Ontdek de Grands Causses en de Gorges du Tarn

Grands Causses en de Gorges du Tarn

Grands Causses is een regionaal natuurpark in Frankrijk gelegen in het departement Aveyron. De grootste plaats is Millau. De belangrijkste deelgebieden in de Grands Causses zijn: Causse Noir, Causse du Larzac, Causse de Sévérac, Plateau van Lévézou en les Raspes du Tarn, de Saint-Affricain en het land van Roquefort. De grootste rivier die door het gebied stroomt is de Tarn met als hoogtepunt de beroemde Gorges du Tarn. Het landschap laatst zich het beste omschrijven als ruig, rivieren, dalen, bossen, dorre vlaktes en rotsformaties wisselen elkaar af. In het dunbevolkte gebied is het schaap heer en meester. In de Grands Causses vindt je authentieke (middeleeuwse) dorpjes, kerken, vestingwerken en oude bruggen.

1. Millau

Millau is een plaats in het departement Aveyron in Zuid-Frankrijk. De plaats ligt in het regionaal natuurpark Grands Causses en aan de samenvloeiing van de Tarn en de Dourbie. Millau is beroemd geworden vanwege het elegante en hoogste Viaduct ter wereld. Het Viaduct de Millau overspant de vallei over de rivier de Tarn. Het is een hele mooie plek om onderweg even te stoppen en te genieten van het spectaculaire uitzicht! Stop bij l’Aire de Vision, gerealiseerd in een oude boerderij op de Causse de Brocuéjouls. Het is de ideale plek om het Viaduc de Millau, de Aveyron, zijn natuurlijke en culturele erfgoed en de lokale gastronomie te ontdekken. Van Millau naar Nant loopt een 32 kilometer lange kloof, de Gorges de la Dourbie. De stad is interessant vanwege zijn culturele erfgoed, maar ook om de vele mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, kanoën en deltavliegen in en rond de nabijgelegen Gorges du Tarn en op de Causses.

2. Castelnau-Pégayrols

Het afgelegen dorpje Castelnau-Pégayrols in de Aveyron ligt op de woeste zuidzijde van het Plateau du Lévézou. Het charmante middeleeuwse dorpje heeft vijf historische monumenten: een kasteel uit de 11de en 18de eeuw, de voormalige priorij Saint-Michel, de heilige Michiel kerk (église Saint-Michel) en de Onze Lieve Vrouwe kerk (église Notre-Dame) uit de 11de en 12de eeuw, en een middeleeuws hydraulisch netwerk uit de 15de eeuw.

3. Sévérac-le-Château

Het voormalige versterkte dorp Sévérac-le-Château ligt tegen de hellingen van een eenzame heuvel midden in het dal waar de Aveyron en enkele zijrivieren samenkomen. In het middeleeuwse stadscentrum kun je wandelen door de straatjes die naar het kasteel leiden. Je vind hier een fraaie fontein uit de Romeinse tijd en oude huizen (15de-16de eeuw) met fraaie vensters, uitkragende torentjes en vakwerkgevels. Vanaf het kasteel op de heuvel heb je mooi uitzicht over de omgeving.

Afbeelding van tookapic via Pixabay

4. Roquefort-sur-Soulzon

Het dorp Roquefort-sur-Soulzon ligt op een heuvel die is ontstaan door instorting van de overhangende rotspunt van de Combalou. De verzakking van de Combalou heeft in de rots spleten nagelaten, fleurines, met een constante temperatuur en vochtigheidsgraad, wat aan de basis ligt van de omzetting van kazen in roquefort. De kazen worden in de natuurlijk gevormde kelders op eikenhouten rekken uitgestald. Dankzij de koele en vochtige lucht die door de fleurines naar binnen blaast, ontwikkelt de Penicillium roqueforti zich en ontstaan de zo beroemde blauw-groene aders in de kaas, die minimaal drie maanden moet rijpen. Je kunt de rijpingskelders bezoeken. In de kelders van Roquefort Société maak je kennis met de wereld van de roquefort: fleurines, Penicillium, cabanières en rijping. Bij Roquefort Papillon kun je gratis roquefort kaas proeven.

5. Saint-Sernin-sur-Rance

Het dorpje Saint-Sernin-sur-Rance ligt op een uitstekende rots boven de Rance. Je kunt hier door de smalle straatjes wandelen, die je langs de oude huizen met daken van lauzes, de gotische kapittelkerk naar de rivier leiden. In het dorpje heerst een enorme rust. In Saint-Sernin-sur-Rance stoppen toeristen, maar ook veel lokalen, voor een praatje, inkopen of om er te eten.

6. Ancienne Abbaye de Sylvanès

De voormalige cisterciënzerabdij uit de 12de eeuw is een pareltje in deze heuvelachtige, beboste streek. Dankzij een grootschalige restauratie is de abdij tegenwoordig een gastvrij cultureel centrum dat openstaat voor kunst en spiritualiteit. Je kunt de kerk bezichtigen. Bekijk, alvorens de kerk te betreden, eerst even de vlakke koorsluiting waarvan de vensters zijn versierd met opmerkelijke smeedijzeren hekken. Tegen de zuidkant van de kerk staan de abdijgebouwen. De galerij van de kloostergang komt uit op de kapittelzaal en de voormalige sacristie.

7. La Couvertoirade

Het piepkleine versterkte stadje La Couvertoirade ligt in het hart van het Plateau du Larzac. In het stadje vindt je vestingwerken, gebouwd door de tempeliers en de hospitaalridders, en mooie huizen met prachtige deuren. Je kunt wandelen langs de vestingmuren en de versterkte kerk en het kasteel bezoeken.

8. Causse du Larzac

Het plateau Causse du Larzac is de grootste causse (kalksteenplateau) in de Aveyron en onderdeel van de Grands Causses. De dunbevolkte vlaktes worden gedomineerd door rotsen, schapen, bossen en droge vlaktes. De hoogte van de Grand Causse varieert van 560 tot 920 meter. Dorre kalkplateaus en groene dalen wisselen elkaar af.

9. Nant en de Gorges de la Dourbie

De minder bekende Gorges de la Dourbie zijn een stuk minder bezocht dan die van de Tarn. Langs de gorges liggen kronkelige en soms duizelingwekkende steile wegen. De smalle en ingesloten rivier, de Dourbie, slingert door het woeste landschap. De rivier heeft een groot forellenbestand. Je kunt in het dorp Nant wandelen door de oude straatjes en een bezoek brengen aan de Église abbatiale St-Pierre, de markthal en Pont de la Prade. De Chapelle du Claux biet een mooi uitzicht op deze prachtige 14de-eeuwse boogbrug.

10. Chaos de Montpellier-le-Vieux

Montpellier-le-Vieux is een bijzonder geheel van rotsformaties. De chaos bedekt 120 ha van de Causse Noir. Je kunt hier prachtig wandelen. Ontdek de wirwar van straten, gewelven, overhangende rotsen en uitstekende rotspunten. Iedere natuurliefhebber die een dag rondloopt tussen deze rotsen in de schaduw van dennen en eiken, zuilen en steile wanden, zal met mooie herinneringen thuiskomen.

11. De Causse de Sauveterre

In het hart van Lozère ligt de Causse de Sauveterre. Je vindt hier zorgvuldig bewerkte vruchtbare grond, grote vrij heuvelachtige bosgebieden, kronkelige wegen gehuchten en dorpen. Causse de Sauveterre is de minst dorre van de vier Grands Causses.

12. De Gorges du Tarn

De kloof biedt een aaneenschakeling van duizelingwekkende uitzichten en prachtige plekjes. Je kunt het schitterende landschap van de Gorges du Tarn te voet, met de auto of in een kano verkennen. Met de auto adviseren wij Route des Gorges. Langs de route liggen kastelen, belvedères en pittoreske dorpjes. Met een boot of kano kun je dicht bij de rotswanden komen en heb je een prachtig uitzicht op de steile flank van de gorges. Ben je op zoek naar verrassende landschappen en contact met de rotswanden, maak dan een wandeling in het gebied.

13. Saint-Énimie

Het dorpje ligt in een van de nauwste gedeelten van de diepe Gorges du Tarn, midden in een groen landschap. Het dorpje met straten vol rolstenen en zijn middeleeuwse karakter staat op de lijst van de mooiste dorpen in Frankrijk. Maak een wandeling langs het oude klooster, het plein Place au Beurre en halle au Blé. In het dorpje bevindtt zich een bron: Source de Burle. Volgens de legende genas het bronwater van de Burle de lepra van de H. Énimie.

14. De Causse Méjan

De Causse Méjan is de hoogste causse en heeft een bijzonder ruw klimaat met strenge winters, hete en droge zomers en grote temperatuurverschillen. De rode aarde zorgt voor een mooie afwisseling met de weilanden en akkers, die her en der worden onderbroken door megalieten. De Causse Méjan is dunbevolkt. Hier is het schaap heer en meester! De przewalskipaarden, de grillige rotspartijen en de vale gieren doen je denken aan een western. Een aanrader in deze omgeving zijn de Aven Armand, de mooiste grotten ter wereld. Nadat je 100 meter bent afgedaald met een kabeltram ontdek je de indrukwekkendste stalagmieten.

15. Meyrueis

In het stadje Meyrueis heerst een authentieke zuidelijke sfeer. Meyrueis staat bekend om zijn zuivere lucht en vele groen, maar ook om de vele toeristische activiteiten die er te doen zijn. Wandel over de quai Sully, onder de grote platanen, en door de smalle straatjes langs het Maison Belon, een huis met sierlijke renaissanceramen en de Tour de l’Horloge. Je kunt in de omgeving een aantal prachtige rondritten maken door de Gorges de la Jointe.

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandië. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Bekijk ook

Ontdek de mooiste natuurplekken van de Luberon

De Luberon is een stralend natuurpark waar warme kleuren, authentieke dorpjes en natuurpracht je toelachen. In dit artikel lees je alles over de mooiste natuurplekken van dit gebied.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.