Wandelen Abondance 12 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance

Wandelen in de Franse Alpen: Langs kapellen en boerderijen in Abondance

Wandeling in Abondance, een traditioneel bergdorpje in de Haute-Savoie

De bergachtige omgeving van het dorpje Abondance is een waar paradijs voor wandelaars. Lac des Plagnes, een meer gelegen op enkele minuten rijden van het dorpje, is het startpunt van diverse wandelingen voor alle niveaus. Een daarvan is een korte tocht langs kapellen en boerderijen, waar je alsmaar omringd wordt door indrukwekkende bergwanden, sparrenbossen en alpenweides. Deze makkelijke wandeling is zowel in de zomer als in de winter toegankelijk, in de winter op sneeuwschoenen. We nemen je mee, in woord en in beeld, door dit prachtige stukje Franse Alpen.

Lees ook: 10 Mooiste bezienswaardigheden in de Franse Alpen

Van Lac des Plagnes naar Chapelle Saint Guérin

Na tien minuten over de slingerende bergweg vanuit Abondance te hebben gereden, is Lac des Plagnes in zicht. Een prachtig bergmeer omgeven door een imposante bergwand. Vanaf hier wandel je eerst over de geasfalteerde weg in de richting van Abondance, vrijwel gelijk langs het Chapelle Sainte Anne en al snel kom je enkele typische boerderijtjes en huisjes tegen. Dit zet gelijk de toon voor de komende kilometers. Na enkele minuten sla je rechtsaf, een paar meter hoger ligt het Chapelle Saint Guérin. Deze laat je achter je en je vervolgt de route naar links langs boerderijtjes, waarvan eentje bijzonder mooi is opgeknapt.

Wandelen Abondance PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 13 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance

Wandelen Abondance 2 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance

Klimmen naar het hoogst gelegen kapelletje

Vanaf hier klimt het pad langs de rand van het bos tot een splitsing. Hier sla je linksaf en een paar minuten verder, na over een beekje te hebben gesprongen, volgt een afslag naar rechts het bos in. Het pad wordt steiler en is hier en daar nog bedekt met restjes sneeuw. Wie weet kun je verse sporen van een berggeit zien. Nog even en het hoogstgelegen kapelletje van deze wandeling is in zicht. De kleuren van het kapelletje gaan helemaal op in het omringende groene berglandschap en vanaf dit punt geniet je van een fraai uitzicht richting het meer en de achterliggende imposante bergpieken.

Overnachting tip! Ruim en schoon appartement met balkon in Abondance. Le Fayet d’en haut heeft bovendien een prachtig uitzicht op de omgeving.

Wandelen Abondance 3 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 4 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 5 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance

Afdaling langs kapellen en boerderijen

Dan is het tijd om af te dalen, maar niet zonder te stoppen bij alle mooie plekjes, zoals een oude granieten drinkbak met ijskoud bergwater en diverse kapellen, oude verlaten schuren en boerderijen die o zo fotogeniek zijn. Onbewoonde oude schuren waar veel zooi staat, zoals je vaker ziet in Frankrijk, maar ook boerderijen die bewoond zijn en waar de streekkoe staat te koekeloeren door de opening van de stal. Een koe mist een hoorn, maar dat weerhoudt hem niet om te poseren voor de camera. Een paar meter verder bevind je je weer op het eerste deel van de route die je op de heenweg nam. Wandel verder over bekend terrein terug naar het beginpunt, maar vergeet niet om even een stop te maken bij Lac des Plagnes. Een extra rondje om het meer duurt 40 minuten.

Lees ook: Dorpen in de Franse Alpen, dit zijn de 10 mooiste!

Wandelen Abondance 7 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 8 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 9 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance

Wandelen Abondance 10 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 11 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 12 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Wandelen Abondance 1 PVF, Wandelen Franse Alpen Abondance
Lac des Plagnes, eind maart
Lac des Plagnes Franse Alpen shutterstock 1263710116, Wandelen Franse Alpen Abondance
Lac de Plagnes in de zomer

Praktische informatie

  • Duur: Anderhalf uur, zonder (foto)pauzes mee te rekenen.
  • Hoogteverschil: 159 meter (klimmen en afdalingen bij elkaar opgeteld).
  • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk.
  • Beginpunt: Lac des Plagnes.
  • Het is ook mogelijk om deze route met raquettes (sneeuwschoenen) te lopen.

Overnachten bij Abondance? Dit zijn onze favorieten:

Natuurhuisje in Abondance

Natuurhuisje in Abondance zininfrankrijk, Wandelen Franse Alpen Abondance

Heerlijk chalet op 1200 meter hoogte in de Franse Alpen. Het natuurhuisje is geschikt voor 6 personen en heeft een fantastisch uitzicht op de bergen en de vallei. Buiten kun je lekker zitten op het zonnige terras.

AlpChalets Portes du Soleil – Appartement in Abondance

AlpChalets Portes du Soleil zininfrankrijk, Wandelen Franse Alpen Abondance

Ruime en modern ingerichte appartementen in Abondance met schitterend uitzicht op de imposante bergpieken. De accommodatie is van alle gemakken voorzien en er kunnen tot 10 personen in verblijven. AlpChalets Portes du Soleil heeft een grote spa en wellnessruimte met zwembad, sauna, jacuzzi en massages.

Camping Saint-Disdille – (30 km van Abondance)

Camping Saint Disdille zininfrankrijk, Wandelen Franse Alpen Abondance

Grote familiecamping direct aan de oever van het meer van Genève, op een half uurtje rijden van Acondance. Je kunt er kampeerplaatsen, ecolodges, stacaravan en chalets huren. Verder heeft Camping Saint-Disdille een speeltuin, animatie, restaurant en campingwinkel.

Meer wandelen in Frankrijk? Dit vind je vast ook leuk:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Tournavaux Frankrijk 2313208911 1, Wandelen Franse Alpen Abondance

Wandelen in de Franse Ardennen? Dit zijn 5 mooie wandelroutes!

Geniet van wandelen in de Franse Ardennen, ontdek weelderige landschappen en bezoek historische stadjes. Bekijk hier 5 mooie wandelroutes.