Duinkerken Nord shutterstock 1280536051, Bezienswaardigheden in Nord

10 Mooie bezienswaardigheden in Nord

Hoogtepunten van Nord

Nord is een prachtig departement gelegen in de regio Hauts-de-France. Het departement heeft een rijke geschiedenis met veel mooie natuur, gezellige stadjes en interessante musea. De hoofdstad van Nord is Lille. Lille is een charmante stad waar je kunt genieten van oude vakwerhuizen, grote pleinen en leuke winkels. Ook de dorpjes Duinkerke, Gravelines, Roubaix en Bavay zijn zeer de moeite waard. Behoefte aan een beetje natuur? Dan moet je bij het Parc Naturel Régional de l’Avesnois en het Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut zijn. In deze parken kun je heerlijk wandelen en genieten van de ongerepte natuur. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Nord.

La Grande Place Lille sh 262736003, Bezienswaardigheden in Nord

1. Lille

Lille is een gezellige en levendige stad in Noord-Frankrijk. De stad is erg geschikt is voor een leuke stedentrip. Het centrum staat vol met restaurantjes, cafeetjes en winkels en je kunt er heerlijk rondstruinen. Overal staan authentieke huizen en indrukwekkende gebouwen. De schattige straatjes worden afgewisseld met drukke pleinen en smalle steegjes. Het middelpunt van het centrum is het Place du Général-de-Gaulle. Dit bijzondere plein wordt gekenmerkt door een indrukwekkend standbeeld en wordt omringd door gekleurde huizen en het oude beursgebouw. Ook kun je er heerlijk op een terrasje zitten en genieten van een lekker hapje en drankje. Vergeet ook niet het mooie straatje Rue de la Monnaie in te wandelen. Hier vind je het Hospice Comtesse en allerlei versierde gevels die nog stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lille is het Palais des Beaux Arts. Dit kunstmuseum heeft een ontzettend afwisselende collectie met werken van bekende artiesten zoals Monet en van Gogh. Een bezoekje aan een kerk kan natuurlijk ook niet missen tijdens je vakantie in Lille. De Notre-Dame-de-la-Treille is de bekendste kerk en is gebouwd in een neogotische stijl en bijzonder versierd.

Hotel tip! Hotel Brueghel is een heerlijk 3-sterrenhotel gelegen in het centrum van Lille. Het hotel beschikt over ruime moderne kamers en er is een sfeervolle bar waar je kunt genieten van een lekker drankje.

Parc Naturel Régional de lAvesnois Nord shutterstock 658398403, Bezienswaardigheden in Nord

2. Parc Naturel Régional de l’Avesnois

Parc Naturel Régional de l’Avesnois is een mooi natuurpark gelegen in het oosten van Nord. Het prachtige park wordt gekenmerkt door uitgestrekte weiden, groene bossen, mooie meren en kabbelende riviertjes. Het gebied wordt ook wel het “Klein zwitserland van het Noorden” genoemd en is dan ook erg pittoresk. Je kunt er vele mooie wandel- en fietspaden vinden en het gebied goed verkennen. Je kunt er genieten van veel leuke stadjes en een duik nemen in het heerlijke Lac Val-Joly. Je moet er ook zeker een kijkje nemen bij het Forêt de Mormal, waar je fijn kunt wandelen door de mooie natuur. In de schuur van de oude Abdij van Maroilles kun je een bezoekerscentrum vinden. In dit centrum leer je alles over het park en bij de abdij worden vaak exposities georganiseerd.

Op zoek naar een leuk vakantiepark? Vakantiepark Les Cottages de Valjoly is een echte aanrader! Het is een gezellig vakantiepark met zwembad, gelegen aan het prachtige Lac Val-Joly in het Parc Naturel Régional de l’Avesnois.

Duinkerken Nord shutterstock 1280536051, Bezienswaardigheden in Nord

3. Duinkerke

Duinkerke is een mooie badplaats gelegen in het noorden van het departement, aan de kust van de Noordzee. De stad beschikt over één van Frankrijks grootste havens en heeft een mooi historisch centrum. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs oude vakwerkhuizen, mooie kerken, gezellige pleinen en pittoreske straatjes. In het centrum mag je zeker de belfort, het stadhuis en de Sint-Eligiuskerk niet missen. Op zoek naar een beetje cultuur? neem dan een kijkje bij het Mémorial du Souvenir. In dit museum kun je alles leren over het bekende Operatie Dynamo. Deze militaire operatie vond plaats in de tweede wereldoorlog om de Britse troepen uit Duinkerke te evacueren. Ook het Musée Portuaire is een echte aanrader. In dit museum kun je alles leren over de scheepvaart van Duinkerke. In de omgeving van Duinkerke kun je lekker wandelen en je vindt er tevens uitgestrekte stranden waar je een mooie wandeling kunt maken of kunt genieten van een stranddag.

Hotel tip! Hôtel Merveilleux Côté Mer is een heerlijk hotel gelegen aan de kust van Duinkerke. Het hotel beschikt over fijne kamers en je loopt er zo het strand op, waar je je eigen parasol en bedje kunt huren.

Gravelines Nord shutterstock 1268193820, Bezienswaardigheden in Nord

4. Gravelines

Gravelines is een prachtig badplaatsje gelegen aan de Noordzee. In het noorden van de stad vind je een havengebied en een heerlijk strand, waar je een frisse duik kunt nemen. In deze wijk staat onder andere de mooie vuurtoren en kun je lekker rondstruinen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het historische centrum van Gravelines. Gravelines is een vestingstad en werd vroeger dan ook omringd door stadsmuren en poorten. Een deel van deze vestingwallen zijn nog bewaard gebleven en mag je zeker niet missen. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. In de stad kun je twee kazernes vinden, de Caserne Huxelles en Caserne Varennes. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Citadel en het Belfort van Gravelines. In de stad kun je genieten van leuke restaurantjes en winkeltjes.

Hotel tip! Logis hôtel du Beffroi Gravelines Dunkerque is een heerlijk hotel gelegen in het historisch centrum van Gravelines. Het is een modern hotel met een eigen restaurant, waar je lokale gerechten kunt proberen op het terras.

Bergues Nord shutterstock 1187337037, Bezienswaardigheden in Nord

5. Bergues

Bergues is een historisch dorpje gelegen in het noorden van Nord. Bergues is een echte vestingstad en werd vroeger dan ook omringd door stadsmuren. Een deel van deze muren zijn nog bewaard gebleven en kun je vandaag de dag bezoeken. Er staan nog enkele stadspoorten en torens die je kunt beklimmen. Midden in het historisch centrum kun je daarnaast een hoge belfort vinden. Deze toren is opengesteld voor publiek en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij de Abdij van Sint-Winoksbergen. Deze oude abdij is mooi bewaard gebleven en kun je van binnen en buiten bewonderen. Het middelpunt van de stad is het Place de la République. Op het plein vind je het stadhuis en je kunt er een hapje eten bij de vele restaurants en terrasjes. Op zoek naar een beetje cultuur? Dan moet je een bezoekje brengen aan het Musée du Mont-de-Piété de Bergues. In het museum kun je prachtige kunstwerken bewonderen.

Centre Historique Minier Nord shutterstock 1388088215, Bezienswaardigheden in Nord

6. Centre Historique Minier de Lewarde

Het Centre Historique Minier de Lewarde is een interessant museum gelegen in het stadje Lewande. Het stadje bevindt zich in het hart van de mijnbekken van Noord-Frankrijk. Het museum staat op de plek van de oude Delloye mijn. Het Centre Historique Minier de Lewarde is het grootste mijnmuseum van Frankrijk en mag je dan ook zeker niet missen. Bij een bezoek zul je alles leren over de geschiedenis van de mijnbouw, de productie van steenkool en het dagelijks leven van de mijnwerkers. De ondergrondse mijngangen zijn nagebouwd en kun je met een gids verkennen. Hier krijg je een duidelijk beeld van het leven als mijnwerker en kun je een rondleiding krijgen van een oude mijnwerker die alles over de mijnen weet. Verspreid door het museum vind je zeven tentoonstellingen en er zijn vaak tijdelijke exposities.

Tip! Huur een natuurhuisje

De natuurhuisjes in Nord bevinden zich midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de mooiste natuurhuisjes.

Roubaix Nord shutterstock 1413547607, Bezienswaardigheden in Nord

7. Roubaix

Roubaix is een mooie stad gelegen op een paar kilometer ten noordoosten van Lille. De stad is bekend van de wielerklassieker Parijs-Roubaix en was in de negentiende en twintigste eeuw een belangrijk textielcentrum. De stad is een voorstad van Lille en is zeker een bezoekje waard. Het hoogtepunt van Roubaix is het Musée d’art et d’industrie of ook wel La Piscine. Dit museum bevindt zich in een voormalig zwembad en is daardoor erg indrukwekkend. Het zwembad heeft een art-deco stijl en bestaat uit vier vleugels. In het museum kun je veel prachtige kunstwerken bewonderen en leer je over de geschiedenis van de stad. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Grand Place. Dit grote plein wordt omringd door enkele prachtige gebouwen zoals het stadhuis en de Église catholique Saint-Martin. Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij het Parc Barbieux. In het groene stadspark kun je heerlijk rondstruinen langs de grote vijvers.

Hotel tip! Mercure Lille Roubaix Grand Hôtel is een prachtig 4-sterrenhotel gelegen in het centrum van Roubaix. Het hotel heeft sfeervolle kamers en je kunt er een bar, restaurant, sauna en fitnessruimte vinden.

Bavay Nord shutterstock 1445627018, Bezienswaardigheden in Nord

8. Bavay

Bavay is een historisch stadje gelegen in het Parc Naturel Régional de l’Avesnois. De stad vormde in de Romeinse tijd een belangrijk knooppunt en groeide later in de middeleeuwen uit tot een handelscentrum. Deze rijke geschiedenis kun je nog goed terug zien bij een bezoekje aan Bavay. Het hoogtepunt van de stad is de archeologische vindplaats. Delen van het Romeinse forum zijn bewaard gebleven en kun je nu bewonderen. Je vindt er overblijfselen van muren van het castellum, een basiliek en een cryptoporticus. Daarnaast staat er bij het forum een mooi museum. In het museum kun je de voorwerpen vinden die tijdens de opgravingen zijn gevonden. In het historisch centrum kun je nog veel middeleeuwse gebouwen vinden en kun je genieten van mooie kerken zoals de Église Notre-Dame de l’Assomption. In de omgeving van de stad kun je heerlijk wandelen en fietsen door het natuurpark.

Cassel Nord shutterstock 1505635403, Bezienswaardigheden in Nord

9. Cassel

Cassel is een prachtig dorpje gelegen in het noorden van Nord. Het dorpje is prachtig gelegen op de 176 meter hoge Kasselberg. Het is het hoogste punt van de regio Westhoek en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Cassel heeft een rijke geschiedenis en was de locatie voor drie grote veldslagen. De drie slagen vonden plaats in 1071, 1328 en 1677 en worden herdacht in het centrum van Cassel. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cassel is het Musée de Flandre. Het museum bevindt zich in het zestiende eeuwse Hôtel de la Noble Cour en beschikt over een grote collectie. In het museum kun je alles leren over de stad en zijn inwoners. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij de Casteelmeulen. Deze molen staat boven op de berg en is opengesteld voor publiek. In het oude stadscentrum van Cassel kun je genieten van oude huizen en historische bezienswaardigheden.

10. Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut

Het Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut is een heerlijk natuurpark gelegen tegen de Belgische grens. Het natuurpark is erg afwisselend en vormt samen met het natuurpark in België een groot park, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De omgeving wordt gekenmerkt door diepe bossen, uitgestrekte velden, gezellige dorpjes en mooie meren. Daarnaast stromen er twee rivieren, de Schelde en de Scarpe. De Schelde is gekanaliseerd en vormt het middelpunt van de economische ontwikkeling van het gebied. Langs het kanaal kun je veel mooie woonboten vinden en genieten van leuke stadjes en bezienswaardigheden. Daarnaast moet je ook zeker een kijkje nemen bij het stadje Saint-Amand-les-Eaux. Het stadje is een waar kuuroord waar je heerlijk kunt ontspannen. In het hele park kun je heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de ongerepte natuur.

Onze tips voor leuke accommodaties in Nord!

Ben je op zoek naar een mooie accommodatie in het departement Nord! We hebben een paar accommodaties voor je op een rijtje gezet waar je heerlijk tot rust kunt komen en die slechts op een paar uur rijden van de Nederlandse grens zijn! Bekijk ze hier:

Hotel in Lille – 112 kamers

hotel mama shelter lille frankrijk, Bezienswaardigheden in Nord

Mama Shelter Lille is een modern en stijlvol 3-sterrenhotel, gelegen op 7 minuten lopen van het treinstation. De kamers beschikken over airconditioning en gratis wifi. Het hotel heeft een goed restaurant en een gezellige terras. Voor een cocktail of andere drankjes kun je terecht aan de bar of op het dak waar je geniet van een adembenemend uitzicht. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Vakantiehuis in Volckerinckhove – 10 personen

Vakantiehuis in Volckerinckhove, Bezienswaardigheden in Nord

Dit schitterende vakantiehuis in Volckerinckhove is een historische pand die zijn charme goed heeft kunnen behouden. De van oorsprong 18e eeuwse accommodatie is gerenoveerd en heeft een charment interieur. Het vakantiehuis heeft 5 slaapkamers en 2 badkamers. Daarnaast zijn huisdieren ook van harte welkom. In de tuin vind je een barbecue en een tuinset waarop je helemaal kunt ontspannen. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Camping Caravaning du Lac – 83 plaatsen

Camping Caravaning du Lac, Bezienswaardigheden in Nord

Camping Caravaning du Lac is een kleinschalige camping valk bij de Belgische grens. Op de camping is een welnessruimte en diverse sportvelden. Ook is er animatie voor de kinderen en een buitenspeeltuin. Op 3 kilometer van de camping ligt het strand waar je heerlijk kunt uitwaaien. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid

Plan je reis naar Nord
De mooiste vakantiehuizen in Nord vind je bij Natuurhuisje.nl. Kijk voor het grootste aanbod campings bij ANWB Camping en Campingfrankrijk.eu. De leukste hotels in Nord boek je bij Booking.com.

Lees ook:

Wat zijn de hoogtepunten van Lille?

Lille is de prachtige hoofdstad van het departement Nord. Je kunt er genieten van oude vakwerkhuizen, mooie pleinen en interessante musea. Bekijk hier de hoogtepunten en hotels van Lille.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Frankrijk?

Noord-Frankrijk is een prachtige regio waar je kunt genieten van mooie natuur, uitgestrekte stranden, gezellige steden en historische bezienswaardigheden. Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Frankrijk.

Wat zijn de leukste campings in Noord-Frankrijk?

Vanaf een gezellige camping kun je de mooie natuur, cultuur en geschiedenis van Noord-Frankrijk goed verkennen. Ontdek hier de leukste campings in Noord-Frankrijk.

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

strand cap blanc nez opaalkust shutterstock 2111943002, Bezienswaardigheden in Nord

10 mooie stranden aan de Opaalkust

Op strandvakantie of een dagje naar het strand in Frankrijk en wil je niet te ver rijden? Ontdek dan de stranden aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk.