Lac du Forlet Lac des Truites shutterstock 760318111, Wandelen Vogezen

Wandelen in de Vogezen: Lac Blanc, Lac Noir, Lac des Truites, Lac Vert en Tanet Gazon du Faing

Wandelen in de Vogezen

Dit is een klassieker in de Vogezen in een populair gebied onder wandelaars. Het natuurreservaat Tanet Gazon du Faing biedt kilometers aan wandelpaden en tochten waarvoor je enkele uren tot zelfs een dag kunt uittrekken. We nemen je mee langs een deel van de Tour des 4 lacs, 4 verschillende meren in een uitzonderlijk natuurgebied. Van Lac Blanc naar Lac Noir, Lac des Truites, Lac Vert en vervolgens door het natuurgebied Tanet Gazon du Faing. Lees verder en geniet mee van alle hoogtepunten en uitzichten van deze wandeling.

Lees ook: 10 Mooiste bezienswaardigheden in de Vogezen

Beginnen bij Lac Blanc

Het beginpunt van deze rondwandeling is bij Lac Blanc. Tegenover het restaurant Le Mille Mètres kun je de auto parkeren. Maar je kunt de wandeling ook starten bij Col du Calvaire of bovenaan Lac Vert. Bij Lac Blanc kun je rimpelloos water aantreffen op een windstille dag, maar het kan er ook flink stormen. Zie beide foto’s hieronder, gemaakt op twee verschillende dagen in oktober en in november.

Lac blanc weerspiegeling PVF, Wandelen Vogezen
Weerspiegeling op Lac Blanc
Winter Lac Blanc PVF, Wandelen Vogezen
Lac Blanc in de winter

Van Lac Blanc naar Lac Noir

Het eerste deel van de wandeling gaat door het bos over een onverhard pad, af en toe licht dalend en dan weer licht klimmend. Een goede opwarming. Na ongeveer 45 minuten is het tweede meer, Lac Noir, in zicht. Het is rond van vorm en heeft veel weg van een kratermeer. Het water is zo donker. Zou dit de naam het “Zwarte Meer” verklaren?

Lees ook: De mooiste meren van de Vogezen

Bos Lac Noir PVF, Wandelen Vogezen
Bos rondom Lac Noir

Lac Noir winter PVF, Wandelen Vogezen
Lac Noir

Van Lac Noir naar Lac du Forlet (Lac des Truites)

Hierna begint een forse, lange klim door een bos van dennenbomen en beukenbomen. Na ongeveer een uur klimmen eindigt het parcours door de bossen en wandel je oogstrelende vergezichten tegemoet. Je bevindt je dan op de chaumes, een uitgestrekte weide op hoogte, en lopen verder tot het derde meer, Lac du Forlet (Lac des Truites), enigszins zichtbaar is. Wat een adembenemend panorama. Het uitzicht over de kliffen en de bergen in de verte is magisch, mede door de fel schijnende zon in combinatie met de sluierbewolking. Op een heldere dag kun je zelfs de Zwitserse Alpen zien. Het wandelpad blijf je via de rand van de bergen volgen over de hoogvlakte om vervolgens af te zakken naar het meer.  De afdaling richting Lac des Truites is wat steiler en rotsiger, waardoor goede wandelschoenen een must zijn. Kort na een houten bruggetje is het meer eindelijk daar. 

Uitzicht Lac Forlet PVF, Wandelen Vogezen
Uitzicht op Lac du Forlet en Auberge du Forlet
Houten brug lac truites wandelen meren hoge vogezen pvf, Wandelen Vogezen
Houten bruggetje richting Lac du Forlet (Lac des Truites)
Lac du Forlet Lac des Truites shutterstock 760318111, Wandelen Vogezen
Lac du Forlet (Lac des Truites)

Vanaf Lac des Truites (du Forlet) naar Lac Vert

Vanaf Lac des Truites (du Forlet) daal je verder af en wandel je naar het vierde meer, Lac Vert, dat zijn naam te danken heeft aan de kenmerkende groene kleur van het water. In de zomer wordt dit meer groenachtig vanwege de algen die in het water ontstaan. Het wandelpad loopt verder langs het meer en duikt na de dam rechtsaf het bos in. Dan weer klimmend, dan weer dalend. Van het uitgestrekte open gebied van de Hautes Chaumes is niets meer te merken. Het landschap verandert in bebost gebied. Een gevarieerd bos waar het licht prachtig door de boomtoppen wordt gefilterd en waar rotsen, varens en andere vegetatie de bodem bedekken. In de herfst zijn de kleuren hier op z’n mooist. Na een afdaling richting het Ferme Auberge du Gaertlesrain is Lac Vert bijna in zicht.

Lees ook: Wandelen en uitzichtpunten op de Route des Crêtes (Vogezen)

Lac vert wandelen meren hoge vogezen pvf, Wandelen Vogezen
Lac Vert

Gazon du Faing

Vervolg van Lac Vert de route richting de hoogvlakte, le Gazon du Faing. De Gazon du Faing is met 1306 meter hoogte een van de hogere toppen van de Vogezen in Frankrijk. Hij ligt op de grens van de Elzas
en Lotharingen. De top van de berg is een natuurreservaat, met een bijzonder landschap door de veen-bodem (“faing” is lokale term voor “veen”). Bron: Wikipedia

Vanaf hier loopt het pad over de hoogvlakte. Het gebied is schitterend: de wind die de hoge grassen sierlijk laten dansen, een landschap gekleurd in geel en groen en geweldige uitzichten over de Vogezen. Sta ok een af en toe stil om de schoonheid en de rust in je op te nemen. Het voelt niet alsof je je op 1300 meter hoogte bevindt, maar eerder in een magisch lager gelegen weiland. In de lente, zomer en herfst staat er van alles in bloei. Onder andere heides, gentiaan, wilde viooltjes, bosbessenstruiken en verschillende kleuren grassen lachen je dan tegemoet. Ook groeit hier de wilde arnicabloem. Deze plant staat bekend om haar helende kracht en is verboden om te plukken. Het is een beschermd gebied dus lopen doe je bij voorkeur op de wandelpaden. Het pad voelt zacht als kussentjes aan en de deels aangelegde houten paden zijn aangenaam welkom na de lange klim die hiernaartoe leidt.

Chaumes PVF, Wandelen Vogezen
Boven Lac du Forlet

Tanet Gazon du Faing PVF, Wandelen Vogezen
Houten paadje op de hoogvlakte
Uitzicht Tanet Gazon du Faing PVF, Wandelen Vogezen
Uitzicht over de Vogezen vanaf de hoogvlakte

Van Tanet Gazon du Faing naar Lac Blanc

Na enige tijd moet je weer rechts af te slaan en af te dalen richting het meer waar je bent gestart, Lac Blanc. Dit deel is voor de gevorderde wandelaar en bestaat uit rotsen, touwen en ijzeren leuningen waar je je aan vast kunt klampen. Na een korte afdaling bereik je Rocher Hans. Deze indrukwekkende rots overziet Lac Blanc. Een duizelingwekkende, steile stenen trap leidt je erlangs. Deze rots is populair onder rotsbeklimmers. En terecht, dit is een toplocatie. De afdaling volgt over een even uitdagend rotsachtig pad. Goede wandelschoenen zijn hier niet overbodig. Een veeleisende, ietwat avontuurlijke afdaling is het zeker, maar het uitzicht en de omgeving zijn echt geweldig. Na veel inspanning kom je weer uit bij Lac Blanc, het beginpunt. Reken voor de volledige tocht langs de 4 meren 6 à 7 uur wandelen).

Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent in de Hoge Vogezen

Uitzicht Lac Blanc PVF, Wandelen Vogezen
Uitzicht op Lac Blanc
Rocher Hans PVF, Wandelen Vogezen
Rocher Hans
Lac Blanc uitzicht PVF, Wandelen Vogezen
Uitzicht op Lac Blanc

De Tour des 4 lacs of een deel daarvan is een must do wandeling voor alle wandelliefhebbers. Het leuke eraan is dat je de tocht zo lang kunt maken als je zelf wilt (bewegwijzering aanwezig). En de natuur is waanzinnig mooi. Deze pittige wandeling kun je gewoon niet overslaan als je in de Hoge Vogezen bent!

Praktische informatie

  • Startpunt / eindpunt: Tegenover het restaurant Le Mille Mètres, Lac Blanc.
  • Lengte: +/- 10 km.
  • Duur: Ongeveer 6 à 7 uur wandelen
  • Moeilijkheidgraad: Middelzwaar, met een technisch stuk gedurende de afdaling naar Lac Blanc.

Meer wandelen in Frankrijk? Lees dan eens:

Veelgestelde vragen over de Vogezen:

Waar liggen de Vogezen?

De Vogezen is een departement en middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. Het berggebied strekt zich uit over de departementen Elzas, Haute-Saône en Vogezen.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Vogezen?

Een aantal hoogtepunten van de Vogezen zijn het Parc natural régional des ballons des Vosges, het Gérardmer en de Cascade de Tendon. Bekijk hier 10 mooie bezienswaardigheden in de Vogezen.

Waar overnachten in de Vogezen?

De Vogezen is een heerlijke vakantiebestemming, waar je kunt overnachten op een fijne camping, in een mooi vakantiehuis of in een luxe glampingaccommodatie zoals een safaritent. Bekijk hier al onze tips voor overnachten in de Vogezen!

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Vogezen?

In de Vogezen kun je de mooiste wandelingen maken. Wandel bijvoorbeeld rondom de meren in La Bresse of naar de meest prachtige uitzichtpunten op de Route des Crêtes. De wandelroute langs meren vanuit Tanet Gazon du Faing is ook een favoriet. Bekijk hier alle wandelingen (en meer) in de Vogezen.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Gorges de lArdeche Ardeche shutterstock 60619534, Wandelen Vogezen

Wandelen in de Ardèche: de 7 mooiste wandelroutes

De Ardèche is een waar wandelparadijs. Van leuke wandelroutes voor het hele gezin tot tochten voor ervaren wandelaars. Bekijk de 7 mooiste wandelroutes in de Ardèche.