Bar le Duc Meuse,

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Meuse

Hoogtepunten van Meuse

Meuse is een prachtig departement, gelegen in de regio Grand Est, bij de Belgische grens. Het departement heeft veel te bieden op historisch en cultureel vlak. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de prachtige plaatsjes Verdun en Bar-le-Duc. De steden hebben een rijke geschiedenis en mooie musea. Ook vind je in Meuse het grootste biermuseum van Europa. In de Meuse kun je genieten van authentieke dorpjes zoals Romagne-sous-Montfaucon en Beaulieu-en-Argonne. Op zoek naar een beetje natuur? Dan ben je in Meuse ook zeker op de goede plek. Je vindt er het Parc Naturel Régional de Lorraine en de Argonne. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Meuse.

Verdun Meuse,

1. Verdun

Verdun is een prachtige stad in Meuse. De stad ligt in het noorden van het departement, aan de rivier de Maas. De stad heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om het Verdrag van Verdun en de Slag om Verdun. De Slag om Verdun is één van de bloedigste slagen in de Eerste Wereldoorlog, waar honderdduizenden soldaten stierven. De stad speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de herdenking van de eerste wereldoorlog. Zo moet je er zeker een kijkje nemen bij Le monument à la Victoire. Dit bijzondere monument ligt midden in de stad en herdenkt de overleden strijders van de Slag om Verdun. Ook moet je een kijkje nemen bij de ondergrondse citadel. Deze citadel laat het dagelijks leven van de Franse soldaten zien. In het Centre Mondial de la Paix vind je wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis. Naast oorlog gerelateerde bezienswaardigheden, moet je ook zeker een kijkje nemen bij de kathedraal, de abdij en het Musée de la Princerie.

Hotel tip! Hotel de Montaulbain is een fijn 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Verdun. Het hotel heeft ruime kamers en je kunt er in de ochtend genieten van een ontbijtbuffet.

LEES OOK: Bezienswaardigheden in de historische stad Verdun

Bar le Duc Meuse,

2. Bar-le-Duc

Bar-le-Duc is de mooie hoofdstad van Meuse. De stad ligt in het zuidwesten van het departement, aan de oever van twee rivieren. De stad bestaat uit twee delen, het oude en het nieuwe centrum. Het oude centrum of ook wel Ville Haute is een echte aanrader. Het centrum is een architecturale schat, waar je kunt genieten van mooie gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs kerken, oude vakwerkhuizen en gezellige pleinen. Het middelpunt van de stad is Place Saint-Pierre. Aan dit plein staat de kerk Saint-Etienne. Deze gotische kerk is erg indrukwekkend en kun je van binnen en buiten bewonderen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Tour de l’Horloge en het uitzichtpunt van Rue des Grangettes. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je bij het Musée Barrois zijn. Het museum bevindt zich in een voormalig kasteel en je vindt er allerlei archeologische vondsten uit de omgeving.

Lac de Madine Meuse,

3. Parc naturel régional de Lorraine

Het Parc Naturel Régional de Lorraine is een prachtig natuurpark gelegen in de departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Moselle. Het is een mooi gebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Je kunt er genieten van uitgestrekte velden, boomgaarden, glooiende heuvels en mooie meren. Het is een gevarieerd landschap waar je van bossen, naar valleien en grasvelden kunt lopen. In het gebied wordt wijn geproduceerd en je kunt er genieten van mooie uitzichten vanaf de berghellingen. Eén van de hoogtepunten van het park is Lac de Madine. Rond het meer kun je heerlijk fietsen en het is mogelijk om er een frisse duik te nemen. Er zijn motorboten toegestaan en je kunt er dus goed genieten van de rust. Je kunt er daarnaast veel vogels spotten en het is de perfecte plek voor vissers. Ook het meer bij Lachaussée is een echte aanrader!

Op zoek naar een leuke camping? Camping Les Breuils is een heerlijke familiecamping gelegen bij het stadje Verdun. De camping beschikt over een groot zwembad en een restaurant met plaatselijke gerechten.

4. Europese Biermuseum

Meuse heeft een rijke geschiedenis in bierbrouwen. Zeker in de negentiende eeuw boekte Meuse groot succes met zijn 40 industriële bierbrouwerijen. Na de Eerste wereldoorlog bleven er nog 10 bierhuizen over, waarvan La Meuse en La Croix de Lorraine de belangrijkste zijn. Over de bierbrouwerijen en het productieproces kun je alles leren in het Europese Biermuseum. Het is het grootste biermuseum van heel Europa en leert je op een interactieve manier over bier. Je vindt er een tuin met alle specerijen en kruiden, een zaal vol met reclameposters en een gereconstrueerde kroeg uit de jaren 60. Je kunt er de heerlijke bieren proeven en een souvenirtje mee nemen voor thuis.

Romagne sous Montfaucon scaled,

5. Romagne-sous-Montfaucon

Romagne-sous-Montfaucon is een historisch stadje gelegen in het noordwesten van de Meuse. In 1914 barstten de eerste gevechten los in de bossen van Argonne. De strijd ging over in een loopgravenoorlog die tot 1918 voortduurde. In september 1918 startte het Amerikaanse leger een strijd om de Duitsers terug te drijven en daarmee Romagne-sous-Montfaucon terug te winnen. Na een felle strijd, werd de stad op 13 oktober weer terug gewonnen. De sporen van de strijd kun je vandaag de dag nog steeds terug zien. Bij de stad ligt het Amerikaans militair kerkhof Romagne-sous-Montfaucon. Het is de grootste Amerikaanse begraafplaats in Europa en is erg indrukwekkend. Je moet ook een zeker een kijkje nemen bij Romagne ’14-’18. In dit museum kun je alles leren over de Eerste Wereldoorlog en zijn er talloze voorwerpen en restanten van de oorlog tentoongesteld.

Tip! huur een natuurhuisje

De natuurhuisjes in Meuse bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

Beulieu en Argonne Meuse,

6. Beaulieu-en-Argonne

Beaulieu-en-Argonne is een authentiek stadje gelegen in de bosrijke regio Argonne, in het westen van de Meuse. Het dorp bevindt zich op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende bossen. Het stadje zelf is erg pittoresk en staat vol met oude vakwerkhuizen. De gevels zijn versierd met bloemen en je kunt er genieten van leuke cafeetjes en plaatselijke winkeltjes. Je moet er daarnaast zeker een kijkje nemen bij de Chapelle de Saint Rouin. Het is een erg modern kapel gebouwd door de dominicaan Rayssiguier. De kapel bevindt zich op een heuvel met een mooi uitzicht over het dorp.

7. Voie Sacrée

De Voie Sacrée is een weg gelegen tussen Bar-le-Duc en Verdun. Deze weg speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol. Het werd toen namens gebruikt als aanvoerlijn voor het Franse leger. Verdun werd omringd door Duitse troepen maar via de weg konden er nog troepen en munitie naar het front worden gebracht. Er kwamen vaak wel 250 vrachtwagens per uur langs de 56 kilometer lange weg. De weg vormt tegenwoordig een belangrijke herdenkingsplaats voor de Slag van Verdun. De route staat aangegeven bij stenen pilaren en kun je met de auto volgen. De weg is de perfecte manier om de mooie natuur van de Meuse te bewonderen. Halverwege de weg kun je een stop maken in het stadje Souilly. Hier vind je het Musée de la Voie Sacrée, waar je alles kunt leren over de Voie Sacrée.

Hotel tip! Relais de la Voie Sacrée is een fijn 2-sterrenhotel gelegen aan de Voie Sacrée. Het hotel ligt midden in de groene natuur en beschikt over een tuin met terras. Je kunt er genieten van een restaurant met eigen wijnkelder.

8. Saint-Mihiel

Saint-Mihiel is een mooi plaatsje gelegen aan de voet van het Parc Naturel Régional de Lorraine. Het stadje heeft een rijke geschiedenis en heeft veel te verduren gehad. Zo vond er tijdens de eerste wereldoorlog de Slag bij Saint-Mihiel plaats. De slag maakte deel uit van het Honderddagenoffensief aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Bij het stadje vind je een begraafplaats waar de omgekomen soldaten liggen begraven. Het stadje zelf is erg pittoresk. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs authentieke gebouwen, mooie kerken en gezellige pleinen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Abbaye Saint-Michel de Saint-Mihiel. De abdij is prachtig bewaard gebleven en kun je bezoeken. Je vindt er het Musée d’Art Sacré. In dit museum kun je allerlei kunstwerken bewonderen. Ook de Bibliothèque bénédictine bevindt zich in de abdij. In deze historische bibliotheek staat een grote collectie alleen boeken en manuscripten die uit de negende tot zestiende eeuw komen.

Montmédy Meuse,

9. Marville en Montmédy

Marville is een prachtig stadje gelegen in het noorden van de Meuse. Het plaatsje heeft een rijke geschiedenis en vormde een belangrijk centrum in de Renaissance. Je kunt er dan ook veel mooie gebouwen en monumenten vinden. De stad wordt gekenmerkt door authentieke gebouwen, prachtige gevels en gezellige straatjes. Ook Montmédy is een echte aanrader! Deze stad ligt iets noordelijker dan Marville en is ook zeer de moeite waard. In de historische stad kun je namelijk een enorme citadel bewonderen. De citadel staat op een heuvel, waar je prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Het gebouw is mooi bewaard gebleven en je kunt er alles leren over de geschiedenis van de regio.

Argonne Meuse,

10. De Argonne

De Argonne is een prachtige streek gelegen in de departementen Marne, Ardennes en Meuse. Het groene gebied staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en ongerepte natuur. Het gebied wordt gekenmerkt door kleine meertjes, authentieke stadjes en hoge groene bomen. De Argonne beschikt over vele mooie wandelpaden en je kunt er genieten van alle rust en ruimte. Het bos is het hele jaar door goed toegankelijk en is de perfecte bestemming voor dierenliefhebbers. Je kunt er herten en verschillende soorten vogels spotten. In de streek kun je daarnaast allerlei pittoreske dorpjes bezoeken. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij Beaulieu-en-Argonne, Varennes-en-Argonne en Lachalade. In Lachalade vind je een mooie abdij en in Varennes-en-Argonne kun je het Musée d’Argonne bezoeken.

Plan je reis naar Meuse
De mooiste vakantiehuizen in Meuse vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Meuse boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664,

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.