Tulle Corrèze sh 152838488, bezienswaardigheden in de corrèze

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Corrèze

Bezienswaardigheden in de Corrèze

De Corrèze is een prachtig departement, gelegen in de regio Nouvelle-Aquitaine en in de voormalige regio Limousin. Het departement was tot 2016 onderdeel van de regio Limousin en is vernoemd naar de rivier de Corrèze. Het gebied heeft van alles te bieden en het is dan ook zeker een goede vakantiebestemming in Frankrijk. Zo vind je er het prachtige regionale natuurpark Millevaches. Het regionale natuurpark wordt gekenmerkt door meren, bossen, bergen en rivieren en je kunt er prachtig wandelen en fietsen. Ook de stadjes Collonges-la-Rouge en Uzerche zijn zeer de moeite waard. Je kunt er veel bezienswaardigheden vinden en de stadjes worden gekenmerkt door middeleeuwse straatjes. Tours de Merle is een echte aanrader. Deze ruïne van een oud kasteel is erg indrukwekkend en biedt je een prachtig uitzicht. Kortom, er is van alles te doen en te beleven in Corrèze. Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden.

Lees ook: de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Limousin.

Collonges La Rouge Limousin sh 260492000 min, bezienswaardigheden in de corrèze

1. Collonges-la-Rouge

Collonges-la-Rouge is een pittoresk dorpje dat zelfs bekend staat als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het stadje stamt nog uit de middeleeuwen en je waant je hier dan ook even in de twaalfde eeuw. De schilderachtige straatjes worden gekenmerkt door huizen met rode zandstenen. Deze rode kleur kenmerkt de hele stad en maakt het daardoor erg bijzonder. Je kunt er uren rondstruinen langs allerlei historische gebouwen. Zo moet je zeker langs de Église Saint-Pierre, een mooie 12e eeuwse kerk met een indrukwekkende klokkentoren en mooie kunstwerken. Ook het Kasteel van Benge, Castel de Maussac en Castel de Vassinhac zijn zeker een bezoekje waard. Het stadje is populair onder toeristen en je kunt er daarom ook veel winkels en restaurants vinden. Een bezoek aan Collonges-la-Rouge is dus zeker de moeite waard!

Tours de Merle Corrèze sh 1459529183, bezienswaardigheden in de corrèze

2. Tours de Merle

Tours de Merle is een mooi versterkt kasteel dat stamt uit de 13e eeuw. Het kasteel werd gebouwd op een hoge steile rots in een groene omgeving en vlakbij de rivier Maronne. Het kasteel had een strategische ligging, waar vanuit je de omgeving goed kon verkennen. Na verloop van tijd raakte het kasteel langzaam in verval en je kunt er vandaag de dag dan ook de indrukwekkende ruïnes bewonderen. De muren en torens worden gekenmerkt door groene begroeiing en dit zorgt voor een prachtig plaatje. Bij een bezoek aan Tours de Merle kun je verschillende routes volgen, waar je bij allerlei bijzondere uitzichtpunten terecht komt. Je kunt er genieten van een prachtig uitzicht op de groene vallei en de rivier. Naast het kasteel kun je ook nog een middeleeuwse tuin, een boerderij en een park bezoeken en in het kleine dorpje kun je een expositie vinden over het middeleeuwse kasteel. In de zomer worden rondleidingen, workshops en voorstellingen georganiseerd.

Tulle Corrèze sh 152838488, bezienswaardigheden in de corrèze

3. Tulle

Tulle is één van de mooiste plaatsen in de Corrèze. De stad is daarnaast ook de één na grootste stad en er is dan ook van alles te doen en te zien. In de zevende eeuw werd er een mooie kerk gebouwd en vanaf toen vestigden steeds meer mensen zich in de stad. Bij een bezoek aan Tulle kun je alle historische gebouwen bewonderen en genieten van middeleeuwse straatjes. Het oude centrum staat vol met historische panden en je kunt er dan ook uren rondstruinen. Eén van de hoogtepunten is de Cathédrale Notre-Dame die is gebouwd in de 12e eeuw. De kathedraal is prachtig versierd met glas in lood ramen, een beeld van Johannes de Doper en een indrukwekkende orgel. Daarnaast kun je er ook een gotisch klooster vinden, waar je het monnikenbestaan kunt ervaren. Ook vind je er een museum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van Tulle en de eeuwenoude kunst van het tule maken, waar de stad vroeger bekend om stond.

Hotel tip in Tulle: Inter-Hotel Tulle Centre, fijn hotel met ruime kamers en een lekker ontbijtbuffet, gelegen in het centrum.

Uzerche Corrèze PX, bezienswaardigheden in de corrèze
Afbeelding van Peter Kok via Pixabay

4. Uzerche

Uzerche is één van de mooiste dorpjes van de Corrèze. Het stadje ligt bovenop een rots en aan de rivier de Vézère. Je hebt er een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Al in de Romeinse tijd werd de plek bewoond en het heeft dat ook een lange geschiedenis. In de middeleeuwen was het een belangrijke plaats door zijn strategische ligging en mooie vestingen. De stad was onoverwinnelijk en was voor vijanden bijna onmogelijk om te belegeren. Het historische centrum staat vol met historische gebouwen en je waant je hier dan ook even in de middeleeuwen. Uzerche is een architectonisch bolwerk en wordt dan ook wel de Parel van Limousin genoemd. Je kunt er een stadswandeling maken, waar je door middel van borden veel kan leren over de stad en de geschiedenis. De abdijkerk Saint-Pierre is een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwstijl en kunst. Ook het kasteel Bécharie is zeker de moeite waard. Bij het uitzichtpunt Esplanade La Lunade kun je heerlijk tot rust komen en genieten van het mooie uitzicht.

Parc Naturel Régional Millevaches Limousin sh 1033031728, bezienswaardigheden in de corrèze

5. Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin

Een andere bezienswaardigheid in de Corrèze is het Parc Naturel Régional Millevaches en Limousin. Het park bestaat uit verschillende gebieden met bossen, hoogvlaktes, meren, rivieren en valleien. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen, waarbij je kunt genieten van de ongerepte natuur en de stilte. Het natuurpark is rijk aan flora en fauna en dierenliefhebbers zullen zich hier ook kunnen uitleven. Plateau de Millevaches is één van de absolute hoogtepunten. Deze hoogvlakte wordt gekenmerkt door rivieren, beekjes, dorpjes en groene bossen. Je kunt er prachtige wandelingen vinden, waarbij je door loofbossen, heiden en langs meren komt. De meren trekken veel toeristen en je kunt er dan ook allerlei watersporten beoefenen. Het hoogste punt van het plateau is Mont Bessou met 976 meter. Je vindt er een prachtige wandeling die je naar het uitzichtpunt brengt, waar je een prachtig uitzicht hebt op de groene omgeving. Op zoek naar een beetje cultuur? Bezoek dan de Gallo-Romeinse ruïnes van Les Cars. Ook de kerken van Saint Gilles en Saint-Georges en de abdijkerk Saint-André-Saint-Léger zijn zeker de moeite waard.

Ségur le Château Limousin PX, bezienswaardigheden in de corrèze
Afbeelding van Peter Kok via Pixabay

6. Ségur-le-Château

Ségur-le-Chateau is een pittoresk stadje, gelegen aan de oever van de rivier de Auvézère. Daarnaast ligt het stadje bij twee heuvels en heb je er dus een prachtig uitzicht. Op één van de heuvels staat een indrukwekkende ruïne van een kasteel, die in de twaalfde eeuw is gebouwd. De stad kwam tot bloei toen er in de 15e eeuw een gerechtshof werd gevestigd. Veel rijke families trokken in die tijd naar Ségur-le-Château en de stad wordt dan nu ook gekenmerkt door grote herenhuizen die stammen uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Je moet dan ook zeker een paar uur wandelen door de prachtige stad en de verschillende gebouwen bewonderen. In de omgeving kun je daarnaast ook prachtig wandelen langs de rivier en door de groene bossen.

Château de Pompadour Corrèze sh 172822868, bezienswaardigheden in de corrèze

7. Château de Pompadour

Het Château de Pompadour is een prachtig kasteel dat is gebouwd in de 15e eeuw. Het kasteel is in de 18e eeuw deels verbouwd en daarna cadeau gedaan aan één van de populairste markiezinnen van Pompadour. Het kasteel is een mooi voorbeeld van de middeleeuwse bouwkunst. Bij een bezoek aan het kasteel kun je verschillende vertrekken bewonderen, waaronder slaapkamers en een mooie bibliotheek. De vertrekken worden gekenmerkt door mooie kunst en bijzondere antieke meubels. Buiten kun je lekker wandelen door de tuinen en je kunt ook een bezoekje brengen aan de stallen. Je kunt daar de mooie paarden bewonderen en veel dingen leren over de paarden. Je kunt ook een bezoek brengen aan de renbaan van Pompadour, die tegenover het kasteel ligt. Het is een beroemde renbaan, waar vaak wedstrijden worden georganiseerd.

Beaulieu sur Dordogne Limousin sh 1077359390, bezienswaardigheden in de corrèze

8. Beaulieu-sur-Dordogne

Beaulieu-sur-Dordogne is een prachtig dorpje langs de oevers van de rivier de Dordogne. Het stadje staat bekend als één van de mooiste dorpjes van de Limousin. In de 9e eeuw werd er een abdij gesticht en kwamen er steeds meer mensen in het stadje te wonen. In de middeleeuwen werd het een belangrijke stad door de uitstekende ligging van de rivier. Het oude stadscentrum ligt rond de abdij en wordt gekenmerkt door pittoreske straatjes met middeleeuwse huisjes. Een bezoek aan de abdij van Saint-Pierre is een absolute aanrader. De abdijkerk is nog goed bewaard gebleven en kun je van binnen en buiten bewonderen. De kerk heeft veel prachtige voorbeelden van de Romaanse kunst en je vindt er allerlei mooie beelden en kunstwerken.

Hotel tip in Beaulieu-sur-Dordogne: Hotel Le Turenne, een mooi hotel met restaurant, gelegen in het centrum.

9. Gouffre de la Fage

Gouffre de la Fage is een bijzondere grot, gelegen bij het plaatsje Noailles. De grot werd in de 19e eeuw ontdekt werd. Grote gedeeltes van de grot zijn intussen verkend en zijn de verschillende gangen en kamers in kaart gebracht. De grot staat bekend om zijn prachtige druipstenen en bijzondere gangen en vind je er een grote vleermuizenkolonie. Bij een bezoek aan de grot daal je af naar de grot via een houten trap en kun je de ondergrondse wereld ontdekken. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen en er worden allerlei leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Je kunt de grot ook op eigen gelegenheid bezoeken en je vindt er allerlei informatieborden.

Brive la Gaillarde Limousin PX, bezienswaardigheden in de corrèze
Afbeelding van alexbouhebbal via Pixabay

10. Brive-la-Gaillarde

Brive-la-Gaillarde is een gezellig stadje aan de oevers van de rivier de Corrèze. In de middeleeuwen was de stad één van de belangrijkste steden in de Corrèze. De stad bloeide toen ook helemaal op en er zijn veel prachtige huizen, kerken en bezienswaardigheden gebouwd. Het oude stadscentrum moet je zeker bezoeken en je kunt daar uren rondwandelen door alle charmante straatjes. Daarnaast is het een bruisende stad en kun je er dus ook veel restaurants en winkeltjes vinden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag wordt er een beroemde markt gehouden en je kunt er dan veel streekproducten en heerlijke truffels kopen. Eén van de hoogtepunten is de kapittelkerk Heilige Martinus, die bekend staat om zijn bijzondere architectuur. Ook het Hôtel Labenche, Hôtel de Quinhart en het huis Treilhard, zijn zeker de moeite waard.

Enthousiast geworden?

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in de Corrèze:

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de Corrèze?

Beaulieu-sur-Dordogne, Uzerche en het Château de Pompadour zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden in de Corrèze. Ontdek hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in de Corrèze.

Wat zijn de mooiste dorpjes in de Corrèze?

Tussen de heuvels van de Corrèze verstoppen zich een aantal pittoreske dorpjes, zoals Beaulieu-sur-Dordogne en Collonges-la-Rouge. Bekijk hier 6 mooie dorpjes in de Corrèze.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, bezienswaardigheden in de corrèze

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.