Château de Meillant Cher shutterstock 70521475,

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Cher

Hoogtepunten van de Cher

Cher is een prachtig departement gelegen in het midden van Frankrijk in de regio Centre-Val de Loire. Het departement is rijk aan natuur, cultuur en historie. Je moet er zeker een kijkje nemen in de hoofdstad Bourges. De historische stad staat vol met oude vakwerkhuizen en je vindt er een mooie kathedraal. Ook de stadjes Aubigny-sur-Nère en Sancerre zijn zeer de moeite waard. Door de hele Cher kun je allerlei mooie middeleeuwse kastelen vinden. De kastelen geven je een kijkje in het verleden. Je kunt heerlijk wandelen langs het Kanaal van Berry en door de Tuinen van Orsan. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Cher.

Wat te doen in Centre-Val de Loire: bezienswaardigheden in de Centre-Val de Loire.

Bourges shutterstock 1022796064,

1. Bourges

Bourges is de prachtige hoofdstad in het centrum van Cher. De stad bestond al in de Gallo-Romeinse tijd en heeft dus een rijk verleden. Het werd een welvarende stad waar veel prachtige middeleeuwse en renaissance huizen zijn gebouwd. Het oude centrum van Bourges staat dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs pittoreske vakwerkhuizen en gezellige pleinen. Daarnaast moet je zeker een kijkje nemen bij de Kathedraal Saint-Étienne. Deze gotische dertiende eeuwse kathedraal is prachtig bewaard gebleven en is erg indrukwekkend. In de kathedraal kun je mooie kunstwerken, zoals de kleurrijke glas-in-lood ramen, bewonderen. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij het Paleis van Jacques Coeur. Dit 15e eeuwse paleis is erg mooi en je waant je er even in de geschiedenis.

Hotel tip! Hotel Le Christina is een sfeervol 3-sterrenhotel, gelegen midden in het centrum van Bourges. Het hotel beschikt over mooie ruime kamers en je kunt er genieten van een heerlijk ontbijtbuffet.

Lees ook: Bezienswaardigheden en hotels in Bourges.

Aubigny sur Nère Cher shutterstock 1024518760,

2. Aubigny-sur-Nère

Aubigny-sur-Nère is een prachtig stadje in het noorden van de Cher. Het stadje werd in 1423 door Karel VII geschonken aan de Schotse legeraanvoerder John Stuart. In 1512 werd de stad gedeeltelijk verwoest door een brand en Stuart besloot toen de stad op te bouwen in een typische Schotse vakwerkstijl. Zo’n 200 huizen uit deze periode zijn bewaard gebleven en je kunt er heerlijk rondstruinen door de authentieke straatjes. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Château des Stuarts. Dit vijftiende eeuwse kasteel werd gebouwd door de schotten en je waant je er weer even in de middeleeuwen. Even buiten Aubigny-sur-Nère kun je het Château de la Verrerie vinden. Dit zestiende eeuwse kasteel werd gebouwd door de stuarts en je kunt er wandelen door de groene tuinen en de verschillende vertrekken bezichtigen.

Op zoek naar een leuk hotel? Hotel La Chaumière is een mooi 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Aubigny-sur-Nère. In het hotel kun je genieten van een heerlijk restaurant, waar je traditionele gerechten kunt eten.

Abdij van Noirlac Cher shutterstock 70521340,

3. Abdij van Noirlac

De Abdij van Noirlac is een mooi klooster gelegen in het zuiden van Cher. Het is een Cisterciënzer abdij die is gesticht in de twaalfde eeuw. Het klooster werd vele eeuwen lang bewoond door cisterciënzer monniken. Zij leefden er een rustig leven in het teken van god. De abdij is prachtig bewaard gebleven en je kunt er dan ook ervaren hoe de monniken vroeger leefden. Bij een bezoek aan de Abdij van Noirlac kun je een rondleiding volgen en alles leren over het klooster. Daarbij kun je de verschillende vertrekken bewonderen zoals de eetzaal, de kapittelzaal en de kerk. Je vindt er ook een mooie tuin, waar je heerlijk kunt rondstruinen.

Château de Meillant Cher shutterstock 70521475,

4. Château de Meillant

Het Château de Meillant is een prachtig kasteel gelegen in het zuiden van Cher. Het kasteel werd gebouwd in de elfde eeuw en in de eeuwen daarna zijn er vaak nieuwe delen bijgebouwd. Dit zorgt ervoor dat het kasteel veel verschillende bouwstijlen heeft en een architectuur liefhebber kan zich hier helemaal uitleven. Het kasteel is prachtig bewaard gebleven en bij een bezoek kun je de verschillende vertrekken bewonderen. Daarnaast vind je er ook een prachtige tuin, die wordt omringd door een slotgracht. In de tuin kun je heerlijk rondstruinen langs de bossen, schattige huisjes en mooie bloemperken. Er is daarnaast ook genoeg te doen voor kinderen. Er worden vaak leuke evenementen georganiseerd en je kunt speurtochten over het terrein doen.

Tuinen en Priorij van Orsan Cher shutterstock 3264483,

5. Prieuré d’Orsan

De Prieuré d’Orsan is een mooie abdij in het zuidwesten van Cher. Het klooster werd in 1107 gebouwd en staat bekend om de prachtige tuinen die het klooster omringen. De tuinen zijn geïnspireerd door middeleeuwse wandtapijten en werden ontworpen door twee Franse architecten. De tuinen worden gekenmerkt door kleurrijke fruitbomen, prachtige bloemperken en uitgestrekte moestuinen. Je vindt er veel verschillende soorten bomen en planten en je kunt er heerlijk rondstruinen door het groen. In de tuinen worden eigen groente en fruit verbouwd en je kunt deze producten proeven in het mooie restaurantje.

Tip! Huur een natuurhuisje

In Cher kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer.

Apremont sur Allier Cher shutterstock 1158223513,

6. Apremont-sur-Allier

Apremont-sur-Allier is een middeleeuws dorpje aan de oevers van de rivier de Allier in het zuidoosten van de Cher. Het pittoreske dorpje staat vol met oude vakwerkhuizen die worden versierd door kleurrijke bloemen. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van leuke winkeltjes en restaurantjes. Iedereen die gek is van bloemen, moet zeker een kijkje nemen in het Parc Floral. Deze prachtige botanische tuin staat vol met kleurrijke bloemen en je vindt er een hoop exotische planten. Het hoogtepunt van Apremont-sur-Allier is het Château d’Apremont-sur-Allier. Het twaalfde eeuwse kasteel is erg indrukwekkend en kun je van binnen en buiten bewonderen. Je vindt er daarnaast een klein museum over de geschiedenis van de stad en het kasteel.

Sancerre Cher shutterstock 317124665,

7. Sancerre

Sancerre is een prachtig dorpje in het noordoosten van de Cher, aan de oever van de rivier de Loire. Sancerre bevindt zich op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt op de rivier. In de omgeving van Sancerre kun je uitgestrekte wijngaarden vinden. De stad staat bekend om zijn heerlijke wijnen en wijnliefhebbers kunnen zich hier dan ook helemaal uitleven. In de omgeving kun je diverse wijnroutes vinden, waar je kunt wandelen en fietsen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Château de Sancerre en de Tour des Fiefs. De Tour des Fiefs is een prachtige toren uit de middeleeuwen. Je kunt de toren beklimmen en je hebt er een mooi uitzicht. In het Maison des Sancerre kun je een wijn expositie vinden, waar je veel kunt leren over de wijngaarden in de omgeving.

Op zoek naar een leuke camping? Camping Les Portes de Sancerre is een gezellige familiecamping gelegen aan de oever van de Loire en vlakbij het centrum van Sancerre. Er worden leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Kanaal van Berry Cher shutterstock 1440340205,

8. Canal du Berry

Het Canal du Berry is een prachtig kanaal in de Cher. Het kanaal strekt zich uit over 261 kilometer en werd aangelegd in het begin van de negentiende eeuw. Het kanaal is deels vervallen geraakt, waardoor je er tegenwoordig alleen kunt varen over een klein stukje kanaal van 15 kilometer. Hier worden leuke boottochten georganiseerd, waarbij je de omgeving vanaf het water kunt bewonderen. Rond het kanaal kun je daarnaast prachtig wandelen. Je vindt er dichte bossen groene vlaktes en uitgestrekte heuvels en je kunt er genieten van alle ruimte en rust. Onderweg kom je veel leuke dorpjes tegen en kun je mooie kastelen en andere bezienswaardigheden vinden.

Vierzon Cher shutterstock 1430556980,

9. Vierzon

Vierzon is een leuke stad in het noordwesten van de Cher. De stad bevindt zich aan de oevers van de rivieren Le Cher en L’Yèvre. Daarnaast eindigt het Canal de Berry bij het stadje en het is dus de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het kanaal en de rivieren. Het stadje zelf is ook erg leuk. Je kunt er de prachtige église Notre-Dame de Vierzon vinden. Deze twaalfde eeuwse kerk is mooi versierd en kun je van binnen en buiten bewonderen. In Vierzon kun je twee indrukwekkende kastelen vinden, de Château de la Noue en de Château de Chaillot. Deze kastelen zijn mooi bewaard gebleven en je waant je er even in het verleden. In het stadje zelf kun je heerlijk rondstruinen door pittoreske straatjes en genieten van leuke restaurants en winkels.

Hotel tip! Hotel Le Chalet de la Foret is een fijn 3-sterrenhotel in het noorden van Vierzon. Het hotel beschikt over een grote tuin met terras en een heerlijk zwembad. Je kunt er genieten van een fijn restaurant.

10. Château d’Ainay-le-Vieil

Het Château d’Ainay-le-Vieil is een mooi kasteel in het zuiden van de Cher. Het kasteel is gebouwd in de veertiende eeuw en is altijd eigendom geweest van dezelfde familie. Het kasteel bevindt zich tussen de groene velden en bossen en wordt omgeven door een slotgracht. Het kasteel is in een rondje gebouwd en wordt ook wel “Le Petit Carcassonne” genoemd. Een deel van het kasteel is in een middeleeuwse stijl gebouwd en een ander deel in een renaissance stijl. Het is één van de best bewaarde kastelen uit de veertiende eeuw. Bij een bezoek aan het kasteel kun je de prachtige vertrekken bezichtigen en kun je heerlijk wandelen door de groene tuinen.

Plan je reis:
De mooiste vakantiehuizen in Cher vind je bij Natuurhuisje.nl en Belvilla. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Cher boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Bourges?

Bourges is de prachtige hoofdstad van de Cher. De stad heeft een rijke geschiedenis en een indrukwekkende kasteel. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Bourges.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Centre-Val de Loire?

Cher is een prachtig departement in de Centre-Val de Loire. Je kunt er allerlei mooie steden, kastelen en natuur vinden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van de Centre-Val de Loire.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

Annecy

De 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Frankrijk is een groot, veelzijdig land met een rijke geschiedenis. Wij zetten de 30 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij.