Home » Bezienswaardigheden » De 10 mooiste bezienswaardigheden op 脦le de Noirmoutier
Plage de l'Anse Rouge - Noirmoutier - Alexandre Lamoureux

De 10 mooiste bezienswaardigheden op 脦le de Noirmoutier

Ontdek de schoonheid van het eiland 脦le de Noirmoutier

Het 脦le de Noirmoutier of Noirmoutier is prachtig eiland voor de Franse Vend茅e kust in de baai van Bourgnef, even ten zuiden van de monding van de Loire. Het eiland, waarvan de bijnaam mimosa-eiland luidt, bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen: rotsen in het noorden, 脦le d’Her genoemd, duinen met warm opwaaiend zand en heerlijk geurende zeedennen in het zuiden en het oosten, en tussenin blauw getinte zoutmoerassen. 脦le de Noirmoutier is dankzij zijn uitzonderlijke microklimaat een paradijselijke badplaats voor natuurliefhebbers! Het eiland herbergt prachtige natuur en unieke bezienswaardigheden. Wij hebben de 10 mooiste voor je op een rijtje gezet.

Ben je op zoek naar eindeloos plezier aan de Atlantische kust en het vrije eilandgevoel? Dan adviseren we je Camping Domaine Le Midi op het eiland Noirmoutier. Houd je meer van een appartement met privacy? Dan is Le Domaine des Pins op het eiland van Noirmoutier iets voor jou. Uiteraard kun je ook kiezen voor een hotel aan het strand.

Lees ook: de mooiste bezienswaardigheden Pays de la Loire.

Le passage du Gois 脿 mar茅e descendante – Alexandre Lamoureux

1. Passage du Gois

Een unieke weg naar het eiland, die alleen bij eb toegankelijk is en bij vloed overstroomt! De Passage du Gois is een weg van 4,2 km die Noirmoutier verbindt met het vasteland. De helft van de tijd is de weg onzichtbaar. Het is de langste weg van Europa die bij vloed volledig door de zee wordt overstroomt. De overtocht is een geweldige ervaring! Volg de weg naar Beauvoir-sur-Mer of stop om te zoeken naar mosselen, oesters en kokkels. De Passge de Gois is naast een bezienswaardigheid voor de toeristen ook een echte trekpleister voor vogels, die zich hier voeden met de schelpdieren. Sinds 1971 is er ook een brug die het eiland verbindt met het vaste land.

Tip: als je de Passage du Gois wil nemen, check dan eerst de getijdenkalender van 脦le de Noirmoutier.

Les Foul茅es du Gois

De hardloopwedstrijd Les Foul茅es du Gois: “de race tegen de zee”. Elk jaar doen in juni dertig internationale atleten mee aan de hardloopwedstrijd tegen de opkomende vloed鈥

Graven naar schelpdieren

De Passage du Gois staat bekend om het graven naar schelpdieren tijdens springtij. In feite kun je mosselen, kokkels en oesters verzamelen in de baai rond de Gois. De oesterteelt ontwikkelde zich hier ook, omdat de Gois bij eb toegang biedt tot oesterbanken. Respecteer bij het zoeken naar de schelpdieren de natuur en houdt je aan de regels van het eiland.

Marais salant – 卯le de Noirmoutier – Joncheray

2. Les marais salants

Het witte goud van het eiland! De zoutmoerassen zijn typerend voor het landschap op het eiland Noirmoutier. Zij beslaan een derde van het eiland en zijn in de loop van de eeuwen door de mens gevormd. De ongeveer honderd zoutmakers op het eiland werken grotendeels nog steeds volgens de oude gewoonten. Het 100% natuurlijke zout wordt volgens tradities geoogst.

Zoutwinning, hoe werkt dat?

Kort samengevat werkt zoutwinning als volgt. Het zeewater circuleert door een netwerk kanalen en plassen. Terwijl het water verdampt, stijgt de zoutconcentratie. Het grove zout kristalliseert vervolgens en bezinkt naar de bodem van de kleipoelen (艙illets). Het zout wordt voorzichtig verzameld met een soort schuimspaan (la lousse). Vervolgens wordt het zout op tafels, in manden, gedaan om op natuurlijke wijze te drogen onder de zon.

Tip: rijdt of fiets langs de lieflijke kleine 鈥榸outhuisjes鈥 waar de zoutboeren werken en hun oogst verkopen. Hier vind je een overzicht van zoutbedrijfjes die je kunt bezoeken.

Wanneer de zomer op zijn heetst is en er een oostelijke wind waait, glinsteren delicate kristallen van fleur de sel (fijn zeezout) aan het oppervlak van de 艙illets. Prachtig om een foto’s te maken!

Plage de l’Anse Rouge – Noirmoutier – Alexandre Lamoureux

3. Le Bois de la Chaise

Een unieke plek op Noirmoutier! Het Bois de la Chaise ligt ten noordoosten van Noirmoutier-en-l’脦le. De plek ligt beschut tegen de westelijke wind en is een klein paradijsje. Het Bois de la Chaise onderscheidt zich door de verscheidenheid aan mediterrane plantensoorten die hier groeien. Die op hun beurt weer bijzondere diersoorten aantrekken. De groenblijvende eiken, aardbeibomen, zeedennen en mimosa bloeien in een zeer zorgvuldig gerangschikte wanorde. Wist je dat de schilder Auguste Renoir werd ge茂nspireerde door deze plek?

Het Bois de la Chaise is sinds 1936 een beschermd gebied en is een paradijs voor vakantiegangers en wandelaars. Het strekt zich uit over 110 hectare land met meer dan 2 km stranden. Het gebied wordt begrensd door een klif en een reeks rotsachtige landtongen en zandige baaien.

De mooiste plekjes en stranden van Bois de la Chaise:

  • La Plage des Dames, met zijn witte strandhuisjes.
  • La Pointe de Saint-Pierre.
  • De vuurtoren le phare de l’Anse Rouge.
  • Les Souzeaux.
  • Het familiestrand plage des Sableaux.
Plages de l’Epine – Alexandre Lamoureux
Plage en famille – Joncheray

4. De Noirmoutier-en-脦le stranden

Op 脦le de Noirmoutier vind je volop ‘paradijselijke’ stranden. HIerboven hebben we reeds de stranden bij Bois de la Chaise genoemd. Aan, bij en rond de stranden en op het water kun je ontspannen, schelpdieren zoeken, watersporten en uniek wandelen langs de zee.

Les Plages de Barb芒tre. Houd je van zandstranden, duinen, zeedennen en watersporten? Kies dan voor de stranden Plage des Boucholeurs, Plage de l’Oc茅an of het Plage du Midi.

Les plages de la Gu茅rini猫re. De stranden in La Gu茅rini猫re bieden een geweldig uitzicht op het zuidelijke deel van het eiland. In het hoogste punt van het eiland liggen de strand in l’脡pine aan de westkust. Je kunt hier aangename wandelingen maken.

Les plages de l’脡pine. Ten zuiden van L’Herbaudi猫re vind je het strand Plage de Luz茅ronde. Je bereikt het strand via een pad door de duinen. De kleine rotsachtige baai loopt helemaal door naar L’脡pine. Op het strand heb je een prachtig uitzicht op de ondergaande zon.

Les plages de l’Herbaudi猫re. Families met kinderen en andere liefhebbers van schelpdieren zoeken moeten zeker naar de getijdenloepen bij het strand Plage du Vieil gaan. Aan de rand van het strand staan de typische witte huizen van Noirmoutier.

Let op: in de zomermaanden zijn op bijna alle stranden honden niet toegestaan!

Bekijk ook de pagina: De 10 beste hotels op Noirmoutier.

Observation ornithologique dans le polder de S茅bastopol – Jean-S茅bastien Evrard

5. Le Polder de S茅bastopol

Bij de ingang van het eiland Noirmoutier in Barb芒tre vind je de polder S茅bastopol. Le Polder de S茅bastopol is een beschermd regionaal natuurreservaat. Het is een ontmoetingsplaats voor veel wetenschappers en andere natuurliefhebbers. Het is toegestaan om te wandelen in de polder. Het is een geweldig plek voor vogelliefhebbers om vogels te spotten.

Net als de rest van het eiland is het natuurreservaat een paradijs voor flora, fauna en natuurliefhebbers. De polder is 4 kilometer lang en 600 meter breed en beslaat 132 hectare grond.

Les portes de l’卯le – Balade dans la pin猫de – Pascal Beltrami

6. La Pin猫de de Barb芒tre

Het grootste bos op het eiland 脦le de Noirmoutier direct aan de Atlantische Oceaan. Zodra je de Passage du Gois bent overgestoken trekt meteen het bos van Barb芒tre alle aandacht. Het 145 hectare grote bos staat vol met hoge zeedennen, maar je vindt er ook wel aardbeibomen, steeneiken en cipressen. Het bos ligt op een steenworp afstand van het strand la plage des Boucholeurs.

Bois des Eloux – Joncheray

7. Le Bois des Eloux

Het hoog(s)tepunt van het eiland! Ontdek een ander kant van het eiland Noirmoutier! Met zijn maritieme dennen en zandige steegjes is het Bois des Eloux ideaal voor wandelingen, picknicks en joggen!

Een mix van strand en hout

Het Bois des Eloux ligt tussen l’脡pine en la Gu茅rini猫re. In het bos vind je zeedennen, arbutus, struiken, rozenstruiken en wilde eglantiers. Het is een mix van strand en hout: een bos met ruig terrein. Voor een mooi uitzicht wandel je naar het hoogste punt in het bos en tevens van het eiland. Je hebt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan! Tenslotte kun je genieten van de heerlijke dennengeuren.

Le Vieil – Lamoureux

8. Le village du Vieil

Ver weg van alle drukte kom je een aantal gehuchten tegen: La Claire, Le Vieil, La Madeleine en vervolgens, na de l’abbaye de la Blanche, La Lini猫re. Overal staan kleine witte huizen met blauwe luikjes en kleine tuintjes op het zuiden. La Vieil is een vredig dorpje waar je kunt genieten van de rust en een mooie wandeling door de smalle straatjes met charmante vissershuisjes.

Port ostr茅icole du Bonhomme – Alexandre Lamoureux

9. Le Port Ostr茅cole du Bonhomme

In de haven van Bonhomme is het ’s ochtends vroeg al een drukte van jewelste. Op de trailerhelling rijden de tractoren af en aan met platbodemboten, die daar te water worden gelaten om naar de oesterboerderijen te gaan.

De oesterhaven ligt bij la Gu茅rini猫re, aan de kant van de c么te de Bougneuf. Dit is het smalste punt van het eiland Noirmoutier: nauwelijks 500 meter. De haven bestaat uit een handjevol oesterhutten, waarvan sommige verkooppunten en proeverijen zijn geworden. De haven is de thuisbasis van slechts een klein deel van de oester- en mosselproducenten, de meesten bevinden zich in de polder.

Verder naar het noorden ligt het het strand Plage des Sableaux met zijn bekende strandcabines. Uiteindelijk zie je de vuurtoren la phare des Dames, die aan de rand van het bos Bois de la Chaise staat.

Verspreid op het eiland vind je grote en kleine oesterhuizen, die je kunt bezoeken en waar je de oesters kunt proeven. Daarnaast zijn er talloze restaurants die oesters serveren.

Entre plages et ports – Port de p锚che de l’Herbaudi猫re – Alexandre Lamoureux

10. Le Port de l’Herbaudi猫re

De laatste bezienswaardigheid die wij jullie willen meegeven is de haven van l’Herbaudi猫re. De haven ligt in het uiterste noordwesten van het eiland Noirmoutier. De haven diende rond de 17e eeuw als schuilplaats voor de loodsboten bij de ingang van de Loire. Het was de eerste jachthaven gebouwd in de Vend茅e. De haven van l’Herbaudi猫re is ook een levendige vissershaven en een aangename plek voor souvenirwinkels, bars en restaurants.

Veelgestelde vragen over 脦le de Noirmoutier

Wat zijn de mooiste stranden op 脦le de Noirmoutier?

De stranden van Barb芒tre en de la Gu茅rini猫re zijn populaire stranden onder toeristen op het eiland Noirmoutier. Bekijk de hele lijst: stranden op 脦le de Noirmoutier.

Wegwijs op 脦le de Noirmoutier

Lees ook:

Over Dirk

Avatar
Sinds mijn jeugd kom ik al met veel plezier in Frankrijk. Met mijn ouders en twee zusjes gingen wij in de jaren tachtig en negentig vooral naar Bretagne en de eilanden voor de westkust. Alles ging mee, schepnetten, onze twee honden en opblaasboot. Eind jaren negentig kwam er een vakantiehuis in Normandi毛. En van daaruit heb ik steeds meer delen van Frankrijk ontdekt. Nu ik getrouwd ben en vader van een dochter is Frankrijk voor mij nog steeds het nummer 1 vakantieland. Gelukkig is mijn vrouw minder Francofiel dan ik en daarom gaan wij ook geregeld naar andere mooie plekjes in Europa en daarbuiten. Op Zininfrankrijk.nl schrijf ik over alle mooie plekjes waar ik ooit ben geweest of graag naar toe wil om samen met mijn gezin nog veel meer nieuwe herinneringen te maken!

Bekijk ook

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Puy-de-D么me

De Puy-de-D么me is een mooi departement met vulkanen, mooie steden en groene natuurparken. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in de Puy-de-D么me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.