vis, schelp- en schaaldieren normandie

Proef Normandië

Proef de smaak van Normandië

Een vakantie in Normandië is niet compleet zonder kennis te hebben gemaakt met de verschillende producten uit de “buik” van Frankrijk. Kazen, vis, schelp- en schaaldieren, appels en Calvados; het komt allemaal uit Normandië!

Kaasjes uit Normandië

Proef de Camembert kaas uit het gelijknamige dorpje Camembert in Basse-Normande. Deze kaas, zoals wij die nu kennen, wordt sinds 1791 geproduceerd.

Wist je dat er in Normandië nog drie andere kazen met het AOC label exclusief in Normandië worden geproduceerd. Livarot (gekenmerkt door de oranje buitenkant en sterke geur), Neufchâtel (meestal in de vorm van een hartje) en de Pont l’Eveque kaas (in het vierkante houtendoosje).

In augustus kan je terecht op het Livarot kaasfestival en ben getuige van de wedstrijd de “snelste Livarot kaaseter”.

LEES OOK: De 10 mooiste campings in Normandië

Vis, schelp- en schaaldieren

Proef al het lekkers uit de zee. Langs de kust van Normandië (circa 600 km kustlijn) vangen vissers dagelijks verse vis, schelp- en schaaldieren. Zij voorzien hier de honderden markten en restaurants in kabeljauw, makreel, zeeduivel, inktvis, garnalen, schelpen, kreeften en oesters.

In de verschillende havens kan je met eigen ogen zien hoe de vis aan wal wordt gebracht. Bezoek de dagelijkse visveiling van Port-en-Bessin of de wekelijkse zaterdagochtend markt in Barneville-Carteret. In Trouville-sur-Mer kan je iedere dag terecht voor de heerlijkste verse vis, schelp- en schaaldieren bij “Le Marché aux Poissons”. Hier kan je aan statafels direct genieten van vers klaargemaakte visgerechtjes met een glas witte wijn.

Ongeveer een vijfde van de oesters die in Frankrijk worden gegeten komen uit de Normandische wateren. Je kan in Normandië verschillende oesterparken bezoeken.

De boomgaarden in Normandië

In Normandië belanden de appels in de cider of de drank Calvados. Verschillende routes, zoals de Route du Cidre komen langs verschillende Calvados distilleerderijen en de mooiste boomgaarden. Je kan delen van de route met de auto of per fiets ontdekken.

Slapen en Eten

Meer informatie:

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Onze nieuwste artikelen

Vakantiehuis in Beauvoir sur Mer 1, krijtrotsen van Normandië

De 10 mooiste vakantiehuizen aan de Atlantische kust

Bekijk hier de 10 mooiste vakantiehuizen aan de Atlantische kust. Overnacht op de mooiste plekjes en geniet van fijne voorzieningen.