Albi Tarn shutterstock 423353290 2, Bezienswaardigheden in de Tarn

6 bezienswaardigheden in de Tarn

In dit artikel behandelen we 6 leuke bezienswaardigheden in de Tarn. De Tarn is een departement vernoemd naar de gelijknamige rivier. Het departement de Tarn is onderdeel van de Zuid-Franse regio Occitanië. De Tarn is rijk aan geschiedenis, cultuur en natuur. Dat vind je terug in mooie plaatsen en middeleeuwse dorpen. Het landschap en de fraaie natuur maken van de Tarn een gevarieerde vakantiebestemming. In de Tarn kan je prachtig wandelen, fietsen en kanotochten maken.

De Tarn staat bekend om zijn natuurlijke rijkdommen en steden van voor de Romeinse tijd. Wat ons betreft zijn de hoogtepunten in de Tarn een bezoek aan de plaatsen Albi en Cordes-sur-Ciel, een avontuurlijke rit door de Montagne Noire, een bezoek aan de oudste wijngaard van Frankrijk bij Gaillac, klimmen met de kinderen op de rotsen van Les rochers du Sidobre en tenslotte de Abbaye-école de Sorèze. Vergeet overigens niet de verschillende historische Bastides en versterkte dorpen te bezoeken.

1. De oude bisschopsstad Albi aan de rivier de Tarn

Albi Tarn shutterstock 423353290 2, Bezienswaardigheden in de Tarn

Een bezoek aan de hoofdstad Albi is zeer de moeite waard. Albi ligt aan de rivier de Tarn. Het oude centrum van de bisschopsstad rond de imposante Kathedraal Sainte Cécile bestaat uit smalle straatjes, steegjes, winkeltjes, restaurants en karakteristieke huizen met bruinrode dakpannen. Vanaf de oude brug over de Tarn heb je mooi uitzicht op de Kathedraal. De Kathedraal is een meesterwerk van zuidelijke gotiek. Tegen de Kathedraal aan ligt het Palais de la Berbie. Dit was het vroegste verblijf van de machtige bisschoppen van Albi. Het paleis herbergt het Museum Toulouse-Lautrec, gewijd aan de bereomde schilder die in 1864 in Albi werd geboren. Het volledig gerenoveerde Museum Toulouse-Lautrec mag zich rekenen tot de grote hedendaagse musea van Frankrijk. De tuinen van la Berbie zijn aangelegd in terrasvorm en bieden een prachtig uitzicht op de Tarn en de stad. Kijk voor meer informatie op de site van Albi Tourisme.

Hotel tip! Hotel Les Pasteliers is een fijn 2-sterrenhotel in het centrum van Albi. Het hotel beschikt over moderne sfeervolle kamers en je kunt er genieten van een lekker ontbijtje en een fijn terras.

2. Het legendarische dorp Cordes-sur-Ciel, de oudste bastide in de Tarn

Cordes sur Ciel Tarn shutterstock 513531763, Bezienswaardigheden in de Tarn

Het verleidelijke dorpje Cordes-sur-Ciel in de Tarn, dat bekend staat voor zijn gotische architectuur, ligt op een groene rotsheuvel op 25 km van Albi. Het dorp ligt op de scheidslijn van de wijngaarden van de AOC Gaillac en het immense woud van la Grésigne. In het dorp staat een van de oudste bastides van de regio. Cordes-sur-Ciel is gesticht door de graaf van Toulouse. Hij wenste met de stad een verdedigingswerk op te richten tegen het leger uit Noord-Frankrijk, dat naar het zuiden was gekomen om de katharen uit te roeien. Het welvarende stadje heeft een aantal luxueuze verblijven: het Maison duGrand Ecuyer, het Maison du Grand Veneur en het Maison du Grand Fauconnier en andere gotische paleizen. Tijdens een wandeling door de steile straatjes van Cordes-sur-Ciel krijg je een goede indruk van de welvaart uit de 13e en 14e eeuw. Op de gevels kijken draken, dieren en vreemde personages naar de voorbijgangers. Tegenwoordig vind je in Cordes-sur-Ciel veel kunstenaars en ambachtslui in het stadje. Neem ook zeker een kijkje in het Museum voor Moderne Hedendaagse Kunst, het Museum van de Suikerkunst en de tuinen Jardins des Paradis. Kijk voor meer informatie op de site van Cordes-sur-Ciel Tourisme.

Hotel tip in Cordes-sur-Ciel: Hotel Raymond VII is een gezellig hotel met een prachtig uitzicht en een terras en bar. Vakantiehuizen in Cordes-sur-Ciel: Geniet van het mooie stadje en groene omgeving. Bekijk de vakantiehuizen.

3. De hooglanden van de Montagne Noire, bergketen in de Tarn

De Montagne Noire (zwarte gebergte) is een kleine, middelhoge bergketen tussen Carcassone en Mazamet in de Tarn. Het hoogste punt is de Pic de Nore met 1214 meter. Komende vanuit Carcassone lijken de groene hooglanden van de Montagne Noire op donkere muur. Het gebergte dankt zijn naam aan de donkere bossen en de dichte bewolking boven het gebergte dat veroorzaakt wordt met de botsing van de Atlantische en mediterrane luchtstromen. In de Montagne Noire kom je veel kronkelende en smalle wegen tegen, ideaal voor een avontuurlijke autorit. Tevens kan je in de Montagne Noire prachtig wandelen.

4. De oudste wijngaard van Frankrijk bij Gaillac

Gaillac is het belangrijkste wijngebied rond Toulouse. Het wijngebied van 3500 hectare ligt langs de rivier de Tarn en is bijzonder oud. Er zijn documenten uit de 13e eeuw gevonden die al spreken over de kwaliteitsrichtlijnen voor Gaillacwijnen. Gaillac is een interessant gebied voor liefhebbers van je zeldzame wijntypen en druivenrassen. De belangrijkste witte wijnen zijn Mauzac, Ondenc en Len de l’El, voor rode wijnen Braucol en Duras. Via de Wijnroute van Gaillac kan je het wijnerfgoed van Gaillac ontdekken.

Campingtip! Camping Rieumontagné is een gezellige familiecamping gelegen in het departement Tarn in het Parc National du Haut Languedoc. Het groene natuurpark is de perfecte bestemming voor wandelingen en fietstochten. De camping ligt aan een heerlijke meer en je kunt er een fijn zwembad vinden. Bekijk alle campings in de Tarn bij ANWB.

5. De unieke rotsen van Les rochers du Sidobre

Dit mysterieuze gebied in de Tarn ligt ten noorden van de Montagne Noire. Hier liggen aparte steenformaties. Het gebied is zo oud dat de eerste mens uit de oertijd de plaats direct heilig verklaarde. Het land van graniet is een uniek gebied in Europa. Hier vind je te midden van heuvels, bossen en bergstromen enorme keien van graniet. De raadselachtige monolieten zijn de inspiratie voor prachtige legendes. In het gebied kan je met (jonge) kinderen heerlijk wandelen, ontdekken, klimmen en klauteren.

Hoe ontstonden nu deze aparte steenformaties van Sidobre? Het vloeibare magma, dat ontstaan was door het smelten van rotsen, raakte bedolven onder een enorm gebergte, waar nu alleen het centraal Massief, de Montagne Noire en de Sidobre van over zijn. Miljoenen jaren later is het magma is afgekoeld en verworven tot kristallijn gesteente. Het zichtbare oppervlak is gescheurd door erosie. Het stromende regen- en grondwater slijten de scheuren in de rotsen verder en laten de mineralen uiteenvallen en houwen zo buitengewone vormen uit de rotsblokken.

6. De militaire school L’Abbaye-école de Sorèze in het zuiden van de Tarn

De Abbaye-école de Sorèze ligt in het zuiden van de Tarn aan de voet van het uitgestrekte bergmassief van de Montagne Noire. Het karaktervolle dorp ontwikkelde zich rond een benedictijnenabdij. Onder Lodewijk XVI werd ze een militaire school. Men onderwees in de eerste plaats letteren, architectuur, wiskunde, wetenschappen, zang en theater. Tijdens een bezoek aan de Abbaye-école de Sorèze proef je de sfeer van het dagelijkse leven uit die tijd. Het museumparcours brengt je langs de verschillende klaslokalen, slaapzalen en het eeuwenoude park van deze prestigieuze abdijschool.

Plan je reis De mooiste vakantiehuizen in de Tarn vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping of Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in de Tarn boek je bij Booking.com.

Praktische informatie voor je bezoek aan de Tarn

Met de auto: de afstand van Utrecht naar de Tarn is circa 1100 km. Reken op 12 uur rijden. Aan te raden is een tussenstop met overnachting in Bourges onderweg naar de Tarn.

Meer over de Tarn? Lees ook:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.