Belle Ile en Mer Morbihan sh 151580858, Bezienswaardigheden in Morbihan

Top 10 bezienswaardigheden in Morbihan

Bezienswaardigheden in Morbihan

In deze blog lees je over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Morbihan. De Morbihan is een prachtig departement van de regio Bretagne in Frankrijk. Het is zowel voor gezinnen als voor stelletjes een geweldige vakantiebestemming! Je kan er namelijk prachtige prehistorische megalieten bezichtigen, mooie eilanden en kusten bewonderen en kastelen bekijken. Daarnaast kan je er ook vele leuke steden en dorpen bezoeken. Je hoeft je dus zeker niet te vervelen tijdens een vakantie in dit departement. Bekijk hier onze top 10 bezienswaardigheden in Morbihan!

Lees ook: bezienswaardigheden Bretagne.

Megalieten in Carnac Morbihan shutterstock 68285092, Bezienswaardigheden in Morbihan

1. De megalieten in Carnac

Het plaatsje Carnac vind je aan de zuidkust van Bretagne in Morbhian. In de omgeving zijn veel megalieten gevonden. Dit zijn grote prehistorische stenen. In Carnac zijn menhirs (rechtopstaande lange stenen), steencirkels en dolmen (stenen tafels met minstens één deksteen ondersteund door een aantal andere stenen) te bewonderen. Sommigen van deze stenen staan alleenstaand, en andere vormen monumenten of steencirkels. Hoe de zware stenen precies verplaatst zijn om deze monumenten te bouwen zonder hedendaagse werktuigen is nog altijd een mysterie. Vermoedelijk werden deze laatste monumenten gebruikt voor rituelen, bijvoorbeeld voor de zon en de maan. Ook later in de geschiedenis zijn de stenen monumenten gebruikt voor religieuze doeleinden. Onder andere door de Kelten in de 5e eeuw voor Christus. Vandaag de dag zijn de megalieten nog steeds een prachtige bezienswaardigheid in Morbihan. Deze wil je zeker niet missen als je in dit gebied op vakantie bent!

Golfe du Morbihan Morbihan sh 704361985, Bezienswaardigheden in Morbihan

2. Golfe du Morbihan

Het departement Morbihan, letterlijk de ‘kleine zee’ is vernoemd naar de prachtige Golf van Morbihan. Dit is een baai in de Atlantische Oceaan waar veel eilanden te vinden zijn. De Golfe du Morbihan is uitgeroepen tot een van de mooiste baaien ter wereld, en niet zonder reden! Het is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Morbihan. Er liggen meer dan 40 eilanden en de hele omgeving is prachtig groen, begroeid met gras. Een van de mooiste eilanden is het Île-aux-Moines, het monniken eiland. Dit wordt ook wel ‘de parel van de Golf’ genoemd. Ook vind in dit gebied veel oesterteelt plaats. Je kan er heerlijk fietsen, wandelen of rondtoeren met de auto en er is van alles te zien. Ook is het gebied perfect voor watersport, en daarom bijzonder geschikt voor een vakantie met kinderen of tieners.

Lees ook: 5 Mooie kustplaatsen in de Morbihan

Château Josselin sh 1416879587, Bezienswaardigheden in Morbihan

3. Château Josselin

Josselin is een dorpje in het departement en staat vooral bekend om het middeleeuwse kasteel dat er in de 11e eeuw werd gebouwd. Het Kasteel van Josselin is een beschermd monument en is in privé bezit van een adellijke familie; De Rohan-Chabot. Dit is bijzonder omdat de huidige eigenaren daadwerkelijk afstammen van de oorspronkelijke familie die het kasteel heeft gesticht. Het ligt aan de rivier de Oust en heeft 3 indrukwekkende torens een prachtige tuinen. Het is gebouwd in gotische stijl en wordt gekenmerkt door zowel middeleeuwse bouwkunst als Renaisance architectuur. Ook de rest van het dorpje Josselin is de moeite waard. Er zijn veel historische straatjes, huizen en winkeltjes te vinden en zelfs een een gotische kerk  die je kan beklimmen.

Meer weten? Bezoek de website van het kasteel van Josselin!

Quiberon Morbihan sh 1484859725, Bezienswaardigheden in Morbihan

4. Schiereiland Quiberon

Een andere mooie bezienswaardigheid in Morbihan is het schiereiland Quiberon. Dit is een bekende toeristische plaats, er zijn namelijk prachtige stranden te vinden waar je heerlijk kunt zwemmen in de zee. Hier kan je genieten van heerlijke Sardines, deze worden langs de kust van Quiberon (Port Maria) bevist.  Daarnaast zijn er in het Westen van dit eiland steile kliffen te bezichtigen. Het bekendste strand, La Grande Plage van Quiberon, ligt naast de haven in het centrum van de stad Quiberon. Dit strand wordt omringt door terrasjes, bars, winkels en restaurants dus je komt er zeker niets te kort. Vanuit de haven zijn ook veel andere eilanden te bereiken, zoals Belle-Île en Mer en Houet en Hoedic.

Vannes shutterstock 8135893, Bezienswaardigheden in Morbihan

5. Vannes

Vannes is de hoofdstad van het departement Morbihan, en zeker een bezoekje waard. Er is namelijk ontzettend veel kunst en geschiedenis te vinden. Zo zijn de traditionele vakwerkhuizen in het historische centrum van de stad kleurrijk en prachtig om te zien. Daarnaast is de Sient-Pierre kathedraal zeer indrukwekkend. Deze kerk werd gebouwd in de 15e eeuw na Christus en er is tot de 19e eeuw nog aan gewerkt. Ook zijn er in Vannes vele stadspaleizen te vinden, zoals de Château Gaillard uit de 15e eeuw. Daarbovenop kan je er ook nog eens heerlijk winkelen of op een terrasje geniete van echte Bretonse Cider. Tot slot kan in Vannes ook nog eens wandelen langs de middeleeuwse stadsmuren. Voor ieder wat wils dus in deze prachtige stad!

Belle Ile en Mer Morbihan sh 151580858, Bezienswaardigheden in Morbihan

6. Belle-Île-en-Mer

Belle-Île moet toch wel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Morbihan zijn. De Franse naam betekent niet zomaar ‘mooi eiland in de zee’. Je vindt er prachtige kliffen langs woest water, maar rustige groene natuur en mooie zandstranden. Belle-Île is het grootste eiland langs de kust van Bretagne, en ligt net ten zuiden van het schiereiland Quiberon. Hier kan je heerlijk wandelen fietsen en zwemmen. Zelfs de haven waar je aankomt als je met de boot naar dit eiland komt is prachtig. Je kan hier ook vele terrasjes en restaurants vinden. Een de mooiste plekken op het eiland zijn de Aiguilles de Port Coton. Dit is een fenomenaal stukje land met hoge uitstekende rotsen in de woeste zee. Een zeer romantisch plekje, zeker als je er met zonsondergang naartoe gaat, vanaf het land heb je hier namelijk een prachtig uitzicht.

Meer weten? Bezoek  de website van Belle-Île-en-Mer!

Château de Suscinio Morbihan sh 675076282, Bezienswaardigheden in Morbihan

7. Château de Suscinio

Het kasteel van Suscinio is een prachtig slot van de hertogen van Bretagne. Het is deels gerestaureerd en zeer goed bewaard gebleven. Bovendien ligt het in een prachtig stukje natuur aan de kust waar je fantastische wandelen kan maken. Het uitzicht vanaf de burcht is om deze reden ook zeer de moeite waard, je kijkt zo uit op het strand. Het kasteel zelf is ontzettend groot, en gebouwd vanaf de 13e tot de 17e eeuw. Tijdens een rondleiding of toer met audiogids kom je van alles te weten over het bouwwerk en de verschillende eigenaren. Hier krijg je dus echt een kijkje in het middeleeuwse leven. Ook de legendes van koning Arthur en de ridders van de ronde tafel komen langs, dit maakt alles nog leuker als je dit kasteel bijvoorbeeld met kinderen bezoekt.

Lorient Morbihan sh 1025257435, Bezienswaardigheden in Morbihan

8. Lorient

Lorient is een echte Franse havenstad. De haven is vooral bekend omdat het Duitse leger er in 1940 onderzeeboten heeft gebouwd. Om deze reden is de stad zwaar gebombardeerd door de geallieerden tijdens de tweede wereldoorlog. Om deze geschiedenis te ontdekken kan je in Lorient nog een bezoekje brengen aan een Duitse U-boot bunker (K2) en daarbij het museum bekijken. Ook is er een echte U-boot opgesteld.  De haven van Lorient is zeker een bezoekje waard, er wordt veel handel gedreven. Bovendien is het een geweldige plek om te bezoeken als je van zeilen houdt, zo kan je de ‘Cité de la Voile’ bezoeken en alles te weten komen over zeezeilen. Daarnaast zijn er in de stad mooie stadspaleizen uit de 18e eeuw te vinden en is wijk ‘enclos du port’ zeker een bezoekje waard.

Lac de Guerlédan Morbihan sh 49030051, Bezienswaardigheden in Morbihan

9. Lac de Guerlédan

Het Lac de Guerlédan is voor natuurliefhebbers een van de mooiste bezienswaardigheden in Morbihan. Je kan bij dit stuwmeer namelijk prachtige wandeltochten maken, bijvoorbeeld rondom het meer of naar de 12e eeuwse Cisterciënzer abdij Bon-Repos. Ook kan je, als het weer er naar staat, heerlijk zwemmen in dit meer want er is een mooi strandje aan het water. Het meer is tussen 1923 en 1930 aangelegd om de elektriciteitscentrale van de stuwdam te voeden. Rondom het meer zijn restaurants, terrasjes en vele watersport mogelijkheden. Zo kan je er zeilen, waterskiën, suppen, kanoën en bootje varen. Genoeg te doen dus, voor jong, en voor oud!

le dArz Morbihan sh 488147758, Bezienswaardigheden in Morbihan

10. Île d’Arz

De laatste maar zeker niet de minste bezienswaardigheid in Morbihan is het eiland Île d’Arz. Dit is een klein eilandje in de Golf van Morbihan. Het is een prachtige plek om te ontdekken op de fiets of tijdens een wandeling. Het eiland is maar 324 hectare, maar je komt er niks te kort. Bezoek bijvoorbeeld de ‘Moulin de Berno’, een oude gerestaureerde getijdenmolen. Ook is het leuk om eens langs de vissershuisjes of een van de oude kapiteinswoningen te lopen. Het eiland wordt gekenmerkt door veel groene natuur, waar je heerlijk tot rust kan komen. Je kunt er ook zwemmen of watersporten.

Onze tips voor een leuke camping in Bretagne

Enthousiast geworden?

Wil jij ook een bezoekje brengen aan al deze prachtige bezienswaardigheden in Morbihan? Bekijk de volgende websites voor accommodatie in dit departement!

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in Morbihan

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.