Mulhouse 3 shutterstock 1347959885, Mulhouse

10 x de beste bezienswaardigheden in Mulhouse

Ontdek de stad Mulhouse en zijn bezienswaardigheden

Mulhouse is een stad in het oosten van Frankrijk, gelegen in de regio Grand Est, voorheen de Elzas. Het is de grootste stad van het departement Haut-Rhin en de tweede stad in de Elzas. Twee zijrivieren van de Rijn, de Doller en de Ill stromen door de stad. Mulhouse heeft een groot en rijk cultureel aanbod. Ontdek het historische centrum met oude straatjes waar veel oude gebouwen staan, zoals het stadhuis, de kerk van Saint-Étienne met zijn gebrandschilderde ramen uit de 14e eeuw en de middeleeuwse huizen rond de Place de la Réunion met de kleurrijke gevels. Mulhouse ligt dicht bij de grenzen met Zwitserland en Duitsland. Wegens de textielindustrie werd Mulhouse wel het Manchester van Frankrijk genoemd. Mulhouse is de museumhoofdstad van Frankrijk. Over elk onderwerp is er wel een museum te vinden. De meeste musea gaan over het industriële verleden van de stad: auto’s, treinen, textiel en behang.

Bekijk hotels in Mulhouse

Geschiedenis van de stad Mulhouse

De stad Mulhouse (Duits: Mülhausen) wordt voor het eerst vermeld in 803 als het Latijnse Mulhusium. De naam verwijst naar het Duitse woord Mühle, dat molen betekent. De stad had in het Heilige Roomse Rijk de status van vrijstad; zij was eerst toegetreden tot de Tienstedenbond van de Elzas en later tot het Zwitserse Eedgenootschap. Daardoor bleef het een zo goed als onafhankelijke republiek tot de annexatie door Frankrijk in 1798. Mulhouse werd opgenomen in het departement Haut-Rhin. Toch hoort Mulhouse thuis in de lijst van voormalige zelfstandige landen op het huidige Franse grondgebied. Van 1871 (Vrede van Frankfurt) tot 1918 en van 1940 tot 1945 was Mulhouse in Duitse handen, zoals de rest van Elzas-Lotharingen.

gekleurde huizen, winkels en een terras aan het Place de la Réunion in Mulhouse

Bezienswaardigheden en activiteiten in Mulhouse

Mulhouse heeft een charmant centrum met diverse historische bezienswaardigheden. Ontdek hieronder de hoogtepunten van Mulhouse.

1. Wandeling door het historische centrum

Mulhouse heeft een charmant centrum rondom het Place de la Réunion met een rijk cultureel aanbod, boetiekjes, fraaie huizen en restaurantjes. Bezoek de kerk Saint-Étienne, een protestantse kerk, gebouwd van 1859-1866 in neogotische stijl of de Église Saint-Etienne, een katholieke kerk, gebouwd van 1855-1860 eveneens in neogotische stijl. In de Chapelle Saint-Jean, gebouwd in 1269, worden tegenwoordig vooral concerten gegeven. In en om de kapel worden een aantal stenen voorwerpen en beelden tentoongesteld. In het Hôtel de Ville is sinds 1969 het Musée historique de Mulhouse gehuisvest. Daarnaast vind je nog overblijfselen van de vroegere stadsmuur, bestaande uit een toren en enkele stukken stadsmuur. De Tour Nessel en de Tour du Diable zijn twee vierkante torens welke overblijfselen zijn van het voormalig paleis van de bisschoppen van Straatsburg.

2. Le Parc du Petit Prince

Het Franse pretpark Parc Le Petit Prince opende in 2014 zijn deuren en is het eerste luchtpark ter wereld. Het park draait om het figuurtje De Kleine Prins en bevindt zich tussen Mulhouse en Colmar. In Le Petit Prince kun je vliegen, van planeet naar planeet reizen en dieren ontmoeten. Je vind er o.a. een boomstamattractie, een achtbaan en een 4D-simulator.

3. Parc zoologique et botanique de Mulhouse

Het Parc zoologique et botanique de Mulhouse is in 1868 ontstaan ​​als een romantische landschapstuin met een kleine dierentuin, gefinancierd door industriële filantropen. Het park is gewijd aan het behoud van zeldzame plant- en diersoorten. In het park vind je een dierentuin, kinderboerderij, speeltuin en botanische tuinen. De dierentuin telt meer dan 900 dieren die 170 soorten vertegenwoordigen, waaronder veel soorten tropische vogels en apen, en 94 soorten die zeldzaam en bedreigd zijn. In de kinderboerderij kunnen de jonge bezoekers kennis maken met verschillende dieren, waaronder Marokkaanse dwerggeiten, Indian Runner-eenden, brahma-hanen en rode rivierhoeren. In de botanische tuinen vind je verschillende soorten irissen, dahlia’s, prachtige bomen en een aantal bedreigde planten, zoals de Catharanthus. Ook voor blinden is de tuin toegankelijk.

3. De potasroute

In het noorden van de Elzas vind je kolenmijnen, maar in de omgeving van Mulhouse werden allerhande zouten (potas) die kalium bevatten gewonnen. De potasroute is een 18 km lang circuit, dat langs vier steden en een aantal interessante mijnen loopt.

4. Wandelen in de Thur-vallei

De Hoge Vogezen liggen bij Mulhouse om de hoek. Je kunt een wandeling door het landschap van de Thur-vallei combineren met een bezoek aan een mijn (Wittelsheim), een kapittelkerk (Thann) of een wijngaard (Rangen).

5. Bijzondere themamusea

Mulhouse beschikt over de meest prestigieuze technische musea van Europa, zoals het Automuseum, het Spoormuseum en het Museum van Stofbedrukking.

het roze stadhuis van Mulhouse met versierde voorgevel aan beide kanten van de ingang een hoge trap

De 5 leukste musea in Mulhouse

Mulhouse beschikt over de meest prestigieuze technische musea van Europa, zoals het Automuseum, het Spoormuseum en het Museum van Stofbedrukking.

1. Cité de l’Automobile

De autocollectie van de gebroeders Schlumpf is uniek te noemen en het absolute hoogtepunt in Mulhouse op het gebied van musea! In het automuseum Cité de l’Automobile vind je de grootste collectie Bugatti’s van de wereld. De Bugatti collectie is in het geheim opgebouwd tussen 1950-1960 door de gebroeders Schlumpf. Toen in de jaren 70 de textielproductie verschoof naar Azië hadden de broers een fortuin geïnvesteerd in het opbouwen van de collectie. Door de schulden die zij hiermee hadden gemaakt moesten zij noodgedwongen een aantal van hun fabrieken sluiten. De sluiting leidde tot stakingen en onvrede onder de werknemers, die de fabrieken bezette. Door de bezetting van de fabrieken werd de fantastische collectie automobielen met tientallen Bugatti’s ontdekt.

2. Musée de Papier Peint

In het Musée de Papier Peint wordt eenvoudig tot het meest prestigieuze behang tentoongesteld uit de 18e eeuw tot nu, Je vind er behang met traditionele domino-drukpatronen tot creaties van hedendaagse ontwerpers.

3. Cité du Train

Het treinmuseum La Cité du Train is een van de tien grootste spoorwegmusea ter wereld. Het is de opvolger van het Musée français du chemin de fer (het Franse nationale spoorwegmuseum), de organisatie die instaat voor het behoud van belangrijk historisch SNCF-spoorwegmaterieel. In het treinmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de trein.

4. Electropolis Museum

Het Musée EDF Electropolis is met zijn 4000 m² het belangrijkste museum in Europa in de geschiedenis van elektriciteit en huishoudelijke apparaten. Het museum werd opgericht in 1992. Het museum ligt naast het Cité de Train en dicht bij de Cité de l’Automobile. In het Electropolis museum zijn voorwerpen te zien die aantonen hoe radicaal de veranderingen zijn geweest op huishoudelijk gebied in de afgelopen eeuw.

5. Écomusée d’Alsace

In het openluchtmuseum Écomusée d’Alsace (15 km ten noorden van Mulhouse) worden authentieke Elzasser gebouwen tentoongesteld en maak je op een ludieke wijze kennis met de rijke Elzassische architectuur. Je vind er 70 authentieke vakwerkhuizen, arbeidershuizen, winkels, een gemeentehuis, versterkte toren, hal, boerderij, school, washuis, tuinen en velden. Je ontdekt alles over het dagelijkse leven van de bewoners in vroeger tijden.

kanaaltje met een leeg bootje, gekleurde huizen en aan de zijkanten struiken in Mulhouse op een bewolkte dag

3x Per week markt in Mulhouse

Drie keer per week vind in Mulhouse een markt plaats. De Marché du Canal Couvert is de grootste overdekte markt van Oost-Frankrijk met meer dan 300 kramen en een groot aanbod van producten. Je vind op de markt textiel en bric-a-brac, stoffen, tassen in alle soorten en maten, make-up, servies en ga zo maar door. Aan de andere kant vind je hier levensmiddelen, tuinplanten, groenten en fruit, vlees en vis, wijnen en kazen, bloemen en specerijen, specialiteiten uit de Elzas, Italië en de rest van de wereld. Het is een plezier om op de markt rond te lopen.

verlichte kathedraal en straat in verschillende kleuren tijdens de kerstmarkt van Mulhouse

Bezoek aan de kerstmarkt van Mulhouse

Van eind november tot eind december wordt het centrale plein “Place de la Réunion” van Mulhouse omgetoverd tot een prachtige kerstmarkt. De kerstmarkt staat geheel in het teken van het textielverleden van de stad. Het Hôtel de Ville wordt zelfs verpakt in stof. Pak een glühwein en snuif de atmosfeer op terwijl je langs de stalletjes slentert. Bezoek ook de tuin: Noël au Jardin, bij het Parc de Wesseling, een textielmolen en centrum voor erfgoed in de Vogezen. De tuin brengt je zeker in de kerstsfeer met zijn 1000 lichtjes.

LEES OOK: Kerstmarkten in de Alsace

Waar kan ik lekker eten in Mulhouse?

Geniet van de Elzasser gastronomie in de talrijke restaurants van Mulhouse en van de beroemde Elzassische wijnen met hun rijke smaakpalet. Door de Duitse invloed in Mulhouse heeft de lokale keuken elementen uit beide landen.

1. Zum Saüwadala

Op de kaart van het “ouderwetse” restaurant Zum Saüwadala staan tal van hartige Elzasser gerechten op het menu, zoals varkensgebak, gestoofde hamsnack in Munster-kaassaus en choucroute.

2. Le Gargantua

In restaurant Le Gargantua kun je escargots à l’Alsacienne proeven, een regionale aanpak Escargots: gekookt met boter, peterselie, knoflook, nootmuskaat, sjalotjes en witte wijn.

3. Chez Auguste

In Chez Auguste vind je lekker eten tegen een zeer redelijke prijs. Het driegangenmenu biedt gerechten zoals sint-jakobsschelpen met pesto en bleekselderij.

4. Mealtin’Potes

Mealtin’Potes is favoriet bij de lokale bevolking. Het restaurant heeft een relatief klein en toch goed samengesteld menu met fusiongerechten. Op de kaart vind je saté kip met quinoa, rundvlees tartaar en diverse zeevruchten.

5. Crêperie Crampous Mad

Uiteraard mag een crêperie niet op de lijst met restaurants in Mulhouse ontbreken. In dit restaurant kun je kiezen uit (hartige) crêpes en de Bretonse galettes. Met een overvloed aan vullingen en toppings voor de crêpes en galettes, zoals kippenlever, tonijn, tomaten, uien, kappertjes, eieren, chocolade, fruit, noten en room, is er voor iedereen wat wils.

6. Il Cortile

Voor de fijnproevers adviseren wij Il Cortile. Het restaurant heeft twee Michelinsterren. De gerechten zijn een combinatie van de Mediterrane en Elzasser keuken.

7. Le 4

Voor moderne Franse gerechten ga je naar restaurant Le 4. De eigenaren hebben prijzen gewonnen van CCI Mulhouse voor hun volle en creatieve benadering van maaltijden zoals gefrituurde coquilles en carpaccio van courgettes met hazelnoten en Parmezaanse kaas.

Wat zijn de beste hotels in Mulhouse?

Op zoek naar een hotel in Mulhouse? We vertellen je alles over de beste doorreishotels en leukste hotels in het centrum van Mulhouse.

LEES OOK: De 20 leukste stedentrips in Frankrijk!

Hotels in het centrum van Mulhouse

Mulhouse is een erg leuke bestemming voor een romantische stedentrip. Daarnaast is een tussenstop in Mulhouse perfect als je onderweg bent naar Oostenrijk of Zwitserland. Boek een kamer in het stijlvolle 3-sterrenhotel Bristol. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats en is centraal gelegen. In hartje Mulhouse vind je het 4-sterrenhotel Hôtel du Parc. In de pianobar van het hotel heerst een gezellige sfeer en is ideaal om met een cocktail de dag te eindigen. Midden in het centrum lig het Mercure Centre hotel. Op slechts 3 km liggen het Spoorwegmuseum en op 2 km het Automobiel Museum.

Alle hotels in Mulhouse

Luxe hotels in de buurt van Mulhouse

Op slechts 30 minuten ten noorden van Mulhouse en 16 km van Colmar ligt het 5-sterrenhotel Château d’Isenbourg. Het hotel wordt omgeven door de wijngaarden van de Elzasser wijnroute. Op slechts 25 km ten noordwesten van Mulhouse en 15 km van Colmar ligt Les Violettes Hotel & Spa. Het hotel heeft een binnen- en buitenbaden en heerlijke spa.

kasteelhotel gelegen op een verhoging tussen de wijngaarden in de Elzas

Hotel tip! ★★★★★

Château d’Isenbourg is een luxe hotel met zwembad, gelegen te midden van de wijngaarden aan de Elzasser wijnroute, op slechts 30 minuten van Mulhouse en 16 km van Colmar.

Bekijk het hotel

Doorreishotels in Mulhouse

Dicht bij de Duitse en Zwitserse grens ligt aan de snelweg A35 het Novotel Mulhouse (Sausheim). Het is een uitstekend hotel voor een tussenstop onderweg naar Oostenrijk of Zwitserland (Basel). Een ander betaalbaar doorreishotel in de buurt van de grens met Duitsland en Zwitserland is het hotel Kyriad. Dit gezinsvriendelijke hotel heeft een 24-uursreceptie, ideaal als overnachtingshotel voor een tussenstop naar de Alpen.

hotel kamer met twee opgemaakte eenpersoonsbedden in het Hotel Kyriad aan de rand van Mulhouse

Hotel tip! ★★★

Hotel Kyriad is een betaalbaar doorreishotel gelegen aan de rand van Mulhouse. Het hotel biedt verzorgde kamers en een goed ontbijt, zodat je er de volgende dag weer even tegenaan kan.

Bekijk het hotel

Bereikbaarheid van Mulhouse

Dagelijks rijden er treinen van Parijs naar Mulhouse. Met de TGV ben je van Parijs in 3 uur in Mulhouse. Met het vliegtuig: vliegveld Basel-Mulhouse-Freiburg (30 min van/naar centrum). Mulhouse is gemakkelijk met de auto bereikbaar via de A 35 en de A 36.

Vind treintickets naar Mulhouse

LEES OOK: De 5 mooiste campings in de Elzas

Campings in de buurt van Mulhouse

Verblijf je liever op een camping in de buurt van Mulhouse? Bekijk dan onze camping tips.

Camping Huttopia Wattwiller – 219 plaatsen

fotocollage van Camping Huttopia Wattmiller met een foto van het binnenzwembad waarin kinderen zwemmen, een foto van de bar met een barman en gezin dat bestelt, en een foto van een canvas glamping tent

Op een half uurtje rijden van Mulhouse ligt de mooie 4-sterrencamping Huttopia Wattwiller. De camping biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie: een binnen- en buitenzwembad, een food corner en animatie. Je kunt zowel komen kamperen met je eigen kampeermiddel als verblijven in één van de fijne glamping accommodaties.

Bekijk Huttopia Wattwiller

Camping Les Lupins – 180 plaatsen

fotocollage van Camping Les Lupins met een foto van een houten stacaravan, daarnaast een foto van het lege zwembad met peuterbad, daarnaast een foto van een pad met vakantiebungalows

Ten zuiden van Mulhouse ligt Camping Les Lupins. De camping ligt in een rustige omgeving aan de rand van het dorpje Seppois-le-Bas. Er zijn zowel kampeerplaatsen als diverse accommodaties te huur. Voor het vermaak is er een lekker zwembad met peuterbad, een speeltuin en een spelletjeszaal.

Bekijk Camping Les Lupins

Camping Le Florival – 100 plaatsen

fotocollage van Camping Le Florival met een foto van een tent op een kampeerplaats, daarnaast een foto van twee kindjes in de speeltuin, en daarnaast een foto van het lege terras met parasols

Camping Le Florival is een rustige camping aan de rand van de Vogezen, gelegen op circa 20 autominuten van Mulhouse. De camping is ideaal voor wandel- en natuurliefhebbers. Voor de kleintjes is er een speeltuin en in de zomer worden er eens per week Elzasser kooklessen gegeven.

Bekijk Camping Le Florival

Enthousiast geworden?

Meer inspiratie voor je vakantie in de regio Grand Est? Lees ook:

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Mulhouse:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Mulhouse?

Een paar van de belangrijkste bezienswaardigheden in Mulhouse zijn het Place de la Réunion en de Église Saint-Etienne. Lees alles over de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Mulhouse.

Wat zijn de beste hotels in Mulhouse?

Een aantal goede hotels in Mulhouse zijn Hotel Bristol, Mercure Mulhouse Centre en Hotel du Parc. Bekijk de 10 beste hotels in Mulhouse.

Waar ligt Mulhouse?

Mulhouse ligt in het oosten van Frankrijk, in de regio Grand Est, voorheen de Elzas. Het is de grootste stad van het departement Haut-Rhin en de tweede stad in de Elzas.

Wat zijn leuke campings in de buurt van Mulhouse?

Een paar leuke campings in de buurt van Mulhouse zijn Camping Le Florival, Camping Les Lupins en Huttopia Wattwiller. Bekijk alle campings in de buurt van Mulhouse.

Wat te doen in Mulhouse?

Mulhouse is een leuke stad voor een tussenstop of een romantische stedentrip. Je vindt er een charmant historisch centrum, gezellige restaurants en interessante musea. Ook vind je er aan het eind van het jaar een prachtige kerstmarkt.

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

Calvi Corsica shutterstock 705396178, Mulhouse

De 13 mooiste plekken op Corsica

Vakantie naar Corsica? Ontdek hier de mooiste plekken van het eiland. Maak kennis met heerlijke stranden, leuke dorpjes en mooie natuurplekken.