Home » Thema's » Eten & Drinken » Proef Normandië
vis, schelp- en schaaldieren normandie

Proef Normandië

Proef de smaak van Normandië

Een vakantie in Normandië is niet compleet zonder kennis te hebben gemaakt met de verschillende producten uit de “buik” van Frankrijk. Kazen, vis, schelp- en schaaldieren, appels en Calvados; het komt allemaal uit Normandië!

Kaasjes uit Normandië

Proef de Camembert kaas uit het gelijknamige dorpje Camembert in Basse-Normande. Deze kaas, zoals wij die nu kennen, wordt sinds 1791 geproduceerd.

Wist je dat er in Normandië nog drie andere kazen met het AOC label exclusief in Normandië worden geproduceerd. Livarot (gekenmerkt door de oranje buitenkant en sterke geur), Neufchâtel (meestal in de vorm van een hartje) en de Pont l’Eveque kaas (in het vierkante houtendoosje).

In augustus kan je terecht op het Livarot kaasfestival en ben getuige van de wedstrijd de “snelste Livarot kaaseter”.

Vis, schelp- en schaaldieren

Proef al het lekkers uit de zee. Langs de kust van Normandië (circa 600 km kustlijn) vangen vissers dagelijks verse vis, schelp- en schaaldieren. Zij voorzien hier de honderden markten en restaurants in kabeljauw, makreel, zeeduivel, inktvis, garnalen, schelpen, kreeften en oesters.

In de verschillende havens kan je met eigen ogen zien hoe de vis aan wal wordt gebracht. Bezoek de dagelijkse visveiling van Port-en-Bessin of de wekelijkse zaterdagochtend markt in Barneville-Carteret. In Trouville-sur-Mer kan je iedere dag terecht voor de heerlijkste verse vis, schelp- en schaaldieren bij “Le Marché aux Poissons”. Hier kan je aan statafels direct genieten van vers klaargemaakte visgerechtjes met een glas witte wijn.

Ongeveer een vijfde van de oesters die in Frankrijk worden gegeten komen uit de Normandische wateren. Je kan in Normandië verschillende oesterparken bezoeken.

De boomgaarden in Normandië

In Normandië belanden de appels in de cider of de drank Calvados. Verschillende routes, zoals de Route du Cidre komen langs verschillende Calvados distilleerderijen en de mooiste boomgaarden. Je kan delen van de route met de auto of per fiets ontdekken.

Slapen en Eten

Meer informatie:

Over Dirk

Avatar
Dirk is Frankrijk liefhebber en de eigenaar van deze weblog.

Bekijk ook

Gebakken Mosselen à La Provençale

Speciaal voor de liefhebbers van de Mediterrane keuken deel ik het recept voor gebakken mosselen met verse kruiden uit de Provence.

Een reactie

  1. Avatar

    Wat een ontzettend leuke blog, over drie weken ga ik samen met 3 vriendinnen een lang weekend naar Normandië voor camembert, calvados en oesters. We willen verblijven in honfleur en daarvandaan iedere dag een tripje maken. Heb je nog een tip voor de oesters? Welke farm is leuk en wordt het gehele proces aan je laten zien? Kan jij ons helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.