Wandeling Col Gardette 18 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Wandelen in de Provence: Col de la Gardette

Wandeling naar de Col de la Gardette boven Lac de Serre-Ponçon

Lac de Serre-Ponçon is het grootste stuwmeer van Frankrijk. Met bijna 30 vierkante meter aan groenblauw water is het een genot om langs het meer te rijden, te wandelen of om over het heldere water te varen. Het is er werkelijk prachtig, daar aan de voet van het bergmassief des Ecrins. In dit artikel nemen we je mee in een wandeling naar de Col de la Gardette. Tijd om de wandelschoenen te strikken en naar boven te klimmen!

Lees ook: 10 Prachtige bezienswaardigheden in de Hautes-Alpes

Zigzaggen door groene weides

Vanuit het dorp Chorges is het ongeveer 20 minuten rijden tot de parkeerplaats voor het startpunt van de wandeling. Volg de weg omhoog richting Martouret en Andrieux. De slingerende weg alsmaar blijven volgen richting Col de la Gardette totdat het einde van de geasfalteerde weg in zicht is. Hier kun je er voor kiezen om te beginnen met de wandeling. Rustig in het ritme komen zit er echter niet in want de onverharde weg laat je in het begin van de wandeling al snel achter je als je rechts afslaat, hoger de bergen in. Je volgt steile paadjes die door kleurrijke bloemenweides zigzaggen. Schitterende groene weides gevuld met alpenbloemen en hier en daar een rustig stromend riviertje of een berghutje. De vreedzame bergen stralen hier in de felle ochtendzon. Na enige tijd bereik je het daadwerkelijke startpunt van de wandeling. Veel mensen beginnen hier hun wandeling, maar sommigen parkeren de auto iets lager, omdat je vanaf de geasfalteerde weg via een slecht uitziende onverharde weg verder moet rijden. Vanaf hier duikt het pad een mooi lariksbos in, maar niet lang, want voor je het weet bevind je je weer in open landschap. Rustig gaat het pad verder omhoog, alsmaar kronkelend door de grashellingen. In het dal en in de bergen tot op een zekere hoogte schijnt de zon volop, maar hogerop hangen dikke wolken als schaduwen over de bergwand heen. En de mistflarden die zich langzaam voortbewegen doen er een schepje bovenop.

Wandeling Col Gardette PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 1 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 3 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Een ruig berglandschap

Van de rotswanden die boven het meer uitkijken is op een mistige dag weinig te zien, totdat je de top bereikt, na zo’n twee uur klimmen. De lucht wisselt razendsnel van gezicht en de rotswanden die al die tijd verstopt waren gebleven komen steeds meer tevoorschijn. En niet alleen dat. Wat zich voor ons ontpopt als de bergpas bijna in zicht is, is een bijzonder mooie verrassing. Zoals altijd als je een bergtop bereikt, is het een verrassing wat er te wachten staat. Hoe ziet het landschap er uit? Is het uitzicht de klim waard geweest of is er juist helemaal niets te zien. En zo kom je soms een beetje bedrogen uit tijdens een wandeling. Maar hier niet. Aan wederzijden worden we omgeven door bergkammen. Achter je ligt het Meer van Serre-Ponçon en het dal richting Gap. Voor je gelegen strekt zich een immens glooiend hooggebergte uit, met slingerende wandelpaadjes die naar het lager gelegen skidorpje Reallon leiden en op de achtergrond de ruige toppen van het Ecrins massief. De veelzijdigheid en de schoonheid van het landschap laat je even sprakeloos. En terwijl de zon wel degelijk aanwezig is, lijkt het alsof het donkere wolkendak ieder moment op het hoofd gaat vallen. Ongelofelijk hoe wispelturig en tegenstrijdig de bergen zijn.

Wandeling Col Gardette 4 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Wandeling Col Gardette 5 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Col de la Gardette: Een panoramisch uitzicht

Een laatste, korte klim over de bergkam brengt ons tot Col de la Gardette, de eindbestemming, vanwaar het uitzicht helemaal panoramisch is. Het blauwgroene meer glinstert in de verte, de omliggende bergen steken fier boven het water uit en de vallei lijkt kilometers verwijderd te zijn.

Lees ook: 10 mooiste meren en zwemplekken in de Provence

Wandeling Col Gardette 7 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 15 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 8 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 13 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 12 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 14 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 17 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Afdalen: Kriskras door de weides

Afdalen is een makkie en soms kun je ook zeker van het wandelpad afwijken en door de weides lopen. Tijdens de afdaling kun genieten van de lieflijke alpenbloemmetjes en kun je geregeld stoppen om het natuurschoon te bewonderen. Alles is zo groen en lieflijk, terwijl de hooggelegen bergen wild en ruig ogen. Een mooi contrast op slechts een paar honderd meter hoogteverschil. Deze wandeling is er een om absoluut op je lijstje te zetten als je in de buurt van Lac de Serre-Ponçon bent. Even zwoegen, maar de grandiose uitzichten die je ervoor terugkrijgt zijn onbetaalbaar. En als je even aan rust toe bent, ga dan wilde bloemen plukken in de weides en maak je eigen bouquet.

Wandeling Col Gardette 19 PVF, Wandelen Col de la Gardette
Wandeling Col Gardette 18 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Wandeling Col Gardette 20 PVF, Wandelen Col de la Gardette

Praktische tips

  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk want de paden zijn goed begaanbaar, maar er zijn wel steile stukken.
  • Route naar en parkeren: Vanuit het dorp Chorges is het ongeveer 20 minuten rijden tot de parkeerplaats. Volg de weg omhoog richting Martouret en Andrieux. De slingerende weg alsmaar blijven volgen richting Col de la Gardette totdat het einde van de geasfalteerde weg in zicht is. Hier zijn er twee opties. De auto parkeren op een kleine parkeerplaats aan het einde van de geasfalteerde weg. Dit is een goede optie als je niet verder wilt rijden over het rotsige, onverharde weggetje. Of volg het onverharde weggetje dat rechts aanhoudt totdat je niet meer verder kunt (slagboom) en parkeer daar de auto op de parkeerplaats. Vanaf de slagboom de wandelroute volgen richting Col de la Gardette (bewegwijzering aanwezig) en de zijpaadjes negeren. Vanaf het lager gelegen punt, eerst naar boven wandelen totdat je bij de slagboom komt.
  • Handige link: Omschrijving in het Frans.
  • Beginpunt: Vanaf de slagboom of het lager gelegen beginpunt, zoals hierboven omschreven.
  • Eindpunt: Col de la Gardette (2125 meter).
  • Duur: Ongeveer 2,5 à 3 uur vanaf het daadwerkelijke startpunt. Vanaf het lager gelegen startpunt, reken op ongeveer 4 à 4,5 uur.

Overnachten bij het Meer van Serre-Ponçon? Dit zijn onze favorieten:

Camping Huttopia Lac de Serre-Ponçon

Camping Huttopia Lac de Serre Poncon zininfrankrijk, Wandelen Col de la Gardette

Fraai gelegen camping in de bergen met natuurlijk zwembad direct gelegen aan het Meer van Serre-Ponçon. Camping Huttopia Lac de Serre-Ponçon heeft kampeerplaatsen, lodgetenten en chalets te huur. Er is een beachvolleybalveld, jeu-de-boulesbaan, watersportcentrum, speeltuin en thema-avonden in zomer.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Saint-Apollinaire

Natuurhuisje in Saint apollinaire zininfrankrijk 1, Wandelen Col de la Gardette

Knus natuurhuisje voor 6 personen met een panoramisch uitzicht op het Meer van Serre-Ponçon en de bergen. Het huisje heeft drie slaapkamers, een badkamer, een woonkamer met tv, gezellige zithoek met kachel en een eettafel. De open keuken is van alle basis gemakken voorzien. Buiten kun je lekker zitten aan de picknicktafel en genieten van het uitzicht.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Camping La Presqu’île

Camping Le Roustou zininfrankrijk, Wandelen Col de la Gardette

Gezellige charme camping met zwembad, direct aan de oevers van het Meer van Serre-Ponçon. Op Camping La Presqu’île kun je staanplaatsen en chalets huren. Bij het restaurant met terras kun terecht voor een hapje of een drankje. Op het meer kun je verschillende watersporten beoefenen, zoals zeilen, kanovaren en windsurfen.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Grand Ballon, Vogezen

Wandelen in de Vogezen: Dit zijn 5 mooie wandelroutes

Wandelen in de Vogezen? Doe dan inspiratie op met deze 5 mooie wandelroutes door de bergketen. Een waar paradijs voor wandelliefhebbers!