Agen 2 shutterstock 1199266222, agen

5 x de beste bezienswaardigheden in Agen

Ontdek de stad Agen en zijn bezienswaardigheden

De stad Agen ligt in het zuiden van Frankrijk in de regio Nouvelle-Aquitaine en in het zuidwesten van het departement Lot-et-Garonne, halverwege tussen Bordeaux (132 km) en Toulouse (107 km) op 2 uur ten zuiden van de Vallée de la Dordogne. Agen is de hoofdstad van de Lot-et-Garonne. In de vruchtbare omgeving van deze moderne stad aan de Garonne worden vooral groente en fruit verbouwd. De pruimen van Agen zijn wereld beroemd! Het historische centrum is gesitueerd tussen de rechterkant van de rivier Garonne en het Canal latéral à la Garonne. Agen verschijnt regelmatig op lijsten met de meest aangename plaatsen om in Frankrijk te wonen.

Agen shutterstock 1501332416, agen

Bezienswaardigheden in Agen

Leuke bezienswaardigheden in Agen zijn onder meer de kanaalbrug van Agen, de kathedaal Saint-Caprais d’Agen, het Musée des Beaux-Arts d’Agen en de préfecture d’Agen. Start je bezoek aan Agen in het historische centrum op Place des Laitiers in een van de cafés op het plein. Vervolg je bezoek met een wandeling door de mooie en sfeervolle Rue des Cornières met middeleeuwse straatjes, vakwerkhuizen, winkeltjes en een groeiend aantal restaurants. Kijk uit voor het cluster van vier Renaissance herenhuizen waarin het Musée des Beaux Arts d’Agen gehuisvest is. Tegenover het museum staat het Théâtre Municipal Ducourneau. Het museum voor schone kunsten heeft een indrukwekkende collectie werken van Goya en schilderen van Sisley, Corot, Boudin en Courbet, en een mooie kunstsectie. Wandel vervolgens door naar de overdekte markt op Place Jean-Baptiste Durand. Hier vind je regionale producten, waaronder de beroemde (gedroogde) pruimen uit Agen. Als je van een tocht langs het water houdt, dan kun je langs de rivier de Garonne en het Canal de Garonne prachtig wandelen en fietsen.

Agen 2 shutterstock 1199266222, agen

Boeren- en brocantemarkten in Agen

Op de verschillende markten in Agen vind je stalletjes met vers fruit zoals abrikozen, perziken, meloenen en pruimen, verse groenten, kaas, honing en wijn zijn verkrijgbaar. Omdat alles van de lokale boeren komt, smaakt alles heerlijk en vers. Vergeet niet een zakje gedroogde pruimen te kopen. Op Place Jean-Baptiste Durand vind je een overdekte markt, je kunt hier op alle dagen, behalve maandag terecht. In het historische centrum wordt elke dinsdag een boerenmarkt op Place des Laitiers gehouden. Tijdens de zomermaanden worden er verschillende braderieën, brocantemarkten (vide grenier), theater en muziekvoorstellingen gehouden.

Attractiepark Walibi & Aqualand

Aan de rand van de stad Agen ligt het attractiepark Parc Walibi en Aqualand. Walibi Sud-Ouest staat garant voor plezier en spectakel! Durf jij in de waterglijbaan, wildwaterbaan, achtbaan, de piratenboot of draaimolen? Aqualand staat natuurlijk in het teken van water en waterglijbanen.

Waar kan ik lekker uit eten in Agen?

Er zijn veel goede restaurants in deze regio, variërend van eenvoudig tot restaurants met Michelin sterren. Probeer in ieder geval gerechten als de confit de canard, foie gras, walnoten en pruimen. Agen’s beste restaurant is het Michelin-sterren Restaurant Mariottat. Het restaurant is gehuisvest een 19e eeuws huis in het centrum. Opvallende gerechten op de kaart zijn onder meer een hazenzadel met foie gras en een zijdezachte pompoenpuree. Ook in het centrum van de stad ligt het gezellige, stijlvolle Restaurant Le Margoton. Hier kun je genieten van de prachtig bereide boudin noir, of sint-jakobsschelpen geroosterd in een vanillesaus. Lokale producten worden geserveerd bij Restaurant L’Imprévu. Het menu varieert van Aubrac-runderen tot Iberisch varkensvlees, met enkele Aziatische smaken voor extra kick. Andere leuke adresjes zijn Quarts Coffee-Kitche, La Cucina en Le Survolte.

Goede hotels in Agen

Het 3 sterren Hotel Château des Jacobins is gevestigd in een mooi 19e-eeuws huis in het centrum van Agen (tweepersoonskamers vanaf €120). De 13 kamers zijn eenvoudig ingericht met antieke meubels en er is een prachtige tuin. Op 1,9 kilomter van het centrum ligt 7 Hotel Particulier. De appartementen zijn uitgerust met een eigen keukentje. Net buiten de stad ligt B&B Kitties. Deze B&B heeft een heerlijk zwembad en mooi uitzicht.

Bereikbaarheid van Agen

Dagelijks rijden er treinen van Bordeaux en Toulouse naar Agen. Treinkaartje kopen kun je bij NS International. Het dichtsbijzijnde vliegveld ligt bij Toulouse (70 minuten rijden). Agen ligt op ongeveer 1175 kilomter van Utrecht. Je kunt de A10 of A20 nemen.

Enthousiast geworden?

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, agen

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.