Wandelen Petit Chatel 3 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Wandelen bij het wintersportdorpje Châtel in de Franse Alpen

Wandelen in de Franse Alpen: Châtel

Châtel is een bergdorp in de Franse Alpen, aan de grens met Zwitserland. Naast verschillende wintersporten kun je er ook mooie wandelingen maken. In dit artikel nemen we je mee tijdens een fijne ochtendwandeling bij de wijk Le Petit Châtel over groene bergwanden, verdwaalde sneeuwvlakken en langs schuren, boerderijen en chaletjes. Een adem van frisse lucht omringd door mistige bergen en een typisch Frans decor.

Lees ook: 10 Bezienswaardigheden in de Franse Alpen

Wandelen naar le Petit Châtel

Vanuit het dorpje Châtel wandel je richting de wijk le Petit Châtel. Dit is een geleidelijke klim over een geasfalteerde weg. De lucht wisselt continu van gezicht en de mistflarden blijven non stop in beweging. Zo snel, dat de berg aan de overkant het ene moment zichtbaar is, maar zich het volgende moment weer verstopt achter dikke mistlagen. Op dit deel van de wandeling passeren je verschillende huisjes, chaletjes en boerderijen maar ook grotere accommodaties, allemaal met schitterend uitzicht over de Abondance vallei en Châtel.

Wandelen Petit Chatel PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen
Wandelen Petit Chatel 1 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Wandelen Petit Chatel 2 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Met de lift naar boven

Volg de weg tot aan de stoeltjeslift van le Petit Châtel. Hier kun je ervoor kiezen om via de stoeltjeslift naar boven te gaan of via het wandelpad. Een voetgangerskaartje voor de stoeltjeslift kost een paar euro. Hoe hoger je klimt, hoe witter het landschap. Er is hier in de vroege lente nauwelijks iemand te bekennen, wat erg fijn is als je niet houdt de drukke plekken.

Lees ook: De 10 mooiste skigebieden in de Franse Alpen

Wandelen Petit Chatel 3 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen
Wandelen Petit Chatel 4 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Afdalen door witte en groene landschappen

Hiervandaan start de afdaling. Het wandelpad is eerst nog volledig bedekt onder de sneeuw, maar na enkele minuten is het witte landschap ineens verdwenen. Net als de bergen om je heen, die onzichtbaar zijn gemaakt door de ochtendmist. In deze mysterieuze bergen is het uitzicht minimaal, maar het pad voert langs typische oude schuren en boerderijen en ook dat is een genot voor het oog. Alsmaar dalen je af over een onverhard wandelpad en door groene en witte weides.

Wandelen Petit Chatel 6 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen
Wandelen Petit Chatel 7 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Wandelen Petit Chatel 8 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen
Wandelen Petit Chatel 11 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Op een gegeven moment gaat het pad over in een geasfalteerde weg. Hier komen je een kaasboerderijtje tegen wat een mooi authentiek plaatje geeft. Daarna vervolgt de route zich over dezelfde weg die je vanuit het dorp tot aan het begin van de stoeltjeslift hebt gelopen. Al met al ben je met deze wandeling (van deur tot deur, dus inclusief de rit met de stoeltjeslift) op rustig tempo ruim twee uur bezig geweest.

Lees ook: Dorpen in de Franse Alpen, dit zijn de 10 mooiste!

Wandelen Petit Chatel 10 PVF, Wandelen Châtel Franse Alpen

Praktische informatie

In plaats van de stoeltjeslift naar boven te nemen kun je het stuk ook wandelen. Je klimt dan over het pad waarover je ook weer afdaald. In de winter kun je dit pad ook met sneeuwschoenen aan bewandelen. Het is ook mogelijk om vanaf de top van de stoeltjeslift verder naar boven wandelen tot een uitzichtpunt of zelfs verder tot het hoger gelegen Super Châtel. De wandelpaden zijn goed bewegwijzerd en er zijn volop wandelmogelijkheden. Dit uiteraard wel buiten de winter om, want boven in de bergen ligt er tot eind maart meestal nog een pak sneeuw.

Overnachten bij Châtel? Dit zijn onze favorieten:

Hotel Le Roitelet in Châtel

Hotel Le Roitelet zininfrankrijk, Wandelen Châtel Franse Alpen

Gastvrij hotel aan de rand van het skigebied en bij het dorpscentrum van Châtel. De kamers bieden plek van een tot vier personen en hebben bijna allemaal een eigen balkon. Er is een restaurant met terras aanwezig waar je kunt ontbijten en regionale gerechten kun bestellen.

Natuurhuisje in Abondance Melon (13 km van Châtel)

Natuurhuisje in Abondance zininfrankrijk, Wandelen Châtel Franse Alpen

Heerlijk chalet op 1200 meter hoogte in de Franse Alpen. Het natuurhuisje is geschikt voor 6 personen en heeft een fantastisch uitzicht op de bergen en de vallei. Buiten kun je lekker zitten op het zonnige terras. In de winter kun je er ook skiën en snowboarden. Wintersportgebieden L’Essert en Les Portes du Soleil liggen op korte afstand van deze accommodatie.

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Tournavaux Frankrijk 2313208911 1, Wandelen Châtel Franse Alpen

Wandelen in de Franse Ardennen? Dit zijn 5 mooie wandelroutes!

Geniet van wandelen in de Franse Ardennen, ontdek weelderige landschappen en bezoek historische stadjes. Bekijk hier 5 mooie wandelroutes.