Segur le chateau 01 PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk

Roadtrip door Midden-Frankrijk

Roadtrip door Midden-Frankrijk: De mooiste hoogtepunten

Midden-Frankrijk is een ideaal gebied voor een roadtrip. Het staat synoniem voor een grote diversiteit aan landschappen en brengt je door het pure Frankrijk. Sommige delen zijn nog relatief onontdekt en soms sta je versteld van de uitgestrekte landschappen en leegte om je heen. Berg en vulkanische gebieden, imposante rivierkloven, lieflijke dorpjes. Midden-Frankrijk heeft het allemaal. In dit artikel delen we verschillende tips voor een geslaagde rondreis dwars door centraal Frankrijk via de Corrèze, Cantal en de Lozère.

Orléans

Langs de schilderachtige Loire, in het stadje Orléans gaat de rondreis van start. Het plaatsje is een kleine stad met een authentiek oud stadsdeel. Leuk om door te verdwalen en te genieten van alle mooie gebouwen. Het stadsdeel “Bourgogne-République” is de historische kern van Orléans, waarvan Place du Matroi het centrale plein is. Hier staan o.a. een carrousel en een standbeeld van Jeanne d’Arc op een paard. Jeanne d’Arc speelde een belangrijke rol tijdens de Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland.

De straatjes rue des Pastoureaux en rue de l’Empereur zijn het best bewaard gebleven en er zijn hier nog veel oude gebouwen zoals vakwerkhuizen. Niet ver van deze straatjes vind je de gotische kathedraal Sainte-Croix en in het verlengde hiervan enkele straatjes met restaurantjes. Wandel langs de oevers van de Loire en geniet van een glas wijn bij een van de restaurantjes of bezoek een van de markten die hier op verschillende plekken op bepaalde dagen plaatsvinden.

Tip! Overnachten in Orléans? Bekijk hier 10 mooie hotels in Orléans

Lees ook: Bezienswaardigheden in Orléans

Orleans vakwerk PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Vakwerkhuizen in Orléans
Orleans straat PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Straat in Orléans
Orleans brug PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Pont George V, Orléans

Orleans carousel PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Carrousel in Orléans
Orleans deur PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Rue parisie PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Rue Parisie, Orléans

Tussenstop in Ségur-le-Château

De rit van Orléans naar Beaulieu-sur-Dordogne in de Corrèze, de volgende bestemming, duurt wel even. Daarom kun je ervoor kiezen om een tussenstop in het prachtige Ségur-le-Château te maken. Het is een plek waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan. Dit dorpje mag zich gelukkig prijzen als een van de “plus beaux villages de France” (mooiste dorpjes van Frankrijk). De burggraven van Limoges hebben deze plek ooit gekozen om hun kasteel te vestigen, en het is goed te zien waarom. Het dorp ligt in een kom, in een meander van de rivier Auvézère, met als hoogtepunt de burcht die het dorp domineert. Een strategische, maar zeker ook een schilderachtige plek, waar alles in harmonie met elkaar lijkt te zijn. Hedendaags staan er alleen overblijfselen van het kasteel, maar er is zoveel meer te zien, zoals vakwerkhuizen, torentjes, stenen trappen. Je kunt het dorp op eigen houtje of met een gids bezoeken. Het is mogelijk om alleen de dorpskern te bezoeken, maar een iets langere wandeling maken in de directe omgeving is ook een aanrader. Hiervoor is een dorpskaart beschikbaar met daarop een aantal circuits, die je langs de belangrijke bezienswaardigheden in en rondom het dorp leiden.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Corrèze

Segur le chateau 01 PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Ségur-le-Château
Segur le chateau PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Ségur-le-Château

Corrèze: Het rode dorpje en uitzichtpunten langs de Gorges de la Dordogne

De tweede stop brengt je naar de Corrèze, aan de rand van de Dordogne, in Beaulieu-sur-Dordogne. Verder is het een aanrader om het rode dorp “Collonges la-Rouge”, de Gorges de la Dordogne en een aantal andere dorpjes te verkennen.

Lees ook: 6 Mooie dorpjes in de Corrèze

Collonges-la-Rouge

Collonges-la-Rouge is een grote trekpleister en wordt gekenmerkt door de schilderachtige straatjes en charmante oude huisjes. Het dorpje stamt uit de middeleeuwen en is erg in trek vanwege de unieke architectuur en de kenmerkende rode kleur van de gebouwen, te danken aan de rode zandsteen waaruit ze bestaan. Het dorpje ligt tussen de heuvels en wordt omgeven door walnoot- en kastanjebomen. Een wandelroute brengt je door smalle steegjes en langs versterkte torens, kerkjes, kapelletjes en oude gebouwen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het in Collonges-la-Rouge meestal een drukte van jewelste is. Het is dus zeker een goed idee om al vroeg op pad te gaan. Vroeg op de dag kun je samen met nog een handjevol andere bezoekers, genieten van een ontwakend rood dorpje in de ochtendzon, die de rode gevels in een extra mooie gloed zetten.

Hotel tip! Le Relais St jacques is een authentiek hotel midden in het centrum van Collonges-la-Rouge. Het hotel heeft een gezellig restaurant en terras dat uitkijkt de charmante rode huisjes van het dorpje.


Collonges la rouge PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Collonges-la-Rouge

Gorges de la Dordogne

Langs de Gorges de la Dordogne zijn er een aantal uitkijkpunten. Sommige staan aangegeven langs de weg. Je hoeft dan alleen de afslag te nemen en een klein stuk te lopen naar het uitkijkpunt.

Lees ook: 5 Prachtige gorges in Frankrijk

Gorges dordogne uitzicht PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Gorges de la Dordogne

Overige bezienswaardigheden in de Corrèze:

 • Argentat: Mooi dorpje langs de rivier, hoofdstad van het vliegvissen.
 • Turenne: Schilderachtig heuveltopdorpje met prachtig uitzicht.
 • Beaulieu-sur-Dordogne: Prachtig gelegen langs de rivier en heeft een mooi oud dorpsdeel.
 • Curemonte: Een dorpje met twee kastelen
Argentat dordogne PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Argentat
Argentat PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Argentat
Turenne straatje PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Turenne
Beaulieu sur dordogne PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Beaulieu-sur-Dordogne
Curemonte PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Curemonte

Tussenstop bij Cascade de Salins en Salers

Onderweg naar de Cantal komen er twee plekken aan bod om te stoppen. Allereerst bij de Cascade de Salins, een waterval van maar liefst 30 meter hoog. Hier kun je onderlangs wandelen en als je er tijd voor hebt een rondwandeling maken (3km). Deze grote waterval klettert met grof geweld naar beneden en moet je gezien hebben als je in de buurt bent. Vervolgens kun je een bezoek brengen aan het dorpje Salers. Dit plaatsje heeft een rijke geschiedenis en in dit dorpje word je meegevoerd naar andere tijden.

Overnachting tip! Les Sagranières is een sfeervol pension met moderne kamers midden in het centrum van het dorpje Salers. Beoordeeld met een 8,6.

Plaque michelin cantal PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Cascade salins PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Cascade de Salins
Salers PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Salers

Cantal – Saint-Cirgues-de-Jordanne

Wie Cantal zegt, zegt Puy Mary en vulkaanlandschappen. Puy Mary is te bereiken via een slingerende weg tot aan Pas de Peyrol, de bergpas vanwaar je naar de top van de uitgedoofde vulkaan kunt lopen. Puy Mary is een van de “Grands sites de France”. Ooit waren er in het Cantalgebergte een groot aantal actieve vulkanen, die nu allemaal zijn uitgedoofd. Puy Mary is de grootste berg van vulkanische oorsprong van het Cantalgebergte en van Europa. Dit betekent dat Puy Mary veel in de belangstelling staat en veel bezoekers trekt. Hoewel de stenen traptreden naar de top zijn aangelegd, kost het aardig wat moeite om tot bovenaan te komen. Het 360 graden uitzicht vanaf de top op 1783 meter hoogte is fenomenaal. Zeven valleien en alle andere bergtoppen van de Cantal zijn zichtbaar vanaf Puy Mary. Een oriëntatietafel helpt je om ze allemaal te spotten.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Cantal


Wandelen puy mary 05 PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Uitzicht vanaf Puy Mary

Als je fysiek in staat bent, kun je vanaf hier zo ver wandelen als je wilt, verder over de bergkam. De meeste mensen houden het bij de top van Puy Mary, maar het loont juist om de massa te verlaten en op avontuur te gaan over de wandelpaden rondom deze berg. Eerst over een steil rotsig wandelpad naar beneden en dan weer naar boven om via Brèche de Roland, een gat in de bergrug, verder te slingeren over de bergkam. De paden zijn goed zichtbaar aangezien er geen begroeiing is en als kers op de taart vult je zicht zich hier alsmaar met een nieuwe reeks bergtoppen, waaronder Puy Griou met zijn fonolietkegel, op 1694 meter hoogte. Daarmee is het de scherpste bergtop van het gebergte.

Camping tip! Camping La Pommeraie is een gezellige familiecamping met zwembad gelegen in in het Regionaal Natuurpark van de vulkanen van Auvergne. De camping heeft een beachvolleybalveld, restaurant en animatie.

Puy may wandelen 01 PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Uitzicht vanaf Puy Mary

Overige bezienswaardigheden in de Cantal:

 • Cascade des Veyrines
 • Puy Violent (waar je naartoe kunt wandelen), Puy Griou
 • Het dorpje Tournemire met bijhorend château
 • Vallée de la Jordanne met bijhorende kloof (Gorges de la Jordanne)
Cascade veyrines PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Cascade des Veyrines
Tournemire PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Tournemire

Reisdag via het hoge plateau van de Aubrac

De laatste stop brengt je naar de Lozère, een van de dunstbevolkte gebieden van Frankrijk. De weg ernaartoe doorkruist het bijzondere landschap van de Aubrac, een hoog plateau waar het zicht mijlenver rijkt. Hier slingeren de wegen door een groen heuvellandschap met kronkelende rivieren en ontelbare koeien in de weides. Volg de Route des lacs, de merenroute, wat gelijk staat aan 17 kilometer natuurpracht. Deze weg bevindt zicht tussen Nasbinals en La Canourge. De eerste stop is bij Cascade du Déroc, een waterval van 30 meter hoog die een grot herbergt gevormd door basaltorgels. Vervolgens neem je de afslag richting Lac de Saint-Andéol, maar er zijn op deze route nog drie verschillende meren om te bekijken: Lac des Salhiens, de Souveyrols en Born.

Lees ook: Top 10: Prachtige bezienswaardigheden in de Lozère

Cascade deroc PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Cascade du Déroc
Aubrac panorama PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Uitzicht over het granietplateau Aubrac
Aubrac koeien PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Koeien in de weides van de Aubrac
Lac saint andeol PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Lac de Saint-Andéol

Lozère – Barre des Cévennes & Gorges du Tarn

Vanuit Barre-des-Cévennes ga je verder naar de Gorges du Tarn. Onderweg zijn er een aantal oogverblindende uitzichtpunten. Wat je absoluut niet mag missen, is Saint-Chély-du-Tarn, een schilderachtig dorpje boven de Tarn, met als bonus een schitterende boogbrug en sierlijke waterval. Je kunt er heerlijk langs het water ontspannen, een duik nemen in het frisse water of kanoën.

Kamperen in de Lozere? Bekijk hier de Top-10 leukste en beste campings in de Lozère


Gorges tarn uitzicht PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Uitzicht over de Gorges du Tarn
Saint chely tarn brug PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Brug bij Saint-Chély-du-Tarn

La Cham des Bondons

Verder heeft dit gebied nog een mooi natuurgebied in petto: la Cham des Bondons, een kalkstenen plateau. Dit landschap is nergens anders in Frankrijk te vinden en brengt je hoog in de bergen boven de Gorges du Tarn. Hier vindt je 154 megalieten en deze plek herbergt zelfs de op twee na grootste concentratie hiervan na de megalieten van Carnac in Bretagne. Deze liggen echter verspreid door het landschap, waardoor deze verzameling minder indrukwekkend oogt dan degene in Carnac. Nog opmerkelijker in de buurt zijn de Trucs de Bondons. Deze twee vreemde bulten van zwarte mergel steken uit midden in de groene weides. Het is mogelijk om deze bulten te beklimmen en vervolgens te genieten van een panoramisch uitzicht.

Les bondons weg PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk
Les Bondons
Bondons uitzicht PVF, Roadtrip door Midden-Frankrijk

Overige bezienswaardigheden in de Lozère en omgeving:

 • Chaos de Nîmes
 • Gorges de la Jonte
 • Mont Lozère
 • Cascade de Runes

Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.