Pont du Gard Gard shutterstock 9837850, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

10 Hoogtepunten in de Languedoc-Roussillon

Bezienswaardigheden in de Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon is een populaire regio in het zuiden van Frankrijk. Het is er vaak lekker warm door het mediterrane klimaat en je kunt er dus uitstekend een strandvakantie houden, maar dat is bij lange na niet alles wat de Languedoc-Roussillon te bieden heeft. Je vindt hier namelijk ook nog prachtige natuurparken, middeleeuwse kastelen, levendige steden en uitgestrekte wijngaarden. Al deze verschillende bezienswaardigheden zijn zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Languedoc-Roussillon. Hier zijn 10 hoogtepunten die je absoluut niet mag missen!

LEES OOK: De 10 mooiste dorpjes in de Languedoc-Roussillon

shutterstock 57105547, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

1. Canal du Midi

Dit kanaal is in de zeventiende eeuw gegraven om een betere verbinding tussen de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan te krijgen. Er is in totaal 14 jaar aan gewerkt en het kanaal bestaat uit een ingenieuze verzameling aan sluizen, tunnels en aquaducten. Door deze bijzondere constructie staat het kanaal nu ook op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is mogelijk om een mooie boottocht over het Canal du Midi te maken of je kunt er voor kiezen om er langs te wandelen. Het aquaduct bij het stadje Béziers is één van de bekende plekken en hier kun je overheen varen met een bootje.

Tip: Bezoek ook het stadje Béziers. Je vindt hier veel gezellige straatjes en daarnaast ook een grote kathedraal met prachtig uitzicht.

Op zoek naar een leuke camping? Een camping is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de natuur van de Provence. Je kunt er vaak een leuk zwembad vinden en meedoen aan leuke activiteiten. Bekijk hier de leukste campings in de Languedoc-Roussillon.

shutterstock 79375255, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

2. Katharen kastelen

Het departement Aude in Languedoc-Roussillon staat vooral bekend om de katharen kastelen. De katharen waren een groep mensen in de middeleeuwen die net wat anders dachten over het geloof dan de Rooms-Katholieken. Ze werden daardoor veroordeeld als ketters en bloedig vervolgd. De kastelen werden uit bescherming gebouwd en waren vaak geplaatst op strategische plekken op heuvels. Tegenwoordig kun je deze prachtige kastelen bewonderen en bezoeken. Er zijn in Aude talloze kastelen te vinden, maar de Cité van Carcassonne is toch wel de bekendste. Deze burcht vindt je in de stad Carcassonne en staat bekend als de mooiste middeleeuwse stad in Europa. Als je hier rondloopt, waan je je even helemaal in de dertiendee eeuw met overal charmante stenen straatjes. Een ander erg bekend katharen kasteel is Château Queribus. Deze ligt op een bergtop en was één van de sterkste forten in de middeleeuwen. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

Tip: Trek er een dag op uit met de auto en bezoek de verschillende kastelen. De kastelen van Peyrepertuse, Montségur en Puilaurens zijn ook allemaal zeer de moeite waard en goed te bereiken met de auto.

Abdij Sainte Marie de Fontfroide Aude shutterstock 1125167732, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

3. Abbaye de Fontfroide

De Abdij de Fontfroide is de bekendste abdij van de Languedoc-Roussillon. Het is daarnaast ook één van de grootste abdijen van Europa en ook nog eens in uitstekende staat. De abdij heeft een prachtig interieur met veel bogen en pilaren. Je kunt er heerlijk wandelen in alle rust en stilte van de abdij. Ook bevinden zich hier grote tuinen met prachtige rozen en veel groen en kun je de verschillende zalen bekijken waarin de monniken vroeger leefden. De omgeving waarin de abdij ligt is eveneens erg mooi. Je vindt hier lavendelvelden, groene bossen en olijfbomen. Honger of dorst na een lange dag in de abdij? Er is ook een uitstekend restaurant waar je kan lunchen en dineren.

Tip: Onder de abdij bevindt zich een wijnkelder met een winkel, waar je de lekkerste wijnen kunt proeven. Deze wijnen zijn allemaal afkomstig uit de omliggende wijngaarden.

Tip! Huur een natuurhuisje

In de Languedoc-Roussillon kun je de mooiste vakantiehuisjes vinden. De huisjes staan midden in de natuur en geven je de kans de prachtige omgeving te verkennen vanuit een huiselijke sfeer. Bekijk hier de leukste natuurhuisjes in de Languedoc-Roussillon.

Pont du Gard Gard shutterstock 9837850, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

4. Pont du gard

De Pont du Gard is een indrukwekkende brug gebouwd door de Romeinen in de eerste eeuw. Onder de brug stroomt de rivier de Gardon en de omgeving staat vol met groene bomen. De brug is erg indrukwekkend door zijn grote schaal. Hij is namelijk zo’n 49 meter hoog en 275 meter breed. Er zijn 3 niveaus met elk een aantal bogen en de het aquaduct werd vroeger gebruikt om water te transporteren van Uzès naar Nîmes. Nabij de brug vind je het Musée de la Romanité. Hier kun je alles leren over de achtergrond van het aquaduct en de Romeinse bouwstijl. Het is daarnaast ook een aanrader om het wandelpad Mémoires de Garrigue te lopen. Vanaf dit pad heb je de mooiste uitzichten op de brug en kun je dus goede foto’s maken.

Tip: Huur een kano of kajak en vaar onder de aquaduct door. Zo kun je de immense brug goed in je opnemen en van een hele andere hoek bekijken.

Camping tip! Camping Le Barralet is een gezellige familiecamping met heerlijk zwembad. De camping ligt bij de Pont du Gard en je kunt in de omgeving heerlijk wandelen en fietsen.

Place de la Comédie Montpellier sh 749666020, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

5. Nîmes en Montpellier

Nîmes en Montpellier zijn de bekendste steden in de Languedoc-Roussillon. Hier vind je veel mooie bezienswaardigheden en kun je shoppen, lekker eten en wandelen door de vele straatjes. In Nîmes vind je veel bezienswaardigheden die zijn gebouwd door de Romeinen. Het beste voorbeeld hiervan is de Arena van Nîmes. Dit amfitheater is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en is geïnspireerd door het Colosseum in Rome. Er is in totaal plaats voor 24.000 bezoekers en er waren hier vroeger gladiatorengevechten en publieke executies. Tegenwoordig kun je het amfitheater bezoeken en zijn er concerten, voorstellingen en stierengevechten. Een ander bekend Romeins gebouw in Nîmes is de Maison Carrée. Deze tempel is een indrukwekkend bouwwerk met hoge pilaren en wordt gezien als één van de best bewaarde Romeinse tempels. In Nîmes vind je daarnaast ook diverse musea over bijvoorbeeld kunst en archeologie. Montpellier is weer heel anders dan Nîmes. Deze stad is pas ontstaan in de tiende eeuw en heeft dus een heel ander straatbeeld. In het centrum vind je veel grote boulevards met chique huizen. Je kunt hier prachtig wandelen door de straatjes en het place de la Comédie is hier het middelpunt. Dit plein is prachtig en je kunt hier ook veel iconische hôtel particuliers vinden. Het belangrijkste museum in Montpellier is de Musée Fabre. In dit museum vind je één van de grootste kunstcollecties in Frankrijk en ze hebben hier verschillende soorten kunststromingen uit verschillende tijden.

Hotel tip Nîmes! Hôtel De L’Amphithéâtre is een fijn 3-sterrenhotel op steenworp afstand van het Amphitheater van Nîmes. Het hotel beschikt over ruime kamers en je kunt er genieten van een ontbijtbuffet.

Hotel tip Montpellier! Hôtel Royal is een sfeervol 3-sterrenhotel op 5 minuten afstand van het Place de la Comédie. Het hotel heeft ruime kamers en je kunt vele restaurants vinden in de omgeving.

Viaduct millau Aveyron shutterstock 52939420 min, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

6. Viaduc de Millau

Deze immense brug loopt over de rivier de Tarn en is de hoogste brug ter wereld. Hij ligt namelijk op sommige stukken op 342 meter hoogte en is zelfs 2460 meter breed. De brug bestaat uit meerdere pilaren die met kabels het wegoppervlak steunen. Dit is een bijzondere constructie en wordt dan ook door veel mensen bezocht. vanaf de burg heb je een prachtig uitzicht over de riviervallei en de omliggende omgeving. Er zijn meerdere uitkijkpunten langs de viaduct gemaakt en daar kun je dus uitgebreid foto’s maken. Bij de brug hoort ook een bezoekerscentrum, de Viaduc Espace. Hier kun je veel leren over de constructie en het doel van de viaduct. Je kunt hierover ook een rondleiding krijgen van 45 minuten.

Tip: Bezoek ook het uitzichtpunt l’Aire de Vision. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de brug en de omgeving.

Gorges du Tarn Cevennen sh 17782021 1, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

7. Gorges du Tarn

Deze prachtige kloof kan op sommige plekken wel 500 meter diep zijn en beneden in het dal stroomt de rivier de Tarn. Langs de steile wanden vind je veel groen en het is dan ook een prachtig landschap. Langs de volledige lengte van de Gorges du Tarn loopt een autoweg, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen op één van de vele paden. Het is een echte aanrader om een kano of kajak te huren en de kloof vanaf het heldere rivierwater te bewonderen. Je kunt dan heerlijk op eigen tempo varen en even aanleggen bij de fotogenieke plekjes. Langs de kloof bevinden zich overal mooie kastelen en schattige dorpjes. Saint Enimie is zo’n dorpje en hier kun je rondstruinen door de gezellige straatjes met stenen huisjes.

Tip: Bezoek het uitzichtpunt Point Sublime. Hier kun je prachtig ver kijken over de groene kloof en kun je pas echt de grootte goed in je opnemen.

Cevennen Lozère sh 61623226, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

8. Parc National des Cévennes

Dit nationale park is gecreëerd in 1970 om de enorme biodiversiteit in het gebied te beschermen. Er zijn hier namelijk wel 2300 plantensoorten en 2400 diersoorten. Een enorm bijzonder gebied dus met veel flora en fauna. Je vindt hier gieren, bevers, otters, reeën en steenarenden en het is dus een goede bestemming voor een dierenliefhebber. Het landschap van de Cevennen bestaat uit ravijnen, rivieren, bergen en bossen. Je kunt hier prachtig wandelen over meer dan 600 kilometer aan wandelpaden en mountainbiken over meer dan 200 kilometer aan fietspaden. Ook is het mogelijk om te kanoën of te kajakken in één van de rivieren en het is dus de perfecte plek voor een actieve vakantie. In de winter is het zelfs mogelijk om te skiën op de Mont Aigoual en de Mont Lozère.

Tip: Ook ondergronds is er veel te beleven in de Cevennen. Zo vind je hier veel grotten zoals de Dargilan grotten en de L’aven Armand grotten. Deze zijn zeer de moeite waard en je kunt hier veel druipstenen bewonderen.

Op zoek naar een leuke camping?

Camping Les Drouilhèdes is een gezellige familiecamping gelegen aan de rivier de La Cèze in de Cevennen. De camping wordt omringd door groene bergen en je kunt er dan ook prachtig wandelen. Bij de rivier vind je een heerlijk strandje.

shutterstock 7698826, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

9. Parc Naturel Régional des Grand Causses

Dit regionale park bestaat uit meerdere kalkplateaus die ook wel causses worden genoemd. Deze plateaus maken deel uit van het centraal massief, een berggebied in Zuid-Frankrijk. Op de Causses vind je veel groene bossen en stromen er diverse rivieren zoals de Jonte. Bij de Jonte ligt ook de Gorges de la Jonte. Wat deze kloof vooral zo bijzonder maakt, zijn de vaas-vormige rotsformaties langs de steile wanden. Die rotsen vind je alleen in Gorges de la Jonte en onderscheiden hem dus van de nabijgelegen Gorges du Tarn. Het regionale park staat daarnaast bekend om de vele schapen. Overal waar je kijkt, zie je een weiland met grazende schapen. In Roquefort worden hier kazen van gemaakt die je natuurlijk ook moet hebben geproefd. Wandelaars en fietsers kunnen zich ook uitleven in het park met vele kilometers aan paden die je langs de verschillende causses leiden.

shutterstock 10837801, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

10. Wijngaarden

Languedoc-Roussillon staat ook bekend om zijn wijngaarden. Van de Spaanse grens tot aan de Rhône, overal vind je uitgestrekte wijngaarden waar de lekkerste wijnen worden geproduceerd. Het is dan ook het grootste wijngebied van Frankrijk en je vindt er zowel witte als rode wijnen. Voor de rode wijn worden druivensoorten zoals grenache, mourvèdre en syrah gebruikt. Voor de witte wijn, chardonnay en viognier. Je kunt veel van de wijngaarden bezoeken en er zit meestal een winkeltje bij, waar je de wijnen kunt kopen. In de verschillende stadjes en dorpjes kun je ook veel wijnen proeven in één van de vele goede restaurants.

Tip: Doorkruis de verschillende wijnregio’s in Languedoc met de auto of met de fiets en bezoek zoveel mogelijk wijngaarden om een goed beeld te krijgen van de diversiteit.

Enthousiast geworden?

Lees ook:

Over Francis

Francis
Francis heeft een passie voor reizen, stedentrips, wandelen en cultuur. Ze heeft de studie "Communication and Media" aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond.

Onze nieuwste artikelen

la maison rose montmartre parijs shutterstock 1212171664, Hoogtepunten in de languedoc-roussillon

Montmartre: 10 plekken die je niet mag missen!

De leukste plekjes van de kunstenaarswijk Montmartre ontdekken? Wij zetten 10 niet te missen plekken in deze Parijse wijk voor je op een rij.