Auvillar Tarn et Garonne shutterstock 532526983, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

Hoogtepunten van de Tarn-et-Garonne

Tarn-et-Garonne is een prachtig departement gelegen in de regio Occitanië. Het departement wordt gekenmerkt door mooie natuur, gezellige steden en grote kastelen. Het departement heeft een rijke geschiedenis. Zo moet je zeker een kijkje nemen in Montauban. Het is één van de oudste vestingsteden waar je veel historische gebouwen kunt vinden. Ook de dorpjes Bruniquel. Lauzerte en Saint-Antonin-Noble-Val zijn zeer de moeite waard. In Moissac kun je de prachtige Abbaye de Moissac vinden. Bij een bezoek aan deze abdij waan je je even in het verleden. Wil je een mooie wandeling maken? Dan moet je bij de Gorges de l’Aveyron zijn. Bij de riviervallei kun je genieten van ongerepte natuur en mooie uitzichten. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden.

Montauban Tarn et Garonne shutterstock 300217403, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

1. Montauban

Montauban is de mooie hoofdstad van Tarn-et-Garonne. De stad ligt aan de oever van de rivier de Tarn, in het midden van het departement. De stad werd gesticht in de twaalfde eeuw en is de op één na oudste vestingstad van Zuid-Frankrijk. Het stadje heeft een rijke geschiedenis, waarbij het lange tijd werd bewoond en bestuurd door de Franse Hugenoten. Bij een bezoekje aan Montauban kun je veel historische bezienswaardigheden bezoeken. Over de rivier de Tarn vind je de bijzondere brug Pont Vieux. De brug werd gebouwd in de veertiende eeuw en is een mooi middeleeuws bouwwerk. Ook de kathedraal en de Église Saint-Jacques de Montauban zijn echte aanraders. Deze kerken zijn erg indrukwekkend en kun je van binnen en buiten bewonderen. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij het Musée Ingres. In het museum kun je een grote collectie aan kunstwerken bewonderen. Je vindt er vele prachtige schilderijen van de kunstenaar Jean Ingres.

Hotel tip! Hôtel du Commerce is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Montauban. Je kunt er genieten van sfeervolle kamers en er wordt elke ochtend een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd.

Abbaye de Moissac Tarn et Garonne shutterstock 301519634, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

2. Abbaye de Moissac

Abbaye de Moissac is een prachtige abdij gelegen in het westen van Tarn-et-Garonne in het stadje Moissac. De abdij werd in de zevende eeuw gesticht en is door de eeuwen heen vaak verbouwd en gerestaureerd. Het klooster maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en kun je bezoeken. De abdij bestaat uit meerdere prachtige gebouwen en is een mooi voorbeeld van de Romaanse architectuur. Je kunt er bijzondere standbeelden en kunstwerken vinden en je waant je hier even in het verleden. Je kunt een rondleiding door de abdij volgen of een audio guide kopen. De rest van Moissac is ook erg de moeite waard. In het stadje kun je genieten van leuke winkels en restaurantjes.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Municipal de l’Île de Bidounet is een heerlijke familiecamping gelegen bij het stadje Moissac. Op de camping kun je genieten van een fijn zwembad en er worden leuke activiteiten georganiseerd.

Bruniquel Tarn et Garonne shutterstock 1114405259, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

3. Bruniquel

Bruniquel is een gezellig stadje gelegen in het zuidoosten van de Tarn-et-Garonne, aan de oever van de rivier Aveyron. Het pittoreske stadje staat vol met middeleeuwse gebouwen en wordt gekenmerkt door de roze en rode stenen. Je kunt er genieten van plaatselijke winkeltjes en fijne restaurantjes. Eén van de hoogtepunten is het Château de Bruniquel. Dit kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd en bied je een prachtig uitzicht over de riviervallei. Daarnaast vind je in Bruniquel ook een jonger kasteel. Dit kasteel werd in de vijftiende eeuw gebouwd en je vindt er een tentoonstelling over de prehistorie. Even buiten de stad staan namelijk diverse prehistorische grotten met eeuwenoude rotstekeningen.

Saint Antonin Noble Val Tarn et Garonne shutterstock 1113790031, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

4. Saint-Antonin-Noble-Val

Saint-Antonin-Noble-Val is een mooi dorpje gelegen in het zuidoosten van Tarn-et-Garonne, aan de oever van de rivier de Aveyron. In de achtste eeuw werd er op de plek van het dorpje een abdij gebouwd en de stad is door de eeuwen heen steeds verder uitgebreid. Saint-Antonin-Noble-Val was een vooruitstrevende stad, waar het oudste stadhuis werd gebouwd en één van de eerste ziekenhuizen in de regio werd neergezet. De stad heeft een rijke geschiedenis, waarin de stad een grote rol speelde in vele Franse oorlogen. Veel van de historische gebouwen zijn goed bewaard gebleven en kun je bij een bezoekje bewonderen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Église Saint-Antonin. Deze kerk is prachtig versierd en staat op een pittoresk plein. Rond het plein kun je veel mooie huisjes en gezellige terrasjes vinden.

Lauzerte Tarn et Garonne shutterstock 760030000, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

5. Lauzerte

Lauzerte is een pittoresk stadje gelegen in het noordwesten van de Tarn-et-Garonne. De stad ligt op een heuvel tussen twee rivieren in en je hebt er dan ook een mooi uitzicht. Het dorpje ligt langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en heeft een rijke geschiedenis. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs gezellige straatjes, oude vakwerkhuizen en leuke winkeltjes. Eén van de hoogtepunten is het marktplein Place des Cornières. Het plein ligt boven op de heuvel en wordt omgeven door mooie huizen. Op het plein worden wekelijks leuke markten georganiseerd. Ook moet je een kijkje nemen bij de Église Saint Barthélemy. Deze bijzondere kerk staat vlakbij het marktplein en kun je van binnen en buiten bewonderen. In de groene omgeving van Lauzerte kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken.

Aveyron Rivieren shutterstock 1446322295, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

6. Gorges de l’Aveyron

De Gorges de l’Aveyron is een prachtige rivierkloof gelegen in de departementen Tarn, Tarn-et-Garonne en Aveyron. In de Tarn-et-Garonne loopt de kloof langs de stadjes Saint-Antonin-Noble-Val en Bruniquel. De kloof ligt midden in een groene omgeving waar je kunt genieten van dichte bossen, schattige dorpjes en uitgestrekte velden. Rond de rivier strekken de kliffen zich hoog uit en je hebt er dan ook een mooi uitzicht. Het is een ongerept gebied waar je veel mooie wandel- en fietspaden kunt vinden. Daarnaast is het ook een echte aanrader om een kano of kajak te huren en de rivierkloof via het water te verkennen. Langs de kloof kun je veel leuke dorpjes en kastelen vinden, die zeker de moeite waard zijn.

Op zoek naar een leuke camping? Flower Camping Les Gorges de l’Aveyron is een gezellige familiecamping gelegen bij het stadje Saint-Antonin-Noble-Val, aan de oever van de rivier Aveyron. Op de camping kun je een heerlijk zwembad vinden.

Auvillar Tarn et Garonne shutterstock 532526983, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

7. Auvillar

Auvillar is een historisch stadje gelegen in het westen van Tarn-et-Garonne. Het stadje ligt aan de oever van de rivier de Garonne en in de omgeving kun je heerlijk wandelen. Het stadje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France en ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Auvillar staat vol met historische gebouwen, pittoreske huizen en gezellige pleinen. Eén van de hoogtepunten is de Halle aux grains d’Auvillar. Deze ronde graanhal is prachtig versierd en staat midden op een groot plein. Je moet daarnaast ook zeker een kijkje nemen bij de klokkentoren en de kerk. Een aanrader is om een bezoekje te brengen aan het Musée de Vieil Auvillar. In dit museum kun je alles leren over de geschiedenis van Auvillar.

Camping tip! Vodatent Camping Domaine de Merlanes is een gemoedelijke camping met drie zwembaden en een klein meertje in de Tarn-et-Garonne. Op de camping kun je verblijven in luxe safaritenten met privé sanitair.

8. Abbaye de Belleperche

Abbaye de Belleperche is een mooie abdij gelegen ten westen van Montauban, aan de oever van de rivier de Garonne. Het klooster werd gesticht in de twaalfde eeuw en groeide uit tot één van de grootste abdijen van Zuid-Frankrijk. Op zijn hoogtepunt woonden er tussen de 60 en 80 monniken in het klooster. Vanaf de achttiende eeuw werd het klooster gesloten en in de twintigste eeuw werd het gebouw helemaal gerestaureerd. De abdij is tegenwoordig opengesteld voor publiek en is een echte aanrader voor het hele gezin. Je kunt er een rondleiding volgen en even een kijkje nemen in het leven van een monnik. Daarnaast vind je er een interessant museum en heb je er een prachtig uitzicht over de rivier.

Tip! Huur een natuurhuisje

De natuurhuisjes in de Tarn-et-Garonne bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

9. Montpezat-de-Quercy

Montpezat-de-Quercy is een heerlijk stadje gelegen in het noorden van de Tarn-et-Garonne. Het is een historisch stadje waar je kunt genieten van oude vakwerkhuizen, schattige straatjes en pittoreske pleinen. Het hoogtepunt van de stad is de Collégiale Saint-Martin de Montpezat-de-Quercy. Deze kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd en staat bekend om zijn wandtapijten die het verhaal vertellen van St. Martin. In Montzepat-de-Quercy kun je daarnaast ook allerlei leuke restaurantjes en plaatselijke winkeltjes vinden.

10. Château de Gramont

Château de Gramont is een prachtig kasteel gelegen in het westen van de Tarn-et-Garonne. Het mooie kasteel wordt omringd door groene bossen en bergen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd om de Tarn-et-Garonne te beschermen tegen buitenstaanders. Het kasteel heeft mooie kenmerken van de middeleeuwse en renaissance architectuur. Bij een bezoekje aan het kasteel kun je de prachtige vertrekken bekijken, waar antieke meubels en kunstwerken tentoon staan gesteld. Rond het kasteel vind je daarnaast grote Franse tuinen. Vanaf de tuinen heb je een mooi uitzicht op de omgeving en je kunt er een lange wandeling maken.

Plan je reis naar de Tarn-et-Garonne
De mooiste vakantiehuizen in de Tarn-et-Garonne vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in de Tarn-et-Garonne boek je bij Booking.com.

Onze tips voor mooie accommodaties in de Tarn-et-Garonne:

Op zoek naar een accommodatie voor je vakantie in de Tarn-et-Garonne? Bekijk hieronder drie fijne vakantieverblijven:

Vodatent Camping Domaine de Merlanes – 58 plaatsen

vodatent camping domaine de merlanes, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

Domaine de Merlanes is een kleine camping met 58 plaatsen en safaritenten in Molières. De camping ligt in een heuvelachtig landschap en is de ideale bestemming voor rustzoekers, natuurliefhebbers en gezinnen. Er zijn drie zwembaden en een meertje om in te vissen en te spelen. In de omgeving is van alles te beleven: kanoën door de kloof van Aveyron, wandelen in de groene natuur en talloze middeleeuwse dorpjes om te bezoeken. Meer informatie en boeken.

Natuurhuisje in de Tarn-et-Garonne – 4 personen

natuurhuisje tarn et garonne labarthe frankrijk, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

Geniet van een huiselijke sfeer en de prachtige natuur in de Tarn-et-Garonne? Dan is dit natuurhuisje in Labarthe een absolute aanrader. De houten bungalow ligt in de heuvels van de Tarn-et-Garonne, tussen de bossen en weilanden. Je kunt er allerlei wilde dieren spotten, zoals dassen, vossen en de grote zwarte specht. De bungalow is modern ingericht en biedt veel luxe en comfort, met onder meer een heerlijk ruim terras en twee slaapkamers met ieder een eigen badkamer. Ideaal voor stellen die samen op vakantie gaan! Meer informatie en boeken.

Camping Le Clos de la lère – 57 plaatsen

Camping Le Clos de la lere tarn et garonne, Bezienswaardigheden in Tarn-et-Garonne

Camping Le Clos de la lère is een kleinschalige camping met zwembad, gelegen tussen de Gorges de l’Aveyron en de Lot-vallei in de Tarn-et-Garonne. Op de kleine camping zijn zowel kampeerplaatsen als diverse accommodaties te huur. Zo kun je er onder meer overnachten in comfortabele stacaravans en ingerichte lodgetenten. Voor de kids is er een speeltuin, trampoline en animatieprogramma. Meer informatie en boeken.

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.