Calanque dEn Vau shutterstock 578288941, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

10 Prachtige bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

Hoogtepunten van de Bouches-du-Rhône

Bouches-du-Rhône is een prachtig departement in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het departement bevindt zich aan de Middellandse Zee en beschikt over allerlei leuke bezienswaardigheden. Zo moet je zeker één van de leuke stadjes bezoeken. Marseille is de belangrijkste stad van de regio en beschikt over een mooie oude haven, waar je heerlijk kunt eten. Ook Aix-en-Provence is echt de moeite waard. Dit pittoreske stadje is erg gezellig en je kunt er uren rondstruinen. Ben je op zoek naar een mooi natuurpark? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de Camargue. In dit natuurpark kun je helemaal tot rust komen en genieten van de rijke biodiversiteit. Ook het Parc National des Calanques bij Cassis is een aanrader. Hier kun je lekker wandelen en een duik nemen in het helderblauwe water. Kortom, er is genoeg te doen en te beleven in de Bouches-du-Rhône. Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden.

De mooiste vakantiehuizen en chambres d’hôtes in Bouches-du-Rhône vind je bij Natuurhuisje.nl, Topic Travel en Basic Travel vakantiehuizen. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping, Vacanceselect, Suncamp en Roan campingvakanties.

Calanque dEn Vau shutterstock 578288941, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

1. Calanques van Cassis

Tussen Marseille en Cassis kun je het Parc National des Calanques vinden. Dit mooie natuurpark bestaat uit tientallen valleien die zijn uitgesleten door rivieren, de zogeheten Calanques. Bij Cassis kun je een aantal van de mooiste Calanques vinden, die je zeker moet zien tijdens een vakantie in de Bouches-du-Rhône. De Inhammen worden gekenmerkt door hoge witte kliffen met groene begroeiing, waar het azuurblauwe zeewater doorheen stroomt. Vaak vind je er ook een klein strandje, waar je heerlijk kunt snorkelen en zwemmen. Eén van de bekendste Calanque is de Calanque d’en Vau. Deze vallei is erg hoog en daardoor heel indrukwekkend. Je kunt er prachtig wandelen met een mooi uitzicht op de zee. Daarnaast kun je er genieten van een stranddag en is het mogelijk om allerlei watersporten te beoefenen.

Lees ook: De mooiste calanques tussen Cassis en Marseille

Musée Camarguais Camargue PX, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône
Afbeelding van Christian Klein via Pixabay

2. Camargue

De Camargue is een groot moerasgebied, gelegen bij de Rhônedelta aan de Middellandse Zee. Het mooie gebied heeft een bijzonder ecosysteem met een enorme biodiversiteit. Het park wordt goed beschermd en het is er dan ook heerlijk rustig. Je vindt er een afwisselend landschap met meren, moerassen, grasland en bossen. In het park kun je heerlijk wandelen en de mooie omgeving verkennen. Daarnaast is het ook een aanrader om een fiets te huren, op die manier kun je grotere afstanden afleggen en de verschillende hoeken van het park bewonderen. Eén van de belangrijkste redenen voor de populariteit van de Camargue, is de diversiteit in diersoorten. Je kunt hier namelijk het bijzondere grijs witte Camargue paard vinden er er zijn ook hordes zwarte stieren en roze flamingo’s. Bij een bezoekje aan de Camargue is het mogelijk om deze dieren te spotten en bijvoorbeeld paard te rijden. Wil je meer weten over de flora en fauna van de Camargue? Breng dan een bezoekje aan het interessante museum.

TIP: Midden in het net Natuurpark van de Camargue vind je Camping Crin Blanc. Hier kun je helemaal tot rust komt. De camping beschikt over een lekker zwembad en er worden veel leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Vanaf de camping kun je de omliggende moerasgebieden goed verkennen of kun je een ritje maken op een Camargue paard. Meer info

Lees ook: Bezienswaardigheden en activiteiten in de Camargue

Kathedraal van Saint Sauveur Aix en Provence shutterstock 493453018, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

3. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is een prachtig stadje in het oosten van de Bouches-du-Rhône. Het stadje heeft een rijke geschiedenis, waar je kunt genieten van een mooie stedentrip of vakantie. In de middeleeuwen groeide Aix-en-Provence uit tot een belangrijk historisch centrum en er zijn dan ook veel mooie gebouwen bewaard gebleven uit die tijd. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het Place d’Albertas. Op dit gezellige plein kun je de Kathedraal van Saint-Sauveur vinden. Deze mooie kerk kun je van binnen en van buiten bewonderen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de straat Cours Mirabeau. Deze straat staat vol met de leukste winkels en restaurants en het is er altijd gezellig druk. Op zoek naar een beetje cultuur? Breng dan een bezoekje aan het Musée Granet. In dit museum kun je werken vinden van schilders zoals Cézanne, Rembrandt en Ingres.

De mooiste hotels in Aix-en-Provence vind je bij Booking.com (TIP: Luxury Design Hotel le 28).

Lees ook: De leukste bezienswaardigheden en hotels in Aix-en-Provence

Marseille sh 375219625, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

4. Marseille

Marseille is een prachtige stad aan de Middellandse zee, waar je zelfs de grootste handelshaven van Frankrijk kunt vinden. Het is een bruisende stad met een rijke geschiedenis, waar je kunt genieten van een heerlijke stedentrip of vakantie. De wijk Le Panier is één van de hoogtepunten van de stad. Dit is de oude wijk van Marseille, waar je nog kleine straatjes met oude vakwerkhuizen en kleurrijke gevels kunt vinden. Je kunt hier uren rondstruinen en genieten van de kleine boetiekjes en gezellige restaurants. Het middelpunt van de stad is de oude haven Le Vieux Port. Deze haven staat vol met schattige bootjes en grote jachten en je vindt er de lekkerste restaurants en cafeetjes. Op zoek naar een mooi uitzicht over Marseille en de zee? Dan moet je bij de Notre-Dame de la Garde zijn. Deze kerk bevindt zich op een heuvel aan rand van de stad, waar je veel kunt leren over de geschiedenis en eveneens een indrukwekkend uitzicht hebt.

Marseille ontdekken is het leukst vanuit een hotel. Bijvoorbeeld vanuit het 4-sterrenhotel NH Collection Marseille. Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden van Marseille? Ontdek hier de bezienswaardigheden van Marseille

Arles shutterstock 1342139153, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

5. Arles

Arles is een prachtig stadje gelegen bij het natuurpark de Camargue en naast de Rhône rivier. Het stadje is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van Bouches-du-Rhône en je kunt er genieten van de rijke geschiedenis en cultuur. Je vindt er allerlei historische gebouwen die onder andere zijn gebouwd door de Kelten en Romeinen. Zo moet je zeker een kijkje nemen bij het amfitheater. Het theater is in de eerste eeuw gebouwd en werd vroeger gebruikt als woonwijk. Nu is het theater opengesteld voor publiek en kun je er bijvoorbeeld theatershows bewonderen. Ook moet je zeker een paar uur door het centrum van Arles ronddwalen. De straatjes zijn erg pittoresk en je kunt er genieten van gezellige pleinen en oude vakwerkhuizen. Je moet zeker een kijkje nemen bij de Boulevard des Lices en de Rue Porte-de-Laure. Hier vind je namelijk veel leuke winkels en cafés en er is een markt op zaterdagochtend.

Lees ook: De leukste bezienswaardigheden en hotels in Arles

Saint Remy de Provence Bouches du Rhône shutterstock 1135405976, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

6. Saint-Rémy-de-Provence

Saint-Rémy-de-Provence is een gezellig stadje in het noordwesten van de Bouches-du-Rhône. Het stadje is erg knus en gezellig en je kunt er heerlijk wandelen langs de kleine steegjes en historische huisjes. Daarnaast vind je er een mooi plein met een markt en je kunt er veel leuke restaurantjes vinden. Ben je een kunstliefhebber? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Saint-Rémy-de-Provence. Vincent van Gogh heeft hier namelijk verschillende schilderijen geschilderd. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden bij het stadje is de archeologische vindplaats Glanum. Glanum was vroeger een Romeinse stad en heeft een rijke geschiedenis, dat terug gaat naar de prehistorie. Tegenwoordig kun je er enkele ruïnes vinden van onder andere de thermen, het forum en tempels. Het is een historische plek waar je veel kunt leren over de geschiedenis van de regio. Daarnaast kun je vanuit Saint-Rémy-de-Provence ook makkelijk het berggebied de Alpilles verkennen.

Abdij van Montmajour Bouches du Rhône shutterstock 244651366, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

7. Abdij van Montmajour en Abdij van Silvacane

Door heel het departement Bouches-du-Rhône kun je de mooiste abdijen en kloosters vinden. Twee van de mooiste abdijen zijn de Abdij van Montmajour en de Abdij van Silvacane. De Abdij van Montmajour bevindt zich bij het stadje Arles en is in de middeleeuwen gebouwd. Het klooster bevindt zich op een heuvel tussen de moerassen en je hebt er een mooi uitzicht. Je kunt de abdij bezoeken en verschillende vertrekken bewonderen. Je krijgt er een goed idee van het monnikenbestaan en je kunt er veel leren over de geschiedenis van de omgeving. De Abdij van Silvacane bevindt zich in het noorden van de Bouches-du-Rhône. De abdij is in de middeleeuwen gebouwd en was erg welvarend. De abdij is in een Romaanse stijl gebouwd en wordt gekenmerkt door mooie beelden en kunstwerken. Je kunt er heerlijk rondstruinen en leren over de geschiedenis van de abdij.

Les Baux de Provence Bouches du Rhône shutterstock 669097567, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

8. Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence is een mooi dorpje, gelegen aan de voet van het Massif des Alpilles. Het stadje bevindt zich op een hoge rots en de plek wordt al sinds de 6e eeuw voor christus bewoond. Het huidige stadje is in de middeleeuwen ontstaan doordat er een kasteel werd gebouwd door de familie Baux. Je kunt er vandaag de dag genieten van allerlei historische gebouwen en oude renaissance huizen. Je kunt er heerlijk rondstruinen door de schattige steegjes en op het centrale plein vind je leuke terrasjes en restaurantjes. Daarnaast worden er ontzettend veel streekproducten verkocht en is het mogelijk om de kasteelruïne te bezoeken. Je moet ook zeker de nabijgelegen steengroeve Carrières de Lumières bezoeken. In deze steengroeve worden namelijk verschillende tentoonstellingen gehouden, waar bekende schilderijen op de uren worden geprojecteerd.

Sainte Victoire Aix en Provence shutterstock 691763281, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

9. Montagne Sainte Victoire

De Montagne Sainte-Victoire is een bergmassief gelegen ten oosten van de stad Aix-en-Provence. De bergketen strekt zich uit over 18 kilometer, waar je prachtig kunt wandelen en fietsen. De hoogste top is de Pic des Mouches, die met zijn 1011 meter hoog uitsteekt over het omliggende landschap. Je kunt er een mooie wandeling maken naar de top en genieten van de ongerepte natuur. Een andere top die je zeker niet mag missen, is die van de Croix de Provence. Op deze bergtop staat een 17 meter hoog kruis en ook hier heb je weer een adembenemend uitzicht. De Montagne Sainte-Victoire was tevens een inspiratiebron voor de schilder Cézanne en je zult hier dan ook veel schilderijen van hem herkennen in het landschap.

Château de Tarascon Bouches du Rhône shutterstock 1268389276, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

10. Château de Tarascon

Het Château de Tarascon is een indrukwekkend kasteel, gelegen in het stadje Tarascon, aan de Rhône rivier. Het kasteel is in de 15e eeuw gebouwd en diende als bescherming tegen aanvallen van andere volken. Vanaf de 17e eeuw werd het kasteel; een gevangenis en na de Franse revolutie raakte het steeds meer in verval. Gelukkig werd er in de 20ste eeuw besloten om het kasteel weer op te knappen en is het tegenwoordig opengesteld voor publiek. Bij een bezoek aan het kasteel kun je van alles leren over de rijke geschiedenis van de stad en de regio. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te volgen en kun je er de verschillende imposante vertrekken verkennen. Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht op de Rhône en het is dus zeker een bezoekje waard.

De mooiste vakantiehuizen en chambres d’hôtes in Bouches-du-Rhône vind je bij Natuurhuisje.nl, Topic Travel en Basic Travel vakantiehuizen. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping, Campingfrankrijk.eu, Suncamp en Roan campingvakanties.

Onze tips voor leuke accommodaties in de Bouches-du-Rhône

Ben je op zoek naar een accommodatie in de Bouches-du-Rhône? In dit departement kun je heerlij kamperen met je tentje of caravan. Liever op zoek naar wat meer comfort? Er zijn ook diverse vakantiehuizen in de Bourche-du-Rhône waar je kunt verblijven. Omdat het aanbod van de verschillende sites zo groot is en je soms door het bomen het bos niet meer ziet, hebben wij wat leuke accommodaties voor je op een rijtje gezet!

Huttopia Fontvieille – 124 plaatsen

Huttopia Fontvieille, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

Huttopia Fontvieille is een gezellige middelgrote familiecamping midden in de bossen bij het plaatsje Fontvieille. Op de camping is er gratis wifi. Er is een gemeentelijk zwembad waar de gasten gebruik van kunnen maken. Op de camping is plek voor vouwwagens, tenten en campers. Ook zijn er diverse ingerichte accommodaties waar je kunt overnachten. Er wordt van alles georganiseerd door het animatieteam van de camping. Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Camping Pegomas – 110 plaatsen

Camping Pegomas, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

Camping Pegomas is een mooie camping met openluchtzwembad bij het plaatsje Saint-Rémy-de-Provence. Bij de camping er is onder andere een outdoor fitness park en grote barbecueplaatsen. De camping ligt op 5 minuten lopen van diverse historische Romeinse opgravingen. Het heeft afgebakende staanplaatsen en wordt omgeven door mediterrane bomen die veel privacy bieden. Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Vakantiehuis in Marseille – 12 personen

natuurhuisje marseille pas de calais, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

Mooi vakantiehuis met zwembad gelegen op de top van een heuvel in een wijk van Marseille, in de Passetemps-vallei. De villa beschikt over alles wat je je maar kan wensen: een zonneterras, loungebanken en -stoelen, een vaatwasser, tafelvoetbal, barbecue en airconditioning. Het huis ligt in een prachtige omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen. Bekijk prijzen en beschikbaarheid

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.