Col DIzoard Route des Grandes Alpes shutterstock 2058828248, Route des Grandes Alpes

Roadtrip: Het zuidelijke deel van de Route des Grandes Alpes

Route des Grandes Alpes (Alpenroute)

De Route des Grandes Alpes, oftewel de Alpenroute, staat bekend als een van de mooiste en indrukwekkendste bergwegen/bergpassen en delen daarvan keren jaarlijks weer terug in de Tour de France. Met 684 kilometer van Thonon les Bains naar Nice is het een paradijs voor autorijders, motorrijders en fietsers. Het is een uitdagende, maar o zo mooie route, waar je van verbazing naar verbazing rijdt. Over smalle wegen, door rivierkloven, over hoge bergpassen, langs pittoreske dorpjes en glinsterende bergmeren. Aan afwisseling is er geen gebrek. Meestal is de Alpenroute volledig geopend van begin juni tot en met oktober. In dit artikel lees je alles over het zuidelijke deel van de route, vanaf Briançon, en voorafgaand deze reis een weekje in Vallée de la Clarée, een bloedmooie, doodlopende vallei in de Franse Alpen.

Lees ook: De 10 mooiste bergpassen van Frankrijk

Start bij Col du Lautaret naar Vallée de la Clarée (1 dag)

De roadtrip op het zuidelijke deel van de Alpenroute begint bij Col du Lautaret, een top van 2058 meter hoog waar de auto je al slingerend door de vallei en door de bergen naartoe brengt. Voor je de col bereikt rijd je langs het dorp La Grave en het bergmassief La Meije, omringd door ruige pieken met witte toppen. De vroege zomer, wanneer de bergen al zo groen zijn, maar wanneer de bergtoppen nog bedekt zijn met een laagje poeder is en blijft een magisch gezicht. De Col heeft ook een botanische tuin die je kunt bezoeken. Hiervandaan volgt de afdaling door de Serre Chevalier vallei langs allerlei wintersportgebieden. Aan het einde van de vallei verschijnt Briançon, omgeven door robuuste muren en immense forten, het meesterwerk van meneer Vauban, die hier vroeger heel veel werk heeft laten verrichten.

La Grave PVF, Route des Grandes Alpes
Uitzicht vanaf La Grave
Col Lautaret PVF, Route des Grandes Alpes
Uitzicht richting les Écrins
Col Lautaret weg PVF, Route des Grandes Alpes
De weg naar Col du Lautaret
Alpenbloemen PVF, Route des Grandes Alpes
Wilde violen bij Col du Lautaret
Col Lautaret uitzicht PVF, Route des Grandes Alpes
Uitzicht richting de Serre Chevalier vallei

Pont dAsfeld PVF, Route des Grandes Alpes
Pont d’Asfeld, Briançon

Vallée de la Clarée en Vallée Étroite (6 dagen)

We wijken iets van de Alpenroute af en rijden verder naar Vallée de la Clarée. Deze vallei staat bekend als een wonderschone en zonnige vallei. De rivier Clarée, die zijn oorsprong hoog in de bergen heeft aan het einde van deze doodlopende vallei, blijf je alsmaar volgen. In de vallei gebeurt bijna alles buiten. Je kunt er fietsen en er zijn ontelbare wandelpaden die naar verbluffende plekjes leiden zoals bergmeren, hoge valleien en prachtige bossen. Verder bestaat de vallei uit allerlei kleine dorpjes en gehuchtjes. Het is een genot om de vallei te volgen, alsmaar hoger en langs deze knusse, typische gehuchtjes te rijden. De meeste huizen hier zijn gebouwd op traditionele wijze, met materialen als steen en hout. Iets verder, via Col de l’Échelle, ligt de Vallée Étroite. Een naam die deze vallei goed siert want het is inderdaad een smalle vallei. Een vallei waar je je zowel in Frankrijk als in Italië waant. Langs de weg doemen bordjes op in het Italiaans, maar toch is dit Frankrijk. Verwarrend maar logisch, want dit deel hoort pas sinds de tweede wereldoorlog bij Frankrijk. De natuur in en rondom deze valleien is waanzinnig mooi. Vallée de la Clarée en Vallée Étroite zijn puur, ruig en authentiek. Het zijn droomplekken voor natuurliefhebbers en actieve reizigers.

Lees hier meer over Vallée de la Clarée

Lac Laramon PVF, Route des Grandes Alpes
Lac Laramon
Tete du Chien Massif des Cerces Valee Etroite shutterstock 1695711967, Route des Grandes Alpes
Uitzicht op Massif des Cerces
Vallee Etroite PVF, Route des Grandes Alpes
Vallée Étroite
Lac Vert Franse Alpen Haute Savoie shutterstock 2034959711, Route des Grandes Alpes
Lac Vert
Le Vallon PVF, Route des Grandes Alpes
Le Vallon

Briançon – Barcelonnette (1 dag)

Van Briançon naar la Casse Déserte

Vanuit Briançon vervolgt de route zich over een aaneenschakeling van bergpassen, tot aan Barcelonnette. De eerste col (bergpas), en misschien wel de meest bekende onder fietsliefhebbers, is Col de l’Izoard (2360 meter). Binnen ongeveer een uur sta je boven op deze iconische bergpas en kijk je uit over de bochtige wegen die ons ernaartoe hebben geleid. Het landschap is haast buitenaards. Begroeiing is hier schaars. Een leeg, ruig en rotsig landschap heet je welkom. En hier blijft het niet bij. De weg aan de andere kant van de bergpas leidt door een even bijzonder gebied, het gebied van la Casse Déserte. Wederom slingert de weg zich door een rotsig landschap met hoge, puntige rotsformaties, steile hellingen en diepe afgronden. Op deze hoogte is de bewolking sterk aanwezig en de mist omsluit de hoogste toppen. Een grillig aanzicht dat heel mysterieus aandoet.

Overnachten bij Route des Grandes Alpes? De mooiste vakantiehuizen, hotels en B&B’s vind je bij Natuurhuisje.nl en Booking.com. Kijk voor het grootste aanbod campings en glampingaccommodaties bij ANWB Camping, Villatent en Campingfrankrijk.eu.

Col de lIzoard PVF, Route des Grandes Alpes
Col de l’Izoard
La Casse Deserte shutterstock 1114551068, Route des Grandes Alpes
La Casse Déserte

Van la Casse Déserte naar Barcelonnette

De reis gaat verder door het dal, langs een paar dorpjes om uiteindelijk via de Gorges du Guil, een rotsige rivierkloof, bij Guillestre uit te komen. Hiervandaan gaat de weg weer de hoogte in. Deze keer naar Col du Vars (2108 meter). De omgeving is hier groener dan groen en de klim gaat geleidelijk. De afdaling vervolgt zich door een groenrijk berggebied, langs het schilderachtige dorpje Saint-Paul-sur-Ubaye. Niet veel verder is Barcelonnette in zicht.

Gorges Guil PVF, Route des Grandes Alpes
Gorges du Guil

Col Vars PVF, Route des Grandes Alpes
Col du Vars

Barcelonnette en Lac de Serre-Ponçon (1 dag)

Lac de Serre-Ponçon

Barcelonnette ligt op een steenworp van Lac de Serre-Ponçon, een schitterende stuwmeer in de Hautes-Alpes. Het serene decor veranderd vanaf hier naar een onheilspellend landschap. Het gebied leent zich ook uitstekend voor een mooie bergwandeling, zoals die naar Col de la Gardette. Een absolute aanrader, met vergezichten over de vallei, de bergen en het felgroene meer. En leuker nog, je bevindt je op een bergkam waar je je ogen uitkijkt.

Lees hier meer over wandelen naar Col de la Gardette

Lees hier meer over Lac de Serre-Perçon

Overnachten bij Lac de Serre-Perçon? Bekijk hier de 5 mooiste campings aan het Lac de Serre-Ponçon

Lac de Serre Poncon Hautes Alpes shutterstock 1995096278, Route des Grandes Alpes
Uitzicht op Lac de Serre-Ponçon
Wandeling Col Gardette 18 PVF, Route des Grandes Alpes
Wandeling naar Col de la Gardette

Barcelonnette

Barcelonnette is een groot dorp waar het leven aangenaam en rustig lijkt te verlopen. Het is niet meer dan een paar straten en een knus pleintje met gezellige restaurantjes en barretjes. Op een warme zaterdagavond speelt een oudere man live loungemuziek op het plein. Dit geeft een extra ontspannen, typisch Frans sfeertje aan ons diner op het terras. In dit dorp gaat authenticiteit boven alles.

Barcelonnette PVF, Route des Grandes Alpes
Barcelonnette

Barcelonnette – Roubion (1 dag)

Van Barcelonnette naar Col de la Cayolle

Vanaf Barcelonnette brengt de Alpenroute je verder naar Roubion. De eerste Col die je moet trotseren is Col de la Cayolle (2326 meter). De weg ernaartoe is verbazingwekkend nauw en loopt eerst onderlangs een kleine, zeer smalle rivierkloof. Tijd om te stoppen is er niet. Concentratie is een must op deze uitdagende weg en met een auto achter je en fietsers moet je regelmatig passeren. Later klimt de weg een groene vallei in om vervolgens bij de col terecht te komen. Op relatief korte afstand van de col staat een verkeersbord langs de weg met daarop afgebeeld.. marmotten. Het bord liegt niet. Vanaf dit punt zie je alsmaar marmotten rondhuppelen. Langs de weg, in de besneeuwde weides en soms op de weg. Wat een schattige dieren zijn het. Vanaf Col de la Cayolle kun je een gave rondwandeling doen, een circuit langs verschillende meren. Vervolgens rijd je verder richting het dal. Hier bevind je je in het Parc du Mercantour. Een divers berggebied met omvangrijke bossen, groene valleien, rotsige gletsjerlandschappen, maar ook het mediterrane komt steeds meer naar voren in het landschap.

Col Cayolle PVF, Route des Grandes Alpes
Col de la Cayolle
Col de la Cayolle wandelen PVF, Route des Grandes Alpes
Wandelen bij Col de la Cayolle
Mercantour Franse Alpen PX, Route des Grandes Alpes
Parc du Mercantour, Afbeelding van Lecouteausuisseduweb via Pixabay

Van Col de la Cayolle naar Gorges de Daluis en Roubion

Via Entraunes beland je in Guillaumes. Hier wijken we weer af van de Alpenroute om de Gorges de Daluis te bekijken. Deze route is echt de moeite waard om te rijden. Het brengt je langs een schitterende rotskloof uitgesleten door de rivier en biedt prachtige, duizelingwekkende uitzichten op de rode omringende kliffen. Heel even beland je in een totaal andere wereld. Een wereld van kronkelende weggetjes, tunnels en diepe afgronden. Het voelt soms alsof je in een pretparkattractie zit. Dan rijd je door een tunnel, dan weer door een open landschap en dan volgt weer een scherpe bocht. En zo gaat het alsmaar door. Het landschap staat in vuur en vlam en de klaprozen die volop in bloei staan geven de omgeving een nog vrolijker tintje. En dan, als je denkt dat je de slingerweggetjes (eindelijk!) achter je hebt liggen, is het tijd voor de laatste beklimming richting Roubion, via Col du Vasson (1662 meter), net voor het skidorpje Valberg. Valberg is niet heel sfeervol, maar het iets lager gelegen Beuil heeft wel een mooie oude kern. Na deze veelzijdige rit en een klim over een laatste bergpas, Col de la Couillole (1678 meter), komt Roubion tevoorschijn, te midden van een magnifiek decor.

Uitzicht vanaf Gorges Daluis PVF, Route des Grandes Alpes
Uitzicht vanuit Gorges de Daluis
Gorges Daluis weg PVF, Route des Grandes Alpes
Slingeren door Gorges de Daluis

Klaprozen Gorges Daluis PVF, Route des Grandes Alpes
Klaprozen in Gorges de Daluis
Col du Vasson PVF, Route des Grandes Alpes
Col du Vasson

Roubion en omgeving (1 dag)

Roubion, wat een verschijning, daar tegen de rotswand aan, uitkijkend over een diepe, groene vallei. Hier neem je alle tijd om door de oude steegjes te dwalen en om van de vergezichten te genieten. In de omgeving van Roubion ligt het dorpje Beuil, het oudste wintersportdorpje van de Alpes Maritimes, vanwaar je goed zicht hebt op de vallei, waar de Gorges du Cians beginnen. Mocht je nog extra tijd hebben, kun je ook de Gorges du Cians aan je roadtrip toevoegen. De rotsen van deze kloof zijn rood, net als de Gorges de Daluis. Het is leuk om erdoorheen te rijden, maar ze zijn wel minder spectaculair dan de Gorges de Daluis. De weg door de Gorges de Daluis is dan ook meer op hoogte, terwijl de weg door de Gorges du Cians de onderkant van de kloof volgt.

Lees hier meer over Roubion en omgeving

Roubion PVF, Route des Grandes Alpes
Roubion
Gorges du Cians PVF, Route des Grandes Alpes
Gorges du Cians

Roubion naar Sospel via Saint-Martin-Vésubie (1 dag)

Dorpjes in de Vésubie vallei

Dit deel van de Alpenroute gaat wederom via een ongelofelijk smalle weg. Een weg waar je stiekem hoopt dat er geen auto’s achter de bocht komen kijken. Een beetje eng, maar vooral heel leuk, dat is waar de Alpenroute voor staat. Eenmaal afgedaald tot in het dal en het dorpje Saint-Sauveur-sur-Tinée gepasseerd, klimt de weg via Valdeblore hoger de bergen in, om vervolgens af te zakken naar Vallée de la Vésubie. Een schitterende, groene vallei, waar hoge bergen en een reeks kleurrijke dorpjes met glitterkoepels je opwachten. De gekleurde koepels van de kerken glinsterden in de zon, daarom gaf ik ze de bijnaam “glitterkoepels”. Deze vrolijke dorpjes vormen een fel contrast met de groene bergwanden waarmee ze omringd worden. Daarnaast doet dit deel van de Alpen al veel mediterraner aan. En heel andere look and feel. Je voelt echt dat je op slechts een uurtje rijden van de kust bent. Een must is een kort bezoek aan Saint-Martin-Vésubie, waar het water via een gootje midden in de smalle straatjes naar beneden stroomt, opgevolgd door een bezoek aan het hooggelegen Venanson. Dit dorpje ligt bovenop een rotsige bergkam op 1164 meter hoogte en is het hoogste dorpje van de Vésubie vallei. Andere leuke dorpjes om te bezoeken zijn Belvédère of La Bollène-Vésubie, allebei gelegen hoog op een berg.

Venanson PVF, Route des Grandes Alpes
Venanson
Venanson uitzicht PVF, Route des Grandes Alpes
Uitzicht vanuit Venanson

Naar Col de Turini

Maar deze vallei is meer dan sierlijke dorpjes. Hoger in de vallei zijn er diverse wandelmogelijkheden vanaf Refuge de la Madone de Fenestre of Le Boreon. Echter, voordat je in Sospel aankomt, bedwing je eerst de laatste grote col van de route, Col de Turini (1607 meter). De weg naar de col gaat over bochtige, soms smalle weggetjes en de lange afdaling des te meer. In Sospel beland je weer in de bewoonde wereld. Of tenminste, iets wat weer op de bewoonde wereld lijkt, na twee dagen in het stille, afgelegen Roubion.

Col Turini koeien PVF, Route des Grandes Alpes
Koeien op de weg bij Col de Turini
Col Turini PVF, Route des Grandes Alpes
Retro autootjes bij Col de Turini

Sospel en omgeving (1 dag)

In Sospel is van alles te zien. De Pont Vieux, het middelpunt en hoogstwaarschijnlijk de meest gefotografeerde plek van het dorp, maar ook de oude straatjes met hoge gebouwen. Kleurloze gebouwen met hier en daar vrolijke façades en pleintjes vol architecturale hoogstandjes die ieder een omweg waard zijn. Niet te missen als je in Sospel verblijft zijn de nabijgelegen valleien Vallée de la Roya en Vallée des Merveilles. In Vallée de la Roya liggen meerdere bijzondere dorpjes, met ieder een eigen sfeer. Hoog tegen een bergwand aan, aan het einde van een vallei of in een dal. Het is een genot om door ieder dorpje te struinen.

Lees hier meer over Sospel en de dorpjes in Vallée de la Roya

Sospel Pont Vieux PVF, Route des Grandes Alpes
Sospel vanaf Pont Vieux
Saorge PVF, Route des Grandes Alpes
Saorge

Tende PVF, Route des Grandes Alpes
Tende

Sospel – Menton – Nice (1 dag)

De Alpenroute rijd je verder tot Menton. Deze stad ligt langs de kust en aan de voet van de Mercantour. Het oude, kleurrijke stadsdeel, en het uitzicht op de zee vanaf de begraafplaats (een bezienswaardigheid in Menton) is prachtig. De stad is echter wel erg toeristisch en druk.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Menton + omgeving

Menton PVF, Route des Grandes Alpes
Vieux Menton
Menton uitzicht PVF, Route des Grandes Alpes
Uitzicht vanaf de begraafplaats van Menton
Menton shutterstock 1941273505, Route des Grandes Alpes
Uitzicht op de kleurrijke huisjes van Menton

Eindigen via Monaco, Nice en Èze

De route rijdt je vervolgens af tot aan Nice via Monaco en Èze, allemaal mooie plekjes waar je eens geweest moet zijn. Monaco voor het mondaine sfeertje. Nice voor de kleurrijke, sfeervolle stad en prachtig uitzicht vanuit het Colline du Château. En tot slot het middeleeuwse Èze vanwege de oude, smalle steegjes en grandiose ligging boven de Mediterranée.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Nice

Monaco Côte dAzur shutterstock 370641806, Route des Grandes Alpes
Monaco
Eze sur Mer PVF, Route des Grandes Alpes
Èze sur Mer
Nice Alpes Maritimes shutterstock 54248719, Route des Grandes Alpes
Nice

De Alpenroute staat gelijk aan verpletterende natuurschoonheid, maar de pittoreske dorpjes op de route weten je hart evengoed te stelen. Dorpjesliefhebbers, rustzoekers, natuurliefhebbers en actieve reizigers: deze route heeft voor ieder wat wils.

➜ De roadtrip verlengen? Rijd dan noordwaarts via Route Napoléon

Handige informatie en links

  • Handige link met cols/bergpassen die geopend zijn
  • Handige website met routekaartje ter voorbereiding van de rondreis: Routes des Grandes Alpes
  • Goed begaanbaar, maar niet voor degenen met hoogtevrees en/of zonder ervaring met rijden op bergwegen: De wegen van de Alpenroute zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar bestaan wel uit delen met veel haarspeldbochten en smalle en/of steile weggetjes waar soms geen vangrail is. Als je erg last hebt van hoogtevrees en/of geen ervaring hebt met rijden op bergwegen zou ik het niet aanraden om deze route te rijden.
  • Aangegeven met een bord: De “Route des Grandes Alpes” staat aangegeven met een bord langs de weg. Hoewel je deze in principe kunt volgen, kan het handig zijn om per deel goed uit te stippelen wat je gewenste route is, zeker als je van plan bent om een alternatieve route te volgen.
  • Drukte op de weg: Probeer deze route indien mogelijk in juni of in september te rijden, om de zomerdrukte te vermijden.
  • Grote voertuigen/camper: Met de camper is het grotendeels prima te doen mits je rustig rijdt, hoewel op het zuidelijke deel van de route (waar ik reed) een aantal lastigere stukken zijn. Bijvoorbeeld de weg naar Col de la Cayolle vanuit Barcelonnette. Deze voert door een zeer smalle rivierkloof met veel eenbaansstukken. Eventuele alternatieven zijn Col d’Allos of Col de la Bonnette (ik heb niet over deze routes gereden dus vergelijken kan ik helaas niet). Ook de afdaling van Col de Turini naar Sospel gaat over een smalle weg met veel haarspeldbochten, echter zagen we hier wel een vrachtwagen rijden. Een aantal delen van de Alpenroute lijken soms haast niet te doen met een groot voertuig, maar voor ervaren camperrijders kan dit anders zijn. Via bepaalde bronnen lees ik namelijk dat het met een normale camper te doen is. Dit is dus mijn inschatting, nadat ik hier met een auto heb gereden, en hierbij moet ik zeggen dat ik geen ervaring heb met rijden in een camper. Om deze reden adviseer ik om eerst een goede wegenkaart te raadplegen alvorens deze tocht met een camper te maken. Omrijden via een alternatieve route kan natuurlijk altijd.

Cols (bergpassen) van de route in dit artikel:

Col du Lautaret (2058 m) – Serre Chevalier (1450 m) – Briançon (1200 m) – Col d’Izoard (2360 m) – Guillestre (1000 m) – Vars (1650 m) – Col de Vars (2108 m) – Barcelonnette (1030 m) – Col de la Cayolle (2326 m) – Valberg (1650 m) – Col de la Couillole (1678 m) – Col Saint-Martin (1500 m) – Saint-Martin-Vésubie (950 m) – Col de Turini (1604 m) – Sospel (350 m) – Col de Castillon (728 m) – Menton (30 m) – Col d’Èze (507 m) – Nice (10 m).

Overnachten bij Route des Grandes Alpes? De mooiste vakantiehuizen, hotels en B&B’s vind je bij Natuurhuisje.nl en Booking.com. Kijk voor het grootste aanbod campings en glampingaccommodaties bij ANWB Camping, Villatent en Campingfrankrijk.eu.

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Petit Domaine de vacances Les Armengauds zwembad, Route des Grandes Alpes

De 7 mooiste adults only campings in Frankrijk

Ontdek de beste adults-only campings in Frankrijk voor een rustige en ontspannen vakantie. Geniet van fijne faciliteiten en prachtige natuur.