Plateau de Valensole Alpes de Haute Provence shutterstock 1039810435, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

De 10 mooiste bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

Hoogtepunten van Alpes-de-Haute-Provence

Alpes-de-Haute-Provence is een prachtig departement in het zuiden van Frankrijk. Je kunt er genieten van lavendelvelden, groene natuurparken en gezellige stadjes en er is dan ook van alles te beleven. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Gorges du Verdon. Deze prachtige rivierkloof is erg indrukwekkend en je kunt er fantastisch wandelen, kanoën en fietsen. Ook moet je zeker het Lac de Sainte-Croix bezoeken. Dit grote stuwmeer is erg mooi en geeft je vele watersport mogelijkheden. Op zoek naar een beetje cultuur? Neem dan een kijkje bij de prachtige middeleeuwse stadjes Moustiers-Sainte-Marie en Sisteron. Hier kun je genieten van pittoreske straatjes en indrukwekkende bezienswaardigheden. Kortom, er is van alles te zien en te doen in Alpes-de-Haute-Provence. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

Digne les Bains Alpes de Haute Provencer shutterstock 704262049, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

1. Digne-les-Bains

Digne-les-Bains is de hoofdstad van de Alpes-de-Haute-Provence en bevindt zich middenin het departement. De stad staat bekend om de vele thermale baden die je er kunt vinden. Je kunt er dan ook heerlijk tot rust komen en genieten van alle spa faciliteiten. Vanuit Digne-les-Bains kun je makkelijk de rest van het departement verkennen en het is dus de perfecte uitvalsbasis in Alpes-de-Haute-Provence. Het centrum van de stad is erg gezellig en je kunt er genieten van knusse straatjes en leuke terrasjes. Ook zijn er allerlei lekkere restaurantjes en winkeltjes en worden er jaarlijks talloze leuke festivals georganiseerd. Zo moet je zeker de stad bezoeken tijdens het Festival van de Lavendel. Digne-les-Bains wordt namelijk omringd door lavendel en je kunt er dus heerlijk wandelen door de geurende velden.

Gorges du Verdon Var shutterstock 294607292, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

2. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een prachtige rivierkloof die zich bevindt in het Parc Naturel Régional du Verdon. De kloof wordt gezien als één van de mooiste in heel Frankrijk en je kunt hem dan ook niet missen bij een bezoekje aan Alpes-de-Haute-provence. De kloof is zo’n 25 kilometer lang en op sommige plekken wel 700 meter hoog. Het felblauwe water, de steile rotswanden en en groene begroeiing zorgen voor een prachtig plaatje en het is de ideale bestemming voor wandelaars en fietsers. Je vindt er talloze routes waarbij je altijd een weids uitzicht hebt over de gorge. Daarnaast is het ook zeker een aanrader om een kano of kajak te huren en de rivier te verkennen vanaf het water. Hierbij kun je genieten van de rust en langs de kloof vind je allerlei leuke stadjes waar je even pauze kunt nemen.

Camping Tip! Domaine Chasteuil-Provence is een actieve familiecamping aan de voet van de Gorges du Verdon. Je kunt er een zwembad, restaurant en campingwinkel vinden. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de rivierkloof.

Moustiers Sainte Marie Gorges du Verdon shutterstock 565169767, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

3. Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie is een prachtig dorpje, dat ook wel wordt gezien als de parel van de Verdon. Het stadje bevindt zich op een rots tussen de Gorges du Verdon en Lac de Sainte-Croix en het is dus de perfecte uitvalsbasis. Het stadje wordt gekenmerkt door gezellige pleintjes, pittoreske straatjes en kleurrijke huizen. Daarnaast is het erg goed bewaard gebleven en lijkt het dus net alsof je terug bent gegaan naar de middeleeuwen. Eén van de hoogtepunten is de kerk Notre-Dame-de-l’Assomption. Deze Romaanse kerk is erg mooi versierd en heeft een bijzonder altaar. Op een hoger gelegen rots kun je daarnaast een klein kapelletje bezoeken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad en en de natuur.

Hotel tip! Hotel Le Relais de Moustiers is een fijn hotelletje aan het centrale plein van Moustiers-Sainte-Marie. Het hotel beschikt over een heerlijk restaurant met een mooi terras. Daarnaast zijn de kamers ruim en comfortabel. Ook het hotel La Bastide de Moustiers is een absolute aanrader. Dit hotel bevindt zich iets verder uit het centrum en is daardoor heerlijk rustig. Het hotel bevindt zich in een landhuis en je kunt er genieten van een grote groen tuin en heerlijk restaurant.

Sisteron Alpes de Haute Provence shutterstock 1492897382, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

4. Sisteron

Sisteron is een prachtige stad gelegen aan de oevers van de rivier de Durance en aan de voet van een hoge rots. De stad werd al bewoond in de Romeinse tijd en heeft inmiddels veel te verduren gehad. Oorlogen en ziektes hebben de stad geteisterd, maar gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden en historische gebouwen goed bewaard gebleven. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij de Citadel. Dit gebouw staat op een heuvel en kijkt uit over Sisteron. De citadel heeft een grote rol gespeeld in de Franse godsdienstoorlogen en je kunt er dan ook van alles leren over de geschiedenis van Sisteron. Daarnaast kun je er genieten van een prachtig uitzicht over de regio. Het stadje zelf is ook erg de moeite waard. Je vindt er leuke restaurantjes, pittoreske vakwerkhuizen en gezellige pleinen.

Gorges dOppedette Alpes de Haute Provence shutterstock 1413672278, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

5. Gorges d’Oppedette

De Gorges d’Oppedette is een prachtige rivierkloof in het westen van de Alpes-de-Haute-Provence. De kloof is minder bekend dan de Gorges du Verdon, waardoor het er een stuk minder toeristisch is en je echt kunt genieten van de ongerepte natuur. Door de kloof heen stroomt de rivier Calavon en op sommige stukken is de kloof wel 200 meter diep. De Gorges d’Oppedette is erg populair onder wandelliefhebbers en je vindt er dan ook talloze routes die je op en door de rivierkloof leidden. Ook vind je er vele mooie uitzichtpunten, waar je kunt genieten van al het natuurschoon. Avonturiers kunnen daarnaast kajakken in de rivier of een duik nemen in het verfrissende water.

Lac de Sainte Croix shutterstock 329802389, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

6. Lac de Castillon en Lac de Sainte-Croix

In het Regionaal Natuurpark Verdon kun je meerdere mooie meren vinden. Eén van de bekendste is het Lac de Sainte-Croix. Dit stuwmeer bevindt zich op de grens van de Alpes-de-Haute-Provence en de Var en is een echte aanrader. Het meer heeft helderblauw water en wordt omringd door kliffen en bossen. Daarnaast loopt het meer over in de rivier de Verdon en kun je vanuit hier dus prachtige bootritten maken door de Gorges du Verdon. Op het meer zelf kun je ook genoeg beleven. Zo zijn er veel watersportmogelijkheden en vind je er meerdere heerlijke stranden. Ook het Lac de Castillon is erg mooi. Het meer wordt omringd door bergen en bossen en je kunt er heerlijk tot rust komen. Daarnaast zijn er genoeg leuke stadjes en stranden en is het natuurlijk mogelijk om allerlei watersporten te beoefenen.

Castellane Gorges du Verdon shutterstock 1280989138, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

7. Castellane

Castellane is een pittoresk stadje, gelegen aan het begin van de Gorges du Verdon. Het stadje wordt gekenmerkt door nauwe straatjes, schattige huisjes en gezellige pleinen. Je waant je hier weer even in de middeleeuwen en de stad heeft dan ook een rijke geschiedenis. Je vindt er allerlei ruïnes uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen en daar kun je van alles leren over de geschiedenis van Castellane. Eén van de mooiste bezienswaardigheden is het kerkje dat zich bevindt op een hoge klif. Daar heb je een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij de kerk Saint-Victor en de kerk Sacré coeur. Hier kun je veel mooie kunstwerken en prachtige versieringen vinden.

Riez Alpes de Haute Provence shutterstock 720203497, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

8. Riez

Riez bevindt zich in het Regionaal Natuurpark Verdon, midden tussen de lavendelvelden. Je kunt in de omgeving prachtig wandelen en het is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de mooie regio. Riez werd in de Romeinse tijd al bewoond en werd een welvarende stad door de gunstige ligging. Je kunt er nu dan ook vele prachtige gebouwen vinden en er zijn talloze bezienswaardigheden. Het oude centrum wordt gekenmerkt door gezellige pleinen, leuke terrasjes en pittoreske huisjes. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Romeinse tempel, de stadswallen en de poorten. Hier kun je van alles leren over de geschiedenis van Riez en het is dus erg interessant.

Abdij van Ganagobie Alpes de Haute Provence shutterstock 1387022078, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

9. Abdij van Ganagobie

De Abdij van Ganagobie is een prachtig oud benedictijns klooster in het westen van Alpes-de-Haute-Provence. De abdij bevindt zich aan de oevers van de rivier de Durance en heeft een rijke geschiedenis. Het klooster is in 960 gesticht door een bisschop en werd een erg welvarend klooster. Tijdens de godsdienstoorlogen werd het klooster meermaals geplunderd en hingen de rijkdommen veelal verloren. In de 19e eeuw besloten een paar monniken de abdij weer op te bouwen en kun je tegenwoordig het gebouw weer bewonderen zoals het er vroeger ook heeft uitgezien. Je kunt er bijzondere middeleeuwse mozaïeken zien en je hebt er daarnaast een prachtig uitzicht op de omgeving.

Plateau de Valensole Alpes de Haute Provence shutterstock 1039810435, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

10. Plateau de Valensole

Het Plateau de Valensole bevindt zich in het westen van het Regionaal Natuurpark Verdon. Het plateau is erg mooi en wordt gekenmerkt door eindeloze velden van Lavendel. Je kunt er dan ook prachtig wandelen en er zijn allerlei routes te vinden van verschillende lengtes. De beste tijd om het gebied te bezoeken is in Juni en Juli, omdat de lavendelvelden dan in bloei staan. Het is er dan ook vaak heerlijk weer en je kunt er dan ook prachtige foto’s maken van de velden met daarboven een strakblauwe lucht.

Enthousiast geworden?

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Place du Vieux Marche Rouen 1228255939, Bezienswaardigheden in de Alpes-de-Haute-Provence

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Rouen

Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden in Rouen, een mooie stad vol charme en geschiedenis gelegen aan de Seine in Normandië.

Maandelijkse tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.