le de Noirmoutier Pays de la Loire shutterstock 1458227465, Vendée

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Vendée

De Vendée is een prachtig departement in de regio Pays de la Loire in het westen van Frankrijk. Je vind er prachtige dorpen, heerlijke stranden en badplaatsjes waar je kunt genieten van de zon, maar daarnaast ook mooie moerasgebieden omgeven door groen en water. Het beroemde Le Puy du Fou attractiepark bevindt zich ook in de Vendée en is een fantastisch uitje voor het hele gezin. Bezoek ook één van de kastelen waar ridders rondlopen en je je even waant in de middeleeuwen. Er is dus van alles te doen in de Vendée! Bekijk hier de 10 bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen.

1. Breng een bezoek aan attractiepark Le Puy de Fou

man die ondersteboven aan het zadel van een wit, rennend paard hang in het thempark Le Puy du Fou in de Vendée

Le Puy du Fou is een bijzonder attractiepark in de Vendée. Het is niet zoals andere pretparken, dit park bestaat namelijk bijna alleen uit shows. In de openlucht worden er verschillende historische voorstellingen opgevoerd. De shows gaan over Vikingen, gladiatoren in de Romeinse tijd of over ridders in de middeleeuwen. Voor de shows zijn er vaak gereconstrueerde kastelen of schepen gebouwd of het speelt zich af bij een echt historisch kasteel. Eén van de belangrijkste voorstellingen is de Cinéscénie. Deze wordt opgevoerd met behulp van duizenden acteurs en honderden paarden. Het vertelt de laatste 700 jaar van de geschiedenis van Vendée. Een waar spektakel dus! Een aanrader is ook om de roofvogel show te bezoeken. Je ziet hier tientallen soorten vogels, die vlak over het publiek komen langs vliegen. Naast de shows kun je ook nog verschillende nagebootste stadjes doorlopen. Zo is er bijvoorbeeld een vikingdorp en een middeleeuws dorp. Kortom, Le Puy du Fou is een fantastisch dagje uit voor het hele gezin.

Tickets voor Le Puy du Fou

Leestip! Voor onze inspiratie en reizen naar de Vendée gebruiken wij De Groene Reisgids – Poitou-Charentes – Vendée van Michelin. De reisgids is te koop bij Bol.com.

2. Ontdek het prachtige natuurgebied Marais Poitevin

stil beekje met rondom groene bomen in het natuurgebied Marais Poitevin in de Vendée

Het natuurgebied Marais Poitevin wordt ook wel het Groene Venetië genoemd. Dit komt door het groene gras en de groene bomen, gecombineerd met de aangelegde kanalen die kris kras door het park lopen. Je hebt nog nooit eerder zoveel verschillende kleuren groen gezien als in het Marais Poitevin. Het is een moerasgebied, waarvan een deel is ingepolderd. In het gebied kun je uitstekend wandelen en fietsen. Voor beiden zijn er veel routes die vaak ook aangegeven zijn op de wegen. Een echte aanrader is om de kanalen met de boot te verkennen. Je kunt op een boot varen met gids, waarbij je veel te weten komt over het natuurpark of je kunt er voor kiezen om zelf een boot te huren. Je kunt daarbij kiezen uit een platboot of roeiboot en er zijn genoeg kaarten waarop alle kanalen duidelijk staan uitgetekend en je kunt er dus niet verdwalen.

De beste hotels in Marais Poitevin

3. Verken Fontenay-le-Comte, een gezellig stadje in de Vendée

kathedraal met kerktoren die boven de huizen in het dorpje Fontenay-le-Comte in de Vendée uitsteekt

Fontenay-le-Comte is een gezellig stadje in het binnenland van de Vendée. De stad was vroeger de hoofdstad van de Vendée tot napoleon besloot om het te veranderen naar het strategisch gelegen La-Roche-Sur-Yon. Fontanay-le-Comte is een mooie historische stad waar je nog veel gebouwen uit de 16e eeuw vindt. Het is het dan zeker waard om door het oude stadscentrum te wandelen en alle mooie straatjes te bekijken. Het hoogtepunt is de Eglise Notre-Dame. Deze kerk bestaat uit een hoge gotische toren en je vind er binnen een crypte en mooie beelden. Daarnaast moet je ook het Parc Baron bezoeken. Hier kun je mooi wandelen en heb je uitzicht op de Vendée rivier. Ook staat er hier een ruïne van een oud elfde eeuws fort. Andere mooie bezienswaardigheden in Fontenay-le-Comte zijn de Fontaine des Quatre-Tias, de Place Belliard en het kasteel Terre-Neuve.

Een hotel in de Vendée is ideaal om dit prachtige departement aan de Atlantische kust te ontdekken. Wat dacht je van een strandhotel op Île de Noirmoutier of in Les Sables-dʼOlonne?

4. Maak een uitstapje naar het eiland Île de Noirmoutier

houten paadje met aan beide kanten palen die met touw verbonden worden en dat afloopt naar een zandstrand met azuurblauwe zee op het Île de Noirmoutier

Île de Noirmoutier is een prachtig eiland vlak voor de kust van de Vendée. Het eiland wordt door een brug met het vasteland verbonden en is dus makkelijk te bereiken. Let er wel op dat deze brug onder water staat met vloed dus je kunt er alleen overheen als het eb is. Het is een langgerekt zonnig eiland met meer dan 50 kilometer aan zandstranden. Je kunt er dan ook heerlijk zonnen, waarbij de stranden van Barbâtre zoals Plage du Midi, vooral populair zijn. Het noorden van het eiland wordt gekenmerkt door veel rotsen. In het zuiden vind je juist duinen en in het midden liggen de bijzondere zoutpannen. Hier wordt veel zout gewonnen door de bewoners en kun je ook heerlijk wandelen. Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de Château de Noirmoutier. Dit 12e eeuws kasteel is mooi bewaard gebleven en je kunt er een museum bezoeken en de stadsmuur beklimmen. Vanaf de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht op de rest van het eiland.

De leukste activiteiten en stranden op Noirmoutier

Plan je vakantie op het eiland Île de Noirmoutier:
Een van onze favoriete campings aan zee op het eiland is Camping de La Bosse gelegen aan de zuidwest kust van het eiland. Twee andere campings die je niet mag missen zijn Huttopia Noirmoutier aan de noordkust en de bijzondere camping Domaine Le Midi. Voor een leuke B&B van Nederlandse eigenaren kun je terecht bij het kleinschalige vakantiedomein Au Passage du Gois.

5. Ga naar Île d’Yeu met fijne zandstranden

ruïne met op de achtergrond de zee en een groen stuk land op het Île d’Yeu bij de Vendée

Île d’Yeu is een ander mooi eiland bij de Vendée. Dit eiland ligt een stukje verder van de kust en kan alleen bereikt worden per boot. Dit eiland is daarnaast ook een stuk ruiger dan île de Noirmoutier. Een deel van de kustlijn mag niet bebouwd worden en de kust wordt hier dan ook gekenmerkt door ongerepte natuur met veel rotsen en kliffen. Een prachtig gebied om in te wandelen of te fietsen! Voor de rest vind je op dit eiland mooie groene natuur met moerassen, duinen en graslandschappen. Bezoek ook één van de gezellige stadjes zoals Port Joinville. Dit is een traditioneel vissersdorpje waar je overal pittoreske straatjes ziet. Natuurlijk zijn fijne zandstranden op dit eiland ook aanwezig en kun je hier dus ook heerlijk in de zon liggen en van het blauwe water genieten.

10 Rustieke natuurhuisjes in de Vendée

6. Spendeer een dag in badplaats Les Sables d’Olonne

de kade van Les Sables d’Olonne met gekleurde huizen, auto's en op de voorgrond water

Les Sables d’Olonne is de bekendste en populairste badplaats in de Vendée. Dat is ook niet voor niks, want het is een prachtig stadje met heerlijke stranden. Meteen voor de stad vind je een 2 kilometer lang strand, waar je dus heerlijk kunt zonnen maar ook alle restaurantjes en terrasjes in de buurt hebt. Langs het strand ligt een mooie promenade waar je leuke kraampjes kunt vinden. Achter de promenade vind je de haven en de Eglise St-Nicolas. Dit fort is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Les Sables d’Olonne en het is dan ook zeker een bezoekje waard. In het oude stadscentrum vind je ook nog een mooie kerk, de Notre-Dame-de-Bon-Port en een de grote St. Croix abdij, waar het museum van de hedendaagse kunst gevestigd is.

Leuke activiteit met de kinderen: breng dan een bezoekje aan de dierentuin Zoo des Sables. Hier vind je wel 260 diersoorten van over de hele wereld.

7. Ontdek La Roche-sur-Yon, de hoofdstad van de Vendée

witte gebouwen met daarvoor een aantal bloempotten op een rij op een zonnige dag in La Roche-sur-Yon

La Roche-sur-Yon is de hoofdstad van de Vendée sinds de napoleontische tijd. Het is dus een vrij nieuwe stad waar je veel neoklassieke gebouwen vind die veelal werden gebouwd in de negentiende eeuw. Een bekende bezienswaardigheid is de Place Napoléon. Op dit plein vind je een enorm standbeeld van Napoleon op zijn paard. Om alle napoleontische plekken te bewonderen kun je een special route afleggen, de circuit napoleon. Deze wordt goed aangegeven in de stad en leidt je langs de hoogtepunten van de stad. De Église St-Louis is de grootste en bekendste kerk uit La Roche-sur-Yon. Deze kerk is weer gebouwd in een neoklassieke stijl en binnen vind je mooie versieringen en standbeelden.

Tip: De liefhebbers van paarden moeten zeker een bezoekje brengen aan de Haras de la Vendée. Dit is een mooie manege waar je van alles kunt leren over de paarden en er zijn ook mooie demonstraties.

8. Geniet van de natuur in moerasgebied Marais Breton

rietvelden, een kanaal en boerderijen in het natuurgebied Marais Breton in de Vendée

Het Marais Breton ligt in het noorden van de Vendée en is net als het Marais Poitevin een moerasgebied. Dit is wederom een groen gebied met veel kanalen, weilanden en polders. De combinatie van zoet- en zoutwaterkanalen zorgen voor een rijke flora en fauna. Zo kun je er otters, bevers, palingen en roofvogels vinden. In de plaatsjes Bouin en Beauvoir-sur-Mer wordt veel aan oesterteelt gedaan. In deze stadjes kun je de pittoreske huisjes van oesterkwekers bewonderen of zelf een lekkere oester uitproberen. Naast stadjes zijn er ook mooie haventjes zoals Port du Bec, waar het vol staat met oude vissersbootjes. In het hele gebied kun je uitstekend wandelen en fietsen en er is dan ook een uitgebreid netwerk van paden.

zwembad met waterglijbanen gelegen op een camping in een bosrijke omgeving

Camping tip! ★★★★★

Camping Le Pin Parasol is een kindvriendelijke eco-camping met zwembad en waterglijbanen in de Vendée. Ontdek de mogelijkheden voor kamperen en huuraccomodaties.

Bekijk de camping

9. Bezichtig het middeleeuwse kasteel Château de Tiffauges

Kastelen heb je in Vendée genoeg. Veel daarvan zijn privé bezit en dus niet open voor publiek, maar een paar kun je gelukkig wel bezichtigen. Eén daarvan is de Château de Tiffauges, waar je even terug in de tijd kan naar de middeleeuwen. Het prachtige kasteel kun je met het hele gezin ontdekken, waarbij er overal verklede ridders en jonkvrouwen te vinden zijn. Daarnaast zijn er riddershows te bezoeken of kun je binnen in het kasteel de geschiedenis ontdekken. Ook vind je hier één van de grootste collecties van middeleeuwse wapens. Château de Tiffauges is niet het enige mooie kasteel, ook Château de Pouzauges en Château de Talmont zijn zeker een aanrader.

Hoteltips! Bekijk hier de beste hotels in Saint-Jean-de-Monts.

10. Verken de plaats Saint-Jean-de-Monts, aan de kust van de Vendée

huizen en hoogbouw grenzend aan het strand en de zee in Saint-Jean-de-Monts in de Vendée

Saint-Jean-de-Monts is een gezellige badplaats waar je heerlijk op het strand kunt liggen. Er zijn twee mooie zandstranden waaronder de Plage des Demoiselles, die erg populair is. Deze stranden worden gescheiden door lange duinen waar je kunt wandelen. De stad is voor een badplaats bijzonder bebost en bied dus ook veel mogelijkheden voor mooie wandelingen door de natuur. Het stadje zelf is erg modern met veel mooie restaurantjes en hotels. Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Zo zijn er een paar attractieparken in de buurt, waaronder het Atlantic Toboggan. Dit waterpark staat vol met gave glijbanen en lekkere zwembaden.

Onze tips voor leuke accommodaties in de Vendée

Op zoek naar een leuke camping of een vakantiehuis in de Vendée? Bekijk hier een aantal van onze favorieten:

RCN la Ferme du Latois – 218 plaatsen

fotocollage van RCN la Ferme du Latois met een foto van de zon die boven de camping staat, een foto van een man en een jongetje die aan het vissen zijn, en een foto van een gezin dat een ijsje aan het eten is op het terras

Gezellige familiecamping in de Vendée, dichtbij het schiereiland Noirmoutier. De camping wordt omringd door groene velden en bossen en heeft twee vismeren. Je vindt er een heerlijk zwemparadijs met glijbanen en er is een restaurant waar je een hapje kunt eten.

Bekijk RCN la Ferme du Latois

Huttopia Noirmoutier – 480 plaatsen

fotocollage van Huttopia Camping Noirmoutier met een foto vaan tent bij het strand en de zee, een foto van mensen die in beweging zijn voor hun tent, en een foto van de toegang tot het stand waar mensen zitten

Fijne familiecamping gelegen op het prachtige eiland van Noirmoutier. De camping ligt direct aan het strand, waar je heerlijk kunt zwemmen en allerlei watersporten kunt beoefenen. De camping heeft fijne speeltuinen, een snackbar en een kleine campingwinkel. In de zomer worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

Bekijk Huttopia Noirmoutier

Vakantiehuis Château-Guibert – 3 personen

fotocollage van Vakantiehuis Château-Guibert met een foto van het zwembad, een foto van de eettafel, en een foto van ligstoelen en een oranje parasol op het terras

Heerlijk vakantiehuis gelegen in een rustige en landelijke omgeving in Château-Guibert. Het huisje ligt naast een kleine boerencamping met zes kampeerplekken. Het huisje en de camping zijn adults only, waardoor rust is gewaarborgd. Er is een gedeeld zwembad waar je heerlijk kunt ontspannen en het huisje heeft een eigen terras.

Bekijk het vakantiehuis

Meer inspiratie voor je vakantie in de Vendée? Lees ook:

Veelgestelde vragen over de Vendée:

Wat zijn de mooiste dorpen in de Vendée?

Een paar van de mooiste dorpjes in de Vendée zijn Vouvant, Les Epesses en La Roche-sur-Yon. Bekijk hier de 10 mooiste dorpjes van de Vendée.

Waar ligt de Vendée?

Het Franse departement Vendée ligt in regio Pays de la Loire, aan de kust in het oosten van Frankrijk.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

rcn belledonne camping in de franse alpen safaritent verney 1 916x516 1, Vendée

De 10 mooiste glampings in de natuur van Frankrijk

Op zoek naar een mooie glamping met safaritenten en andere luxe kampeeraccommodaties in Frankrijk? Bekijk hier de mooiste glampings in de prachtige natuur van Frankrijk.