Penne dAgenais Lot et Garonne shutterstock 1255422565, bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

12 mooie bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

De Lot-et-Garonne is een prachtig departement in de regio Nouvelle-Aquitaine. Het departement heeft een rijke geschiedenis en je kunt er dan ook vele mooie bezienswaardigheden vinden. Zo vind je enkele prachtige kastelen gelegen op strategische heuvels, waar tijdens de honderdjarige oorlog vele veldslagen zijn uitgevochten. Ook kun je er genieten van veel leuke stadjes en kun je heerlijk wandelen langs de oevers van de rivier de Lot en de Garonne. In de hoofdstad Agen kun je leuke winkels, restaurants en pleinen vinden. Kortom er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier een aantal mooie bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne.

1. Bewonder het prachtige kasteel Château de Bonaguil

Château de Bonaguil

Het Château de Bonaguil is een prachtig kasteel gelegen in het noordoosten van de Lot-et-Garonne. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd, maar is vervolgens in de vijftiende eeuw grotendeels verbouwd. Er werden veel militaire verbeteringen gedaan en het kasteel groeide uit tot een goed versterkt fort. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de militaire middeleeuwse bouwstijl. Het kasteel bevindt zich op een groene heuvel en vanuit de toren, heb je er dan ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de verschillende vertrekken bewonderen en leer je alles over de transformatie die kastelen maakten tijdens de middeleeuwen. Begin augustus wordt er elk jaar een leuk festival georganiseerd.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Les Catalpas is een gezellige familiecamping gelegen aan de oever van de rivier de Lot. De camping beschikt over een heerlijk zwembad en ligt op 10 minuten rijden van het mooie Château de Bonaguil.

2. Bezoek het historische Agen, de hoofdstad van de Lot-et-Garonne

Agen

Agen is de mooie hoofdstad van de Lot-et-Garonne. Agen ligt in het zuiden van het departement, aan de oevers van de rivier de Garonne. Het is een historische stad waar je genoeg mooie bezienswaardigheden kunt vinden. Eén van de hoogtepunten van de stad is de Kanaalbrug van Agen. De brug is gebouwd om het aangelegde kanaal van Garonne over de rivier te kunnen laten kruisen. De bijzondere aquaduct bestaat uit 23 stenen bogen en is erg indrukwekkend. Agen beschikt daarnaast ook over een prachtig historisch centrum. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Place des Laitiers, waar je veel leuke terrasjes en winkeltjes kunt vinden. Ook de Cathédrale Saint Caprais is een echte aanrader. Deze mooie kathedraal beschikt over allerlei mooie kunstwerken. Op zoek naar een leuk museum? Neem dan een kijkje bij het Musée des Beaux-Arts d’Agen. In dit kunstmuseum kun je werken van zowel lokale als internationale kunstenaars bewonderen.

Hotel tip! Hôtel Château des Jacobins is een gezellig 3-sterrenhotel gelegen in een prachtig vakwerkhuis in het centrum van Agen. Het hotel is sfeervol ingericht en je kunt in de zomer genieten van een heerlijk terras.

3. Waan je in de middeleeuwen in het plaatsje Penne-d’Agenais

Penne-d’Agenais

Penne-d’Agenais is een mooi historisch stadje gelegen in het oosten van de Lot-et-Garonne. Er zijn in de omgeving veel opgravingen gedaan en dat wijst er op dat de stad al in de Romeinse tijd werd bewoond. In de middeleeuwen groeide Penne-d’Agenais uit tot een belangrijke stad door zijn strategische ligging op een hoge rots. De stad werd toen goed versterkt en heeft veel veldslagen en aanvallen moeten verduren tijdens de honderdjarige oorlog en de godsdienstoorlogen. Bij een bezoek aan de stad kun je genieten van oude vakwerkhuizen, geplaveide steegjes en gezellige pleinen. Je waant je hier weer even in de middeleeuwen en kunt er allerlei leuke winkeltjes en terrasjes vinden. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Basilique Notre-Dame de Peyragude. De indrukwekkende basiliek bevindt zich op een groene heuvel en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht.

LEES OOK: De mooiste bezienswaardigheden van Agen

4. Wandel door schattige steegjes en langs stenen vakwerkhuizen in Pujols

Pujols

Pujols is een pittoresk plaatsje gelegen in het centrum van de Lot-et-Garonne. Het dorp ligt op een groene heuvel en je kijkt er uit op de vallei van de rivier de Lot. Door deze strategische ligging besloten de Romeinen om er een fort te bouwen. Rondom het fort groeide Pujols uit tot een belangrijk plaatsje en het werd meermaals veroverd door verschillende troepen. Gelukkig is de stad mooi bewaard gebleven en kun je er tegenwoordig dan ook heerlijk rondstruinen tussen de historische gebouwen. Je kunt er genieten van middeleeuwse pleinen, stenen vakwerkhuizen en schattige steegjes. Pujols is dan ook geclassificeerd als Les Plus Beaux Villages de France en mag je zeker niet missen bij een vakantie in de Lot-et-Garonne.

5. Struin rond in Monflanquin, met leuke restaurants en lokale winkels

Monflanquin

Monflanquin is een historisch stadje in het noorden van de Lot-et-Garonne. Het stadje behoort tot Les Plus Beaux Villages de France en is dan ook een echte aanrader. Monflanquin bevindt zich op een heuvel en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de honderdjarige oorlog. Het stadje is prachtig bewaard gebleven en je waant je hier dan ook even in het verleden. Monflanquin staat bekend als een indrukwekkend voorbeeld van een middeleeuwse bastide en je kunt er genieten van oude vakwerkhuizen, gezellige pleinen en pittoreske straatjes. Je kunt er uren rondstruinen en genieten van leuke restaurantjes en lokale winkeltjes. In het Musée des Bastides kun je alles leren over de geschiedenis van de versterkte stad.

Hotel tip! Logis Hôtel La Bastide des Oliviers is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Monflanquin. Het hotel bevindt zich in een pittoresk vakwerkhuis en je kunt er genieten van een terras en restaurant.

6. Proef de lekkerste wijnen tijdens een bezoek aan het wijngebied

Wijngaarden van Lot-et-Garonne

In de Lot-et-Garonne is en heerlijk wijngebied waar je kunt genieten van de lekkerste wijnen. Het gebied strekt zich uit langs de oevers van de Garonne en is de perfecte bestemming voor een mooie wandel- of fietstocht. In deze streek worden voornamelijk Buzet-wijnen geproduceerd. Deze heerlijke wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon Muscadelle en Sémillon en er worden zowel rode als witte wijnen gemaakt. Vooral de rode wijnen zijn erg populair en de Buzet-wijnen zijn sinds 1973 A.O.C. wijnen. Bij een bezoekje aan het wijngebied kun je langs verschillende wijnboeren en daar de lekkerste wijnen proeven. Daarnaast vind je er veel pittoreske dorpjes, waar de Buzet-wijnen worden verkocht. Het is een groen gebied met veel wandel mogelijkheden.

Tip: huur een natuurhuisje! In de Lot-et-Garonne vind je de mooiste vakantiehuisjes. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes in Lot-et-Garonne.

7. Verken Château de Gavaudun, een kasteel met prachtig uitzicht

Château Gavaudun Lot et Garonne shutterstock 735253387, bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

Château de Gavaudun is een mooi kasteel gelegen in het noordoosten van de Lot-et-Garonne. Het kasteel bevindt zich op een rots en je hebt er een mooi uitzicht op de nabijgelegen rivier de Lède. Het kasteel werd eind van de twaalfde eeuw gebouwd om de nabijgelegen handelsroute te beschermen tegen dieven en struikrovers. Ook in de honderdjarige oorlog speelde het kasteel een belangrijke rol en heeft het kasteel veel te verduren gehad. Tegenwoordig kun je de overgebleven ruïnes bewonderen. Bij een bezoek aan het Château de Gavaudun kun je alles leren over de geschiedenis van het kasteel en je hebt er een prachtig uitzicht op de groene omgeving.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Des Bastides is een gezellige familiecamping gelegen in de groene heuvels en op 20 minuten lopen van de Château de Gavaudun. De camping organiseert leuke activiteiten en je vindt er een zwembad met glijbaan.

8. Bezichtig Château des Ducs de Duras, op een hooggelegen rots

Château des Ducs de Duras is een prachtig kasteel gelegen in het noordwesten van de Lot-et-Garonne. Het kasteel werd in 1137 gebouwd op een hooggelegen rots. Vanaf het kasteel heb je dan ook een prachtig uitzicht in het verleden kon je vijandige troepen makkelijk zien aankomen. Het kasteel werd goed versterkt en heeft een grote rol gespeeld en vele conflicten. Het kasteel is tegenwoordig opengesteld voor publiek en vormt één van de leukste bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne. Bij een bezoekje aan het kasteel kun je een rondleiding volgen waarbij je alles leert over de geschiedenis van de streek. Daarnaast kun je in het gebouwd een interessant archeologisch museum bezoeken, waar veel voorwerpen zoals wapens tentoongesteld zijn.

9. Ga naar Villeréal, één van de mooiste bastides in de omgeving

Villeréal

Villeréal is een mooi historisch stadje gelegen in het noorden van Lot-et-Garonne. Het stadje staat bekend als één van de mooiste bastides in de omgeving en je kunt er dan ook genieten van veel historische gebouwen en bezienswaardigheden. Het stadje werd eind dertiende eeuw gesticht en heeft de honderdjarige oorlog en godsdienstoorlogen overleefd. Je kunt er genieten van veel oude vakwerkhuizen met houten gevels, gezellige pleinen en pittoreske straatjes. Je kunt er heerlijk rondstruinen en er zijn veel leuke lokale winkeltjes. Je kunt er een mooie kerk en markthal vinden.

Plan je reis
Het departement Lot-et-Garonne ligt op 12 uur rijden van Utrecht. De mooiste vakantiehuizen in Lot-et-Garonne vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Lot-et-Garonne boek je bij Booking.com.

10. Maak een uitstapje naar de bijzondere Grot van Lastournelle

De Grot van Lastournelle is een bijzondere grot gelegen in het oosten van Lot-et-Garonne. Een ondergrondse rivier heeft deze grot uitgesleten en daardoor een bijzonder gangenstelsel achtergelaten. Je vindt er 7 grote kamers met ontelbare stalagmieten en stalactieten. Deze stenen uitsteeksels zijn over duizenden jaren gegroeid. Bij een bezoek aan de grot kun je een rondleiding volgen, waarbij je alles leert over het ontstaan van de grot. Je zult er veel bijzondere foto’s kunnen maken en je even wanen in een hele andere wereld.

11. Geniet van prachtige waterplanten bij kwekerij Latour-Marliac

Kwekerij Latour-Marliac in Lot-et-Garonne

Op een idyllische plek, ongeveer 30 km ten noordoosten van Agen, ligt ’s werelds oudste waterleliekwekerij ‘Latour-Malliac‘ in het pittoreske dorpje Temple-sur-Lot. De kwekerij is opgericht door Joseph Bory Latour-Marliac in 1875 en speelde een essentiële rol in het ontstaan van Monets iconische schilderijen. Je vindt er een oase van meer dan 300 soorten waterlelies, 50 soorten lotusplanten en 150 andere waterplanten. Ook kun je er meer leren over tuinvijvers, met behulp van beplantings- en watertuingidsen. Verder is het een aanrader om tijdens je bezoek aan de kwekerij een hapje te gaan eten in Café Marliacea. Hier kun je genieten van regionale gerechten en een prachtig uitzicht op het water.

LEES OOK: De 5 mooiste natuurhuisjes in de Lot-et-Garonne

12. Ontdek Moulin des Tours, de grootste versterkte molen van Frankrijk

Moulin des Tours, bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

Moulin des Tours in de plaats Nérac, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, staat bekend als de grootste versterkte molen van Frankrijk. De historische site is oorspronkelijk eigendom van Henri de Navarra, de toekomstige Hendrik IV, en dompelt bezoekers onder in de middeleeuwse wereld. Naast een bezoek op eigen gelegenheid kun je ook meegaan met een rondleiding door de molen, waarin je meer leert over zowel het interieur als exterieur van Moulin des Tours. Natuurlijk is je bezoek niet compleet zonder een mooie foto van de molen. Deze kun je goed maken vanaf de nabijgelegen brug Pont roman de Barbaste, vanwaar je tevens een prachtig uitzicht hebt over de Gélise rivier.

Overnachten in Nérac? Dan is Beaux Chênes zeker een aanrader! Tijdens je verblijf in deze mooie B&B kun je genieten van een heerlijk ontbijt en seizoensgebonden buitenzwembad.

Meer lezen over Lot-et-Garonne? Lees dan ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, bezienswaardigheden in Lot-et-Garonne

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.