Parthenay Deux Sevres, Deux-Sèvres

10 x de mooiste bezienswaardigheden in Deux-Sèvres

Wat te doen in Deux-Sèvres?

Een schitterend, maar relatief onbekend departement in het westen van Frankrijk is Deux-Sèvres. Het departement is rijk aan schitterende natuur, zoals het Parc Naturel Régional du Marais Poitevin en het Lac de Cébron. Daarnaast is het departement ook bekend om de abdijen en kastelen die je hier kunt vinden. Daarnaast kent Deux-Sèvres ook diverse lokale lekkernijen, zoals de Tourteau Fromagé en de verschillende witte en rode wijnen die hier gemaakt worden. Ook zijn er in Deux-Sèvers verschillende steden waar je heerlijk kunt winkelen en terrasjes kunt pakken, zoals Niort of Thouarsais. Kortom, een departement vol met schitterende hoogtepunten. Lees hier over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Deux-Sèvers!

Niort Deux Sevres, Deux-Sèvres

1. Niort

Niort is een prachtige stad gelegen aan de rivier Sèvre Niortaise. Deze stad was vroeger een galo-romeinse nederzetting en kent vandaag de dag nog verschillende bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn. Het centrum van de stad is autovrij zodat je als toerist heerlijk kunt struinen door de oude straatjes. Een prachtige bezienswaardigheid in de stad is de burcht van Niort. Het is een overblijfsel van de burcht die werd gebouwd in de 12e eeuw door Henri II Plantagenêt en Richard Leeuwenhart. Vandaag de dag kun je de burcht nog steeds bezoeken. Het is een museum waar verschillende exposities ten toon worden gesteld, zoals lokale archeologische vondsten en verschillende volkskunsten. Ook het Musée Bernard d’Agnesci is een prachtig museum om te bezoeken. Hier vind je verschillende kunstcollecties, zoals moderne kunst en natuurhistorische kunst. Wil je een mooie kerk bezoeken? Saint-Etienne en Saint-Hilaire zijn twee mooie kerken in Niort die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je lokaal winkelen? Les Halles de Niort is een grote Markt in het centrum waar je dagelijks verse groente, fruit, vlees en streekproducten kunt halen. 

Hoteltip! Hotel La Grange is een schitterend, kleinschalig hotel aan de rand van Niort met modern interieur en wellnessfaciliteiten.

2. Le Pays Thouarsais

Een prachtig gebied in Deux-Sèvres is Le Pays Thouarsais. In deze omgeving kun je heerlijk fietsen of wandelen. Door Le Pays Thouarsais lopen verschillende fietsroutes en kun je ook op verschillende plekken een fiets huren als je die zelf niet hebt. Le Pays Thouarsais is rijk aan historische kastelen, bruggen kerken en herenhuizen. De bekendste bouwwerken zijn Château Oiron en Abbatiale de St. Jouin de Marnes. Daarnaast kun je hier ook verschillende wijnen ontdekken van verschillende druiven, zoals de witte wijn Chenin Blanc of rode wijnen van de Cabernet en Gamay. Ook het stadje van dit gebied Thouarais, is zeker een bezoekje waard. Dit historische stadje heeft veel te bieden. Zo kun je een bezoekje brengen aan de Saint-Médard kerk of het Centre dArt La Chapelle Jeanne d’Arc. Ben je op zoek naar wat meer rust en ruimte. Thouasais heeft een kleine tuin, Parc Imbert, waar je helemaal tot rust kunt komen. In Thouarsais vind je ook een VVV waar je allerlei informatie kunt krijgen over de omgeving. Daarnaast vindt er in dit stadje ook elke week een markt plaats. Hier kun je heerlijk overheen struinen en verschillende lokale producten kopen. 

Waar te verblijven? Voor de 10 beste hotels in Deux-Sèvres kijk je bij Booking.com. Overnacht je liever in een vakantiehuis, bekijk dan het aanbod vakantiehuizen in Deux-Sèvres bij Natuurhuisje.nl. Voor het grootste aanbod campings in dit gebied kijk je bij ANWB Camping.

Le Pays Mellois Deux Sevres, Deux-Sèvres

3. Le Pays Mellois

Een ander schitterend landschap in Deux-Sèvres is Le Pays Mellois. Het landschap staat bekend om zijn kleine weggetjes, glooiende heuvels en veel groen. Daarnaast kun je hier ook diverse culturele bezienswaardigheden ontdekken, zoals grafheuvels en romeinse kerken. Er is hier genoeg te doen voor jong en oud. Zo zijn er in dit gebied schitterende fietsroutes die je langs de mooiste bezienswaardigheden leiden. Daarnaast zijn er ook diverse traditionele markten die je kunt bezoeken, zoals de markt in Lezay op zaterdagochtend of de markt in Celles-sur-belle op woensdagochtend. Dit gebied staat bekend om een lokale lekkernij, de Tourteau Fromagé. Deze traditionele cheesecake is gemaakt van zout, geitenkaas, meel en suiker. Het gekke aan deze lekkernij is dat de bovenkant van de taart bewust verbrand en dus zwart is. Op verschillende plekken in het gebied kun je deze lokale lekkernij proeven. In Le Pays Mellois vinden ook jaarlijks verschillende festivals plaats die zeker leuk zijn om te bezoeken. In juli vind het festival au Village plaats en elke woensdag in juli en augustus vinden er concerten plaats tijdens La Ronde des Jurons. 

Ontdek de 10 mooiste bezienswaardigheden van Charente

4. Saint-Maixent-l’École

Saint-Maixent-l’École is een historisch stadje dat vroeger een belangrijk kruispunt was op handelswegen. Het is gesticht in de 5e eeuw door de monnik Agapit. Het is een charmant stadje met oude straten, middeleeuwse gekleurde huizen met houten balken en groene parken. Daarnaast heeft dit stadje ook een militaire traditie. In Saint-Maixent-l’École kun je een prachtige abdijkerk bewonderen, de Abbatiale de Saint Maixent. Vanaf de 10e eeuw is er gebouwd aan dit imposante bouwwerk waarvan de klokkentoren al van ver te zien is. De abdij heeft een romaanse en laatgotische stijl. De abdij werd gesticht om de relikwieën van de Heilige Maixent en de heilige Léger onder te brengen. Tijdens de godsdienstoorlogen is een groot gedeelte van de kerk verwoest. Later, in de 17e eeuw, heeft François le Duc dit historische monument weer gerestaureerd. In een van de bijgebouwen van de abdij heeft tussen 1963 en 2011 de nationale school van onderofficieren gezeten. Vandaag de dag kun je hierover van alles leren in het Musée du Sous-Officier. Hier kun je onder andere uniformen, wapens en onderscheidingen bewonderen van militairen.

Hoteltip! Hôtel Saint-Martin is een prachtig kasteelhotel in Saint-Maixent-l’École met moderne kamers waar je heerlijk kunt overnachten.

Celles sur Belle Deux Sevres, Deux-Sèvres

5. Abbaye Royale de Celles-sur-Belle

Abbaye Royale de Celles-sur-Belle is een schitterende abdij, midden in La Pays Mellois, die gesticht is door de bisschop van Poitiers in de 12e eeuw. De abdij kan vandaag de dag ook bewonderd worden. In de abdij vind je een museum waar je verschillende kamers kunt bezichtigen met verzamelingen en kledingstukken van geestelijken. Ook heeft de abdij een prachtige tuin met aangelegde perken en fonteinen waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. In de zomermaanden vinden er in de tuin van de Abdij ook diverse concerten en festivals plaats. Daarnaast is de abdijkerk ook adembenemend. De kerk heeft een indrukwekkende klokkentoren en een romeinse ingang die gekenmerkt wordt door oosterse invloeden. Het is een schitterend uitje voor het hele gezin. Ook het bijliggende stadje, Celles-sur-Belle, is heerlijk om doorheen te struinen. Het wordt gezien als een charmant met een verleden als pelgrimsstad. Celles-sur-Belle ligt op de route richting de Santiago de Compostella en is bekend geworden door de bekende pelgrimsvader Clovis.

Parthenay Deux Sevres, Deux-Sèvres

6. Parthenay

Parthenay is een kleine vestingstad aan de rivier Thouet. Volgens de legende zou de plaats zijn ontstaan door de toverkunsten van Melusine. Het middeleeuwse plaatsje wordt gezien als de stad van de kunst en is ook een voormalige stopplaats langs de Santiago de Compostella. In tegenstelling tot andere dorpjes in dit gebied is Parthenay niet compleet verwoest tijdens de Honderdjarige Oorlog. Tijdens de Godsdienstoorlogen is Parthenay echter wel meerder keren geplunderd. In de 17e eeuw is de stad volledige gerenoveerd en gemoderniseerd. Toen zijn ook de verschillende bruggen en pleinen aangelegd die je vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen. Niet voor niets dat kunstenaars en architectuurliefhebbers graag naar dit stadje toe komen om de verschillende bouwwerken te bewonderen. De poort van Parthenay, de verschillende oude gebouwen en de historische straatjes laten je helemaal in de Middeleeuwen wanen. Een prachtige kerk om te bezoeken is de 18e eeuwse kerk Notre-Dame-de-la-Couldre. Wil je meer leren over de geschiedenis van de stad? In Maison des Cultures de Pays kun je van alles leren over hoe de stad zich vanaf de middeleeuwen tot de 20ste eeuw heeft ontwikkelt. Het museum bezit verschillende archeologische verzamelingen, schilderijen en foto’s. Een leuke bezienswaardigheid in Parthenay is de beestenmarkt die elke woensdagochtend op het Foirail de Bellevue wordt gehouden.

Marais Poitevin Deux Sevres, Deux-Sèvres

7. Parc Naturel Régional du Marais Poitevin 

Een schitterend natuurpark in Deux-Sèvres is Parc Naturel Régional du Marais Poitevin . Het park is met zijn 111200 hectare het één na grootste moerasgebied van Frankrijk. In het natuurpark vind je diverse flora en fauna. Het park heeft een bijzondere natuur waar verschillende en je kunt er verschillende vogels spotten. Daarnaast zijn er ook verschillende otters, kikkers en vleermuizen te bewonderen. Kom helemaal tot rust in deze schitterende omgeving en laat je verrassen door wat dit mysterieuze landschap te bieden heeft. Het gebied is afwisselend en kent boslandschappen en duingebieden aan de kust en moerassen in het binnenland. Het moeras wordt ook wel het “Groene Venetië” genoemd. Je kunt het natuurpark met een bootje of kajak ontdekken. Daarnaast kun je er ook schitterend wandelen of fietsen. Wil je liever wat meer cultuur ontdekken? In het Parc Naturel Régional du Marais Poitevin kun je ook verschillende stadjes bewonderen, zoals Coulon, Arçais en Luçon. In het laatste weekend van juni wordt er in dit nationale park de Rally du Marais georganiseerd, een kayak evenement. 

Campingtip! Camping La Venise Verte is een schitterende familiecamping midden in het groen van Parc Naturel Régional du Marais Poitevin.

Chateau dOiron Deux Sevres, Deux-Sèvres

8. Château d’Oiron

Een schitterend kasteel op een prachtige locatie is Château d’Oiron. Het indrukwekkende bouwwerk heeft een renaissancestijl en is gebouwd in de 16e eeuw door Claude Gouffier, de opperstalmeester van koning Henri II. Het kasteel heeft een centraal gebouw en twee paviljoenen, het Pavillon des Trophées en het pavillo du Roi. Vandaag de dag kun je het kasteel ook bezoeken. Het kasteel is nog niet door de mensenmassa ontdekt waardoor je er heerlijk rustig rond kan struinen. In het kasteel kun je van alles leren over de geschiedenis die hier heeft afgespeeld. In het kasteel worden helaas alleen in het Frans rondleidingen gegeven. Gelukkig is er genoeg te zien en te bewonderen waar geen uitleg voor nodig is. Daarnaast worden er ook hedendaagse exposities weergegeven.  De tuin leent zich voor een heerlijke picknick. Niet ver van het kasteel ligt Collégiale Saint-Maurice d’Oiron, een schitterende kerk uit de 16e eeuw die ook zeker een bezoekje waard is.

9. Lac de Cébron

In het noorden van Deux-Sèvres, iets boven Parthenay, ligt het Lace de Cébron. Hier kunnen watersport- en natuurliefhebbers hun hart ophalen. Het meer heeft een oppervlak van 185 hectare en is de grootste locatie waar drinkwater wordt geproduceerd voor de inwoners van het departement. Het meer is erg geschikt om vogels te spotten. Er zijn op en rond het meer wel meer dan 250 verschillende vogels geregistreerd. Daarnaast kun je hier heerlijk watersporten. Vanaf half april tot half september mag je hier kajakken, windsurfen en varen. Daarnaast kun je op het water ook goed vissen. Rondom het meer liggen verschillende strandjes waar je tijdens een warme zomerdag heerlijk kunt afkoelen. Daarnaast kan er rondom het meer ook goed gefietst of gewandeld worden. Kortom, Lac de Cébron is een schitterende bezienswaardigheid en zeker een aanrader als je wat actiefs wilt doen tijdens je vakantie.

10. Exoudun

Exoudun is een klein stadje met  zo’n 2000 inwoners en wordt ook wel ‘’klein Geneve’’ genoemd. Exoudun was vroeger een belangrijk stadje in de omgeving door zijn strategische ligging. Het stadje is nog door maar weinig toeristen ontdekt, terwijl het heel veel moois te bieden heeft. De stad heeft zijn historische charme door de jaren heen goed weten te behouden. Door Exoudun stroomt de Sevre Niortaise. Hier kun je heerlijk langs wandelen en genieten van de rust en de ruimte. Je vindt in Exoudun onder andere de ruïnes van een historisch kasteel. Ook staat er in de Exoudun een oude tempel die je kunt bezoeken. De tempel heeft een sobere uitstraling en heeft een rijke geschiedenis die verbonden is aan het Calvinisme. Een historische kerk in het centrum is Église Saint-Édouard. Deze romaanse kerk ligt iets op een heuvel en torent boven alle andere gebouwen uit. Wil je nog meer cultureels ontdekken? Ga dan naar Mairie d’Exoudun, het gemeentehuis van Exoudun. Dit gemeentehuis kun je ook van binnen bewonderen. Je leert hier van alles over de geschiedenis van dit huis en de geschiedenis van de stad zelf. 

Meer lezen over de Nouvelle-Aquitaine? Lees dan ook:

Over Nienke

Nienke
Nienke is student en houdt van reizen, stedentrips maken en het ontdekken van nieuwe plekken. Na een tijdje stage gelopen te hebben bij Reiscompany, is ze nu ook werkzaam bij het bedrijf. Ze heeft haar Internationale Bachelor Communicatie en Media behaald en is nu bezig aan haar Master Consumer Marketing.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Deux-Sèvres

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.