Sospel Alpes Maritimes shutterstock 1507853336, dorpjes in Alpes-Maritimes.

Dorpjes in de Alpes-Maritimes: Sospel, Tende en Saorge

Dorpjes bezoeken in de Alpes-Maritimes

De Alpes-Maritimes is een schitterend departement aan de grens met Italië. Dit stukje Frankrijk herbergt vele schatten, waaronder dorpjes gelegen in een uniek decor. In dit artikel ontdek je drie van de mooiste dorpjes de Alpes-Maritimes.

LEES OOK: 10 bezienswaardigheden in de Alpes-Maritimes die je niet mag missen

1. Sospel

Hoewel Sospel op slechts 30 minuten rijden van Menton ligt, merk je dat je je hier in het achterland bevindt. Volgens mij is het leven hier “tranquille”. Rustig, maar ook niet te rustig. Iets verwijderd van de drukke Côte d’Azur, maar niet afgelegen.

Le Pont Vieux

Het pittoreske stadje Sospel bestaat uit twee delen. Om de Pont Vieux kun je niet heen, want deze versterkte boogbrug verbindt beide delen. Vroeger was Sospel een belangrijke stop op de ‘Route du Sel’, de Zoutroute, en reizigers die de rivier via deze brug wilden oversteken moesten eerst tol betalen. Op een zonnige dag hangt de was te drogen op de balkonnetjes van de kleurrijke woningen rondom de brug, en de schaduwrijke terrasjes aan de rechteroever van de rivier vormen fijne, verkoelende plekjes.

Kleurrijke huizen in Sospel
Kleurrijke huizen in Sospel
Huizen aan de rivier de Bévéra in Sospel
Huizen aan de rivier de Bévéra in Sospel
Pont Vieux, Sospel
Pont Vieux, Sospel
Pont Vieux, Sospel
Pont Vieux, Sospel

Mooie oude stadskern

Sospel heeft meer moois, zoals het Place Saint Michel. De wit en grijze kinderkopjes waaruit het plein bestaat geven deze open ruimte in zandlopervorm een unieke uitstraling. Place Saint Michel bestaat uit verschillende eyecatchers, zoals de kathedraal, de gotische huizen met boogstructuren en trompe l’oeil façades. Van binnen is de kathedraal net zo indrukwekkend, met imponerende versieringen tot in de hoogste hoekjes van de koepel. Aan de andere kant van Pont Vieux, aan de linkeroever, kun je heerlijk ijs eten op het terras, en als je verder door de straatjes wandelt komt je ongetwijfeld een oranje-blauwe kerk in baroque stijl tegen, het Chapelle Sainte-Croix.

Overnachtingstip in Sospel: Op een kwartiertje lopen van het centrum van Sospel ligt het sfeervolle La Tranquilita. Het appartement ligt aan een groene tuin, waar je heerlijk kunt zonnen of een duik nemen in het zwembad.

Sospel Kathedraal op het Saint-Michel plein
Sospel Kathedraal op het Saint-Michel plein
Place Saint-Michel
Place Saint-Michel
Sospel Kathedraal
Sospel Kathedraal
Chapelle Sainte-Croix in Sospel
Chapelle Sainte-Croix in Sospel

Dorpjes in Vallée de la Roya

Als je in Sospel bent, dan kun je de dorpjes richting Vallée des Merveilles bezoeken. In het naastgelegen Vallée de la Roya liggen meerdere dorpjes waaronder Breil-sur-Roya, Saorge en Tende. Het leuke is dat ieder dorpje een andere ligging en een eigen uitstraling heeft. Je komt er met de auto of met de trein vanuit Nice tot aan het eindpunt in Tende (maar stiekem gaat de rit door naar Italië in Cuneo). Een trein met de sprookjesachtige naam ‘Train des Merveilles’.

LEES OOK: De 10 leukste bestemmingen in Zuid-Frankrijk

2. Tende

Tende ligt aan het einde van Vallée de la Roya. Een bijzonder dorpje gebouwd tegen een bergwand aan. Het oogt sober en donker, en doet zelf een beetje boeddhistisch aan als je het dorp van onderaf bekijkt. De enige kleuren in deze grote, grijze massa onderaan de berg bevinden zich op de kerkjes en enkele façades. Ze lijken als puzzelstukjes tussen de grauwe massa te zijn geschoven. Dit is goed te zien van bovenaf, vanaf de begraafplaats die uitkijkt over het dorp. Onmisbaar is de kerk Notre-Dame-de-l’Assomption, een prachtig gekleurd gebouw met gevarieerde architectuur. Is dit dorpje mooi, lelijk of beide? Het is er wel authentiek, oud en puur en de omgeving is schitterend.

Tende
Tende
Steegje in Tende
Steegje in Tende
Uitzicht Tende
Uitzicht Tende
Uitzicht Tende 2
Uitzicht Tende
Tende
Tende
Kerk in Tende
Kerk in Tende

Maak een wandeling in Vallée des Merveilles

Houd je van wandelen, dan kun je in de Vallée des Merveilles je hart ophalen. Maar, deze mysterieuze vallei bereik je niet zomaar. Het beginpunt van de wandelpaden bevindt zich bij Lac des Mesches op ongeveer 20 minuten rijden van Tende, en vanaf hier is het nog een paar uur wandelen totdat je de daadwerkelijke vallei bereikt. Gelukkig zijn er dichterbij, in de omgeving van deze vallei, ook genoeg mooie wandelplekken te vinden. Wist je trouwens dat Vallée des Merveilles haar naam ontleent aan de prehistorische gravures op gekleurde stenen platen? Hier zijn er wel duizenden van in deze vallei. Daarnaast is de natuur in deze ongerepte vallei echt spectaculair.

3. Saorge

Saorge is niet veel kleurrijker dan Tende want de gebouwen zijn even grauw, maar ik denk dat de spectaculaire ligging, hoog boven het dal, voor meer licht en een ruimtelijker gevoel zorgt. In Saorge kun je heerlijk ronddwalen door de steegjes en straatjes. Ook is er een klooster dat prachtig uitkijkt over het dorp. Vanaf dit punt lijkt het dorp uit ontelbare samengepropte smalle hokjes te bestaan, als opgestapelde Tetris blokken. De pronkstukken en enkele gekleurde façades springen er, net als in Tende, tussenuit. Hedendaags is een deel van het oude klooster geopend voor schrijvers, componisten en vertalers, die hier in een alle rust creatief bezig kunnen zijn. Het nabijgelegen dorpje la Brigue, iets vlakker gelegen, is ook zeer de moeite waard.

Doorkijkje in Saorge
Doorkijkje in Saorge
Uitzicht Saorge
Uitzicht Saorge
Uitzicht Saorge
Uitzicht Saorge
Close-up van Saorge
Close-up van Saorge

Lees ook:

Veelgestelde vragen over een vakantie in Alpes-Maritimes:

Wat is het klimaat in Alpes-Maritimes?

Het klimaat in Alpes-Maritimes, een departement in Zuidoost-Frankrijk, is overwegend een mediterraan klimaat, met milde winters en hete zomers. De regio geniet van veel zonneschijn gedurende het hele jaar, wat het aantrekkelijk maakt voor toeristen, vooral in de zomermaanden.

Wat zijn mooie dorpjes in Alpes-Maritimes?

Er zijn veel mooie dorpen in Alpes-Maritimes, zoals Sospel en Saorge. Lees hier meer over mooie dorpen in Alpes-Maritimes.

Wat is de beste tijd van het jaar om naar Alpes-Maritimes te gaan?


De beste tijd om naar Alpes-Maritimes te gaan is meestal in het late voorjaar, de zomer en het vroege najaar, dus van mei tot september. Tijdens deze periode zijn de temperaturen aangenaam warm en is er veel zon, waardoor het ideaal is voor strandvakanties, wandelen in de bergen en het verkennen van de prachtige steden en dorpen in de regio

Wat zijn leuke bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes?

Er zijn veel leuke bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes, zoals de stad Nice en Nationaal Park Mercantour. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes.

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Venanson zininfrankrijk, dorpjes in Alpes-Maritimes.

Venanson: Hooggelegen dorpje in de Vésubie vallei

In de categorie “te bezoeken hooggelegen Franse dorpjes” mag Venanson niet ontbreken. Lees in dit artikel alles over dit dorpje in de Alpes-Maritimes.