10 prachtige eilanden in Frankrijk

Ontdek de mooiste eilanden van Frankrijk

Rondom Frankrijk kun je overal mooie eilanden vinden. Je kunt ze vaak makkelijk bereiken met de boot en hier dan een paar dagen spenderen. Je hebt tropische eilanden met palmbomen, stranden en helderblauw water bij de Côte d’Azur en ruige eilanden met indrukwekkende kliffen en rotsen bij Bretagne. Op elk eiland heb je ook genoeg te doen want je kunt er vaak wandelen, fietsen, kanoën of snorkelen. Voor ieder wat wils! Bekijk hier 10 prachtige eilanden in Frankrijk die je absoluut niet mag missen.

1. Île de Porquerolles

Île de Porquerolles is een prachtig eiland die bij de eilandengroep Îles d’Hyères hoort. Het ligt voor de kust van het departement Var in de Provence-Alpes-Côte d’Azur en je kunt het makkelijk bereiken per boot. Op het eiland staat maar 1 dorpje en voor de rest bestaat het uit prachtige natuur. Je vindt er hoge kliffen, groene bossen en mooie stranden. Je kunt er heerlijk zwemmen, want het water is erg helder en is in de zomer wel 27 graden. Ook kun je er snorkelen en het mooie onderwaterleven bewonderen. Het dorp is ook zeker een bezoekje waard. Hier vind je een gezellige haven en een mooi kerkje. Op het hele eiland zijn veel wandel- en fietsroutes waar je van de omliggende natuur kunt genieten.

2. Corsica

Corsica is natuurlijk het grootste eiland van Frankrijk en is dan ook erg afwisselend. Je vindt er een prachtig gebergte waar je uitstekend kunt wandelen, maar er zijn ook lange zandstranden waar je heerlijk kunt zonnebaden. Daarnaast zijn er ook talloze gezellige dorpjes. Zo heb je Ajaccio, de hoofdstad van Corsica, waar je veel gekleurde huizen en volle pleinen vindt. Bonifacio is ook een aanrader. Deze stad ligt bovenop een klif en je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. De badplaats Porto-Vecchio is ook erg populair. Hier heb je talloze witte stranden met een strakblauwe zee zoals bijvoorbeeld het beroemde strand van Palombaggio. Daarnaast is de natuur op Corsica prachtig en er wordt dan ook veel gewandeld. Bekende paden zijn de GR 20 die je dwars door Corsica leidt en de Mare e Mare Sud die Langs de kustlijn naar beneden kronkelt.

3. Île-de-Bréhat

Île-de-Bréhat is een klein eiland aan de Bretonse kust. Het bestaat uit één hoofdeiland en meer dan 90 kleine rotseilanden. Al deze rotsen zorgen voor een ruige kustlijn waar je prachtige foto’s kunt maken. Op het eiland zelf vind je een mediterrane begroeiing met veel palm- en vijgenbomen. In het noorden van het eiland vind je juist weer een ruigere begroeiing met veel open weides en vlaktes met soms uitstekende rotsen. Een afwisselend eiland dus, waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen. Het eiland is namelijk autovrij en dit zorgt voor een en al ruimte en rust. Een echte aanrader is om een kano te huren en langs de kleine rotseilandjes te varen.

4. Archipel des Glénan

Deze eilandenarchipel bestaat uit 9 grote eilanden en tientallen kleinere rotseilanden. Het belangrijkste eiland is Saint-Nicolas waar je vooral veel prachtige natuur kunt vinden. Je vindt er witte stranden met helderblauw water waar je het gevoel hebt alsof je midden in de Cariben staat. In de zomer zijn er verschillende duikscholen waar je het prachtige water kunt verkennen of kun je een tocht maken op een boot met een glazen bodem. Vergeet ook hier niet om de rest van de eilanden te verkennen, want ze behoren allemaal namelijk tot een natuurreservaat. Er zijn daardoor geen vaste bewoners en het is er dus heerlijk rustig en groen.

5. Port Cros

Port-Cros is een eiland dat ook bij de eilandengroep Îles d’Hyères hoort. Het is een beschermd natuurgebied en is daardoor bijna helemaal onbewoond. Alleen een klein gebied bij de kust is bebouwd en daar vind je een hotel, een paar restaurants en een handjevol huizen. Vanuit dit kleine dorpje kun je wandelend het eiland goed verkennen. Overal vind je groene bomen, mooie bloemen en glooiende heuvels. Er zijn ook een paar mooie stranden verspreid langs de kust zoals het Plage de La Palud. Vanaf hier kun je ook goed het heldere water verkennen, waar de mooiste dieren leven en wat dan ook onderdeel is van het natuurgebied.

6. Île de Ré

Dit eiland is door middel van een brug verbonden met het vasteland. Je kunt er daardoor heel makkelijk komen en het is dan ook een druk bezocht eiland. Tijdens het hoogseizoen kiezen veel Fransen en toeristen ervoor om hier een paar weken door te brengen. Er zijn veel prachtige dorpjes te vinden zoals La Flotte en Ars-en-Re. Hier vind je mooie smalle straatjes met pittoreske huisjes. Ook het grotere Saint-Martin-de-Ré is een echte aanrader. Hier vind je veel winkeltjes en restaurants en kun je dus goed vertoeven. Het landschap van Île de Ré bestaat uit uitgestrekte velden, groene bomen en mooie wijngaarden waar je heerlijk kunt fietsen of wandelen.

Leestip! Bekijk hier de hoogtepunten van Île de Ré

7. Île de Batz

Île de Batz is een mooi eiland bij de Bretonse kust ten westen van Île de Bréhat. Vanaf het plaatsje Roscoff kun je een boot nemen om het eiland te bereiken. Op het eiland vind je overal palmbomen en witte zandstranden waar je heerlijk kunt zonnebaden. Vooral Grève Blanche is een prachtig strand waar dan ook de meeste mensen naar toe gaan. Voor de rest bestaat het landschap uit veel duinen, kleine haventjes en schattige dorpjes. Een populaire bezienswaardigheid is de botanische tuin Jardin Georges Delaselle. Hier vind je meer dan 2000 plantensoorten, uit alle delen van de wereld. Het is daarnaast ook een aanrader om de 44 meter hoge vuurtoren te beklimmen, want je hebt bovenaan een prachtig uitzicht.

8. Ile d’Ouessant

Dit eiland is het westelijkste puntje van Frankrijk en het bevindt zich op 20 kilometer afstand van de kust van Finistère. Het is een prachtig ruig eiland die weer compleet anders is dan de tropische eilanden bij de Côte d’Azur. Het landschap bestaat namelijk uit veel heides en weilanden waar lage stenen muurtjes zijn gebouwd en schaapjes aan het grazen zijn. je kunt hier lekker wandelen of fietsen en even helemaal uitwaaien. De wind op Île d’Ouessant waait namelijk altijd erg hard met weinig begroeiing om het af te remmen. In de zomer kleurt de heide op het eiland prachtig paars en geel en kun je er ook verschillende trekvogels en zeehonden vinden.

9. Belle-Île-en-Mer

Belle-Île-en-Mer is een mooi eiland bij de kust van Bretagne. Je kunt het bereiken met de boot vanuit één van de vele plaatsjes aan de Bretonse kust. Het landschap van het eiland is erg afwisselend en je vind er kliffen, baaien, strandjes, bossen en beekjes. Ook vind je hier veel mediterrane begroeiing en kun je je even wanen in een tropisch oord. Aan de westkust van het eiland vind je de Aiguilles de Port-Coton. Dit zijn puntige rotsen die uit het water steken en een erg bijzonder plaatje vormen. Deze rotsen moet je dan ook zeker bezoeken. Het is daarnaast een aanrader om naar de stad Le Palais te gaan. Hier vind je veel gezellige straatjes en een zeventiende eeuwse citadel.

10. Île-d’Yeu

Het eiland Île-d’Yeu is een prachtig eiland aan de kust van Vendée. Op het eiland vind je overal authentieke witte huisjes met rode daken. Vooral het dorpje Port Joinville is een echt aanrader, want dit is nog een traditioneel vissersdorpje met veel mooie straatjes. Een deel van de kust mag niet bebouwd worden en je vind hier dan ook een ongerept, ruig landschap met kliffen en rotsen. Je kunt hier prachtig wandelen over de verschillende paden. Voor de rest vind je op het eiland ook veel groen. Er zijn moerassen, duinen en graslandschappen waar je heerlijk kunt rondstruinen in alle rust. Ook vind je hier weer de nodige zandstranden waar je lekker kan zwemmen.

Lees ook

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Bekijk ook

10 Rustieke natuurhuisjes met zwembad in Frankrijk

In een natuurhuisje met zwembad geniet je van veel privacy, rust en waterpret. Ontdek hier 10 rustieke natuurhuisjes met zwembad in Frankrijk.

Meer Frankrijk tips ontvangen?

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van Zin in Frankrijk te ontvangen.

Je bent succesvol toegevoegd aan onze mailinglijst.