadje Coucy-le-Château-Auffrique. Jammer genoeg is een groot gedeelte van het kasteel verwoest in de eerste wereldoorlog, maar het is nog steeds een bezoekje waard! Er is sindsdien namelijk wel veel gerestaureerd en je kunt er veel leren over de geschiedenis. Om het kasteel heen, vind je een grote versterkte muur met meerdere torens. Je kunt er heerlijk wandelen en je hebt er een prachtig uitzicht over de groene heuvels en het mooie stadje. Naast de torens, kun je ook de ruïnes van de grote zaal bewonderen en kun je afdalen naar de kelders. Er wordt nog steeds veel archeologische onderzoek gedaan en er worden nog altijd nieuwe dingen ontdekt. Je moet hier dus zeker een kijkje nemen en je kunt er veel leren over middeleeuwse burchten.

8. La Hottée du Diable

La Hottée du Diable is een prachtig natuurgebied, gelegen in de heuvels, in het zuiden van de Aisne. Het gebied bestaat uit bijzondere rotsformaties, afgewisseld door groene bomen en bosjes. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen en genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. Het natuurgebied is rijk aan flora en fauna met meer dan 140 plantensoorten en wel 40 verschillende vogels. Vogelliefhebbers zullen zich dus ook zeker vermaken! Eén van de leukste bezigheden in het park, is het herkennen van verschillende vormen in de rotsen. Zo kun je er bijvoorbeeld een schildpad of dinosaurus herkennen en de kinderen kunnen heerlijk klauteren en klimmen over de rotsen. Het perfecte uitje voor het hele gezin dus!

Abdij van Vauclair Aisne shutterstock 693595189, Bezienswaardigheden in de Aisne

9. Abdij van Vauclair

Het Abdij van Vauclair was een prachtig klooster, gelegen in het groene bos van Bouconville-Vauclair. De abdij is in het jaar 1134 gesticht, maar is helaas tijdens de eerste wereldoorlog grotendeels verwoest. Er zijn nog enkele overblijfselen, die absoluut een bezoek waard zijn. De bijzondere ruïnes zorgen voor een prachtig plaatje en je kunt de fundamenten van de abdijkerk, monniken vleugel en leken gebouw bewonderen. Bij de ruïnes kun je van alles leren over het vroegere kloosterleven en de geschiedenis van het gebied. Even verderop vind je daarnaast een tuin met geneeskruiden. Er zijn wel 400 verschillende kruiden en je moet hier dan ook zeker een kijkje nemen. Ook ligt er nog een grote boomgaard met groene appel- en perenbomen.

10. Vervins

Vervins is een gezellig stadje dat midden in het mooie natuurgebied Thiérache ligt. Het stadje is ontstaan in de middeleeuwen, maar een groot gedeelte werd in de 16e eeuw afgebrand. Daarna is er veel herbouwd en ook na de eerste wereldoorlog zijn er veel gebouwen verwoest en vervolgens weer gerestaureerd. De nieuwe huizen zijn vooral in een Art Deco stijl gebouwd met mooie gevels en gekleurde muren. Je vindt er kortom, een grote diversiteit aan architectonische stijlen en het is het dan ook zeker waard om de hele stad te verkennen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de mooie kerk van Vervins en ook het gemeentehuis en het station zijn erg mooi.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Camping Le Phare dOpale 1, Bezienswaardigheden in de Aisne

7 x mooie campings aan de Opaalkust

Bekijk hier een aantal mooie campings aan de Opaalkust in het noorden van Frankrijk; de ideale bestemming voor een heerlijke strandvakantie.