kanaal Narbonne shutterstock 1920137009, Narbonne bezienswaardigheden

De 5 mooiste bezienswaardigheden in Narbonne

Narbonne, stad in het zuiden van Frankrijk

Narbonne is een mediterrane stad gelegen in het departement Aude, in het zuiden van Frankijk. De stad ligt vlak bij de Middellandse Zee en in het hart van de Languedoc-Roussillon. Het is één van de oudste steden van Frankrijk en de stad kent dan ook een rijke geschiedenis. De stad was namelijk de eerste Romeinse nederzetting in het huidige Frankrijk. Vandaag de dag is Narbonne een leuke bestemming voor een dagje uit met jong en oud. Je vindt er diverse bezienswaardigheden, zoals een 13e-eeuwse kathedraal, een grote markthal en een bisschoppelijk paleis. Ook kun je er heerlijk rondstruinen door smalle straatjes en langs het Canal de la Robine dat dwars door de stad stroomt. Ontdek hier welke bezienswaardigheden je niet mag missen en welke dingen leuk zijn om te doen in Narbonne en omgeving.

Lees ook: Top 10 bezienswaardigheden in de Aude

1. De kathedraal van Narbonne: Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur

Narbonne Aude shutterstock 17593582, Narbonne bezienswaardigheden

De kathedraal van Narbonne is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De gotische kathedraal heeft officieel de naam Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur en werd gebouwd in de 13e en 14e eeuw, maar is helaas nooit afgemaakt. De reden hiervan is een strategische Romeinse muur die in de weg stond en die de stad moest beschermen tegen vijanden. Ondanks dat de kathedraal nooit is afgebouwd, valt er genoeg moois te bewonderen. Zo vind je in de kerk onder meer een 18e-eeuwse koorstoelen, schilderijen, een kerkschat, een hoofdaltaar en een 18e-eeuws orgel. Deze kathedraal is een must om te bezoeken als je in Narbonne bent! Tip: Ga vlak voor of na je bezoek aan de kathedraal meteen even langs bij het VVV-kantoor van Narbonne. Deze ligt in een straatje achter de kathedraal. Je kunt er een plattegrond van Narbonne halen en extra tips krijgen voor je bezoek aan de stad.

Appartement tip! Trésors de la Cathédrale is een leuk appartement in Narbonne met uitzicht op de stad en de kathedraal. Het appartement is smaakvol ingericht en is van alle gemakken voorzien.

2. Les Halles: de markthal van Narbonne

Les Halles is de overdekte markthal van Narbonne. De markthal werd al ruim honderd jaar geleden gebouwd en is vandaag de dag één van de mooiste markthallen van Frankrijk. Je kunt er terecht voor allerlei verswaren uit de omgeving en kijkt er je ogen uit. Zo vind je er prachtige stukken vlees, een uitgebreide visafdeling met complete vissen en groente, kaas en fruit. Ook vind je er diverse barretjes en kun je er zomaar kijken hoe de poelier bezig is met het schoonmaken van de kippen. Natuurlijk ontbreken ook de bloemen en wijn niet op deze grote markt. De overdekte markt telt in totaal meer dan 70 kraampjes en is dagelijks geopend van 07:00 tot 14:00 uur. Pal tegenover de markthal kun je parkeren in een ondergrondse parkeergarage, Parking Indigo Narbonne Halles. De parkeergarage ligt aan het kanaal dat door de stad stroomt en is de ideale uitvalsbasis als je met de auto naar de stad komt. De parking ligt namelijk midden in de stad en op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Overnachten in Narbonne? Hôtel La Résidence is een stijlvol hotel gevestigd in een 19e-eeuws pand in het centrum van Narbonne. Het hotel ligt op een steenworp afstand van interessante bezienswaardigheden en je kunt er genieten van een goed ontbijt.

3. Het Paleis van de Aartsbisschop: Palais des Archeveques

narbonne paleis stadhuis shutterstock 1593755266, Narbonne bezienswaardigheden

Naast de kathedraal van Narbonne ligt het Paleis van de Aartsbisschop. Het paleis ligt aan het stadhuisplein (Place de l’Hotel de Ville) van Narbonne, waaraan zich uiteraard ook het stadhuis bevindt. Het paleis is een uitzonderlijke getuigenis van de kracht van de oude aartsbisschoppen van de stad en wordt gekenmerkt door grote vierkante torens. Het paleis heeft een donjon die uitkijkt over de hele stad en huisvest twee musea: het Musée d’Art et d’Histoire en het Musée Archéologique. In het eerste museum kun je prachtige schilderijen bewonderen en in het andere museum wordt je meegenomen in de Romeinse geschiedenis van Narbonne.

Hotel tip! Novotel Narbonne Sud A9/A61 is een heerlijk hotel met zwembad op 5 minuten rijden van Narbonne. Het hotel biedt gratis parkeergelegenheid en ligt op 2 kilometer van de snelweg A9 (afslag 38).

4. Via Domitia: overblijfsel van een oude Romeinse weg

Op het plein voor het voormalig aartsbisschoppelijk paleis vind je een overblijfsel van de Via Domitia. De Via Domitia is een bijzondere bezienswaardigheid in Narbonne, die erg geliefd is bij kinderen. De Via Domitia is namelijk een oude Romeinse weg die Italië in de 2e eeuw voor Christus met Spanje verbond en door Zuid-Frankrijk liep. Via een gat in het stratendek op het plein kun je op de oude stenen uit de Romeinse tijd lopen. Een wel hele gave manier om in de voetsporen van de Romeinen te treden!

Camping tip! Aan de kust tussen Narbonne-Plage en Gruissan ligt Flower Camping Soleil d’Oc. De kindvriendelijk camping ligt op slechts 600 meter van het strand en heeft een ruim lagunezwembad met aangelegd zandstrand.

5. Horreum Romain: ondergrondse Romeinse opslagplaats

Horreum Romain narbonne aude shutterstock 176696801, Narbonne bezienswaardigheden

Het Horreum Romain dateert uit de eerste eeuw voor Christus en was waarschijnlijk een ondergronds deel van een warenhuis of markt. Het Horreum werd in 1961 geclassificeerd als historisch monument en is het enige monument uit de klassieke oudheid dat nog zichtbaar is in Narbonne. Het wordt inmiddels gebruikt als museum. Je kunt de voormalige ondergrondse opslagplaats van de Romeinen bezichtigen en een idee krijgen hoe de stad in de Romeinse tijd was opgebouwd. De kelders beslaan een oppervlakte van zo’n 40 bij 50 meter en bestaan uit gangen die een reeks krappe kamers bedienen.

Bonus! Narbonne-Plage: badplaats bij Narbonne

narbonne plage narbonne aude shutterstock 102860030, Narbonne bezienswaardigheden

Narbonne-Plage is een badplaats op een klein halfuurtje rijden van de stad Narbonne. De stad en de badplaats worden van elkaar gescheiden door het kalksteenmassief Montagne de la Clape, een prachtig gebied met wijngaarden, witte krijtrotsen en diepe ravijnen waar je fantastisch kunt wandelen. Je kunt een bezoek aan Narbonne stad prima combineren met een middagje zonnebaden in Narbonne-Plage of een wandeling door het indrukwekkende Massif de la Clape. In Narbonne-Plage vind je ook vele hotels waar je heerlijk kunt overnachten aan de Middellandse Zee.

Camping in Narbonne-Plage! Camping Falaise Narbonne Plage is een kindvriendelijk camping met zwembad en waterglijbanen op slechts 300 meter van de stranden van Narbonne-Plage.

Vind je Narbonne interessant? Bekijk meer plekken in Zuid-Frankrijk:

Veelgestelde vragen over Narbonne:

Wat te doen in Narbonne?

Narbonne is een leuke bestemming voor een dagje uit in Zuid-Frankrijk. Je kunt er van alles doen, zoals de kathedraal bezoeken, wandelen in het Massif de la Clape en een duik in de zee nemen bij Narbonne-Plage. Bekijk hier wat je allemaal kunt doen in Narbonne.

Waar ligt Narbonne?

Narbonne is een stad in het zuiden van Frankrijk. De stad ligt in de Languedoc-Roussillon in het departement Aude. Ook ligt de stad nabij de Middellandse Zee (ca. 20 minuten rijden).

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Narbonne?

In de Zuid-Franse stad Narbonne vind je een aantal boeiende bezienswaardigheden. Voorbeelden zijn de Kathedraal van Narbonne, de overdekte markthal Les Halles en de oude Romeinse weg Via Domitia. Bekijk hier 5 bezienswaardigheden in Narbonne die je niet mag missen!

Wat zijn de beste hotels in Narbonne?

In Narbonne kun je fijn overnachten in één van de beste hotels van Narbonne. Een paar goede hotels bij Narbonne zijn Hôtel La Résidence en Novotel Narbonne Sud A9/A61.

Wat zijn de mooiste campings in Narbonne?

Rondom de stad Narbonne vind je een aantal mooie campings waar je heerlijk kunt overnachten. Wij raden bijvoorbeeld Flower Camping Soleil d’Oc en Camping Falaise Narbonne Plage aan. Bekijk hier alle campings in Narbonne.

Over Lisanne

Lisanne
Lisanne heeft een passie voor reizen, fotograferen, cultuur en de Spaanse taal. Met haar ouders en zusje is ze op veel verschillende campings in Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk geweest. Ze heeft de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool Inholland Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

saint omer moerassen shutterstock 2327693399, Narbonne bezienswaardigheden

Tips voor je bezoek aan Saint-Omer (Noord-Frankrijk)

Saint-Omer is een historierijke stad waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan Saint-Omer.