Ile de Port Cros shutterstock 1707046912,

Ontdek de eilanden van Îles d’Hyères

Hoogtepunten van Îles d’Hyères

Îles d’Hyères is een prachtige eilandengroep voor de Middellandse zeekust van het departement Var in Zuid-Frankrijk. De groep bestaat uit drie eilanden, Île de Porquerolles, Île de Port Cros en Île de Levant. De eilanden kunnen per boot bereikt worden vanuit verschillende havens, waaronder de havens bij Hyères. Je kunt er genieten van uitgestrekte stranden, mooie natuur en leuke dorpjes. Ontdek hier de hoogtepunten, mooiste stranden en beste tips van Îles d’Hyères.

ile de Porquerolles shutterstock 1232284306,

1. Île de Porquerolles: prachtig eiland aan de kust bij Hyères

Île de Porquerolles is het grootste eiland van de Îles d’Hyères. Het eiland is 7,5 kilometer lang en 3 kilometer breed en kun je bereiken met de boot vanuit de haven Tour Fondue in Hyères. De veerboot vertrekt bijna elk uur en vaart het hele jaar. In de zomer kun je daarnaast ook vanuit andere plaatsen in de Var de boot nemen. Op het eiland kom je aan in de haven van het stadje Porquerolles. Het is een mooie plek met veel gave bezienswaardigheden. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Fort Saint-Agathe. Dit fort heeft een rijke geschiedenis en bevindt zich op een heuvel. Je hebt vanaf het fort dan ook een adembenemend uitzicht op het eiland, de haven en de zee. Het stadje heeft een pittoreske uitstraling met veel gekleurde huisjes en je kunt er heerlijk eten bij de diverse restaurants.

Vakantie aan de Côte d’Azur? Bekijk hier de beste aanbiedingen van Vacanceselect.

ile de Porquerolles shutterstock 1256418205,

Geniet van de stranden van Île de Porquerolles

Ook de rest van het eiland is absoluut de moeite waard. Île de Porquerolles heeft een afwisselende kustlijn met paradijselijke stranden en ruige rotsen. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht op de zee. Daarnaast moet je zeker een uitstapje maken naar het Plage Notre Dame. Dit is het bekendste strand van het eiland en voor een reden! Het strand bevindt zich in een baai met helderblauw water en groene rotsen. Voor de kust liggen talloze zeilboten en je kunt er fijn zwemmen. De perfecte plek voor een stranddag dus! Andere mooie stranden zijn Plage d’Argent en Plage de la Courtade. Daarnaast kun je op het eiland allerlei watersporten beoefenen. Zo moet je er zeker een zeilbootje huren om te varen langs de rotsige eilandjes. Ook kun je er goed kanoën en kajakken!

Bezoek de forten op het eiland

Île de Porquerolles staat ook bekend om de vele forten op het eiland. De forten werden gebouwd om het eiland te beschermen tegen aanvallen van buitenaf en zijn mooi bewaard gebleven. Het eerder genoemde Fort Saint-Agathe is het bekendste fort op het eiland. Daarnaast zijn Fort du Langoustier en Fort de l’Alycastre ook zeer de moeite waard. Bij de forten kun je veel leren over de geschiedenis van het eiland en de regio.

Wat te doen in het departement Var? Ontdek hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van de Var.

Ile de Port Cros shutterstock 287416877,

2. Île de Port Cros: rustig eiland in Zuid-Frankrijk

Île de Port Cros is het middelste eiland van de eilandengroep Îles d’Hyères. Het eiland is 4 kilometer lang en er wonen slechts 60 vaste inwoners. Het eiland kun je bereiken vanuit de haven Le Port in Hyères. De boot vertrekt in de zomer 4 keer per dag naar het eiland. Daarnaast kun je vanuit de haven van Port Cros ook de boot nemen naar Île de Levant. Op Île de Port Cros kom je aan bij het stadje Port-Cros. Hier vind je een klein haventje en een paar hotels en restaurants. Je kunt er bijvoorbeeld een visrestaurant vinden, waar je de plaatselijk gevangen vis kunt uitproberen. De rest van het eiland is erg rustig met slechts een paar wegen en huisjes. Je kunt er daardoor genieten van ultieme rust en tegelijkertijd het bijzondere landschap verkennen.

Op zoek naar een luxe villa in de Provence? Bekijk hier de mooiste vakantievilla’s in Zuid-Frankrijk.

Ile de Port Cros shutterstock 1707046912,

Nationaal Park Port-Cros

Het eiland is tevens uitgeroepen tot het Nationaal Park Port-Cros. Het nationaal park omvat daarnaast ook nog enkele nabijgelegen eilandjes zoals Le Bagaud maar deze eilandjes zijn niet bewoond. Daarnaast maakt een groot deel van de kustwateren ook deel uit van het nationaal park en je vindt er dan ook een rijk onderwaterleven. Veel duikers komen naar het Nationaal Park Port-Cros om de onderwaterwereld te ontdekken en te duiken tussen de vissen en het koraal. Bij het Plage La Palud is een onderwaterpad aangelegd voor snorkelaars. Het eiland zelf is ook erg mooi. Het heeft een rijke biodiversiteit en je kunt er genieten van ruige rotsen, groene bossen en glooiende heuvels. Het eiland bevat 30 kilometer aan wandelpaden.

Wat nog meer te doen in Zuid-Frankrijk? Ontdek hier de 10 leukste bestemmingen van Zuid-Frankrijk.

Twee prachtige stranden op Île de Port Cros

Het eiland heeft twee grote stranden, het Plage le Palud en het Plage du Sud. Bij de stranden kun je een frisse duik nemen en allerlei watersporten beoefenen. De stranden liggen tussen ruige baaien en langs de kustlijn vind je veel mooie uitzichtpunten. Het eiland beschikt daarnaast over 3 historische forten die je zeker niet mag missen. De forten, Fort de l’Estissac, Fort du Moulin en Fort de L’Eminence, zijn allemaal erg de moeite waard en je kunt er veel leren over de geschiedenis van île de Port Cros.


Iles dHyeres shutterstock 1256418223,

3. Île de Levant: leuke restaurantjes en fijne hotels

Île de Levant is het meest rechtse eiland van de Îles d’Hyères. Het eiland bereik je met de boot vanuit Le Lavandou of Hyères. De boten vertrekken meerdere keren per dag en je kunt er tevens de boot pakken naar Île de Port Cros. Het eiland is 8 kilometer lang en 2 kilometer breed maar slechts 10 procent van het oppervlakte is begaanbaar voor toeristen. De overgebleven 90 procent bestaat uit een militair testcentrum. Eenmaal aangekomen, stap je uit in het stadje Héliopolis. In dit stadje vind je leuke restaurants, fijne hotels en diverse winkels. Ook moet je zeker een kijkje nemen in het natuurreservaat Domaine des Arbousiers. In dit heuvelachtige natuurgebied kun je heerlijk wandelen en geniet je van prachtige uitzichten over de zee.

Naturisme op Île de Levant

In 1931 hebben twee boers op Île de Levant de eerste naturistische gemeenschap in Europa opgericht. Héliopolis en een groot deel van het eiland is nu bestemd voor naturisme en in deze gebieden is het dus toegestaan om naakt te zijn. In het haventje en in het dorpscentrum moet er wel kleding/ondergoed worden gedragen maar op de stranden en in de natuur mag je bijna overal naakt zijn.

Kamperen in de buurt van de eilandengroep Îles-de-Hyères? Bekijk hier de leukste en beste campings rondom Hyères.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over de eilanden van Îles d’Hyères:

Wat zijn de mooiste eilanden van Frankrijk?

Frankrijk is een prachtig land met veel mooie eilanden in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Ontdek hier de mooiste eilanden van Frankrijk.

Wat te doen in het departement Var?

De Var is een mooi departement in de Provence-Alpes-Côte d’Azur. Je kunt er genieten van stranden, stadjes, natuur en badplaatsen. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van de Var.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

10 Mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon,

10 mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een schilderachtige rivierkloof in Zuid-Frankrijk. Wij zetten 10 mooie vakantiehuizen bij de Gorges du Verdon op een rij.