Sedan chateau PVF, Sedan

Ontdek Sedan, een historische stad in de Franse Ardennen

Voor de categorie ‘niet voor de hand liggende stedentrips’ is Sedan, in de Franse Ardennen, zeker een goede kandidaat. Een bezoek aan deze stad is allesbehalve vanzelfsprekend omdat het nogal kampt met een belabberd imago, maar toch heeft Sedan alles in haar mars om aantrekkelijk te zijn voor toeristen. Lees hier een aantal tips voor je bezoek aan deze historische plaats in het Franse departement Ardennes.

1. Laat je verrassen door Sedan

Jaren geleden was er in Sedan nog sprake van welvaart, in de tijden dat het leger in de stad aanwezig was. Inmiddels is de stad in verval geraakt en dat is zonde. Het is niet meer aantrekkelijk voor mensen om er te wonen, de rijkeren zijn als het ware “gevlucht” naar omringende dorpjes en steden, en ook voor het toerisme valt er nog een hoop te verbeteren. Toch kun je je hier zeker laten verrassen en door de vergane glorie heen prikken, want veel overblijfselen en details getuigen van het rijke verleden van Sedan. De kunst is om erdoorheen te kijken, want wie oog heeft voor details, ziet overal schoonheid.

Hoteltip in Sedan! Le Saint Michel is ligt aan de voet van het kasteel van Sedan. Het hotel beschikt over een ontbijtbuffet, à-la-carterestaurant en bar.

Sedan, Sedan

2. Bezoek Het Kasteel van Sedan, dé trekpleister van de stad

Het Kasteel van Sedan (Château de Sedan) daterend uit 1424 was en is nog steeds dé trekpleister van de stad. Het is de grootste versterkte burcht van Europa en wordt omringd door dikke, metershoge muren. Een grote poort aan weerszijden leidt naar een fraaie binnenplaats. Hedendaags is dit deel van het kasteel ingericht met stijlvolle, authentieke kamers, en fungeert het als overnachtingsplek. Als je niet het geluk hebt om hier een kamer te bemachtigen, is het sowieso leuk om rondom de burcht te lopen, een kijkje te nemen bij de binnenplaats of het kasteel te bezoeken.

Het Franse leger heeft het kasteel sinds 1642 meer dan 300 jaar in zijn bezit gehad. Opmerkelijk is dat het leger het in 1962 heeft verkocht aan de stad, voor het symbolische bedrag van 1 euro. Na een stemmingsronde is het op het nippertje gered van vernietiging. Het lijkt er sterk op dat die 1 euro ook symbolisch is gaan staan voor wat Sedan nog waard is. Ooit rijk en bruisend, nu verpauperd. Eigenlijk is het best verdrietig, dat zoveel rijkdom is verdwenen.

Overnachten in het Kasteel van Sedan? Verblijf dan in Hôtel Le Château Fort de Sedan. Dit 4-sterren hotel in het middeleeuwse kasteel beschikt over sfeervolle en modern ingerichte kamers.

Sedan chateau PVF, Sedan
Buitenkant van het Kasteel van Sedan
Sedan chateau poort PVF, Sedan
Poort in het Kasteel van Sedan
Sedan chateau cour PVF, Sedan
Binnenplaats Kasteel van Sedan

3. Maak een wandeling en ontdek bijzondere plekjes

Tijdens je bezoek aan Sedan is het leuk om een stadswandeling te maken. Hoewel het centrum er wat verpauperd bij ligt, kun je er nog wel een aantal bijzondere plekjes vinden. Loop bijvoorbeeld langs de Avenue de Verdun, waar je nog steeds een aantal prachtige statige gebouwen vindt (zie de foto’s hieronder).

Sedan 2 PVF, Sedan
Sedan 1 PVF, Sedan
Sedan 4 PVF, Sedan

Langs de Meuse en door het centrum

Loop vervolgens eens over de kade langs de Meuse. Sedan ligt immers in de Ardennen en in de omgeving is er volop natuur te vinden. In de zomer wordt er op deze wateren dan ook veel gekanood en gevaren. Tot slot ging de route door een woonwijk, door Rue de Thiers en verder door de stadskern.

Enkele blikvangers in Sedan zijn het Lycée Turenne met de kenmerkende architectuur van de 17e eeuw. Ook Dijonval behoort tot de historische monumenten van de stad. Dit is nu een museum, maar was ooit een belangrijke textielfabriek. Het sober uitziende Église Saint Charles, dat aan het gerenoveerde pleintje Place d’Armes ligt, is ook een blik waard. Naast Place d’Armes zijn er nog twee andere pleinen gerenoveerd de afgelopen jaren, waaronder Place de la Halle met enkele winkeltjes en restaurantjes rondom. De stad is de afgelopen jaren aan het investeren in haar imago, maar of ze het daarmee gaat redden? Verder is het in Sedan vooral kwestie van goed om je heen kijken en dan zie je nog genoeg moois.

LEES OOK: 5x mooie vakantiehuizen in de Franse Ardennen

Sedan meuse PVF, Sedan
De rivier de Meuse (Maas)
Sedan 3 PVF, Sedan
Sedan place darmes PVF, Sedan
Place d’armes in Sedan
Sedan place halle PVF, Sedan
Place de la Halle in Sedan

4. Bewonder Vieille Ville, het oude stadsdeel

Grenzend aan het Kasteel van Sedan vindt je het oude stadsdeel Vieille Ville. Deze wijk heeft mooie oude panden en architectuur die uit de 16e en 17e eeuw dateert. Een deel daarvan doet echt middeleeuws aan. Deze straten hebben zelfs gefungeerd als decor voor een film die zich in een ver verleden afspeelde. Het gaat om een serie die door de BBC werd uitgezonden in 2019, geïnspireerd door het bekende roman ‘Les Misérables’ van Victor Hugo. Ook in en rondom het kasteel zijn er scenes gedraaid. Uiteraard hoopt de stad hierop mee te liften, aangezien filmlocaties vaak populair zijn onder bezoekers. Het oude stadsdeel is klein, je hebt het in ongeveer een half uur gezien, maar wel leuk om doorheen te lopen. Het was er een beetje uitgestorven in oktober, maar in de zomer zal dit deel vast en zeker levendiger zijn.

Appartement tip! Ruim en schoon appartement in het centrum van Sedan. Van alle gemakken voorzien. Bekijk prijzen en beschikbaarheid.

Sedan vieille ville 2 PVF, Sedan
Sedan vieille ville 1 PVF, Sedan
Sedan vieille ville 3 PVF, Sedan

5. Maak een uitstapje naar Bouillon

Als je toch in de buurt bent is het leuk om een bezoek te brengen aan de plaats Bouillon, in de Belgische Ardennen. Dit is een kleine stad aan de rivier la Semois met een indrukwekkend kasteel, Kasteel de Semois, dat hoog boven de stad uittorent. Het is een bestemming die zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers trekt, met zijn kronkelende straatjes, gezellige restaurants en uitgestrekte bossen. Van het verkennen van de oude vestingwerken tot het proeven van lokale specialiteiten zoals Ardense ham en trappistenbier, in Bouillon is voor ieder wat wils.

LEES OOK: De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Franse Ardennen

Bouillon PVF, Sedan

Meer blogs over Franse steden

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Lyon 2 shutterstock 670146061, Sedan

De 11 mooiste bezienswaardigheden in Lyon

Lyon is een schitterende stad in het de Auvergne-Rhône-Alpes en de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Bekijk hier de bezienswaardigheden en tips!