Wandelen lac long 01 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

4x Wandelen in Vallée de la Clarée (Franse Alpen)

Wandelen in de Franse Alpen: Vallée de la Clarée

Vallée de la Clarée is dé bestemming voor outdoorliefhebbers. Je kunt er meerdaagse wandeltochten maken, maar er zijn ook genoeg dagwandelingen. Langs wilde rivieren, over besneeuwde hellingen, naar serene bergmeren en door een ongelofelijk divers landschap: in dit artikel delen we vier wandelingen in Vallée de la Clarée.

Lees hier informatie over Vallée de la Clarée

1. Lac Laramon en Lac du Serpent

Het fijne aan Vallée de la Clarée is dat er meer dan 30 bergmeren zijn en diverse wandelroutes leiden je ernaartoe. De wandeling naar Lac Laramon en Lac du Serpent is een relatief druk bezochte route. Het volgt eerst een onverhard weggetje door het bos langs verschillende chaletjes tot het Refuge du Ricou. Bij het Refuge vind je een verzameling van authentieke houten en stenen chalets waar de tijd heeft stilgestaan. Al klimmend naar dit gehuchtje wordt het uitzicht op de bergen en de vallei steeds weidser. Een goede reden om af en toe te pauzeren, te luisteren naar de stilte van de natuur en het landschap op je gemak te bewonderen.

Na het gehuchtje vervolgt het pad zich slingerend door grashellingen en over rotsige paadjes tot aan Lac Laramon. Vanwege de grote hoeveelheid regen en het smeltwater zijn de paadjes nat en op sommige plekken wordt het pad onderbroken door sneeuwveldjes en mini riviertjes. Vanaf Lac Laramon, dat begin juni deels bevroren was, heb je prachtig zicht op het Cerces massief en verderop het Ecrins massief, dat op een windstille dag zijn mooiste weerkaatsing toont op het gladde water van het meer. Dit is de uitgelezen plek voor een picknick langs het water. Na een extra half uurtje klimmen over een steil, rotsig pad sta je bij het tweede meer, Lac du Serpent. Hier was weinig van te zien omdat het begin juni nog compleet onder de sneeuw lag, maar het uitzicht over Lac Laramon en omliggende bergen is grandioos. Verder omhoog wandelen is mogelijk in de zomer.

 • Beginpunt: Chalets de Foncouverte. Parkeerplaats.
 • Hoogteverschil: Van 1861 m naar 2448 m (ongeveer 600 meter hoogteverschil).
 • Duur en lengte: Ongeveer 4 uur, 9 km.
 • Retour via hetzelfde wandelpad.
 • Link naar omschrijving en routekaart (in het Frans).
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld.

Lees ook: 10 Bezienswaardigheden in de Franse Alpen

Wandelen lac laramon 01 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac laramon 02 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac laramon 09 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac laramon 04 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac laramon 05 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac laramon 06 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

Wandelen lac serpent PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac laramon 07 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

2. Lac Long en Lac Rond

De route naar Lac Long en Lac Rond gaat eerst over het pad richting Refuge des Drayères. Geleidelijk naar boven en na 1 km volgt een afslag naar rechts richting de meren. De moeilijkheidsgraad van de wandeling wordt vanaf hier opgeschroefd want het klimt aardig, maar los van een enkele rotsdoorgang is het voor een ervaren wandelaar goed te doen. Het pad gaat snel de hoogte in en de sneeuwrestjes die hier en daar in juni verschijnen veranderen gaandeweg in immense sneeuwvlaktes. Daarom moet je soms buiten de gebaande paden treden om tot het eerste meer te komen. Het is opletten geblazen omdat er riviertjes onder de sneeuw door stromen en daar wil je liever niet in terechtkomen. In de zomer moet het geen enkel probleem zijn om tot het meer te raken zonder het pad te verlaten. Hoewel de klim soms inspannend is blijf je je omdraaien naar het metershoge, imponerende Cerces massief dat de lucht in rijst. Deze iconische, grillige bergen zijn zo omvangrijk dat ze een groot deel van het landschap vullen. Als je boven Lac Long aankomt, is het duidelijk dat pootje baden niet gaat lukken, want ook dit meer heeft in de maand juni de winter nog niet achter zich gelaten. Vanaf hier volg je de besneeuwde rand van het meer via de linkerkant en klim je verder omhoog naar het tweede meer, Lac Rond.

Onderweg kom je nog een klein meertje tegen dat in juni nog compleet is ondergesneeuwd. Hier bevindt je je echt in winterwonderland en niemandsland. Hier weerkaatst de felle zon tegen de witte vlaktes en hellingen die zich kilometers voor je uitstrekken. Ook Lac Rond is bedolven onder een laag ijs en vertoont haast geen enkel teken van ontdooiing.

Vanaf Lac Rond kun je verder naar boven wandelen als je dat wilt, richting Col des Muandes, maar gezien de winterse omstandigheden die er in de maand juni nog kunnen zijn, is het ook mogelijk om weer af te dalen. Hierbij volg je het GR pad dat de linkerkant van de rivier volgt. Je baant je een weg door de sneeuwhelling, glijdt soms uit, zakt wel eens door de sneeuw en af en toe kun je ook het het pad kwijt raken. Het kan hierdoor echt wel even zwaar zijn. Buiten de zomermaanden om zijn wandelstokken hier dus geen overbodige luxe. Terwijl je afdaalt kun je wellicht marmotten spotten langs de woeste rivier. Uiteindelijk volgt een laatste steile afdaling tot Refuge des Drayères, vanwaar je de rechteroever van de rivier Clarée volgt. Op dit stuk wisselen korte klimmen en afdalingen elkaar af en meer dan eens is het nodig om een riviertje over te steken. Uiteindelijk kom je na een uur of vijf wandelen weer uit op de parkeerplaats.

Lees ook: De 10 mooiste meren van de Franse Alpen

Wandelen lac long 01 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 04 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 05 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 06 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 07 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 08 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

Wandelen lac long 09 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 12 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen lac long 11 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

3. Van Névache naar Le Creux des Souches

Deze wandeling was misschien wel de grootste verrassing van de vier: een klim naar een wondermooie verscholen vallei. De start is op de parkeerplaats tegenover het Office de Tourisme. Vanaf hier wandel je over de geasfalteerde weg die hoger de vallei in gaat. Na een paar honderd meter volgt een afslag naar rechts aangeduid met het bord “Le Creux des Souches” en is het kwestie van de bewegwijzerde route volgen. Een reeks haarspeldbochten waar geen eind aan lijkt te komen brengt je door een bebost gebied, met hier en daar mooie doorkijkjes op de vallei en Névache. Het duurt ruim anderhalf duurde voordat je Le Creux des Souches bereikt, een kleine bergpas midden in het groen.

Na een vermoeiende klim op de bergpas ontvouwt zich een adembenemende plek: Le Vallon. Vanaf Le Creux des Souches heb je een schitterend uitzicht. Rots en puinhellingen aan beide kanten en een lager gelegen kleine, groene vallei die steeds rotsachtiger wordt. Daartussenin een rustig stromend riviertje en om het plaatje af te maken besneeuwde pieken op de achtergrond. Daarbij zorgde het lichtspel van de wolken en de zon voor een magisch effect. Hier blijf je zeker even stilstaan. Afdalen over de puinhelling is mogelijk, maar vergt wel enige concentratie. Het is fijn als je gebruik kunt maken van wandelstokken voor extra steun. Na een klein halfuurtje ploeteren over losse stenen, sta je in de groene vallei. Een schitterend, rustgevend plekje dat uitermate geschikt is voor een rustpauze. Als je de rivier bergafwaarts (linkeroever) volgt kom je vanzelf bij een houten bruggetje. Het wandelpad vervolgt zich aan de overkant van het bruggetje, alsmaar naar beneden tot aan de geasfalteerde weg. Deze weg brengt je terug naar de parkeerplaats van de Ville Haute. Bij het bruggetje kun je ook verder naar boven wandelen door rechts in plaats van links af te slaan. Je klimt dan hoger de Vallon in. Bovenin, op circa een uur wandelen, kom je bij Chapelle Saint-Michel du Vallon terecht. Het uitzicht vanaf hier moet geweldig zijn.

 • Beginpunt en eindpunt: Névache, Ville Haute. Parkeerplaats tegenover het Office de Tourisme.
 • Hoogteverschil: Van 1600 m naar 2100 m, circa 500 m.
 • Duur en lengte: 7 km, ongeveer 3,5 uur.
 • Rondwandeling.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld.

Lees ook: Dorpen in de Franse Alpen, dit zijn de 10 mooiste!

Wandelen creux souche 01 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen creux souche 02 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen creux souche 03 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen creux souche 04 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen creux souche 05 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen creux souche 06 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

Wandelen creux souche 07 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen creux souche 08 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

4. Van Chalet de Laval naar Refuge des Drayères

Dit is een makkelijke want het wandelpad volgt de linkeroever van de rivier en brengt je in circa 40 minuten naar het einde van de vallei, bij Refuge des Drayères. De route is niet heel bijzonder want het gaat alsmaar rechtdoor tot de Refuge, maar je bent hier wel continu omringd door ruige bergen en de rivier is nooit ver weg.

 • Startpunt: Chalet de Laval.
 • Eindpunt: Refuge des Drayères.
 • Duur: Ongeveer 1,5 uur. Retour via hetzelfde pad of via de rechteroever van la Clarée (mooier dan via de linkeroever omdat de omgeving net iets spectaculairder is. Zie ook mijn omschrijving en foto’s hierboven van de tocht naar Lac Long en Lac Rond. Vanaf de Refuge wandelden we via de rechteroever naar de parkeerplaats).
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Lees ook: De 11 mooiste nationale parken van Frankrijk

Wandelen claree 2 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée
Wandelen claree 01 PVF, Wandelen Vallée de la Clarée

Voilà, dit waren onze wandeltips voor Vallée de la Clarée. Ondanks de uitdagende omstandigheden die er begin juni kunnen zijn, is het heerlijk om in Vallée de la Clarée te wandelen. Allereerst omdat de natuur hier werkelijk adembenemend mooi en ontzettend ruig is. Ten tweede omdat het gebied een groot aantal bergmeren heeft die alleen te voet bereikbaar zijn. Er zijn nog tientallen bergmeren waar je naartoe zou kunnen wandelen. Daarom moet je deze vallei zeker op je wensenlijstje zetten.

Overnachten bij Vallée de la Clarée? Dit zijn onze favorieten:

Camping De l’Iscle de Prelles – Middelgrote camping (100 plaatsen)

Camping De lIscle de Prelles zininfrankrijk, Wandelen Vallée de la Clarée

Gezellige familiecamping in de bergen van de Franse Alpen. Camping l’Iscle de Prelles heeft kampeerplaatsen, chalets, stacaravans en Fins kota’s te huur. Verder is er een zwembad, restaurant, volleybalveld, fietsverhuur en campingwinkeltje aanwezig.

Prijzen en beschikbaarheid

Le Chalet d’en Hô – Beoordeeld met een 9,2

Le Chalet den Ho, Wandelen Vallée de la Clarée

Dit charmante hotel ligt in het dorpje Névache, tussen de bergen in de Vallée de la Clarée. De kamers van Chalet d’en Hô hebben een prachtig uitzicht op het omliggende berglandschap en zijn knus ingericht. Tijdens je verblijf kun je heerlijk ontspannen in de wellness met sauna, hottob en massages of een lekker hapje eten in het restaurant. De omgeving biedt zich perfect voor een mooie wandeltocht. In de winter kun je in de bergen ook skiën.

Prijzen en beschikbaarheid

Huttopia La Clarée – Middelgrote camping (250 plaatsen)

Huttopia La Claree, Wandelen Vallée de la Clarée

Deze groene natuurcamping ligt aan een rivier en tussen de bergen van de Franse Alpen. Op de camping kun je kamperen midden in het bos, op een schaduwrijke plaats. Het is ook mogelijk om een sfeervolle glampingtent zonder of met eigen sanitair te huren. Op Huttopia La Clarée vind je een zwembad, sportveld en campingwinkeltje.

Prijzen en beschikbaarheid

Natuurhuisje in Les Vigneaux – Appartement

Natuurhuisje in Les Vigneaux zininfrankrijk, Wandelen Vallée de la Clarée

Dit natuurhuisje is geschikt voor 4 personen en is van alle gemakken voorzien. De keuken is uitgerust met een vaatwasser en de badkamer heeft een bad. Buiten kun je lekker zitten op het terras en genieten van een adembenemend uitzicht op de bergen.

Prijzen en beschikbaarheid

Meer wandelen in Frankrijk? Lees dan:

Over Redactie Zin in Frankrijk

Redactie Zin in Frankrijk
De redactie van Zin in Frankrijk schrijft regelmatig over leuke logeeradresjes, top 10 bezienswaardigheden, nieuws, unieke plekjes en trends op gebied van Frankrijk. Volg Zin in Frankrijk ook via Facebook, Instagram en Pinterest.

Onze nieuwste artikelen

Natuurhuisje in OBERSTEINBACH 7, Wandelen Vallée de la Clarée

De 11 mooiste tiny houses in Frankrijk

Ontdek 11 charmante tiny houses in Frankrijk, van een tiny house op het platteland in Normandië tot een tiny house in de bergen van de Pyreneeën.